IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Mart 2021, 13:27   #1
Standart Gronland Denizinde Pan-Arktik Balikcilik Ve Cesitleri

Gronland Denizi guneyde Gronland, Arktik Okyanusu, Svalbard, Norvec Denizi, Izlanda ve Danimarka Bogazi ile sinirdir. Soguk ve derin (> 2000 m) Gronland Denizi, Danimarka Bogazi’ndaki nispeten sigdir maksimum derinlik 630 m’dir. Dogudan batiya dogru uzanan bir denizalti esigiyle derin ve daha sicak olan guney Irminger Denizi’nden ayrilir. Norvec Denizi ile birlikte Arktik Okyanusu’nun Atlantik’e ana cikis noktasini olusturur. Bu sinirlarin kuzeyindeki alaninda, hidrografik kosullara soguk, guneye dogru akan Dogu Gronland Akintisi (EGC) hakimdir. Ve bu, cogunlukla 0 ° C’nin altindaki Norvec Derin Suyu’ndan olusur.
EGC, Kuzey Kutbu’nda, Kuzey Kutbu’na Norvec Atlantik Akintisi tarafindan alinan, daha sicak kuzeyden akan Kuzey Atlantik Suyu’nun (NAW) sogumasiyla olusur. Daha sicak su, Kuzey Kutbu Okyanusu ve buna bagli deniz buzu ile temas yoluyla sogumaya ugradigi Gronland Deniz Girdisine girer.


Gronland Denizi’nin cogu kismi, Kuzey Dogu Atlantik Balikcilik Komisyonu (NEAFC) XIVa ve IIb2’nin ICES alanina girmektedir. ICES, NEAFC gibi ilgili yonetim otoriteleri tarafindan kullanilan danisma komitesi araciligiyla bolgedeki balikcilik icin bilimsel tavsiyelerde bulunur. Gronland Denizi’nde uretilen arktik zooplankton, deniz akintilari ile Izlanda ve Norvec Denizlerine goc eder ve buyuk pelajik balik stoklarinin beslenmesine katkida bulunur. Gectigimiz yillarda, Gronland Denizi, Kuzey Atlantik suyunun artan akisi nedeniyle daha yuksek sicakliklar yasamistir. Bu, bolgedeki ticari turlerin beklenen verimleri uzerinde onemli bir etkiye sahip olabilir.
Gronland Denizinde Pan-Arktik Balikcilik ve CesitleriCheung, Gronland Denizi’nde 2005 ve 2050 yillari arasinda maksimum yakalama potansiyelinde % 15–45 artis ongormustur. Gronland pisi baligi, kirmizi balik, Arktik morina, ringa baligi, mavi mezgit, tusk ve capelin Gronland Denizi ve komsu bolgelerdeki onemli ticari balik turleridir. Capelin, bitisIk Izlanda Denizi bolgesindeki tarihsel olarak en buyuk balik stoguydu. Bununla birlikte, 2000’lerin ortalarindan bu yana, muhtemelen Atlantik su girisindeki artisa bagli olarak ise alim ve stok buyuklugunde bir dusus vardir.


Gronland Denizinde Balikcilik
Gronland munhasir ekonomik bolgesinden (MEB) bilinen toplam balik turu sayisi 269 iken, en dusuk balik turu sayisi 47 ile Gronland Denizi’nin kuzeydogusunda Gronland Denizi’nde gorulmektedir. Gronland aciklarindaki deniz kaynaklarini hedef alan balikcilik, kiyi ve acik deniz filolarina bolunebilir. Gronland filosunun cogunlugu, yaklasIk 450 buyuk gemiden ve buyuk bir kucuk tekne filosundan olusur.
YaklasIk 1700 kucuk teknenin, cogunlukla ozel kullanim icin olan bir tur zanaatsal balikcilikta ya da ag balikciliginda dagildigi tahmin edilir. Dogu Gronland’da balikcilik ve diger antropojenik faaliyetler esas olarak guney kesimlerde gerceklesir. Kiyi filosu, buz balikciligi icin kullanilan kopek kizaklarindan balina avciligi yapan veya gillnets, pound aglari, tuzaklar, taraklar ve uzun hatlar gibi pasif disliler kullanan kucuk cok amacli teknelere kadar cesitli farkli platformlardan olusur.Gronland Denizinde Pan-Arktik Balikcilik ve Cesitleri


