IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


7Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By She
  • 1 Post By LaviNia
  • 1 Post By KuzenKit
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By KuzenKit
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 14 Ağustos 2020, 09:39   #1
Standart Cilek Hakkinda Bilinmeyenler

Cilek (Fragaria ananassa) dunyanin en populer meyvelerinden biridir. Fransa menseli olduguna inanilan bu meyvenin tuketimi, sadece guzel tadi icin degil, ayni zamanda bircok yarari icin tavsiye edilmektedir. Kalp ve kan sekeri icin faydali olan vitaminler, mineraller ve antioksidanlar acisindan zengin olmasinin yaninda ayni zamanda mukemmel C vitamini kaynagidir. Bunun yaninda potasyum ve manganez gibi mineraller acisindan da zengindir. Cilekler parlak kirmizi, tatli ve suludur, jolelerde, tatlilarda ve recellerde kullanilmaktadir.

Cilegin Faydalari
Bu meyvelerdeki antioksidanlar ve polifenoller kalp sagligini desteklemektedir ve cesitli kanser turlerini onlemektedir. Bu meyvelerin icerdigi C vitamini de cilt ve sac sagligina katkida bulunmaktadir, ayrica lifleri sindirime ve kilo kaybina yardimci olmaktadir. Cilegin bircok faydasi bulunmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:



Kalbi Korur
Cileklerdeki antioksidanlarin ve polifenollerin bollugu, kalbi hastaliklardan korumak icin ideal yiyecek yapmaktadir. Cilek, dolasim sisteminin astarini koruyan ve boylece arterleri plak birikiminden koruyan ve kan basincini duzenleyen antosiyaninler (kirmizi renklerinden sorumlu antioksidanlar) icermektedir. New York, Lenox Hill Hastanesi’nde bir kardiyolog olan Dr.Suzanne Steinbaum’a gore, her hafta uc veya daha fazla porsiyon cilek tuketen kadinlar kalp krizi riskini ucte bir oraninda azaltmistir.

Kan Sekeri Seviyelerini Duzenler
Cilek ellagik asit icermektedir ve bu, antioksidanlarla birlikte nisastali gidalarin sindirimini yavaslatmaya yardimci olmaktadir. Bu, nisastali bir yemek sonrasi kan sekeri seviyelerindeki artisi kontrol etmektedir. Ayni zamanda tip-2 diyabetli bireylerin kan sekeri seviyelerini kontrol altinda tutmalarina yardimci olmaktadir. Ayrica cileklerin dusuk glisemik indeksi (40) vardir, bu da seker hastalari tarafindan yenildiginde keskin seker artislarina neden olma ihtimalleri dusurmektedir. Bununla birlikte cileklerdeki lif kan sekeri seviyelerini duzenlemeye yardimci olmaktadir.

Kanserle Mucadeleye Yardimci Olur
Cilek, her ikisi de yemek borusu ve kolon kanserlerinden korudugu bilinen son derece iyi C vitamini ve lif kaynaklaridir. Amerikan Kanser Arastirma Enstitusu’ne gore cileklerin antikanser ozellikleri, cilt, akciger, mesane ve meme kanserlerini onleyebilen bir fitokimyasal olan ellagik asidin varligina atfedilebilir. Elagik asit cesitli sekillerde antikanser ajan olarak gorev yapmaktadir ve antioksidan gorevi gormektedir. kanser hucrelerinin uretimini yavaslatmaktadir ve vucudun belirli turdeki kanserojenleri yok etmesine yardimci olmaktadir.

BagisIkligi Guclendirir
Cilek mukemmel C vitamini kaynagidir. Aslinda, tek bir cilek porsiyonu portakaldan daha fazla C vitamini icermektedir. C vitamininin, vucudun enfeksiyonlarla savasma yetenegini artiran bagisIklik arttirici antikorlari tetikledigi bulunmustur. Isvicre’de yapilan bir calismada, C vitamini takviyesinin bagisIklik sisteminin cesitli bilesenlerini iyilestirdigi bulunmustur. Guney Afrikali doktorlar tarafindan yapilan arastirmaya gore C vitamini takviyesi, bir antikor ve bagisIklik sisteminin onemli bir bileseni olan immunoglobulin konsantrasyonunu arttirmistir. Ayrica cileklerin alerji ve astimla savastigi bilinmektedir.

