IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 14 Ağustos 2020, 10:34   #1
Standart Meltem (Esinti) Nedir, Turleri Nelerdir?

Esintiler, hava sicakligindaki farkliliklarin bir sonucudur. Sicak hava yukselir ve zeminin yakininda dusuk basinc birakir. Soguk hava, yuksek basinc olusturur ve telafi etmek icin coker. Ve ruzgar daha sonra basinclari esitlemeye calismak icin yuksek basincli bolgelerden dusuk basincli bolgelere esmektedir. Esintilerin gucu sicaklik farkliliklarina gore degisir; fark ne kadar buyukse, esinti o kadar gucludur.

Deniz Esintileri
Deniz meltemleri, okyanustan karaya dogru esen ruzgarlardir. Deniz meltemleri, kara uzerindeki havanin sicak ve daha dusuk basinca sahip oldugu ve su uzerindeki havanin soguk ve daha yuksek basinca sahip oldugu gunlerde meydana gelir. Gunes bu mevsimlerde kara havasini daha yuksek bir sicakliga kadar isittigindan, bu esintiler ilkbahar ve yaz aylarinda daha sIk gorulur; Sonbahar ve kis aylarinda, daha dusuk sicaklik farki nedeniyle deniz meltemleri o kadar guclu veya sIk degildir.



Deniz Esintilerinin Onemi
Sicak aylarda kuvvetli deniz meltemlerinden kaynaklanan cepheler, ornegin Florida yarimadasinda, kiyi boyunca gunluk firtinalara neden olabilir. O bolgede hem dogudan hem de batidan deniz meltemleri esmektedir ve bunlarin yakinsamasi, hava yukselip bulutlari ve yagislari olustururken siddetli hava kosullarina neden olabilir. Bu esintiler, genellikle yagmur getirdikleri icin Florida ve ABD’nin dogu kiyilarinin geri kalani icin faydalidir.

Kara Esintileri
Geceleri suyun uzerindeki hava karadaki havadan daha sicaktir, cunku kara hizla isinirken suyun sogumasi cok daha uzun surer. Sonuc olarak, kara ve su uzerindeki baskilar gun icinde olduklarinin tersidir; arazi uzerindeki basinc yuksek, su uzerindeki basinc ise dusuktur. Kara ile su arasindaki kucuk sicaklik farki, karadan denize dogru esen bir esinti yaratir.

Diger Esinti Turleri
Gol meltemleri, Amerika BirlesIk Devletleri’nin Buyuk Golleri gibi buyuk gollerin cevresinde bulunur. Bu esintiler, toprak sicakliginin yukselmeye basladigi ilkbahar sonu ve yazin olusur. Bir baska esinti turu de kabatik esintidir, ayni zamanda drenaj akisi ruzgari olarak da adlandirilir; bu ruzgar, daglarin tepesindeki soguk hava, daha sicak havanin yerini alan vadilere battiginda olusur. Bu esintiler dagin yamacini estirdiginde bunlara vadi meltemleri denir; ogleden sonralari yokus asagi inerler ve buna dag meltemleri denir.

Kara Meltemi ile Ilgili Bilinmesi Gerekenler
Kara meltemi, kiyilar boyunca meydana gelen ve acik denizde (karadan denize dogru) esen yerel bir gece ve sabah erken ruzgardir. Arazinin daha dusuk isi kapasitesine sahip olmasi ve daha hizli sogumasi nedeniyle deniz yuzeyinin komsu karadan daha sicak oldugu gunbatiminda ortaya cikmaktadir. Daha sonra gunun isinmasi baslayana kadar sabahin erken saatlerine kadar devam eder. Kara meltemleri, okyanus uzerinde gelisen ve karada esen hafif ruzgarlar olan ve sahilde kavurucu sicak bir gunde sizi serinleten deniz meltemlerinin tam tersidir. Genellikle okyanus kiyi seritleriyle iliskilendirilmesine ragmen, kara meltemleri gollerin ve diger buyuk su kutlelerinin yakininda da yasanabilir.

Gece ve Sabah Erken Ruzgar
Tum ruzgarlar gibi, kara meltemleri de sicaklik ve hava basincindaki farkliliklar nedeniyle olusur. Kara meltemleri, farkli yuzeylerin isiyi tutma yeteneklerinden gelir. Gun boyunca, gunes kara yuzeylerini isitir, ancak yalnizca birkac inc derinlige kadar. Gece geldiginde, yuzey artik gunesten gunes isigi almadigi ve isi hizla cevreleyen havaya yeniden yayildigi icin topragin sicakligi hizla duser.
Bu arada su, daha yuksek isi kapasitesi nedeniyle isisini kara yuzeylerinden daha fazla tutar. Kiyi boyunca su, kiyi topraklarindan daha sicak hale gelir ve kara yuzeylerinden okyanusa dogru net bir hava hareketi yaratir. Bunun olusmasinin nedeni; ruzgarin hareketi , kara ve okyanus uzerindeki hava basincindaki farkliliklarin bir sonucudur (sicak hava daha az yogun ve yukselirken, soguk hava daha yogun ve batar). Arazi yuzeylerinin sicakligi sogudukca, sicak hava yukselir ve kara yuzeyinin yakininda kucuk bir yuksek basinc alani olusturur. Ruzgarlar yuksek basincli bolgelerden dusuk basincli bolgelere estigi icin, havanin net hareketi (ruzgar) kiyidan denize dogrudur.



Karada Esinti Olusumu
Iste kara meltemlerinin nasil yaratildigina dair adim adim bir aciklama:
• Gece hava sicakliklari duser.
• Yukselen hava, okyanus yuzeyinde termal bir alcak olusturur.
• Soguk hava toplanir ve okyanus yuzeyinin uzerinde yuksek basincli bir bolge olusturur.
• Bir alcak basinc bolgesi hizli isi kaybi toprak yuzeyi uzerinde meydana getirir.
• Soguk toprak, havayi yuzeyin hemen uzerinde soguturken yuksek basincli bir bolge olusur.
• Havada ruzgarlar okyanustan karaya dogru akar.
• Yuzeydeki ruzgarlar yuksek basinctan alcak basinca dogru akarak kara meltemi yaratir.

Yaz Sonu Kar Meltemi Daha Uzun mudur?
Yaz mevsimi ilerledikce denizin sicakligi, karadaki gunluk sicaklik dalgalanmalarina gore yavas yavas yukselir. Sonuc olarak, kara meltemleri daha uzun sure dayanir.
Atmosferde yeterli nem ve dengesizlik varsa, kara meltemleri gece boyunca saganaklara ve denizin hemen disinda gok gurultulu firtinalara neden olabilir. Bu nedenle, gece kumsalda yuruyuse cikmak isteyen kisiler, yildirim carpmasi riskini azaltmak icin yildirim guvenlik kurallarina uydugundan emin olunmalidir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:59.