IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Avrupa Gezi Rehberi Avrupa Gezi Rehberi Gezelim Görelim

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Furkan


 
 
Seçenekler Stil
Alt 03 Nisan 2020, 13:13   #1
Lâ Tahzen innALLÂHe Meâna
Furkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Batum’da gezilecek yerler

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Batum, Karadeniz’deki beklenmedik Akdeniz şehri. Gürcistan’ın yazlığı olan şehir ve hiç bizim bildiğimiz Karadeniz’e benzemiyor: İnsanlarda bir parmak arası terlik, salınarak yürüme hali, hayat telaşsız, stressiz…

Şehir, 1991’de Gürcistan Sovyet Bloğu’ndan ayrıldığından beri çok hızlı kabuk değiştiriyor. Onu sarmalayan dik ve yemyeşil dağlar, yükselen gökdelenlerle yavaş yavaş perdeleniyor. Özellikle 2004’ten beri komünizmin etkilerini silkeleyip, Batum’u bir zamanlar olduğu gibi gözde bir yazlık tatil destinasyonu yapmak için devletin büyük seferberliği var. Şehre kocaman parklar yapılıyor, bulvarlar açılıyor, uluslararası otel zincirleri geliyor… Burayı yaşanası bir yer yapan bir sürü adımlar atmışlar ve şehir çok keyifli bir hal almış.

BATUM’DA KAÇIRILMAMASI GEREKENLER

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

– Sürat teknesi gazlamak
– Botlu delta kanat Vecihi işi uçmak
– Bisikletle şehir turu
– Batum Botanik Bahçesi
– Şarap tadımı
– Deniz tatili isteyenler için yelkenli ile denizde bir gün

BATUM’DA KONAKLAMA

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

✔ Wyndham Batumi

Yüksek bütçeli tatil yapmak isteyenler için Batum’daki business otelleri arasından bir seçenek. Yüzme havuzu, firness merkezi, hamam ve spa sunan tesisin odaları deniz manzaralı. Avrupa Meydanı’na 100 metre mesafede. Evcil hayvan kabul edilmiyor.

✔ Sheraton Batumi Hotel

Sheraton Batumi Hotel, Batum’da konaklama için booking.com’da popüler yerler arasında. Batum’un şehir merkezinde yer alan bu 5 yıldızlı otel, sahile 200 metre mesafede. Otelin spa alanında kapalı ve açık yüzme havuzları bulunuyor. Evcil hayvan kabul ediliyor.

✔ Radisson Blu Hotel Batumi

Batum Uluslararası Havaalanı’na 7 kilometre mesafede bulunan Radisson Blu Hotel, açık ve kapalı havuzu olan 5 yıldızlı seçeneklerden. Her sabah açık büfe kahvaltı sunuluyor. Evcil hayvan kabul edilmiyor.

1. Avrupa Meydanı

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Batum’da şehrin ana meydanı, Avrupa Meydanı (Europe Square). Klasik büyük bir fıskiyeli havuzun olduğu Meydan’nın en önemli simgesi elinde altın koyun postu tutan Medea Heykeli. Yunan Mitolojisi’ne gönderme yapan bu heykel Söylenene göre Batum’a bir hayli pahalıya patlamış. Sırf 1 Milyon Larilik astronomik değeri ile bile turistler tarafından en çok fotoğraflanan yerlerden.

2. Astronomik Saat

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Astronomik Saat (Astronomic Clock), Medea Heykeli ile aynı yol üzerinde, Memed Abashidzade Bulvarı üzerindeki UNESCO tarafından koruma altında olan Eski Banka Binası’nın (National Bank of Georgia) üzerinde yer alıyor. Prag’daki Old Town Meydanı’nda ve Viyana’daki Yahudi Mahallesi’nde de ünlü örnekleri olduğu gibi buradaki astronomik saat de her saat başı çan sesleri çıkarıp güneş ve ayın konumlarını gösteriyor.

3. Piazza

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Piazza (İtalyanca’da meydan demek), belki de tüm Gürcistan’nın en güzel meydanlarıdan biri. Birebir İtalyan meydanlarından modellenmiş. Burada kendinizi adeta İtalya’ya ışınlanmış hissediyorsunuz. Mozaiklerle döşenmiş 5700 metrekare alanın çevresi vitraylarla donatılmış Avrupa mimarisi yapılarla çevrili. Etrafta birçok cafe, otel, restoran alternatifi var. Son yıllarda burası konser, performans gibi etkinliklerin de popüler yeri olmuş. Placido Domingo, Chris Botti, Sting, Macy Grey gibi dünyaca ünlü isimler bu meydanda konser vermiş. Not: Burasının imza işletmesi de La Brioche Cafe. Kahve molası vermek için ideal yer.

