IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Biyografiler Tanınmış kişilere ait biyografilere bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 18 Haziran 2020, 08:25   #1
Standart Tum Zamanlarin En Unlu Matematikcileri

Matematik bazi kisiler icin ozellikle okul hayatinda, korkulu bir ruya olurken bazilari icin sirlarla dolu bir evrendir. Hangi yone bakilirsa bakilsin, matematik kesinlikle herkesin dikkatini ceken ve bir o kadar sirlarla dolu bir alandir. Matematik konusunda arastirmacilar uzun zamanlardir matematik gizemlerini arastirmakta ve gelecek nesiller isIk tutmaya calismaktadirlar. Yaptiklari bu calismalar ile uygarliklari aciklamaya ve sekillendirmeye yardimci olan atilimlar yapmislar ve bazilari adini tarihe kazimislardir. Bunun yaninda her ne kadar bazi kisiler matematikcilerin gunluk hayatta insanliga yardimci oldugu konusunda farkli fikirlere sahip olsa da, bu matematik dahilerinin dunya uzerinde kalici etkileri oldugu inkar edilemez bir gercektir.
Matematik, insan hayatini anlasilabilecek bir boyutun otesinde yoneten cok derin ve buyuleyici bir alandir. Yuzyillar boyunca, bircok buyuk dahi insan hayatini ve dunyayi basitlestirmeye yonelik bircok gizemi cozmeye adamistir. Bu yazida tum zamanlarin en buyuk matematik dahilerinden bazilari ve matematik alanina yaptiklari cok degerli katkilar hakkinda bilgiler yer almaktadir.

Matematikci Arsimet
Arsimet Archimedes of Syracuse, M.O. 287-212 yillari arasinda yasamistir ve Sicilya dogumludur, Yunan filozof, matematikci, muhendis fizikci ve astronomdur. Tartismali olarak tum zamanlarin en buyuk matematikcisi Arsimet bu alani, ozellikle Geometri’yi sekillendirmede cok onemli bir role sahiptir. Unlu eserleri, devrimin yuzeylerinin hacmini, bolunmezlerin kullanimini ve pi (π) degerinin cok dogru bir yaklasimini bulmak icin basit bir yontem icermektedir. Ayrica buyuk sayilari ifade etmek icin mukemmel bir sistem tasarlamistir. Sirakuza, Italya da hayatini kaybetmistir.



Bilgin Aryabhata
Aryabhata, M.S. 476-550 yillari arasinda yasamistir ve Pataliputra dogumludur, astronomiye ve matematige cok buyuk katkilari olmus unlu Hintli bilim adamidir. Gunumuzde evrensel olarak kullanilmakta olan Hint-Arap rakam sisteminin temelidir. Taninmis eserleri Aryabhatiya ve Arya-Siddhanta’dir. Tum zamanlarin en onemli Hintli matematikcileri arasindadir ve matematik alanina yaptigi katkilar essizdir. Aritmetik, cebir, duzlem trigonometri ve kuresel trigonometri alanlarinda onemli bir etkisi olmustur. Ayrica pi’nin yaklastirilmasi uzerinde calismistir. Bununla birlikte Hindistan da hayatini kaybetmistir.

Matematikci Bernhard Riemann
Georg Friedrich Bernhard Riemann, 17 Eylul 1826 yilinda Hannover Kralliginda dogmustur ve diferansiyel geometri ve analiz dalinda cok onemli katkilari olan Alman bir matematikcidir. Bernhard Riemann 19. yuzyilin cok basarili bir matematikcidir. En taninmis eseri asal sayilarin dagilimi ile ilgilenen Riemann Hipotezi’dir. Analiz, sayi teorisi ve diferansiyel geometri alaninda hayati bir rol oynamistir. 20 Temmuz 1866 yilinda Verbania, Italya’da hayatini kaybetmistir.

