IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Mart 2021, 13:29   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Hudson Korfezi Ve Cukci Denizi

Hudson Korfezinde nehir agzi veya kiyi sularindan balik toplanir ve acik deniz balikciligin gelenekleri yoktur. Balikcilik geleneksel bir sosyal ve kulturel faaliyettir. Anadromous Arctic char en cok Nunavut’taki Inuit ve Nunavik’teki Kuujjuarapik’in kuzeyinde aranir. Tercih edilme nedenleri ongorulebilir zamanlar, yerler, buyume, buyuk boyuttur ve parazit icermezler. Daha guneyde, anadromous cisco, beyaz balik, uzun burunlu enayi ve alabalik toplarlar.
Cogu balik, kiyilarda ya da nehir agizlarinda topluluklarin yakininda bulunan aglar kullanilarak yakalanir. Bununla birlikte, gecimlik balikcilik, balikcilik alani, mevsim veya hasat acisindan sinirli degildir. Capelins, sahillerde ortaya ciktiklarinda da hasat edilir. Hudson Korfezi’nin dogu tarafinda morina ve sculpin gecimlik hasadi cok daha fazladir. Ticari olarak deniz baliklari, Hudson Korfezi veya James Korfezi’ndeki bir deniz balikciligini desteklemek icin yeterli miktarda bulunmamistir.


Hudson Korfezi ve Cukci DeniziKivalliq kiyilarinda ve Puvirnituq’da anadromous Arctic char icin kiyiya yakin kucuk ticari balikcilik gelismistir. Yurtici ve yurtdisi pazarlara satis icin taze ve dondurulmus Arctic char isleyen uluslararasi standartta bir et isleme tesisi bulunur. Bu balik isleme operasyonu, isletme masraflarini surekli olarak karsilamaya yetecek kadar balik almamistir. Ulasim bu balikcilar icin ozel bir sorundur. Balikcilar genellikle gecimlik hasadi subvanse etmek icin ticari balikciliga katilirlar. Kiyi ve nehir agzi baliklarinin, ozellikle Arktik komurunun ticari hasadi da yaz aylarinda Quebec kiyisindaki bircok topluluk tarafindan gerceklestirilir. Bu lokasyonlarda ticari hasat kotalari Avci ve Tuzakci Kuruluslarinin talebi uzerine acilir. Ticari balikcilik yakindan duzenlenir, ancak, gecimlik balikciligin yogun oldugu bolgelerde asiri hasat meydana gelebilir. Hudson Korfezi veya James Korfezi’nde deniz kupasi balikciligi yoktur ve cogu spor olta balikciligi yerel sakinler tarafindan cogunlukla Arctic char icin yapilmaktadir.

Hudson Korfezi Balikcilik Degerlendirmesi
Balikcilik degerlendirmesi, Kivalliq sahilindeki Diana Nehri stokunun son resmi degerlendirmesi icin kullanilan sanal populasyon analizi yaklasimi haricinde, esas olarak yas yapisinda trend analizini kullanir. Ancak veri sinirli modeller tarihsel icin uygulanmistir.



Cukci Denizi
Cukci Denizi’ndeki cogu balik stoklari icin, stok buyuklugu ticari faaliyeti desteklemek icin yetersizdir. Uc hisse senedi, kar yengeci, Arktik morina ve safran morinasi ticari faaliyeti desteklemek icin yeterli buyukluktedir. Cok az resmi stok degerlendirmesi yapilmistir, ancak degerlendirme icin yogunluga dayali tahminler kullanilmistir. Stok boyutu, anketlerden elde edilen yakalama eforu verilerinden cikarilmistir.


