IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 29 Kasım 2022, 20:23   #1
Standart Geç Başlayan Hipogonadizm (Andropoz) Nedir?

Geç Başlayan Hipogonadizm (Andropoz) Nedir?


Geç Başlayan Hipogonadizm (Andropoz) Nedir?


Hipogonadizm testislerin (yumurtaların ) yetmezliği ya da az çalışması demektir. Normal fizyolojik olarak hipofiz bezinden folikül sitümile edici (FSH) ve lüteinize edici (LH) hormonları salgılandıktan sonra kana geçer ve kan yoluyla yumurtalara yani testislere gelir.

Testislerde FSH sperm yapan sertoli hücrelerini uyararak sperm, LH ise testosteron üreten leydig hücrelerini uyararak ihtiyaç halinde testosteron hormonu üretililmesini sağlar.

Kanda testosteron testiste sperm azaldığı zaman hipofiz bezi ön kısmından FSH,LH hormonu salgılanır ve cevap olarak sperm ve testosteron üretilir.

Bu durum bir döngü halindedir. Bu döngünün herhangi bir basamağında problem olduğunda testosteron ve sperm yeterince üretilemez ve hipogonadizm dediğimiz durum ortaya çıkar.

Bu bozukluk yumurtalardan ya da hipofiz bezinden kaynaklanabilir. Bu durum doğuştan olduğunda primer ve sonradan olduğunda sekonder hipogonadizm adını alır.

Özellikle 40 yaştan sonra testosteron hormonu azalmaya başlar ancak bazı kişilerde bu durum ciddi boyutlara ulaşır ve cinsel istekte azalma, kilo artışı, testislerde küçülme, depresyon, sinirlilik, huzursuzluk, sertleşmenin yeterli olmaması gibi çok ciddi sorunlara yol açabilir.

Bu duruma geç başlayan hipogonadim yani andropoz diyoruz. Bu belirtilerin varlığında mutlaka bu konuyla ilgilenen bir üroloji hekimine başvurulmalı ve gerekli analizler yapılarak tedavisi yapılmalıdır.

GBH-Andropoz Nasıl Teşhis Ve Tedavi Edilir?

Cinsel istekte azalma, sinirlilik, ateş basması, huzursuzluk, sertleşmede azalma, kan şekerinin yükselmesi, obezite, kalp problemleri gibi durumlarda mutlaka bir üroloji uzmanına gitmeli ve gerekli muayene ve tetkikler yapılmalıdır. Ayrıntılı fizik muayene ile kilo durumu, testislerin boyutu, kıllanma tipi, penis boyu, prostatın kıvamı belirlenmeli ve not edilmelidir.

Sabah 9-11 arası aç karına FSH,LH , testosteron, seks hormon bağlayıcı globülin (SHBG), albümin ve prostat spesifik antijen (PSA) değerlerine bakılmalıdır. Hem hastanın şikayetleri var hem de kan testosteron düzeyi düşük bulunur ise andropoz tanısı konulur ve testosteron kullanmasında sakınca yok ise testosteron tedavisi yapılmalıdır.

Hastanın şikayetleri var ancak testosteron düzeyi alt sınırda yada alt sınıra yakın ise bioavalibl testosteron düzeyine bakılır ve buna göre gerekir ise testosteron tedavisi yapılır. Testosteron düzeyi normal ve hasta şikayetleri var ise başka nedenler düşünülüp ona göre tedavi prensibi belirlenmelidir. Testosteron tedavisi oral (ağız yoluyla), intramuskuler (kas içine iğne ile) jel ya da cilt altı implant şeklinde yapılabilmektedir. Üç ayda 1 kas içine yapılan tedavi en pratik gibi gözükmektedir.

Alıntı
________________

İnsan bütün sıkıntılarını tek başına atlatınca,
kimseye ihtiyaç duymuyor.


Geç Başlayan Hipogonadizm (Andropoz) Nedir?
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:09.