IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Biyografiler Tanınmış kişilere ait biyografilere bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 18 Mart 2021, 08:45   #1
Standart Rollo May Kimdir?

Tam ismi Rollo Reen May’dir. 1909 yilinda, mutevazi, dindar, yuksek egitimli bir ailenin cocugu olarak Amerika’nin Ohio eyaletinde Midwest kasabasinda dunyaya gelmistir. Cocukluk doneminde ebeveynleri bosanmis ve ablasina sizofreni teshisi konulmustur.

Rollo ismi, Jacob Abbot’un Rollo Kitaplari isimli eserlerinin baskarakteridir. Anlamina gelince “cocukluk yillarindan itibaren ergenligi ve yetiskinligi boyunca erdemli bir sekilde yasayarak, iyi bir insan olmayi ogrenen kisi”dir. Diger yandan Rollo ismi Viking masallarinda gecen kahraman Fargo karakterinin de ismidir.



May, isminin anlamini ve verilis sebebini ogrendiginde, bu guzel anlamdan dolayi mutlu olmustur. Hayati boyunca da isminin anlamini karsilayan bir karaktere sahip olmustur. Yakin cevresi onun ismiyle butunlestigini, karakterinin ismiyle uyumlu oldugunu dusunmektedirler. Yakin arkadasi olan akademisyen Robert Abzug, bir makalesinde “May’in karakteriyle cok uyumlu bir isim” ibaresini kullanmistir.

Rollo May, ilk ve orta ogrenimini ailesinin yaninda tamamlamistir. 1926 yilinda Michigan Devlet Universitesi’nde Ingiliz Dili ve Edebiyati bolumunde yuksek ogrenimine baslamistir. May’in universite yillari boyunca aktif bir ogrenci oldugu bilinmektedir. Yakin arkadaslari onun kisisel gelisimi icin ozel gayret gostererek verimli bir ogrencilik yasadigini soylemektedirler.


Rollo May Kimdir?
Rollo May
1930 yilinda Oberlin Universitesi’nde mezun olmus ve bir sure boyunca Yunanistan’da ogretmen olarak calismistir. Yunanistan’da calisirken yaz aylarinda Viyana’ya giderek Adler ile calismistir. Daha sonra Union Teological Seminery universitesinde din alaninda egitim almis sonrasinda psIkoloji alanina gecis yapmistir.

Colombia Universitesi’nde Klinik PsIkoloji alaninda doktora egitimi almistir. Doktora egitiminden sonra New York’ta kendi calisma yerini acmistir. Ayrica William Alanson Enstitusu’nde analist ve supervizor olarak calismistir. May, ayni zamanda San Francisco’daki Saybrook Lisansustu Egitim ve Arastirma Merkezi’nin kurucularindan ve ogretim uyelerinden birisidir.

Rollo May’in PsIkolojik Analizi



Rollo May, Varoluscu psIkolojinin onemli temsilcilerindendir. PsIkoloji bilimine yeni bir yon vermistir. PsIkoloji ve felsefeyi baglayan carpici bir yaklasim ortaya koymustur. Teolog Paul Tillich ile yakin arkadasti ve yaklasiminin sekillenmesinde onun da gorusleri etkili olmustur. Hatta Yaratma Cesareti kitabina ismini koymakta Paul Tillich’in Varolma Cesareti isimli kitabi ilham olmustur. Ayrica Tillich, May’in Heidegger ve Kierkegaard’la asinaligini da saglamistir.

May, Freud’a ait her yaziyi okumustur. 20’sindeyken Alfred Adler’le tanismistir. Fakat Adler’in asagilik kuramindaki kaygi kuramini asiri basitlestirilmis ve genel bulmustur.


May’e gore insanlarin icinde kaygiya sebep olan zit zorlamalar vardir. Bireyin bu zitliklarla basa cikmasi onun varolusunu etkilemektedir. Ornegin olum kaygisi kimi insanlari eserler olusturmaya, faydali bir sekilde varolmaya iterken kimilerini de bos vermislige ve hatta suc islemeye itebilir.

Ayrica May, bireyin uc farkli dunyada ayni anda yasamini idame ettirdigini ve bu uc dunyada dengeyi kurabilirse saglikli bir yasam surdurebilecegini belirtmektedir. Peki bu uc dunya neyi ifade etmektedir? Birey verili dogal bir cevrede dunyaya gelmektedir. Buna dogal dunya deniyor. Akli sayesinde de sosyal bir dunya olusturarak ustun bir statuye kavusmaktadir. Sosyal dunya sayesinde varligini surduren bireyin bir de psIkolojik bir dunyasi vardir. Her birey dunyayi kendine ozgu gozlukleriyle algilamaktadir.


May’in birey anlayisi dinamik, degisken ve cok boyutludur. O yuzden May, sabit, tek boyutlu ve indirgemeci birey anlayisina dayali butun psIkolojik yaklasimlara karsidir. Ona gore her birey kendine ozgudur. O nedenle asiri teknik ve yargilara sahip idealist ve metaryalist kuramlar yerine varlik analizine dayali bir psIkoterapi yontemi kullanir.

Buna gore hasta tedavisinde empati kurarak hastanin dunyasini bizzat hastanin gozuyle kavramak onemlidir. Boylece her hastanin kendi ozel durumuna gore tedavi edilmesi mumkun olabilmektedir.

