IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 14 Ağustos 2020, 10:01   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Ekokoy Nedir?

Ekokoyler, dayanismaya dayali sade yasama bicimi ile sosyal cevreyi birlestirmeyi hedefleyen bir anlayis uzerine insa edilmistir. Bu bakimdan ekokoy olusturmak icin; permakultur, ekolojik mimari, yesil uretim, alternatif enerji ve toplum olusturma uygulamalari gibi bircok yontemden faydalanilir. Bununla birlikte ekokoyler tamamiyla kendi kendine yeten, yerkure ve tum canlilarla uyum halinde yasayan kentli ya da kirsal toplum insanlarindan meydana gelir ve temelde uc unsur uzerine kurulurlar:

• Ekoloji,
• Kultur ve ruhsallik,
• Sosyal toplum ekokoylerin ana unsurlaridir.



Gunumuzde farkli yapida ve cok sayida ekokoyler bulunmaktadir. Bu ekokoylerin her biri de kendi gelisim seviyelerine ulasarak onculerinin ilhamlarini ve yaraticiliklarini sergilemektedirler. YaklasIk yirmi yildir varliklarini devam ettiren bazi ekokoylerde surdurulebilir hayat gayet iyi bir sekilde deneyimlenirken pek cok yeni olusumu da beraberinde getirmektedir. Gecmisteki pek cok ekokoy idealist ve marjinal yerlesimler olarak gorulmekteydi. Simdilerde ise ekokoy prensiplerinin uyarlandigi, beklentilerin ve yasam tarzlarinin akisina gore bicimlendirilmis, farkli ozgecmislere sahip, degisIk yaslardan ve meslek gruplarindan insanlarin beraber yasadigi, ortak paylasimli ya da ozel mulkiyetli, kiralik ya da satilik evlerin ortak kullanim alanlarini ya da ozel bahcelerini barindiran bir ekokoy ekoluyle karsi karsiyayiz. Bu ekokoyler; insanlarin kisisel odaklanmalarindaki ve sosyal kompozisyondaki topluluga katilim derecelerindeki yeniliklere izin vererek ekokoy kavraminin gidisatini bizlere yansitirlar.

Ekokoylerin Ekolojik Boyutu
Ekokoylerin ekolojik boyutu, temelde toprak, su, ruzgar, hayvanlar ve bitkiler gibi insanlarin yasamis olduklari dunyayla baglantilari uzerinde durur. Yani atik geri donusumu ve enerji korunumundan baslayip, cevreye karsi duyarli bir yasama adanmaya, dunyanin restorasyonuna, koy tabanli olan enerji sistemleri entegrasyonuna, surdurulebilir tarima, su sartlandirma bitkilerine ve ekolojik binalara uzanan bir vizyonu ifade eder. Ekokoylerin ekolojik boyutu ile yerine getirdigi gorevleri ise su sekilde siralayabiliriz:

• Organik gidalar yetistirmek,
• Yerel mimari geleneklerin surduruldugu yasam alanlari yaratmak,
• Yerel yesil is prensiplerini uygulamak,
• Yenilenebilir enerji sistemleri kullanmak,
• Biyolojik cesitliligi koruyup tesvik etmek ve kirsal alanlari korumak,
• Atik ve enerji yonetimi uygulayarak havanin, topragin ve suyun temiz kalmasini saglamak ekolojik boyutun baslica gorevleridir.

Ekokoylerin Kulturel ve Ruhsal Boyutu
Ruhani ve kulturel prensiplerin hepsi bir araya geldiginde , pek cok ekokoyun gunluk yasaminda dunyadaki geleneksel kulturleri tekrardan canlandirdigi gorulur. Dunyamiz ve onun uzerindeki butun olusumlar sayesinde adeta ahenk icinde yasamis oldugumuz yasam tarzina geri dondurulusumuz yankilanir. Bu bakimdan ekokoyler, dogal dunyayla bir olma duygusunu bizlere asilar. Yani bizleri, insan hayatinin ve sonsuz evrenin birer parcasi oldugumuzu hatirlamamiza vesile olur. Bazi ekokoyler acikca ifade edilmis bir ruhani yaklasim tercih ederken bazilari da boyle bir yaklasim benimsemezler. Ruhani bir yaklasim benimseyen ekokoyler ise; dunya uzerindeki yasam bicimlerine saygi gostermek, dogal donguleri anlamak ve boylelikle insanligin evren ve doga ile bagliligini anlatan yepyeni kulturel ifadeler yaratabilirler. Ekokoylerin kulturel ve ruhsal boyutunun islevlerini bir de su sekilde aktarabiliriz:

• Kutlamalar ve torenler yoluyla butunlesmemizi ve bu dogal dongulerden haz almamizi saglar.
• Yaraticiligi ve sanati vurgular.
• Farkli kulturlerin ifade edilmesini saglar.
• Bireysel gelisime ve ruhsal pratikleri bir arada tutmaya yardimci olur.



Ekokoylerin Sosyal Boyutu
Ekokoylerin sosyal boyutu; insanlarin beraber vakit gecirme arzusunu destekleyen bir mekan yaratilmasini ifade eder. Ekokoyler, her bireyin kendini yetkilendirilmis hissedebilecegi kucuk bir ortamdir. Insanlar, kendi hayatlarini ve seffaf bir bicimde izleyebildigi toplumunu etkileyecek butun kararlara katilabilirler. Bati dunyasinda, politik planlarin ve endustriyel meselelerin sagir eden gurultulerinde bireyin sesi genel olarak duyulamaz. Ancak ekokoylerde bu ses oldukca guclu ve nettir. Bunun yaninda ekokoyler cocuklar icin de bahcecilik ve insaat tarzi gibi gunluk ugraslara katilabilecekleri son derece sevgi dolu bir yasam saglar. Boylelikle cocuklar kendilerine farkli yetiler kazandiran tecrubeler ogrenirler. Toplumun sorumluluk sahibi olan bir uyesi gibi hareket etmek onlarin butun icindeki konumlarini fark etmelerini saglar. Genel anlamda ekokoyler, insanlarin ozgurlukleri ve baskalarina karsi almis olduklari sorumluluklari arasinda denge kurmalarini tesvik eder. Yani insanlarin ozgur ve amaca uygun olusumlari yaratabilmeyi ve yasadiklari toplumun gereksinimleriyle de bulusabilmeyi ogrenmelerine firsat tanir. Ekokoylerde toplumun anlamini ifade eden tanimlardan ise su sekilde bahsedebiliriz:

• Diger insanlarin da farkinda olup onlarla iyi bir iliski kurmak,
• Ortak kaynaklari paylasarak karsilikli yardimlasmak,
• Koruyucu ve ruhsal saglik uygulamalarina gereken onemi vermek,
• Dogru kararlar alip catismalara cozum getirmek,
• Toplulugun butun uyelerine anlamli isler saglamak,
• Omur boyu surecek olan bir egitimin gelisimine yardim etmek,
• Cocuklara, yetiskin insanlara ve marjinal gruplara son derece butunlesIk bir yasam tariz saglanmasina izin vermek,
• Kulturlerin ifade edilmesine katkida bulunmak,
• Yesil ekonomiyi uygulamak,
• Farkliliklara saygi gostererek butunlugu yureklendirmek ekokoylerde toplumun anlamini ifade eden tanimlardir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:30.