IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By She


 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Ekim 2020, 10:37   #1
Standart Protein Ve Şişkinlik

Proteinler vucudun islev gormesi icin gereklidir. Proteinler, gen ekspresyonunun fonksiyonel sonucudur ve yasamin onemli bilesenleri olan hucreler, antikorlar, enzimler ve hormonlardir. Proteinler temel kimyasal reaksiyonlari module etmektedir, haberci proteinler vucut boyunca sinyal iletmektedir. Bunun yaninda proteinler hucrelerin seklini olusturmak icin yapisal yapi taslari olarak islev gormekte ve vucut etrafinda molekulleri tasiyan tasima ve depolama kaplari olarak, vucudun sayisiz hayati fonksiyonu icin gereklidirler. Diyet enerjinin yaklasIk % 10 ila 15’i protein tarafindan saglanmaktadir ve vucutta bulunan en bol ikinci maddedir. Cogunlukla protein kasta, ancak cilt ve kanda da yuksek seviyelerde bulunmaktadir.

Yuksek Proteinli Diyetlerin Faydalari
Yuksek proteinli diyetler algilanan saglik yararlari nedeniyle daha populer hale gelmektedir. Yuksek proteinli diyet, kilo vermeye calisirken daha buyuk bir tokluk hissi saglayabilmekte ve egitim sirasinda kas olusturmak icin kullanilabilmektedir. Bazi calismalar, vucudun travmadan sonra yaniklar gibi iyilesmesine yardimci olmak icin yuksek proteinli diyetler onermektedir. Bu nedenle, kisilerin diyetlerinde onemli miktarda proteine ihtiyac duymasinin bircok nedeni vardir, ancak yuksek proteinli diyetlerin bircok calismasi ve kisisel deneyimleri, yuksek protein seviyeleri ve siskinlik arasinda bir baglanti olduguna dikkat cekmektedir.



Yuksek Proteinli Diyetlerin Yan Etkisi Olarak Siskinlik
Protein ve SiskinlikBir kisinin 1 kg basina protein 1 g etrafinda tahmin edilmektedir ve vucut agirligi sagligini korumak icin her gun tuketilmelidir. Son zamanlarda yapilan bir arastirma, 1 kg vucut agirligi basina 1 g protein onerisinin, minimum aktivite seviyelerine sahip olanlar icin minimum gereksinim oldugunu ortaya koymustur. Orta derecede aktif insanlar icin, her 1 kg vucut agirligi icin 1,3 g ve yogun aktivite seviyelerine sahip kisiler tarafindan 1 kg basina toplam 1,6 g yenilmelidir. Ozel durumlarda, daha da fazla, vucut agirligini 1 kg vucut agirligi basina 3,5 g proteine ihtiyac duyan elit sporcular gibi, vucudu surdurmek icin protein gerekebilmektedir.
Sagligi korumak icin yeterli miktarda protein tuketmek sartken ekstra tuketmek siskinlige neden olabilmektedir. Sallar, cubuklar ve kepekli gidalar gibi bircok yuksek protein urunu, yuksek miktarda seker ve siskinlige neden olan lif bulunmaktadir. Hindiba koku genellikle yuksek seviyelerde lif iceren protein cubuklarinda bulunmaktadir ve bu bunlarda genellikle siskinlige neden olabilecek yutkunma havasina yol acmaktadir. Ayrica laktoz proteine bagli siskinligine sebep olabilmektedir. Arastirmalar, ABD‘de 30 ila 50 milyon kisinin laktoz intoleransina sahip oldugunu ve bu kisilerin buyuk bir kisminin hosgorusuzluklerinden habersiz olduklari gostermektedir.
Peynir alti suyu protein tozu genellikle laktoz icermektedir, bazilari maddeye karsi toleranssizlik sonucu siskinlik yasayabilmektedirler. Son olarak, cok sayida vejetaryen ve vegan protein kaynagi; soya, fasulye ve mercimek siskinlige yol acabilmektedir cunku sindirimi zor sekerler olan oligosakkaritler icermektedirler, bunlar kalin bagirsakta oligosakkaritlerin fermantasyonu yoluyla gaz ureten bakteriler tarafindan parcalanmaktadir.

Proteine Bagli Siskinlikten Nasil Kacinilir?
Genel olarak, proteinin kendisinin siskinlige neden olmasi olasi degildir, yuksek proteinli gidalardaki diger maddeler, bazi kisilerde hazimsizlik sorunlarina neden olan lif, seker, oligosakkaritler ve hatta laktoz gibi siskinlik ile ilgilidir. Yuksek proteinli bir diyetin bu yan etkisinden kacinmak icin, balik, tavuk, yumurta ve kirmizi et gibi gida urunleri birincil protein kaynagi olmalidir. Asiri tuketim olumsuz saglik etkileri ile iliskili oldugundan, artan kirmizi et tuketimi dikkatle dusunulmelidir.