Hedeflenen baslica turler karides, Atlantik morinasi, lumpfish, kar yengecleri ve somondur. Atlantik morina, kar yengeci, deniztaragi ve karides avlayan kiyi filolari lisanslar, TAC ve kapali alanlar tarafindan duzenlenir. Somon ve lumpfish balikciligi duzenlenmemistir. Gronland filosunun yani sira, Gronland sularindaki deniz kaynaklari, ozellikle AB, Izlanda ve Norvec olmak uzere bircok ulke tarafindan dip ve pelajik trollerin yani sira uzun hatlar kullanilarak istismar edilir. Demersal acik deniz balikciligi, baslica Gronland pisi baligi, karides, kizil balik ve Atlantik morinasi avlayan gemilerden olusur. Gronland pisi baligi ve kizil balik 1985’ten beri demersal su samuru trolleri kullanilarak hedef alinmistir. Longliners, hedef tur olarak Gronland halibut ve Atlantik morina ile hem dogu hem de bati kiyisinda faaliyet gosterir. Bycatches, yuvarlak burunlu el bombasi, kaba kafali el bombasi, savunma disi, Atlantik halibut ve Gronland kopekbaligidir.


Gronland sularinda pelajik balikcilik Dogu Gronland’da yurutulmektedir ve su anda hedeflenen turler Atlantik uskumru ve pelajik kizil baligidir. Gronland, Izlanda ve Jan Mayen arasindaki sinir bolgesinde ringa baligi icin nispeten kucuk bir balikcilik yapilmaktadir. Ek olarak, Arktik morina, mavi mezgit ve capelin Gronland Denizi’nde ve komsu bolgelerde ticari balikcilik tarafindan yakalanir.Gronland Denizinde Pan-Arktik Balikcilik ve Cesitleri
Gronland Denizi’nin ana alani, Uluslararasi Deniz Kesfi Konseyi’nin (ICES) XIVa ve IIb bolumlerinin ve Kuzey Dogu Atlantik Balikcilik Komisyonu’nun (NEAFC) kongre alaninin bir parcasidir. ICES, NEAFC gibi ilgili yonetim otoriteleri tarafindan kullanilan danisma komitesi araciligiyla bolgedeki balikcilik icin bilimsel tavsiyelerde bulunur. Longline’larla birlikte demersal ve pelajik acik deniz balikciligi TAC, minimum inis boyutlari, disli ozellikleri ve duzensiz kapali alanlar tarafindan yonetilir.
Mors, halkali fok, sakalli fok, arp foku ve kukuletali fok dahil olmak uzere Gronland Denizi’nde acik sularda beslenen bircok memeli ve yuzgecayakli turu ve baslikli balinalar vardir. Gronland Denizi, arp foklari ve baslikli foklar icin onemli bir inis alanidir. Bolgedeki kapsonlu fok stoklari oldukca buyuktur ve yuzyillardir ticari somuruye maruz kalmistir. Bununla birlikte, 2013 yilinda 84.020 baslikli fok tahmini toplam populasyonu veren bu stok, ICES tarafindan gelistirilen ihtiyati hasat stratejisinde koruma referans noktasinin altindadir.


Ayrica 2007’den beri stok ticari avdan korunmaktadir ve aksine, arp muhru bol miktarda bulunur. 2013 toplam bollugunun 627.410 oldugu tahmin edilir ve hasat seviyesi yilda sadece 6000 civarindadir. Norvec Denizi’ndeki Minke balinalari, Barents Denizi’nde beslenenlerle ayni canliya aittir. Minke balinalari, Barents Denizi’ndeki yaz beslenme alanlarina giderken gecerler ve bir kismi Norvec Denizi’nde kalir.
Bu bolgenin kuzey kesiminde cok az balikcilik vardir. Dogu Gronland’da, dogu Gronland’in guney kesimlerinde balikcilik ve diger antropojenik faaliyetler gerceklesir. Ittoqqortoormiit yakinlarinda sadece kucuk olcekli gecimlik avcilik ve balikcilik yapilmaktadir. Gronland Denizi’nde, cogunlukla Izlanda yakinlarinda ticari balikcilikla hasat edilen yaklasIk yedi deniz baligi turu stoku bulunur.
Gronland Denizi’nde uretilen arktik zooplankton, deniz akintilari ile Izlanda, Norvec Denizlerine goc eder ve buyuk pelajik balik stoklarinin beslenmesine katkida bulunur. Dogu Gronland suruklenen buz, henuz uzerinde calisilmayan iklim degisIkligi altinda benzersiz bir deniz habitati olusturmaktadir. Gectigimiz on yillarda Gronland Denizi, artan Kuzey Atlantik su akisi nedeniyle daha yuksek sicakliklar yasamistir. Cheung, Gronland Denizi’ndeki maksimum yakalama potansiyelinde 2005’ten 2050’ye % 15-45 artis ongormustur.