4. St. Nicholas Kilisesi

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Bu kiliseyi, Osmanlı Dönemi’nde burada yaşayan Rumlar padişaha hediye olarak sunmuşlar. Padişah da çanlarının asla çalınmaması kaydıyla kiliseye izin vermiş. Kilisenin yapımına 1865’de başlanmış ve çanları da 1878’de yerleştirilmiş. Rumlar söz verdikleri üzere çanları hiç çalmamışlar ta ki Osmanlı’nın batum topraklarını kaybettiği güne kadar. İşte o gün çanlar Osmanlı için çalmış. Bugün ise şehrin ana kiliselerinden biri olarak faal bir şekilde ibadete açık.

5. Batum Bulvarı

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Ana sahil hattı boyunca uzanan 1884 tarihli 7 kmlik Batum Bulvarı, palmiyeli yolları, parkaları, heykelleri, çeşmeleri, cafe ve beach barlarıyla Batum’un canlı ve yaşayan hayat tarzını yansıtıyor. Bulvarla beraber uzanan sahil kesimi de biraz taşlı olsa da Temmuz-Ağustos döneminde plajlar full çekiyor. Bulvarın kuzeyi ise Yeni Bulvar olarak bilinen yer. Burada suyun, lazer ışık şovları ve müzikle dans ettiği fıskiye havuzları (Dancing Fountains) bulunuyor.

6. Miracle Park ve İçindekiler

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Burası Batum modern mimarisinin, Batum Bulvarı ile kesiştiği alan. O kadar kısa bir sürede tamamlanmış ki ismine Miracle yani Mucize Park demişler. Batum silüetinin önemli simgeleri bu parkın içinde yer alıyor. Diğer maddeler de detaylıca anlattık ama kısaca:

Chacha Kulesi İzmir Saat Kulesi’nin aynısı!
Dönme Dolap Batum’un London Eye’ı
Alfabe Kulesi (Alphabet Tower) – Üzerinde Gürcü alfabesinin harflerini taşıyan ve her insanın insanının özgünlüğünü sembolize eden, DNA sarmalı dizaynındaki bina
Radisson Blu Otel (gün batımında terası güzel oluyor), Batumi İş Merkezi, Batum Feneri, Empire State’e benzeyen Le Meridien oteli
Ali & Nino heykeli Tamar Kvesitadze tasarımı, kavuşamayan 2 insanı anlatan, hareket eden 7 metrelik dev
Sea Port Aşağıda aktiviteler kısmında anlattığımız türlü deliliğin ve eğlencenin olduğu yer.

Miracle Park festival ve konser gibi büyük organizasyonların yapıldığı yer. Özellikle yazın yapılan elektronik müzik festivali Batumi Summer Set Festival sırasında burası çok canlı oluyor.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Panoramik Dönme Dolap

Alfabe Kulesi’nin yakınındaki panoramik dönme dolap ile Karadeniz’in Batum kıyılarına ve şehre 55 metre yüksekten kuşbakışı bakma fırsatınız var. Bir nevi Batum’un London Eye’ı. Bir tur yaklaşık 10-15 dk sürüyor.

– Alfabe Kulesi
İspanyol MimarAlberto Domingo Cabo tarafından tasarlanan Alfabe Kulesi (Alphabet Tower), Gürcü Alfabesi’nin kendine haslığını ve dünyadaki 14 alfabeden biri oluşunu ve Gürcü insanının kimliğine olan sevgisinin bir sembolü olarak 2012 yılında Miracle Park içinde inşa edilmiş. Batum’da modern mimarinin en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilen kule, 130 metre yüksekliğinde spiral şeklinde demir bir konstrüksiyon. Panoramik manzara meraklıları için kule içinde bir asansör var. Buradan Batum ve Karadeniz manzarası görülebiliyor. Gece aydınlatıldığındaki hali bize daha güzel. Bir rivayete göre Gürcü alfabesindeki her harf, buradaki şarapçılık kültürünün etkisiyle, üzüm asmasına benzeyecek şekilde tasarlanmış.

– Sea Port (İskele)
Batum üzerinden transit geçişlerin tarihi bir hayli eskiye gidiyor. 1878-1885 yılları arasında Batum Limanı’nın ismi, ücretsiz ticaret limanı anlamına gelen “Porto Franco” imiş. Daha sonra bu limana talep iyice artınca kar amacı gütmeye başlamışlar. Zamanla yeni bir limana ihtiyaç olmuş. Bu nedenle liman 1962’de yeniden düzenlenmiş, şehrin biraz daha dışına taşınmış. Buradaki eski liman terminali ise Eski Batum’un en simgesel, deniz kıyısının ise en güzel nostaljik yapılarından biri.

