IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By SosiN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Temmuz 2022, 15:54   #1
SosiN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Bölge sınırları

Coğrafi bölgelerin sınırları doğal olarak biçimlenmekte ya da insanlar tarafından oluşturulmaktadır.
Yer şekilleri, iklim koşulları, hidrografik özellikler ve doğal bitki örtüsü gibi bölgelerin sınırları doğal olarak oluşmaktadır.

2. Bu doğal bölgelerden bazılarının sınırları kısa sürede değişmez.

Örneğin Himalaya Dağları’nın uzandığı bölge, milyonlarca yıldır değişmeden durmaktadır. Ancak bazı ormanlık bölgeler kısa sürede insanlar tarafından tarım veya yerleşme bölgesine dönüştürülebilir. Ağaçtan yoksun bir bölge ise orman haline getirilebilir.

Doğal bölgelerden bazılarının alanları çakışabilmektedir. Örneğin yeryüzünde levha sınırındaki bölgeler deprem bakımından riskli bölgeler ile sıcak su kaynaklarının bölge sınırları büyük ölçüde çakışmaktadır.

3. Beşerî bölgelerin sınırları daha kısa süre içinde değişebilmektedir.

Örneğin, Edremit 20 yıl önce bir zeytin tarımı yapılan bir kırsal nüfuslu bölgeyken günümüzde sık nüfuslu turizm bölgesine dönüşmüştür.

80 yıl önce 10 haneli köy olan Batman‘ın kaderi bölgede petrol bulunmasıyla değişmiş ve kırsal nüfuslu tarım bölgesi, kentsel nüfusa sahip madene dayalı sanayi bölgesine dönüşmüştür.

4. Sınırları kısa süre içinde değişen bölgelerden biri de siyasi bölgelerdir.

Siyasi bölgelerin sınırları yeni üyelerle genişleyebilmekte, ayrılan üyelerle daralabilmekte ve bazen ortadan kalkabilmektedir.

Örneğin; Hırvatistan, Romanya ve Bulgaristan’ın AB’ye katıldığında AB’nin sınırları genişlemiş, İngiltere’nin çıkmasıyla bölge sınırları daralmıştır.

Örneğin; 1937’de kurulan Sadabad Paktı, 1980’de ortadan kalkmıştır. Ortadan kalkan birliklere (siyasi bölgelere) Sadabad Paktı’nı örnek verebiliriz. Yine aynı şekilde Balkan Antantı ve Varşova Paktı da işlevini kaybedip ortadan kalkan bölgelere örnek verilebilir.

5. Bölge sınırlarından bazıları, kesin olarak belirlenebilirken bazıları kesin olarak belirlenemez.

İklim ve bitki örtüsü bölgeleri arasında geçiş alanları bulunduğu için bu tür bölgelerin sınırlarını kesin olarak belirlemek güçtür. Örneğin; çöl iklim bölgeleri ile Akdeniz iklim bölgeleri arasında bir geçiş iklim bölgesi olan step (bozkır) iklim bölgeleri yer alır.

6. Siyasi bölge sınırları, ülke sınırlarına göre belirlendiği için bu bölgelerin sınırları kesin olarak belirlenebilir.

Örneğin; Türkiye’nin egemenlik bölgesi ile Yunanistan’ın egemenlik bölgesi belirgin bir sınırla çizilmiştir. Aynı şekilde NATO askeri bölgesinin sınırları, bu bölgeye üye olan ülkelerin sınırlarına göre belirlenmiştir.

7. Siyasi bölge sınırları içinde yer alan ülkelerde din, dil, ırk birliği, ortak para birimi, benzer yönetim şekilleri olabileceği gibi, herhangi bir ülke bu ortak noktalardan farklılık gösterebilir.

Örneğin; Macaristan ve Çekya, AB üyesi olmasına rağmen Euro kullanmamaktadır.


"Alıntı"
________________


Bölge sınırları
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:04.