Sibirya
Sibirya balikciliginin dogasi nispeten bilinmemektedir cunku eger varsa degerlendirmeler Rusca olarak yayinlanmaktadir ve genis capta yayilmamaktadir. Balikciliklarin Kanada kiyi ve ic su balikciligina benzer olmasi muhtemeldir, bunlar, gillnet kullanilarak yargilanan ve genellikle yumurtlama veya asiri kislama icin gocleri sirasinda cesitli turleri yakalayan yakalama balikciligidir. Sibirya’da cok sayida buyuk nehir bulunur ve Chum Somonu, Orcorhynchus keta, Lena Nehri kadar kiyi boyuncadir. Balikcilik muhtemelen Pasifik somonu, genis beyaz balik, inconnu, Arctic Cisco ve Arctic char uzerinedir.Hudson Korfezi ve Cukci Denizi
Arktik bolgesi, balikciligin dogasinda ve stok degerlendirme uygulamasinda buyuk farkliliklar gostermektedir. Deniz alanlarinda tatli su balikciligina gore farkliliklar buyuktur. Ornegin, Barents Denizi, temelde dip trol hasadi olmak uzere toplam hasadi 2 milyon tona yaklasan buyuk olcekli endustriyel balikciliga sahipken, buyukluk ve enlem olarak karsilastirilabilir. Karsilastirilan bir alan olan Beaufort Denizi, gecim faaliyetlerinden elde edilen hasatin cok kucuk bir kismina sahiptir. Temel turler, Barents Denizi’nin yeralti baliklarinin, ozellikle de Gadiod’larin hakimiyetinde olmasiyla cok farklidir. Beaufort Denizi’ndeki balikcilik ise esas olarak deniz memelileri ve Dolly Varden char gibi anadrom baliklardir. Barents Denizi balikciliginin stok degerlendirmesi oldukca karmasIktir, genisletilmis hayatta kalanlar analizi gibi cesitli analitik populasyon modellerinin kullanilmasini icerir. Bunun aksine, Dolly Varden char’in son degerlendirmeleri haricinde, Beaufort Denizi stoklari modellenmemistir ve degerlendirmede yalnizca gosterge degerleri kullanilmistir.


Tatli su balikciliginin dogasi ve degerlendirilmesinde muhtemelen daha az degisIklik vardir. Tatli su balikciliginin buyuk bir kismi, aglari kullanarak yakalama balikciligi olarak yargilanmaktadir. Fazla uretim ve yasa gore yapilandirilmis modeller analizde uygulanmasina ragmen, degerlendirme esas olarak yastaki demografik egilimlerle ilgilidir. Veri sinirli degerlendirme araclari, tatli su degerlendirmeleri icin cok umut vaat eder. Balikcilar ve yerli geleneksel bilginin trafik isigi yaklasimi gibi yontemlerle birlestirilmesi buyuk olasilikla onemlidir.Hudson Korfezi ve Cukci Denizi
Hudson Korfezi Kompleksi LME, Arktik deniz, nehir agzi ve tatli su turlerinin bir karisimindan olusan yaklasIk 60 balik turunu destekler. Bu sig LME, Hudson Bogazi’nda yasayan derin su turlerinden yoksundur. Cree ve Inuit balikcilari, acik su mevsimi boyunca cogu baligi nehir agzi veya kiyi sularindan yakalar. Balikcilik, esas olarak yemek icindir ve geleneksel bir sosyal ve kulturel etkinliktir. Istismar edilen turler arasinda anadromous cisco, whitefish, longnose enayi, brook alabaligi, capelin, morina, sculpin ve mavi midye (Mytilus edulis). Bu LME’de onemli olan, yerel Inuit ve Hint populasyonlarinin buyuk olcude bildirilmemis gecimlik balikciligidir.


Hudson Korfezi’nde bulunan yirmi bir topluluk, kaynaklarini kullaniyor ve bu topluluklarin insan nufusu, 1950’de yaklasIk 4.000’den 2001’de 19.000’in uzerine cikti. Avlar, cogunlukla Arktik charr (Salvelinus alpinus) ve morina (Gaddda) ‘den olusur. Atlantik somonu (Salmo salar) ve dort boynuzlu sculpin (Triglopsis quadricornis) olmak uzere diger bazi turler de alinmasina ragmen durum budur.
1950’de tahmini gecimlik avlanma miktari yaklasIk 2.920 ton idi ve 1962’de 4.922 tonla zirveye ulasti, ardindan 2000’lerin basinda yaklasIk 1.000 tona gerilemistir. Son birkac on yildaki dususun buyuk bir kismi, kar motosIkletinin ana ulasim sekli olarak kopek kizaginin yerini almasina, dolayisiyla kopek mamasi olarak deniz baliklarina olan ihtiyaci azaltmasina baglanmaktadir.



ALİNTİ ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:45.