– Chacha Kulesi

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Bu yapı İzmir Konak’taki Saat Kulesi’nin kayıp ikiz kardeşi. Çok beğendikleri için buraya da yanısını yaptırmışlar. Tabi ortada, ikizlerin her ne kadar aynı görüntüye sahip olsa da, farklı karakterlere sahip oldukları gibi bir gerçek var tabi. Bu ikizde de Temmuz, Ağustos aylarında her gün saat 19.00’da 10 dakikalığına su yerine Gürcü vodkası Chacha akıyor!

– Ali & Nino Heykeli

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Sahil bölgesinde , biri Müslüman diğeri Katolik Hristiyan olup kavuşamayan aşıkları anlatan sanatçı Tamar Kvesitadze imzalı 7 metrelik metalden dev heykel yerleştirmesi. Akşam olduğunda kırmızı ve mavi ışıklandırılan bedenler birbiri etrafında dönüyor ama asla birleşemiyorlar. Heykele İlham olan kaynak da, Kurban Said adlı kimliği kesin olmayan yazar tarafından 1937’de Viyana’da Almanca olarak yayınlanmış bir roman. Roman Müslüman bir Azeri genci olan Ali ile Hristiyan Gürcü kızı Nino arasında yaşanan imkansız aşkı konu ediniyor.

7. Tiyatro Meydanı ve Poseidon / Neptün Çeşmesi

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Eski Sovyet Rejimi mimarisi evleriyle çevrili, Batum’un en renkli meydanlarından Tiyatro Meydanı, buradaki altın kaplama deniz tanrısı Poseidon/Neptün heykelli çeşmesi ile ünlü. Aslında Bologna’nın Nettuno Meydanı’ndaki heykelin bir kopyası. Yine de Batum’un Tiyatro meydanını güzelleştirmekten geri kalmamış.

8. Tiyatro Binası
Tiyatro Meydanı’nın hemen yanında 1952 yılı yapımı Ilia Chavchavadze Devlet Tiyatrosu var. Kendisi 19. yüzyıl Gürcistanı’nın en önemli edebiyatçı ve siyasetçisi olmakla beraber ülkenin Rus boyunduruğundan kurtuluş hareketinde önemli rol alan ismi. Bir nevi Gürcistan’nın Namık Kemal’i diyebiliriz. Sütunlu girişiyle bu bina da Eski Batum’un en güzel yapılarından.

9. Modern Galeriler
Batum’da sanatseverlerin, Acara Devlet Sanat Müzesi gibi önemli müzelerin yanı sıra Kemal Turmanidze Sanat Salonu, Çağdaş Sanat Alanı, Rusudan Petviashvili Cafe ve Sanat Galerisi, TBC Bankası Galerisi gibi modern sanat galerilerine de göz atması tavsiyemiz olur.

10. Argo Teleferiği

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Argo Teleferiği, Deniz seviyesinden 250m yüksekteki Anuria Dağı’ndaki Argo Eğlence Merkezi’ni şehre bağlıyor. Merkezden dağarla çevrili panoramik Karadeniz manzarası bir harika! Burada restoranlar, cafeler, alışveriş yerleri, teraslar ve açık hava alanları da var. Fakar buranın olayı merkezden daha çok teleferiğe atlayıp şehre kuşbakışı bakmanın keyfini çıkarmak. Çalışma Saatleri: 11:00-00:30 Konum için tıklayın.

Batum Botanik Bahçesi’ne giderken yol üzerinde.

11. Ters Ev

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Karadeniz kafası, Karadeniz’in iki tarafında da aynı, ama diğer herkesinkinden de farklı işliyor. İşte Batum’daki ters ev 🙂 Batum’da önemli bir Laz nüfusu var, zaten Lazca da Gürcüce ile aynı dil ailesinden. Üzerinde yazdığı gibi burası bir laz yemekleri restoranı. Gerçek mi değil mi bilmiyoruz ama rehberin dediğine göre bu da bir Laz müteahhit işiymiş. Bizce içinde görülecek çok şey yok uzaktan bakmanız kafi.

12. Botanik Bahçesi

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Bahçe demek komik kalıyor, koru desek sanki daha yerinde. Çünkü bir ucundan bir ucuna durmadan yürümek 1,5 saat alıyor. Ee, 6 kıtanın ormanlarını, 5 bin bitki çeşidini adımlamak biraz zaman alıyor tabi.