Kan Basincini Duzenler
Daha once de belirtildigi gibi, cilekler kan damarlarinin kaplamasini gevseten ve acan, boylece kan basincini dusuren guclu antioksidanlar olan antosiyaninler icermektedir. Ayrica cilek kan basincini kontrol etmeye yardimci olan bir besin olan potasyum acisindan da zengindir.



Beyin Sagligini Iyilestirir
Cilek, yuksek antioksidan icerigi ile beyin hucrelerini serbest radikallerden kaynaklanan hasarlardan korumaktadir. Ayrica beyindeki noronlarin birbirleriyle iletisim kurma bicimlerini de degistirmektedir ve bu sonucta daha iyi beyin sagligina yol acmaktadir. Harham arastirmacilari tarafindan Brigham ve Kadin Hastanesi’nde yapilan bir arastirma, cilek aliminin yasli kadinlarda zaman icinde hafiza dususunu geciktirebilecegini ortaya koymustur. Bu fayda, cileklerde flavonoidlerin varligina atfedilmektedir. Ayrica, artan antosiyanidin aliminin, hafiza dususunun yavaslamasina yardimci oldugu bulunmustur. Tufts Universitesi ve Maryland Baltimore Ilcesi Universitesi’nden arastirmacilar tarafindan yapilan calismalara gore, Alzheimer ve Parkinson dahil beyin hastaliklarinin coguna belirli bir toksIk protein miktarindaki artistan kaynaklanmaktadir. Ancak cilek tuketiminin beynin dogal temizlik mekanizmasini otofaji olarak da adlandirilir tesvik ettigi ve bu proteinin birikmesini azalttigi bulunmustur.

Iltihapla Savasir
Cilek quercetin icermektedir ve Massachusetts Universitesi tarafindan yapilan bir arastirmaya gore, quercetin alimi, duzenli egzersizle birlikte aterosklerotik plak olusumunu azaltmaktadir. Ayrica iltihabi onlemede onemli bir rol oynayan C vitamini bakimindan zengindir. Bu vitamin ayrica artrit ve gut semptomlarinin hafifletilmesinde de rol oynamaktadir. Yuksek seviyelerde C-reaktif proteinin (veya CRP) vucutta artan inflamasyon seviyelerine isaret edebildigi bulunmustur. Harvard Halk Sagligi Okulu’ndan arastirmacilara gore, her hafta 16 veya daha fazla cilek tuketen kadinlarin bu proteinin yuksek seviyelerine sahip olma olasiliklari yuzde 14 daha azalmistir.

Kolesterolle Savasir
Cileklerin vucuttaki LDL (kotu kolesterol) seviyelerini dusuren bir tur cozunur lif olan pektin icerdigi bilinmektedir. New Orleans calismasina gore, pektin de dahil olmak uzere cesitli cozunur lif turlerinin LDL seviyelerini dusurdugu gosterilmistir. Italyan ve Ispanyol bilim adamlari tarafindan birlikte yapilan bir analize gore, bir ay boyunca duzenli olarak 500 gram cilek tuketimi LDL seviyelerinde bir dusus gorulmustur. Baska bir Kanada calismasi, cileklerin oksidatif hasari ve kotu kolesterolu azaltmada etkinligini gostermistir.

Goz Sagligini Iyilestirir
Cilek katarakt, makuler dejenerasyon ve diger goz hastaliklarini onledigi bulunan antioksidanlar icermektedir.

Kilo Vermeye Yardimci Olur
Ellagik asit ve antioksidanlar, cilekleri kilo vermek icin ideal hale getirmede onemli bir rol oynamaktadir. Kronik inflamasyon, eglendiren hormonlari bloke ettiginden kilo aliminin nedenlerinden biridir. Inanilmaz bir anti-enflamatuar gida olan cilek, kilo azaltici hormonlarin islevlerini geri yuklemektedir. Ek olarak, ana antioksidanlar olan antosiyaninler, vucudun adiponektin adi verilen bir hormon uretimini arttirmaktadiir. Bu hormon metabolizmayi desteklemektedir ve istahi bastirmaktadir, ayrica yag yakimina neden olmaktadir.

