IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


7Beğeni(ler)
  • 1 Post By LaviNia
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By She
  • 1 Post By Yazgı
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By Reyhan
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Nisan 2021, 11:06   #1
Standart Sicak Kakao Icmenin Faydalari

Sicak kakao ya da sicak cikolata, eritilmis cikolata ya da kakao tozu, istege gore sut ya da su ve seker eklenerek hazirlanan, soguk kis gunlerinde isinmayi saglayan sicak bir icecektir. Bu icecegin ilk olarak Mayalar tarafindan 2000 yil once yapildigi sanilmaktadir ancak Mayalar sicak degil soguk olarak tuketmislerdir. Mayalar o donemde icilen bu icecege toz kakaodan baska su, kirmizi biber, misir unu ve baska malzemeler eklemistir. 1400’lu yillara kadar Aztek Sicak Kakao Icmenin Faydalarikulturunde onemli bir yeri olan kakao icecegi Ispanyol kasifler tarafindan Avrupa’ya yayildiktan sonra degisIklige ugramis, sicak versiyonlari yapilmistir. Bugun de ulkelere gore farkli kivam ve ceside sahiptir. Fransa’ya 17. Yuzyilda geldiginde ruh halini iyilestirmek ve ofkeyi sakinlestirmek icin kullanilmistir. Gercekten de daha sonralari modern arastirmalar cikolatanin, cok korkan insanlarda salgilanan stres hormonlarinin seviyelerini dusurdugunu kesfetmistir. Bu durumda su soru akillara gelmektedir: Cikolatanin sagliga faydalari sicak kakao icin de gecerli midir? Arastirmalara gore bu soruya “evet” cevabi verilebilir.


Saglikla Ilgili Faydalari
Kakao tozlari guclu antioksidanlarla doludur. Arastirmalar antioksidanlarin serbest radikaller ile savastigini, boylece kalp hastaliklarini, kanseri, yasa bagli makuler dejenesaryonu ve yaslanmayi onleyebildigini gostermektedir. Moda diyetlerde yer alan acai uzumu, goji meyveleri, nar ve yaban mersini gibi super yiyecekler antioksidanlarla doludur fakat kirmizi sarap, kahve ve cikolatadan da bol miktarda antioksidan alinabilir. Cikolatanin ve sicak kakaolu iceceklerin on plana cikmasinin nedenlerinden biri budur. Bircok calisma kakaonun insulin seviyesi, kalp sagligi, hafiza, yuksek tansiyon gibi saglik sorunlari uzerinde yararli etkileri oldugunu ortaya cikarmistir. Iste sicak kakaonun faydalari:



Besleyicidir
Kakao tozunda lifler ve demir bulunmaktadir. Yuzde 70 ila 80 oraninda kakaoya sahip olan bitter cikolata magnezyum, kalsiyum, potasyum, fosfor, K ve A vitaminleri icerir.

Antioksidanlar Icerir
Kakao, antioksidanlar acisindan zengindir. Bilim insanlarina gore bir bardak sicak kakaodaki antioksidan miktari ayni olcudeki kirmizi saraptan 2 kat, yesil caydan 2-3, siyah caydan 4-5 kat daha fazladir. Sicak cikolatanin sicak olmasi da onemlidir cunku isitildiginda salinan antioksidan miktari artmaktadir. Sicak kakaoda bulunan gallik asit bir fenolik bilesIktir. Antioksidan ozellige sahip olan bu bilesIk ic kanama, albuminuri (idrarda albumin bulunmasi durumudur, bobrek hastaligina isaret eder) ve seker hastaligi tedavisi icin kullanilmaktadir. Flavonoidler, iltihabi azaltmaktan Sicak Kakao Icmenin FaydalaribagisIklik sistemlerini guclendirmeye kadar bircok saglik yarari ile baglantilidir. Bu antioksidanlar daha uzun omur, kilo yonetimi, kanserin onlenmesi ve daha fazlasiyla iliskilidir. Bitter cikolatada kakao orani daha yuksek oldugundan bu konuda bir fark yaratir. Kakao yuzdesi ne kadar yuksekse o kadar iyidir. Antioksidanlar, daha az islenmis kakao tozlarinda daha yuksektir. Bu, islenmis kakao tozunun lezzetli olmasina ragmen en saglikli secenek olmadigi anlamina gelir.