Koru denize sıfır, falez manzaralı, harika bir yer. Haftasonu, ama ne bir mangalcı var, ne de yemeğinizin içine uçan futbol topu. Ne de arabadan zorunlu müzik yayını. Buradakiler 300 Günübirlikçi filmini hiç görmemişler. 😂 (Filmi bilmeyen varsa kesin izlesin, 3,5 dakika sürüyor.)

Batum merkezden arabayla 20 dakika sürüyor.

BATUM EĞLENCE & AKTİVİTE

Sürat Teknesi ile Karadeniz’de Anlayamazsınız… 😜

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Batum Türkiye’ye göre daha ucuz olduğu için, bir anda bütçenize sığdırabileceğiniz şeyler artıyor.

Mesela bu sürat teknesinin 15 dakikası 30 Lari yani 40 TL (Toplam ücret bu arada, kişi başı ücreti değil) ve suyun üzerinde bildiğiniz uçarak gidiyor. Damarlarında deli Karadeniz kanı, depoda da ucuz benzin olduğu için hiç acmıyorlar, gazı hakkıyla köklüyorlar. 🙂 Biz de bu fırsatı kaçırmayıp atladık tekneye. Kaptan da kafa çıktı, sert manevralarla müthiş eğlendik.

Öte yandan, İstanbul’da Ortaköy – Kuzguncuk arası deniz taksiye binmek 132 TL. 6 dakikalık yolculuk için ödeyeceğiniz fiyat bu. Sürat teknesi de değil, sadece karşıdan karşıya geçme bedeli.

Miracle Park’taki’taki dönme dolabın hemen altında kıyıya bağlanmış tekneler var. Hemen önünde sandalye çekmiş, bazen bir de şemsiye açmış adamlar oturuyor. Öyle ofis ya da kulübe gibi bir şey aramayın. Onlardan kiralıyorsunuz. Randevu gerekmiyor.

Botlu Delta Kanat İle Batum’da Vecihi

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Botlu delta kanatı ilk defa 3 sene önce Ölüdeniz’de görmüştük. Süper bi alet, hem denizde, hem havada giden fırlama bir zodyak düşünün. Tam Vecihi işi.

Batum’da sahilde yürürken bu aleti tekrar görünce bu sefer binmeye karar verdik.

Pilot dönüp sordu, “Normal mi, ekstrem mi istiyorsun?” Ekstrem dedik. Meğer abi Rusmuş. Rusların ekstrem anlayışını bilirsiniz. 😅 Bir de normalde standart olan emniyet kemeri nasıl oluyorsa bu alette yok. 😳 Adrenalin².

Ölüdeniz’dekini bir İngiliz adam işletiyordu ve saati kişi başı 100 doların üzerinde fiyat istemişti. Biz de başka bahara ertelemiştik. Şimdi başka yerlerde de varmış Türkiye’de ama güncel fiyatından haberdar değiliz. Batum’da 10 dakikası 100 Lari yani 130 Lira, 5 dakikası da 60 Lari yani 80 TL. Sahildeki dönme dolabın hemen yanında bulabilirsiniz. Bu ve yaptığımız diğer tüm aktivitelerin iletişim bilgilerini tabi ki blogumuzda yayınlayacağımız Batum rehberinde bulabileceksiniz. 😉

Miracle Park’taki’taki dönme dolabın hemen altında kıyıya bağlanmış tekneler var, önünde sandalyelerde adamlar oturuyor demiştik ya, bu da aynı yerde. Zaten sahile bağlı delta kanat teknelerin içinde kendini bayağı belli ediyor.

Batum’da Yelkenli ile Denizde Bir Gün

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Batum’un semi-tropik iklimi sağolsun, yazın şehir işe içinde mayosuyla gidiyor. Biz hiç buranın bu kadar deniz tatili yeri olduğunu tahmin etmemiştik. Gel gör ki, Batum hiç bizim kafamızdaki Karadeniz’e benzemiyor. Hem sokakta geçen hayatıyla, hem denizle iç içeliğiyle Akdeniz şehri modu var.

Bizim gibi Batum’un ne kadar yazlık bir şehir olduğunu tahmin edemeyen mayosuz gafiller de özenerek plajdakilere bakmakla yetindik. Siz siz olun, Batum’a gelirken mayonuzu yanınızda getirin. Bilirsiniz, denizin tadı en güzel tekne ile çıkar. Ülkemizdeki tatil beldelerinde günlük yelkenli kirası tuzlu olabilirken, Batum’da çok daha erişilebilir bir hal alıyor. O yüzden denizi, tekneyi seviyorsanız, burada bir yelkenli kiralayıp koy koy takılmak çok cazip bir fikir olabilir.