Rollo May’in Sanata Katkilari


May, onemli eseri Yaratma Cesareti ile sanat teorisine de onemli katkilar sunmustur. May’in yaraticilik anlayisi farkli perspektifler uzerinden sekillenmektedir. Buna gore cesaret, karsilasma ve ara verme olarak ifade edebilecegimiz zamanlar yani bilincdisi surecler olan uc ana perspektif uzerinden yaratici edimi analiz etmektedir.

Ilk perspektif cesarettir. Eserinde uc tur cesaretin oldugunu belirtir: Fiziksel, moral ve toplumsal. May, cesaretin bir parakoksu oldugunu belirtmistir. Buna gore kendimizi tum bir dolulukla adamaliyiz ama ayni zamanda yaniliyor olabilecegimizin de farkinda olmaliyiz.

Moral cesaret yanlislarin duzeltilmesiyken, onun kontrasti olan yaratici cesaret yeni bir toplumun insasinda yeni bicimlerin, yeni sembollerin, yeni modellerin bulunmasidir. Yaratma cesareti bir nevi baskaldiridir. Picasso’nun dedigi gibi “her yaratma edimi, ilk once bir yikma edimidir”.


Yaraticilik ile Delilik Arasindaki Ince Cizgi

May, yaraticiligin kendi ozel kulturumuzde ciddi psIkolojik sorunlarla butunlestigini kabul etmektedir. Fakat bazi psIkolojik yaklasimlarda soylendigi gibi bunun salt bir neden oldugunu dusunmemektedir. Bu anlayisi; “sanatcilarin nevrozunu psIkanalizle tedavi edersek artik yaratmayacaklar mi?”diye sorgular.

Gelelim ikinci perspektife. Yaratici edimin olmazsa olmazi karsilasmadir. Ornegin ressamlar guzel bir manzarada May’in tabiriyle emilir, yutulurlar. Bunu ic hayalle, bir fikirle disa vurabiliyorlarsa o zaman has yaraticilik ortaya cikar. Eger ki karsilasmadan haz alip anin verdigi guzel duygularla kendilerini kisitlarlarsa o zaman yaraticilik yarim kalir. Bu da “kacak yaraticilik” olur. Gundelik dildeki karsiligini “heves” olarak dusunebiliriz.


Kisinin yaratici ediminde yogunlasma ve vecd hali olmalidir. May’e gore vecd, esnasinda kisi entelektuel, iradi ve duygulanimsal islevlerinin hepsi ayni anda islevseldir. Burada esas nokta gomulmenin yani yogunlasmanin derecesidir. Ancak vecd halinde bir nesne net olarak gorulebilir.

Bir diger onemli nokta da bilincli calismayla surdurulen ara verme ya da rahatlama dedigimiz anlarda ortaya cikan bilincdisi durumlardir. Gerek bilimsel gerek sanatsal yaraticilikta yogunlasmanin onemi buyuktur ama rahatlama zamanlari yeni fikirlerin ortaya cikisini saglayabilir. Sakin zihinde bilincdisi olan bilince tasinir. Su hikayeyi hepimiz biliriz: Newton, elma agacinin altinda otururken kafasina elma duser ve Newton, “Buldum!” diyerek, yer cekimini kesfeder.

May’in Son Yillari

Rollo May, yasam boyu bilime olan katkilarindan dolayi, 1987 yilinda, Amerikan PsIkoloji Dernegi’nin Altin Madalya odulune layik gorulmustur. May’in izni ve katilimiyla, bu anlamli yilda, Saybrook Mezunlar Enstitusu’nde (Saybrook Institute), Rollo May Dusunce Merkezi acilmistir. Burada genis bir kutuphane kurularak, Rollo May’in fikirlerini gelistirecek ozgun calismalarin yapilmasi icin genc arastirmacilar tesvik edilmistir. Bu enstitu farkli bircok kurum ve kurulus tarafindan da hala desteklenmektedir.


Doktora egitimi sirasinda iki yil sanatoryumda kalmasina neden olan tuberkuloza yakalanmis, iyilesme doneminde zamanini gecirmistir. Bu sure icinde Kayginin Anlami kitabini kaleme almistir.

1994’un Ekim’inde hayata veda etmeden onceki son yillarini San Francisco Korfez Bolgesi’ndeki Tiburon’da gecirmistir.

Rollo May, Otto Rank’i varoluscu psIkoterapinin en onemli onculerinden biri olarak gormustur. Olumunden kisa bir sure once May, Rank’in derslerinin Robert Kramer tarafindan derlendigi bir esere yazdigi onsozde, “Otto Rank’i, uzun bir suredir Freud’dan etkilenen buyuk ama kesfedilmemis bir dahi olarak goruyorum.” demistir.

May, hayati boyunca cevresi tarafindan sevilen biri olmustur. Caliskanligi, azmi ve akademik zenginligi ile takdir toplamistir. Olumunden sonra, kisiligi ve akademik yasantisi hakkinda bircok olumlu yazi yazilmistir. Ornek yasantisindan dolayi May, Amerikan psIkoloji geleneginde, William James’ten sonra ikinci buyuk dusunur olarak kabul edilmektedir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:02.