IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


2Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 27 Ağustos 2021, 11:50   #1
Standart Gecirgen Tersip Bendi Nedir?

Asiri yagislar sonucu olusan seller ve taskinlar, akarsularin yukari havzalardan getirdikleri agac govdelerini, dallari, kokleri ve kaya, toprak, kum gibi kaba materyali asagi havzaya tasimaktadir. Su seviyesinin yukselmesi ile suyun Gecirgen Tersip Bendi Nedir?zeminle temas yuzeyi genislemekte, tabandan asinan ve sureklenen malzeme miktari artmaktadir. Asagi havzada malzeme yuklu su istilasiyla olusan kuvvet sonucu kopruler yikilabilmekte; koy, kasaba ve kentler hasar alabilmekte, can kayiplari yasanabilmektedir. Bu durumun onune gecmek icin ornekleri daha cok Avrupa ve Uzakdogu ulkelerinde gorulen ‘gecirgen tersip bendleri’ insa edilmistir.

Tersip bendi, suyu suzucu ve tasinan materyali tutan ve cokelten bariyerlerdir. Bendler, akarsu yatagi boyunca yukari havzadan asagi dogru akarsu yatagina yatay bir sekilde ve belirli araliklarla cok sayida insa edilirler. Boylece bendi asan materyal bir sonraki bendde tutulmus olur.



Gecirgen tersip bendleri, akis istikameti olan mansab yonunde suyun hizini kesmekte, tasidigi yuku azaltmakta, akarsuyun egimini azaltmakta, suyun asindirma ve surukleme gucunu azaltmaktadir. Bu bariyer setleri, sel ve taskinlarin olasi etkilerinin azalmasini, kopru gibi ulasim hatlarinin tahribatini engellenmesini, yerlesim birimlerinin daha az zarar gorerek korunmasini saglamaktadir.Gecirgen Tersip Bendi Nedir?

Zamanla hazneleri dolan gecirgen tersip bendleri islevlerini kaybederler. Dolayisiyla ya surekli gozlemlerle suni olarak bosaltilmali ya da filtre malzeme ocagi olarak kullanilmalidir. Bendin menba yonunde bulunan haznesinin bos olarak surekli bir sekilde sel ve taskinlara karsi hazir bekletilmesi gerekmektedir.


Turkiye’de ilk ornegi 2017’de Rize’de insa edilen gecirgen tersip bendleri basarili bulunmustur. Yillik 1500 mm. gibi yagis alan Dogu Karadeniz Bolumu, bendlerin yapimi icin pilot alan secilmistir ve Turkiye genelinde yayginlastirilma calismalarina baslanmistir. 2021 yilinda Karadeniz Bolgesinde gorulen sellerin olusturdugu tahribat ve can kayiplari, gecirgen tersip bendleri gibi cozumlerin bulunmasini ve acilen uygulanmasini gerektirmektedir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 27 Ağustos 2021, 11:54   #2
Mix
★ GeneraL ★
Mix - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Güzel bilgi,emeğine sağlık.

 
Alt 27 Ağustos 2021, 13:09   #3
Standart

Alıntı:
Mix Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Güzel bilgi,emeğine sağlık.
cok tşk ederim.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:51.