Saglikli Gebeligi Destekler
Cilek zengin bir folat kaynagidir. Bir bardak cig cilekten yaklasIk 40 mikrogram folat alinmaktadir ev bu, onerilen gunluk alimin yaklasIk % 10’udur. Arastirmaya gore, folat hamilelik sirasinda noral tup kusurlarini onleyebileceginden ve annenin sagligi icin de onemlidir.

Disleri Saglikli Tutar
Cilek, buzucu gorevi goren ve dis renklenmesini gideren malik asit icermektedir. Bu, bu meyveyi disleri beyazlatmak icin kullanabilecegi anlamina gelmektedir. Cilekler posa haline getirilmelidir ve bir miktar kabartma tozu ilave edilerek puruzsuz bir karisim elde edene kadar karistirilmalidir. Daha sonra yumusak bir dis fircasi kullanarak karisim dislere yayilmalidir. Bu sekilde 5 dakika bekletilerek, dis macunu ile iyice fircalayarak durulanmalidir. Ancak, asiriya kacilmamalidir cunku meyvede bulunan asit dis minesine zarar verebilmektedir.

Yaslanma Karsiti Ozelliklere Sahiptir
Guclu antioksidanlar icerdiginden vucudu oksidatif hasardan korumaktadir ve yaslanma belirtilerini (kirisIkliklar, sarkma cildi, ince cizgiler, vb.) durdurmaktadir. Ayrica yaslilik belirtilerini ortadan kaldirmada onemli bir rol oynayan bir antioksidan olan buyuk likopen kaynaklaridir. Cileklerde bulunan antosiyaninler cildi oksidatif strese karsi korumaktadir, boylece yaslanmayi yavaslatmaktadir.



Cilt Sagligini Iyilestirir
Meyveler genellikle olu deri hucrelerini ortadan kaldirmaya yardimci olan ve islemdeki cildi temizleyen onemli bir madde olan alfa-hidroksi asit icermektedir. Pennsylvania, Hahnemann Universitesi Tip Fakultesi tarafindan yapilan bir arastirmaya gore, alfa-hidroksi asitlerle yapilan tedavilerin yaslanma belirtilerini tersine cevirdigi bulunmustur. Cilek hiperpigmentasyonu ve koyu lekeleri azalttigi bilinen salisilik asit ve ellagik asit icermektedir. Ayrica salisilik asit olu hucreleri deriden uzaklastirmak ve daha fazla akne olusmasini onlemek icin cilt gozeneklerini sIkilastirmakla bilinmektedir. Cildi temizleyebilen ve saglikli tutabilen mukemmel bir C vitamini kaynagidir. Cileklerin baska cilt faydalari da bulunmaktadir, bunlar cildi iyilestirmekte, tahris olmus cildi yatistirmakta ve UV radyasyonuna karsi koruma saglamaktadir. Cilek ezmesini biraz balla karistirilarak her sabah yuze uygulamak cilde iyi gelmektedir. Bu maskeyi 15 dakika beklettikten sonra soguk suyla yikanmalidir. Bal yerine gul suyu ya da sut eklemek mumkundur. Tum bu bilesenler cilt sagligini iyilestirmede yardimci olmaktadir.

Sac Dokulmesini Onler
Daha once de belirtildigi gibi, cilek demir emilimini tesvik eden ve sac buyumesini destekleyen bir besin olan buyuk C vitamini kaynaklaridir. Bu besin maddesinin eksIkliginin ayrik uclara yol acabilecegi de bulunmustur. Cileklerdeki silislerin kellikleri yavaslatabilecegi ve sac buyumesini artirabilecegine inanilmaktadir. Ancak, bu iddiayi destekleyecek hicbir bilimsel kanit yoktur. Sac problemleriyle basa cikmanin yardimci olabilecek cilek sac maskesi uygulamaktir. Bu maske 2 cilegi macun haline getirilerek 1 corba kasigi sizma hindistancevizi yagi ve balla karistirarak elde edilmektedir. Sac derisine uygulandiktan sonra 20 dakika bekletilerek soguk suyla yikanmalidir. Bu temiz bir kafa derisi uzerinde, genellikle banyodan sonra sabahlari yapilmalidir. Bu maske ayrica kafa derisi mantar buyumesini onlemektedir ve meyvelerdeki magnezyum bu sorunu yardimci olmaktadir.

