IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By She


 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Ağustos 2021, 11:21   #1
Standart Heyelan Uzaktan Algilama Tekniklerinin Turleri Ve Rolu

Heyelan, kuresel olarak bircok ulkede sosyoekonomik yasami tehdit edici bir unsurdur. Bunun yaninda yarattigi etkilerle en olumcul ve maliyetli jeolojik tehditlerden bir tanesidir. Uzaktan algilama yaklasimlari, heyelan calismalarinda yaygin olarak kullanilir. Heyelan tehditleri, sev stabilite modeli, duyarlilik haritalama, tehlike degerlendirmesi, risk analizi ve diger yontemlerle de arastirilabilir. Yerinde gozlem kullanarak heyelan calismalari yapmak mumkun olsa da, erisilemeyen arazilerde veri toplamak zaman alici, pahali ve bazen zorlayicidir. Uzaktan algilama verileri, heyelan izleme, haritalama, tehlike tahmini, degerlendirme ve diger arastirmalarda kullanilabilir.


Uzaktan Algilama Tekniklerinin Turleri ve Rolu
Heyelan Uzaktan Algilama Tekniklerinin Turleri ve RoluUzay kaynakli sentetik aciklikli radar (SAR), optik uzaktan algilama, havadan isIk algilama ve menzil (LiDAR), yer tabanli SAR ve karasal LiDAR dahil olmak uzere heyelan sureclerini incelemek icin cesitli uzaktan algilama verileri kullanilmistir. Kullanilan uzaktan algilama tekniklerden bazilari asagidaki gibidir:
• SAR verileri, genis kapsama alani, yuksek uzaysal cozunurlugu ve tum hava kosullarinda calisabilme yetenekleri nedeniyle heyelan arastirmalarinda yaygin olarak kullanilir. Kullanilan uydu SAR verileri arasinda arsivlenmis ERS ve Envisat ASAR, ALOS/PALSAR, COSMO-SkyMed takimyildizi, TerraSAR-X, TerraSAR-X/TanDEM-X ve Sentinel-1 ve Envisat 2010+ verileridir (22 Ekim 2010–8 Nisan 2012).


• Optik uzaktan algilama goruntuleri, 1986 ve 2016 yillari arasinda Landsat TM/ETM, SPOT 1–5, ASTER, IRS-1C LISS III ve RapidEye’nin uzun zaman serileri goz onune alindiginda, esas olarak heyelan envanteri olusturmak icin uygulanmistir. ZY-3 ve GF-1 yuksek uzamsal cozunurluklu uydu goruntuleri, heyelan sinematiklerini bir goruntu korelasyon algoritmasi ile SPOT-5 goruntulerine arastirmak icin kullanilmistir.
• Cok zamanli LiDAR goruntuleri ve ortofotolar, aktif bir heyelanin neden oldugu manzara degisIkliklerini olcmek icin karsilastirilabilir. Yer tabanli karasal lazer tarayici (TLS) LiDAR, dakikalar icinde son derece ayrintili uc boyutlu (3B) goruntuler ureterek heyelanlarin 3B yuzey degisIkliklerinin incelenmesine olanak tanir.


Uzaktan algilama goruntulerinin analizinden elde edilen en kullanisli uygulamalar arasinda, Hindistan uzaktan algilama uydusu (IRS) P5 ve TerraSAR-X/TanDEM-X goruntulerinden uretilenler gibi dijital arazi modellerinin (DEM’ler) gelistirilmesi yer alir. DEM daha sonra erozyon, toprak kaymasi ve topografik cok zamanli farkliliklari degerlendirmek icin kullanilabilir. Lu et al, heyelan tespiti ve haritalama icin Quickbird uzaktan algilanan verileri kullanmistir. Hava fotograflarinin manuel olarak yorumlanmasina ve yogun saha arastirmalarina dayanan heyelan tespiti ve haritalama icin geleneksel haritalama tekniklerinin zaman alici oldugunu ve bu tur olay tabanli haritalarin uretilmesi icin verimli olmadigini ozetlemistir.
Guzzetti et al hava fotograflari, yuksek cozunurluklu DEM (LiDAR) ve uydu goruntuleri kullanarak coklu zamansal heyelan envanter haritalari cikarmistir. Holbling et al, heyelan degisIkligi tespiti icin uzaktan algilanan SPOT-5 verilerini kullanirken heyelan tespiti icin ALOS/PALSAR goruntulerini ve InSAR tekniklerini kullanmistir. Ote yandan, Desrues ve ekibi heyelan tespiti ve haritalama icin LiDAR DEM ve uydu goruntulerini kullanmistir.



