IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Nisan 2021, 13:11   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kakao Tozu Ile Kokoa Tozu Arasinda Fark Nedir?

Kokoa tozu pisirme ve sicak cikolata icin kullanilan baslica supermarket urunudur ve sIklikla kakao ile karistirilir. Kakao tozu, Guney Amerika ve Bati Afrika’da yetisen yapraklarini dokmeyen kakao (Latince adi Theobroma cacao) bitkisinde yetisen kakao tohumlarindan (cekirdeklerinden) yapilir. Kakao cekirdekleri (tohumlari) bu agaclarin govdelerinde buyuk kapsuller halinde buyur. Kakao agaci ilk olarak eski Guney Amerika’da yetistirilmistir. Kesif Cagi boyunca, Ispanyol fatihleri onu Avrupa’ya tanitmistir. 1850’li yillarda, buharla calistirilan makineler sayesinde kakao tozu uretilebilmistir. Bugun dunyada her yil 4,5 milyon tonun uzerinde kakao tuketilmektedir.


Kakao Tozu ile Kokoa Tozu Arasinda Fark Nedir?Kakao ile Kokoanin Farklari
Kokoa, Amerikan supermarketlerinde yaygin olarak bulunan ve iceceklere karistirilan bir tozdur. Cikolatali kek veya browni pisirmek icin sIk kullanildigi icin muhtemelen kokoa tozu daha iyi bilinir fakat insanlar daha dogal ve vegan diyetlere gecmeye basladikca kakaonun popularitesi artmistir. Her ikisi de kakao cekirdeginin islem gormesiyle uretilen ve yazimlari benzer olan iki toz arasinda epeyce fark olsa da ortak noktalari da vardir. Bu iki tozun aralarindaki farklar sunlardir:


Kakao Tozu: Kakao tozu, kokoadan farkli olarak genellikle cigdir, seker ve sut urunleri gibi ekstra katki maddeleri icermez. Kakao tozunun uretilmesi icin kavrulmamis ham kakao cekirdekler kullanilir. Cekirdekler dusuk sicakliklarda islenir ve toz haline getirilir. Sonuc, tadi aci ve besin icerigi daha yuksek olan bir tozdur.
Kokoa Tozu: Kokoa tozunun kakao tozundan farki cok daha yuksek isida islenmesidir ve genellikle paketlenmis kokoa tozlari ilave seker ve sut icerir. Her ikisi de kakao yagi olarak bilinen yagli kisimdan ayrilan kakao cekirdeklerinden uretilir. Kakao cekirdekleri hasat sonrasi lezzet ve dokunun gelistirilmesi icin fermente edilir. Kokoa tozu besin degerinin bir kismini kaybetmis daha az aci, biraz daha koyu bir tozdur.
Ozetle, kakao tozu kavrulmamis, kokoa tozu ise kavrulmus kakao cekirdeklerden yapilir.
Kakao nibi: Katki maddesi olmadan minimum duzeyde islenen kakao cekirdeklerinden ayrica kakao nibi elde edilir. Kakao nibi kurutulmus ve fermente edilmis kakao cekirdegi parcalaridir ve genellikle unlu mamullerde, damla cikolata gibi kullanilir. Kakao nibi sekerli unlu mamullere lezzet veren bir ektir, smoothieler, cikolatali frapeler, kokteyller ve lezzetli cikolatalar yapmak icin kullanilabilir.



Kokoa Tozunun FaydalariKakao Tozu ile Kokoa Tozu Arasinda Fark Nedir?
Kakao tozu, evlerde pisirilen, sevilen tariflere zengin cikolata aromasi katar ve antioksidanlar, lif, magnezyum ve demir gibi guclu besinlerle doludur. Kokoa olusturmak icin kullanilan islem, icerdigi yararli besinlerin bir kismini yok eden ham kakaoya yuksek isi uygulanmasini gerektirir. Bununla birlikte, bu islemden sonra bile, kokoa hala birkac faydali besin ozelligine sahiptir. Flavonoidler, hem kakao hem de kokoa tozunda bol miktarda bulunan bir antioksidan sinifidir. Flavonoidler vucuttaki proinflamatuar enzimleri inhibe eder, bu da yaygin bir anti-inflamatuar etkiye sahip olduklari anlamina gelir. Flavonoidler HDL (iyi) kolesterol seviyelerinin daha yuksek olmasi ve kardiyovaskuler saglik ile iliskilendirilmistir. Ayni tohumdan geldikleri icin hem kokoa hem de kakao mukemmel lif kaynaklaridir. Ayrica nispeten dusuk yag icerigine sahipken bir miktar protein icerirler. Kokoanin bazi besinsel faydalari olmasina ragmen, ham kakaonun besleyici ozellikleri cok daha agir basmaktadir.


Kakao ve Kokoanin Tadini Cikarmanin YollariKakao Tozu ile Kokoa Tozu Arasinda Fark Nedir?
Kokoa ve kakao, besleyici nitelikleri nedeniyle diyete mukemmel katkilar saglar. Bu cikolata formlari degisIk tariflerde kullanilabilir.
Unlu mamuller: Ham kakao tozu ile kokoa tozu, unlu mamullerde birbirinin yerine kullanilabilir. Kokoa yerine daha saglikli olan kakao kullanmak tatlilarin ve diger tariflerin saglikli olmasina yardimci olabilir. Cikolatali keklere yogun bir cikolata tadi katmak icin sadece bir veya iki yemek kasigi kakao tozu eklemek cok sey fark ettirir.
Smoothieler: Ham kakao nibleri smoothie’lere karistirildiginda mukemmel sonuc alinir. Saglikli bir cikolatali urun elde etmek icin meyveli bir smoothie’ye bir kasIk dolusu kakao nibi eklenebilir.


Atistirmalik karisimlar: Hem kakao tozu hem de kokoa tozu kuru meyvelerle birlikte kullanilabilir. Antioksidan acisindan zengin bir atistirmalik icin en sevilen kuruyemisler, kuru meyveler ve kucuk bir avuc kakao nibi de bir araya getirilebilir.
Ev yapimi kahve icecekleri: Biraz kafein isteyen ama kafelerdeki sekerli iceceklerden kacinmaya calisanlar kendi evlerinde kahve iceceklerine kakao tozu ekleyip cok fazla seker kullanmadan cikolatali bir mocha olusturabilir.
Sut icermeyen cikolatali dondurmalar: Muzlar bir karistiricida kokoa veya kakao tozuyla birlikte muamele gorup donduruldugunda doku bakimindan normal dondurmaya cok benzeyen kremamsi, sutsuz bir ikramlik olusur.


ALİNTİ ~
 
Alt 18 Nisan 2021, 07:36   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık paylaşım için teşekkür ederiz

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:15.