Matematikci Blaise Pascal
Blaise Pascal, 19 Haziran 1623 yilinda Clermont-Ferrand Fransa da dogmustur ve Fransiz matematikci, dusunur ve fizikcidir. Bununla birlikte en bilinen eseri Dusunceler’dir. 17. yuzyilin ilk mekanik hesap makinesini (paskalin) insa etmekten gecmektedir. Gerard Desargues’in yontemlerini kullanarak konik bolumler uzerine bir makale yayinlamistir. Pascal, pratik kullanima olanak taniyan ilk birkac kisi arasindadir. 19 Agustos 1662 yilinda Fransa/ Paris’te hayatini kaybetmistir.

Matematikci Carl Friedrich Gauss
[dunya carl]Carl Friedrich Gauss 30 Nisan 1777 yilinda Braunschweig, Almanya’da dogmustur, Alman matematikci, astronom, fizikci ve cografyacidir. Genellikle Matematik Prensi olarak anilan Carl Gauss, gunumuz Matematigini sekillendirmede cok onemli bir rol oynamistir. Populer eserleri arasinda muhtemelen saf matematik uzerine en buyuk kitap olan Disquisitiones Arithmeticae yer almaktadir. Ayrica sayi teorisi alanlarinda, kuyruklu yildizlarin ve yildizlarin yorungesini tahmin etmede onemli katkilarda bulunmustur. Muhtemelen en fazla teoremleri kanitlamis ve bunlarda buyuk olcude iyilesme saglamistir. Carl Friedrich Gauss 23 Subat 1855 yilinda Gottingen Almanya’da hayatini kaybetmistir.

Matematikci David Hilbert
David Hilbert, 23 Ocak 1862 yilinda Konigsberg dogmustur ve 19. yuzyilin en etkili matematikcilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Ispat teorisini ve matematiksel mantigi kurmada cok onemli bir rol oynamistir. Ayrica, Matematik ve Meta matematik arasinda ayrim yapabilen seckin birkac insan arasindaydi. Ayrica, degismez teori ve geometrinin aksiyomilestirilmesi alanlarina buyuk katkida bulunmustur. 14 Subat 1943 yilinda Gottingen Almanya’da hayatini kaybetmistir.



Matematikci Oklid
Yunan matematikci Oklid’e genellikle Geometrinin Babasi denmektedir. MO 330-275 yillari arasinda yasamis ve Iskenderiye, Misir’da dogmustur. Elements isimli eseri 13 kitaptan olusmaktadir ve Matematik ile ilgili en buyuk eserlerden biridir. Simdi Oklid geometrisi olarak adlandirilan ilkeleri bulmustur. Calismalari ayni zamanda sayi teorisi, kuresel geometri, konik kesitler ve perspektifi icermektedir. Bununla birlikte Iskenderiye, Misir’da hayatini kaybetmistir.

Matematikci Gottfried Leibniz
Gottfried Wilhelm Leibniz, 1 Temmuz 1646 yilinda Leipzig, Almanya da dogmustur, Alman matematikci, hukukcu, filozof ve donemin idarecilerine danismanlik yapmis bir munevverdir. Felsefe tarihi ve matematik tarihinde onemli bir yer tutmaktadir. Leibniz, tum zamanlarin en saygin matematikcileri arasindadir. Matematikte x ve y’nin sonsuz kucuk artislarini temsil etmek icin kendi notasyonlarini gelistirmistir. Ayrica, bagimsiz olarak sonsuz kucuk kalkulus gelistirmis ve ikili sayi sisteminin gelistirilmesine yardimci olmustur. 14 Kasim 1716 yilinda Hannover, Almanya’da hayatini kaybetmistir.

Matematikci Henri Poincaré
Jules Henri Poincaré 29 Nisan 1854 yilinda Nancy, Fransa’da dogmustur, Fransiz matematikci ve fizikcidir. Tum zamanlarin en buyuk Fransiz matematikcilerinden biridir. Saf ve uygulamali matematik alanlarini sekillendirmede etkili olmustur. Poincaré varsayimini formule etmis ve Topolojinin temellerini atmistir. Ayrica, modern kaos teorisinin olusmasina yardimci olmustur. 17 Temmuz 1912 yilinda Paris, Fransa’da hayatini kaybetmistir.