Kuresel Uygulama
Dunya genelinde uzaktan algilama verileri ve teknolojileri kullanilarak yurutulen cesitli calismalar bulunur. Bu calismalarda, ozellikle heyelanlara karsi daha savunmasiz olan ulkelerdeki heyelan sorunlarini ele almak icin gerceklestirilen uzaktan algilamaya dayali arastirmalarin bazilarini ozetlenmistir. Calismalar, birkac uzaktan algilama tekniginin, heyelanlarin morfolojik ozellikleri hakkinda bilgi saglayarak, heyelan envanteri ve risk degerlendirme haritalarinin uretilmesine yardimci olabilecegini gostermistir. Bu yaklasimlar, Nepal, ABD, Filipinler ve diger bircok ulkede oldugu gibi, heyelanlarin en yaygin ancak son derece yikici afetler oldugu cok genis cografi alanlarda cok faydalidir. ABD’de heyelanlar her yil 25 ila 50 olume neden olurken, asiri yagislar Filipinler’deki heyelanlarin en yaygin nedenidir.


Heyelan Uzaktan Algilama Tekniklerinin Turleri ve RoluRay ve Jacobs Kaliforniya, ABD, Leyte, Filipinler ve Dhading, Nepal’deki toprak kaymalarini incelemistir. Heyelanlar, uydu toprak nemi (Gelismis Mikrodalga Tarama Radyometresi (AMSR-E)) ve uydu yagisi (Tropik Yagis Olcum Misyonu (TRMM)) arasindaki iliskiyi kurmustur. Amatya ve ekibi Nepal’deki Karnali Otoyolu boyunca heyelan haritalama ve duyarlilik analizi icin yuksek cozunurluklu optik veriler kullanmislardir. IsIk algilama ve aralik (LiDAR) verileri, tehlike, risk bolgelerine ayirma ve peyzaj evrimi modellemesi icin potansiyel firsatlarla birlikte heyelan haritalamasi icin esi gorulmemis olanaklar sunar. Gorsevki et al, yapay sinir agini (YSA) kullanarak bir duyarlilik haritasi olusturmak icin Cuyahoga Valley National Park, Ohio, ABD’deki heyelanlari tespit etmek icin LiDAR verilerini kullanmistir. Marta et al, Hindistan’daki Yuksek Himalaya arazisinde heyelan duyarliligi, tehlikesi ve riski icin kullandiklari olay sonrasi uydu goruntulerinden heyelan envanterleri gelistirmek icin yari otomatik bir yaklasim kullanmistir.


2004 Typhoon Aere’nin ardindan, Xiulan, Tayvan’da heyelan envanteri gelistirmek icin nesne tabanli goruntu analizi yaklasimi (OBIA) benimsenmistir. Malezya‘daki Cameron Highlands bolgesindeki heyelan haritalamasi, yogun bitki ortusu ve hava kosullari nedeniyle karmasIktir. Ancak arastirmacilar, Cameron Highlands icin bir heyelan envanter haritasi gelistirmek icin havadaki sentetik aciklikli radar (AIRSAR) ve WorldView-1 uydu verilerini kullanmislardir. Ayrica Bui ve ekibi, Cameron Highlands, Malezya’da heyelan tespiti ve duyarlilik haritalamasi icin sentetik aciklikli radar (SAR) verilerini kullanmistir. Cin’de, dunyanin en fazla heyelan bolgelerinden biri olan Yangtze Nehri boyunca yer alan Three Gorges Rezervuari (TGR) yakinlarindaki bir alan, heyelan envanter haritasi gelistirmek icin ZY-3 yuksek cozunurluklu uydu goruntuleri kullanilarak incelenmistir.Heyelan Uzaktan Algilama Tekniklerinin Turleri ve Rolu