Diyabeti Onler
Italya’da yapilan bir arastirma, cikolatanin insulin aktivitesini tetikleyebilecegini, diyabet (seker hastaligi) riskini azaltabilecegini bulmustur. Boston’da yapilmis olan bir calisma, kalsiyum alimindaki bir artisin zamanla tip 2 diyabet riskini azaltabilecegini kesfetmistir.

Kilo Vermeyi Kolaylastirir
Fazla karin yagi sut urunleri ile azaltilabilir ve bitter cikolata sindirim surecini yavaslatarak tokluk hissi yaratabilir. Sicak kakao, yag yakici bir ara ogun olabilir.

Kalp Sagligini Destekler
Sicak cikolata kalp icin iyidir. Ingiltere’de yapilan bir arastirmaya gore sicak kakaodaki sut felclere karsi korunmaya yardimci olabilir ve cikolata antioksidanlar acisindan yesil caydan daha zengindir. Kakaodaki ve dolayisiyla sicak cikolatadaki antioksidanlar kalp sagligi, LDL kolesterolle mucadele, kan akisini artirma ve kan pihtilasmasini azaltma ile iliskilendirilmektedir.



Kan Basincini Dusurur
Almanya’da yapilan tibbi bir calismaya gore icerdigi flavonoidlerin orani daha yuksek olan bitter cikolata yuksek tansiyonu dusurebilir. Kalsiyum ve D vitamini ile dolu olan sut de kan basincini dusurebilir. Ikisi birlikte mukemmel bir kombinasyon olusturabilir.

Beyin Icin IyidirSicak Kakao Icmenin Faydalari

Johns Hopkins Universitesi’ndeki bazi arastirmacilar, bitter cikolatanin felcten kaynaklanan hasara karsi koruyabilecegini kesfetmislerdir ve Virginia Universitesi’nde yapilan bir arastirma, sutun ayni seyi onlemeye yardimci olabilecegini dogrulamistir.

Hafizayi Guclendirir
Sicak cikolata ile hafizanin guclenmesi arasinda baglanti oldugu bulunmustur. Gunde 2 fincan sicak cikolata icilmesi Alzheimer’i de onlemeye yardimci olabilir. Flavonoidlerin kan akisini, dolayisiyla oksijeni artirmasi nedeniyle demansa (bunamaya) karsi da etkili olabilecegi dusunulmektedir. Beynin farkli bolgeleri gorevlerini tamamlamak icin daha fazla enerjiye ihtiyac duyduklari icin daha fazla kan akisina da ihtiyac duyarlar. Norovaskuler eslesme adi verilen bu iliski, Alzheimer gibi hastaliklarda onemli bir rol oynayabilir. Kakao’nun kan akisini artirma yeteneginin, hafiza gelistirme yeteneklerinin temelinde yattigi dusunulmektedir. 2014 yilinda arastirmacilar, Nature Neuroscience adli dergide yayinlanan bir calismada kakao tuketiminin bilissel islevi artirabilecegine dair ilk dogrudan kanitlar sunulmustur. Arastirmacilar yuksek kakaolu bir icecegin beynin “dentat girus” adi verilen bolge uzerindeki etkilerini izleyerek nihayetinde bilissel islevde onemli bir fark bulmuslardir. Arastirmaya katilan deneklerin beyinleri goruntulendiginde, yuksek kakao, flavanol icecegi tuketenlerde dentat girus’un islevinde gozle gorulur gelismeler bulunmustur. Ingiltere merkezli bir arastirma, buyuk bir fincan sicak cikolatanin daha iyi matematik becerileri gelistirmeye yardimci olabilecegini bulmustur.


Kanseri Onler
Cornell Universitesi’nde yapilan bir arastirma, kakaonun kansere karsi korunmaya yardimci olabilecek antioksidanlar icerdigini kesfetmistir. Sut, kanser soz konusu oldugunda tartismali bir konudur ancak bazi arastirmalar D vitamini ve kalsiyumun da kanseri onleyebilecegini gostermistir.

Oksuruge Iyi Gelir
Cikolatanin bileseni olan kakaoda bulunan teobromin, oksurugu bastirmaya yardimci olabilir. Sut urunlerinin balgam uretebilecegi soylenir fakat bazi arastirmalar bu iddiaya karsi cikmaktadir.