Erkek Sagligi Icin Faydalidir
Cilek antioksidanlari kalbe ve arterlere fayda saglamaktadir ve her ikisi de saglikli cinsel yasam icin cok onemli olan dolasimi artirmaktadir. Meyvelerdeki C vitamini de erkeklerde daha yuksek sperm sayisina neden olmaktadir.

Cilegin Yan Etkileri
Cilegin bazi yan etkileri de bulunmaktadir.

Hamilelik ve Emzirme Sorunlari
Meyveyi normal miktarlarda almak hamilelik ve emzirme doneminde guvenlidir, ancak fazla alindiginda ne olacagini bilmek icin yeterli arastirma yapilmamistir. Normal yiyecek miktarlarina sadik kalinmalidir.

Kanama Bozukluklari
Cilekler kanama suresini uzatmaktadir ve hatta duyarli bireylerde morarma riskini artirmaktadir. Bununla birlikte kanama bozukluklarina sahip olan bireyler dikkatli kullanmalidir. Cilek kan pihtilasmasini yavaslatabileceginden, ameliyat sonra kullanilmamasi onerilmektedir. Bir ameliyattan en az 2 hafta once kullanmaktan kacinilmalidir. Ayrica bu alanda arastirmanin sinirli oldugunu unutulmamalidir.
Cilek lezzetlidir, kalorisi dusuktur, bircok vitamin ve mineral bakimindan zengindir. Kan basincini, kardiyovaskuler hastaliklari, kolesterolu ve oksidatif stresi azaltmaya yardimci olabilecek cok cesitli besinler icermektedir. Bununla birlikte, bobrek rahatsizliklari olan kisiler bu meyvenin alimina dikkat etmelidir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 11 Nisan 2021, 21:23   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Goz Sagligini Iyilestirir
Cilek katarakt, makuler dejenerasyon ve diger goz hastaliklarini onledigi bulunan antioksidanlar icermektedir.

Her derde deva dedikleri bu olsa gerek.

________________

~ E & B ~
 
Alt 11 Nisan 2021, 22:10   #3
Standart

Alıntı:
She Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Goz Sagligini Iyilestirir
Cilek katarakt, makuler dejenerasyon ve diger goz hastaliklarini onledigi bulunan antioksidanlar icermektedir.

Her derde deva dedikleri bu olsa gerek.
Bilgilendirme icin tskler.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 11 Nisan 2021, 22:11   #4
~Ölüm Çiçeği~
LaviNia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Çok severim
Emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim

________________

Bazen de yıldızlar bakar.
İnsanlar kayar hayatımızdan..

 
Alt 11 Nisan 2021, 22:11   #5
Standart

Çilek yerken bu konuyu okumak. ;d
Emeğinize sağlık.

________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 11 Nisan 2021, 22:12   #6
Standart

Alıntı:
LaviNia Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Çok severim
Emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim
Tskler guzelim :*

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 11 Nisan 2021, 22:13   #7
Standart

Alıntı:
CodeR Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Çilek yerken bu konuyu okumak. ;d
Emeğinize sağlık.
Aa bize cilek mi ¿ aldiniz : ))

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 11 Nisan 2021, 22:14   #8
Standart

Alıntı:
CeReN Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Aa bize cilek mi ¿ aldiniz : ))
Biri yer biri bakar kıyamet ordan kopar mı derlerdi?
Cümleten buyurun.

________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 11 Nisan 2021, 22:15   #9
Standart

Alıntı:
CodeR Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Biri yer biri bakar kıyamet ordan kopar mı derlerdi?
Cümleten buyurun.
Cok tsk ederiz : ) Afiyet olsun ki.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:57.