Italya’da, yagis kaynakli toprak kaymalari nufus icin ciddi tehditlerdir, ayrica ulusal bir tehdit oldugundan ve ulke geneline yayildigindan, tek basina yerinde olcumlerle heyelanlarin analiz edilmesi ve izlenmesi mumkun degildir. Birkac arastirmaci, uzaktan algilanan veri ve teknolojileri kullanarak heyelanlar uzerinde calismistir. Ayrica Italya’nin farkli bir bolgesindeki yavastan cok yavasa dogru hareket eden heyelanlari belirlemek icin Kalici Sacilim Interferometrisi (PSI) ile kartografik tematik ve optik verileri kullanmistir. Bununla birlikte Boni et al, kuzeybati Italya’da cok zamanli A-DInSAR verilerini kullanarak heyelan faaliyet durumunu (LAMBDA) guncellemek icin yeni bir metodoloji gelistirmistir. Bozzano et al, Orta Italya’da kucuk bir nehir havzasini etkileyen 90’dan fazla heyelani arastirmak icin saha arastirmalari ve uzaktan algilama tekniklerini kullanmistir. Bardi et al ise kuzey Apeninler, Italya’daki Capriglio heyelani uzerindeki toprak akislarinin hizli hareketini izlemek icin GB-INSAR verilerini kullanmistir. INSAR verileri, Italya’nin Abruzzi havzasindaki heyelan aktivitesinin cok zamanli bir degerlendirmesi yapilmistir.


Fayne et al, Italya’da yeni tetiklenen heyelanlarin potansiyel konumlarini ve zamanlamasini belirlemek icin Landsat-8 goruntulerini, Brezilya, Itaoca’da bitki ortusuyle kapli bir arazi uzerindeki heyelan kumelerini izlemek icin uydu kaynakli arazi ortusu pankromatik goruntuleri ve mekik radar topografyasi (SRTM) yukseklik verileri kullanilmistir. Heyelan, Endonezya‘da her yil meydana gelen dogal afetlerden biri oldugundan Hayati et al, Ciloto’daki yavas hareket eden heyelani izlemek icin interferometrik sentetik aciklikli radar (INSAR) verilerini kullanmistir. Sensorler, heyelandan etkilenen alanlar icin surekli ve alan bazli bilgi elde etmede faydali veriler saglamistir. Bravo-Carvajal ve ekibi, Chiapas eyaletinde Kolombiya’nin Nueva koyunde toprak kaymasi envanteri ve duyarlilik haritalari gelistirmek icin SPOT uydu goruntulerini, kuzey Pakistan‘da bir heyelan envanteri gelistirmek icin SPOT-5 uydusu kullanilmistir.


Shroder ve Weihs kuzeydogu Badakhshan, Afganistan‘da heyelan haritalamasi icin ASTER yukseklik verilerini ve Landsat 7 goruntulerini kullanmistir. Banglades’in daglik bolgesinde yagis kaynakli heyelanlar sIk goruluyor. Ornegin, Das ve Raja Banglades’in Chittagong sehrinde bir heyelan duyarlilik haritasi gelistirmek icin ASTER yukseklik verilerini ve Landsat 8 goruntulerini kullanmistir. Singhroy ve ekibi, Kanada’daki Saskatchewan nehrinin Shale kiyilarindaki retrogresif sev yenilmelerini yorumlamak icin Landsat TM ve SAR goruntulerini bir arada kullanmislardir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 10 Ağustos 2021, 08:05   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Maalesef felaketler ile bu yıl hep karşı karşıyayız. O yüzden hiç bir önlem yada teknik olarak bir çaba sarf edilmiyor. Paylaşım için teşekkürler @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

________________

~ E & B ~
 
Alt 10 Ağustos 2021, 09:13   #3
Standart

Alıntı:
She Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Maalesef felaketler ile bu yıl hep karşı karşıyayız. O yüzden hiç bir önlem yada teknik olarak bir çaba sarf edilmiyor. Paylaşım için teşekkürler @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Aynen Guzelim.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:55.