Kabul edelim ki, Ege’nin şımarık çocukları olarak bizlere deniz beğendirmek zor. Ege’nin Karayipler’den bile güzel olduğunu düşünen bi 80 milyonuz biz. O yüzden görünce işte aradığım deniz demeyebilirsiniz ama her şekilde “Vay Karadeniz vay” dersiniz.

Miracle Park’taki’taki dönme dolabın hemen altında dizili tekneler var. Orada ofis, kulübe gibi bir şey aramayın. Teknelerin yanına sandalyelerini çekmiş, bazen şemsiyede açmış oturan adamlar var. Ayarlamak için gidip konuşabilirsiniz.

BatumVelo – Bisikletle Şehri Keşfet

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Bizce Batum’u gezmenin en güzel yolu, her yeri gezmenin en güzeli yolu olduğu gibi, bisiklet.

Tek yapmanız gereken Dancing Fountains yakınındaki Turist Info kulübesine gidip 20 Lari ödeyip kart almak. Teoride kartı satan görevli 10.00 – 13.00 ve 14.00 – 19.00 saatleri arasında kulübesinde olmalı fakat siz yine de fazla güvenmeyin. Görevli sadece Bulvar boyunca sürüş yapabileceğinizi söylese de bu doğru değil. Ara sokaklarda, meydanlarda rahatça gezebilirsiniz. Ayrıca bisikletlerin kilitlerini de görevliden ısrarla istemek zorunda kalabilirsiniz.

Bu arada BatumVelo’nun bisikletli şehir turları var. 1,5 saatte şehrin önemli yerlerini sığdırıyorlar. Gidilen yerler arasında bizim aşağıda listelediğimiz yerlerin çoğu var: New and Old Boulevard, Musical Fountains, Alfabe Kulesi, Ali & Nino, Batum Devlet Tiyatrosu Sahnesi, İskele, Medea Heykeli, 6 Mayıs Parkı, Piazza, St. Nikoloz Kilisesi, Adalet Sarayı. Türkçe ve İngilizce konuşan rehberler var.

Bizce yine de kendi turunuzu kendiniz yapın. Kafanıza göre biraz gezer, biraz denize girer, biraz yer içersiniz. Tadından yenmez. 🙂

Dünyanın En Komik Arabası İle Şehir Turu

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

İyi olacak Evde Yok’un, doktor ayağına gelir: Batum sokaklarını arşınlarken, önümüzde bu üzerindeki çizgi film yapışkanlarınden kaportası görünmeyen, normal arabadan kesilerek cabrioleye çevirilmiş, eski ama mutlu araba duruverdi!

Üzerinde taksi yazıyordu. Direksiyondaki yaşlı amca hadi size Batum’u gezdireyim dedi.

Sorduk biz kullansak olur mu diye? “İyi o zaman siz gezin gelin, ben burada bekliyorum” dedi. Kapıyı açtı, Bilgehan’ı şöför koltuğuna oturttu, sonra elindeki çakıyı anahtar deliğine sokarak arabayı çalıştırdı. “Hadi gidin!

Nasıl yani? Anahtar olarak çakı kullanmasına mı şaşırsak, bize bu kadar güvenip arabasını verivermesine mi şaşırsak. Ne bir ehliyet görmek istedi, ne kaldığımız yeri sordu, ne adımızı. Öyle veriverdi bize ekmek teknesi arabasını!

Doluştuk arabaya. Başladık sempatik şehir Batum’u, şehirin en sempatik arabasıyla turlamaya. Sokaklarda bu arabayı görürseniz sizde şöför koltuğuna geçip bir tur atın deriz!

Mısır Tezgahı Mı Desek, Bisiklet Mi Desek… 😀

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

“Mısıııır! Süt mısır!!!” diye mi haykırsak, yoksa pedal mı çevirsek arada kaldık. 😛 Bu muzip alet pek rahat değil ama bi 15 dakika için çok eğlenceli.
Yine Miracle Park’taki sahildeki dönme dolabın altında dizi dizi dizilmiş bisikletleri bulabilirsiniz.

Alıntı
________________

Düştüğüm her kuyudan mücadele ederek çıkmayı çocukken öğrendim.

"Aslolan hayattır, hayat da BEŞİKTAŞ"

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 17 Nisan 2021, 18:09   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Gerçekten güzel yerler miş.

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:35.