IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 29 Kasım 2022, 21:57   #1
Standart İdrarınızı Yapamıyorsanız Nedeni Üretra Darlığı Olabilir

Üretra darlığı nedir?

İdrarın vücuttan dışarıya atılmasını sağlayan, penis ucu ile mesane arasında bulunan bağlantı borusuna üretra denir. Üretranın darlığı ise, idrarın mesaneden rahatça dışarıya atılamamasına ve haliyle idrarın mesanede birikmesine neden olan durumdur. Darlık; üretranın ve çevresindeki dokunun yaralanması ya da zedelenmesi sonucunda oluşur. Örneğin, cildimizde meydana gelen bir yaralanmada; gerilme ve yara olan bölgenin kalınlaşması gibi durumlar gözlemlenir. Benzer şekilde üretra yaralanmasında da bir gerilme ve kalınlaşma durumu söz konusudur. Bu gerilme ve kalınlaşma üretra boşluğunu tıkayınca; idrar üretradan geçemez ve idrar mesanede birikir.

Üretra darlığının belirtileri nelerdir?

Mesane boşalmasının bozulmaya başlaması; daima bir doluluk hissi vermesiyle birlikte, mevcut darlık nedeniyle idrar tam olarak dışarıya atılmaz. Başlıca belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

İdrar akışında zayıflama
İdrar yaparken ağrı duyma
Sürekli idrar varmış gibi hissetme
Hastalık ilerlediği zaman; böbreklerde üretilen idrar, mesaneye akamayacağı için, üreterlere birikir ve sonraki süreçlerde böbrek havuzcuklarında genişlemeye yol açarak, böbrek hasarına sebebiyet verebilir. Ayrıca; sistit gibi idrar yolu enfeksiyonları gelişerek, ciddi sorunlara yol açabilir.

Üretra darlığı tanısı nasıl konur?

Öncelikli olarak, hastadan detaylı bir tıbbi öykü alınır. Ardından fiziki muayene ve endoskopik ile radyolojik tetkikler eşliğinde değerlendirilmesi yapılır. Bu aşamalardan sonra kesin olarak tanı konabilir.

Üretra darlığının tedavisi nasıldır?

Üretral darlığın neden olduğu, idrarın mesane içerisinde kalması durumuna acil olarak; idrar sonrası ya da mesanenin cilt üzerinde bulunan izdüşümü üstünden bir katater yerleştirme işlemi uygulanabilir. Böylece, mesane boşaltılarak acil durum giderilir ve hasta rahatlatılır.

Kesin olarak üretra darlığı tanısı konulduktan sonra, bu durumun giderilmesine yönelik cerrahi alternatifler tercih edilebilir. Bu yöntemlerden biri, sık olarak uygulanmakta olan üretrotomidir. Amaç, üretranın genişletilmesidir. Uygun görülen hastalarda; bu yöntem, lazer ya da mekanik olarak darlığın mevcut olduğu kısmın genişletilmesiyle yapılır.

Üretrotomi operasyonuna uygun olmayan ya da başarı sağlanamayan hastalarda ise üretroplasti adını verdiğimiz açık cerrahi ile darlık nedeni ortadan kaldırılarak genişletilebilir. Bazı durumlarda ise üretranın onarılabilmesi için, çevre dokulardan faydalanılabilir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:07.