Gronland Halibut ve Balikcilik Degerlendirmesi
Gronland halibut icin degerlendirme modeli, yeni bir birlesIk anket endeksi ve Izlanda cpue endeksi kullanan lojistik fazla uretim modelinin stokastik bir versiyonudur. Bu modelden turetilen referans noktalari, Blim olarak % 30 BMSY, Flim olarak 1,7 × FMSY ve % 50 BMSY olarak tanimlanan bir MSYBtrigger’dir. BMSY ve FMSY, model yaklasiminda miras alinan referanslardir. GADGET (Kuresel Olarak Uygulanabilir Alan Ayristirilmis Genel Ekosistem Arac Kutusu modeli) kullanilarak Gronland halibut uzerinde kesif niteliginde bir degerlendirme 2015 yilinda sunulmustur.


Capelin
Degerlendirme yontemi, bilimsel akustik olcumlerden baslayan ve yumurtlama stok biyokutlesi (SSB) <Blim’in <% 5 olmasi olasiligina yol acan toplam izin verilebilir avi (TAC) bulan stokun stokastik bir projeksiyonudur. Ilk kotanin sonbaharda sezon ici akustik arastirma bilgilerine gore revize edilmesi bekleniyor.
Acik deniz Atlantik morinasi
1960’larin sonlarinda stok coktugunden bu yana onemli olcude yeniden yapilanmanin olmamasi nedeniyle bu hisse senedi icin stok degerlendirmesi yapilamaz. Morina baligi hedefleyen iki bilimsel arastirma, stok durumunun guvenilir gostergeleri olarak kabul edilir. Bununla birlikte, tekli buyuk tasimalar nedeniyle buyuk belirsizlikle iliskilendirilirler.
Altin ve Gagali kirmizi balik
GADGET, Izlanda ve Alman anketlerinden ticari avlanma verileri ve anket verileri kullanilarak altin kizil baligin degerlendirilmesi icin kullanilir. Gronland’in dogusunda ve Izlanda’nin yamacinda bulunan demersal gagali kirmizi balik, ICES trendlere dayali degerlendirme yaklasimi acisindan Izlanda Sonbahar Arastirmasi’ndan elde edilen anket biyokutle endekslerindeki egilimlere dayali olarak degerlendirilir. Kullanilan tamamlayici veriler, balikciliktan ilgili bilgileri, ticari avlardan ve uzunluk dagilimlarini icerir.


Kuzeydogu Atlantik uskumru


Kuzeydogu Atlantik uskumru icin model, durum-uzay degerlendirme modeli olan SAM’dir. SAM’da, durumlar hayatta kalma denklemi ile sinirlandirilir ve rastgele bir yuruyus surecini izler. Rastgele yuruyus sureclerinin bolluk ve balikcilik olumleri uzerindeki farkliliklari, model tarafindan tahmin edilen parametrelerdir. SAM, lognormal bir gozlem modeli varsayilarak tum veri kaynaklarinin gozlem olarak ele alindigi tamamen istatistiksel bir modeldir.
Gozlem varyanslari olarak adlandirilan ilgili varyanslar da model tarafindan tahmin edilen parametrelerdir. Gozlemsel varyanslar, her bir veri kaynaginin modele ne kadar iyi uydugunu ve model tarafindan farkli veri kaynaklarina verilen ic agirliga etkin bir sekilde karsilik geldigini aciklamak icin kullanilabilir. Belirsizlikler tum parametreler ve tum ulkeler icin tahmin edilmektedir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:59.