Fizikci Isaac Newton
Tum zamanlarin en buyuk dusunurlerinden biri olan Sir Isaac Newton, 4 Ocak 1643 yilinda Woolsthorpe Manor House, BirlesIk Krallik’ta dogmustur ve matematik alanina buyuk katkida bulunmustur. Calismalari arasinda simdiye kadar yazilmis en onemli bilimsel kitaplardan biri olarak kabul edilen unlu Principia ve diferansiyel hesabin ilkelerini ayrintili olarak aciklayan Aki Yontemi bulunmaktadir. 31 Mart 1727 yilinda Kensington’da hayatini kaybetmistir.

Astronom Joseph-Louis Lagrange
Tam adi Giuseppe Lodovico Lagrangia olan Joseph-Louis Lagrange, 25 Ocak 1736 yilinda Torino Italya da dogmustur, Italyan Aydinlanma Donemi matematikcisi ve astronomudur. Lagrange, varyasyon analizi alaninin temel taslarindan biriydi. Euler ile birlikte varyasyonel hesaplamanin denklemlerini basitlestirmeye calismistir ve sayi teorisi alanina yaptigi katkilar da dikkat cekicidir. 10 Nisan 1813 yilinda Paris, Fransa da hayatini kaybetmistir.

Matematikci Leonardo Fibonacci
Leonardo Fibonacci, yaygin olarak ismiyle Fibonacci diye bilinen, orta cagin en yetenekli matematikcisi olarak kabul edilen Italyan matematikcidir. 1170 yilinda Pisa, Italya da dogmustur. 12. yuzyilin en buyuk zihinlerinden biri olan Bigollo’ya Fibonacci denirdi. Kitabi Liber Abaci, simdiye kadar yazilmis aritmetik uzerine en iyi bilinen kitaplar arasindadir. En buyuk katkisi, diziyi ve ardindan tipik bir tamsayi dizisini basitlestiren Fibonacci sayilari biciminde gelmistir. 1250 yilinda 79-80 yaslarinda Pisa, Italya da hayatini kaybetmistir.

Matematikci Leonhard Euler
Isvicreli matematikci Leonhard Euler, 15 Nisan 1707 yilinda Basel, Isvicre de dogmustur ve 18. yuzyilin en onemli matematikcilerinden biridir. Geometri, sonsuz kucuk kalkulus, trigonometri, cebir ve sayi teorisi alanlarina buyuk katkida bulunmustur. Grafik teorisini icat etmis ve modern trigonometrinin temellerini atmistir. Bununla birlikte en uretken matematikcilerden biri olarak calismalarinin butunu 70 cildi asmaktadir. 18 Eylul 1783 yilinda St. Petersburg, Rusya da hayatini kaybetmistir.

Hukukcu Pierre de Fermat
Pierre de Fermat, 17 Agustos 1601 yilinda Beaumont-de-Lomagne, Fransa da dogmustur ve Bask kokenli 17. yuzyilin onde gelen bir matematikcisi olan Fermat, ayni zamanda Fransa’nin Toulouse kentinde bir avukattir. Tamsayilarin guc islevlerini kullanan ilk birkac kisi arasindadir. Ayrica maxima ve minima degerlerini gelistirmek icin calismistir. 12 Ocak 1665 yilinda Castres, Fransa da hayatini kaybetmistir.



Filozof Pisagor
Pisagor ya da Pythagoras, MO 570 – MO 495 yillari arasinda yasamis Iyonyali filozof, matematikci ve Pisagorculuk olarak bilinen akimin kurucusudur. Pisagor, Geometry ile esanlamli bir isimdir. Matematik alanindaki calismalari buyuk ve cesitlidir. Pisagor formulunu, Pisagor teoremini, bu alandaki diger katkilarin yani sira formule etmistir. En iyi bilinen onermesi, kendi adiyla bilinen Pisagor teoremidir ve ayrica sayilarin babasi olarak bilinmektedir. Bununla birlikte Metapontum, Italya da hayatini kaybetmistir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:43.