Cildi AydinlatirSicak Kakao Icmenin Faydalari
Sut A vitamini icerir, D vitamini ile de zenginlestirilmistir. Bunlar cilt icin harika bilesIklerdir. Genellikle cilt bakimi icin kotu oldugu soylenen bir baska madde cikolatadir fakat arastirmalarda cilt icin cesitli sekillerde yararli oldugu bulunan cok miktarda flavonoid icerdigi saptanmistir.

PMS Tedavisine Katkida Bulunur
Kadinlar PMS’den (Premenstruel sendrom: adet oncesi gerginlik sendromu) muzdarip oldugunda bir fincan sicak cikolata icmek isteyebilir. Cikolata depresyona yardimci olabilir ve sutun de rahatlamaya yardimci oldugu gosterilmistir.

Sicak cikolata Mutlu Eder

Cikolata, yiyenlere ve sicak olarak icenlere mutluluk hissi verir. Bu lezzetli icecek beyindeki bazi norotransmiterlerin serbest kalmasini saglayarak kisilerin kendini daha mutlu ve daha rahat hissetmesini saglar. Cikolata iyi hissettirir cunku enerji artirici kafein, ruh halini yukselten serotonin ve rahatlatici triptofan icerir.
Ticari, instant (cabuk hazirlanan) sicak cikolatalar cogunlukla kakaonun faydalarini golgeleyecek yapay karisimlardir. Ornegin kakao, populer sicak cikolata karisimlardan birinin icerik etiketinde seker, bitkisel yag, misir surubu gibi maddelerden sonra 5. sirada yer almaktadir. Sicak kakaonun daha saglikli olabilmesi icin sekersiz kakao tozu veya yuzde 85 bitter cikolata kullanilarak evde hazirlanmalidir. Daha az yagli bir versiyon icin, bitki bazli bir sut eklenebilir. Bal veya pekmez ile tatlandirilabilir fakat asiriya kacilmamasi gerekir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 12 Nisan 2021, 11:09   #2
~Ölüm Çiçeği~
LaviNia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Sıcak çikolata bayılırıımm
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim emeğine sağlık

________________

Bazen de yıldızlar bakar.
İnsanlar kayar hayatımızdan..

 
Alt 12 Nisan 2021, 11:10   #3
Standart

Alıntı:
LaviNia Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Sıcak çikolata bayılırıımm
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim emeğine sağlık
cok tşkler Guzelim :*

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 12 Nisan 2021, 11:12   #4
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Çikolatanın har hali muhteşem olur ne kadar yasak olsada vazgeçilmezim emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim

________________

~ E & B ~
 
Alt 12 Nisan 2021, 11:13   #5
Standart

Alıntı:
She Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Çikolatanın har hali muhteşem olur ne kadar yasak olsada vazgeçilmezim emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim
cok tşkler Canim Bu Arada hayirli Ramazanlar Dilerim hepimize

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 12 Nisan 2021, 11:22   #6
Huysuz ve tatlı kadın..
Yazgı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Türk kahvesine karıştırıp için kakaoyu. Toz nescafeyi de granüle karıştırıp için. Lezzetli oluyor.

 
Alt 12 Nisan 2021, 11:23   #7
Standart

Alıntı:
Yazgı Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Türk kahvesine karıştırıp için kakaoyu. Toz nescafeyi de granüle karıştırıp için. Lezzetli oluyor.
bugun bi deniyeyim tşkler : )

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 12 Nisan 2021, 11:27   #8
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Kilo Vermeyi Kolaylastirir

Aa şaşırdım pms dönemlerinde cidden canım çok çeker içerim o kısım çok doğru ama kilo vermede etkili olduğu hiç aklıma gelmezdi

________________

bazen insanlar iyilesmek istemez.
cünkü ,
icindeki acı sevdiklerinin son hatirasidir..


per aspera ad astra ✨
 
Alt 12 Nisan 2021, 11:38   #9
Standart

Alıntı:
Reyhan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Kilo Vermeyi Kolaylastirir

Aa şaşırdım pms dönemlerinde cidden canım çok çeker içerim o kısım çok doğru ama kilo vermede etkili olduğu hiç aklıma gelmezdi
kilo konusuna hic inanasim gelmiyo benimde : ))

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:58.