Proteinin Vucuttaki 9 Onemli Fonksiyonu
Protein, saglik acisindan cok onemlidir. Aslinda, adi Yunanca proteos kelimesinden gelmektedir. Proteinler, uzun zincirler olusturmak icin bir araya gelen amino asitlerden olusmaktadir. Bir proteini, her boncugun bir amino asit oldugu bir boncuk dizisi olarak dusunulmelidir. Vucuttaki binlerce farkli proteini olusturmaya yardimci olan 20 amino asit vardir. Proteinler islerinin cogunu hucrede ve cesitli isler yapmaktadir. Vucutta proteinin 9 onemli islevi bulunmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:

Buyume
Vucuttaki dokularin buyumesi ve bakimi icin proteine ihtiyaci vardir ve yine de, vucudun proteinleri surekli bir degisim halindedir. Normal kosullar altinda, vucudun dokulari insa etmek ve onarmak icin kullandigi ayni miktarda proteini parcalamaktadir. Diger zamanlarda, olusturabileceginden daha fazla proteini parcalayarak vucudunun ihtiyaclarini artirmaktadir. Bu genellikle hastalik donemlerinde, hamilelik sirasinda ve emzirme doneminde olmaktadir. Bir yaralanma veya ameliyat sonrasi iyilesen kisiler, yasli yetiskinler ve sporcular da daha fazla proteine ihtiyac duymaktadirlar.

Biyokimyasal Reaksiyonlar
Protein ve SiskinlikEnzimler, hucrelerin icinde ve disinda meydana gelen binlerce biyo kimyasal reaksiyona yardimci olmakta olan proteinlerdir. Enzimlerin yapisi, hucre icinde metabolizma icin gerekli olan reaksiyonlari katalize eden substratlar adi verilen diger molekullerle birlesmelerine izin vermektedir. Enzimler, sekeri sindirmeye yardimci olan laktaz ve sukraz gibi sindirim enzimleri gibi hucre disinda da islev gorebilmektedir. Bazi enzimler, bir reaksiyonun gerceklesmesi icin vitaminler veya mineraller gibi baska molekullere ihtiyac duymaktadirlar. Enzimlere bagli bedensel islevler arasinda sindirim, enerji uretimi, kanin pihtilasmasi ve kas kasilmasi bulunmaktadir. Bu enzimlerin eksIkligi veya yanlis islevi hastaliga neden olabilmektedir.



Kimyasal Haberci
Bazi proteinler hormondurlar, dokularin, hucrelerin ve organlarin arasindaki iletisime saglamada kimyasal habercilerdir. Endokrin dokular veya bezler tarafindan yapilmakta, salgilanmakta ve ardindan kanda, hucre yuzeyindeki protein reseptorlerine baglandiklari hedef dokularina veya organlarina tasinmaktadirlar. Hormonlar uc ana kategoriye ayrilabilmektedir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Protein ve peptitler: Birkac ila birkac yuz arasinda degismekte olan amino asit zincirlerinden yapilmislardir.
• Steroidler: Bunlar yag kolesterolden yapilmaktadir. Cinsiyet hormonlari, ostrojen steroid ve testosteron bazlidirlar.
• Aminler: Bunlar uyku ve metabolizma ile ilgili hormonlarin yapilmasina yardimci olan triptofan veya tirozin amino asitlerinden yapilmaktadir.
Protein ve polipeptitler vucudun hormonlarinin cogunu olusturmaktadir ve bazi ornekler asagidaki gibidir:
• Insulin: Hucreye glikoz veya seker alimini gostermektedir.
• Glukagon: Karacigerde depolanan glikozun parcalanmasina isaret etmektedir.
• hGH (insan buyume hormonu): Kemik dahil cesitli dokularin buyumesini uyarmaktadir.
• ADH (antidiuretik hormon): Bobreklerin suyu yeniden emmesi icin sinyal vermektedir.
• ACTH (adrenokortikotropik hormon): Metabolizmada onemli bir faktor olan kortizol salinimini uyarmaktadir.
Cesitli uzunluklarda amino asit zincirleri, vucudun birkac hormonunu olusturan ve hucrelerin, dokularin ve organlarin arasinda bilgi ileten protein ve peptitleri olusturmaktadir.

Yapi Ozelligi
Bazi proteinler liflidir, ayrica hucrelere ve dokulara sertlik saglamaktadir. Bu proteinler arasinda keratin, kolajen, vucuttaki belirli yapilarin bag cercevesini olusturmaya yardimci olan ve elastini icermektedir. Keratin, ciltte, sacta ve tirnaklarda bulunan yapisal bir proteindir. Kolajen vucutta en bol bulunan proteindir ve kemiklerin, tendonlarin, baglarini ve cildin yapisal proteinidir. Elastin ise, kolajenden birkac yuz kat daha esnektir. Yuksek elastikiyeti, vucuttaki rahim, akcigerler ve atardamarlar gibi gerildikten veya buzuldukten sonra bircok dokunun orijinal sekline donmesini saglamaktadir.

Uygun pH
Protein, kandaki ve diger vucut sivilarindaki asit ve baz konsantrasyonlarinin duzenlenmesinde hayati bir rol oynamaktadir. Asitler ve bazlar arasindaki denge, pH olcegi kullanilarak olculmektedir. 0 en asidik, 7 notr ve 14 en alkalin olmak uzere 0 ile 14 arasinda degismektedir. Yaygin maddelerin pH degeri ornekleri bulunmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:
• pH 2: Mide asidi
• pH 4: Domates suyu
• pH 5: Sade kahve
• pH 7.4: Insan kani
• pH 10: Magnezya sutu
• pH 12: Sabunlu su
Farkli tamponlama sistemleri, vucudun pH araliklarinin normalinin korumasini saglamaktadir. PH’daki kucuk bir degisIklik bile zararli veya potansiyel olarak olumcul olabileceginden, sabit bir pH gereklidir. Vucudun pH’i dengesini kurmasinin bir yolu proteinlerdir (hemoglobin). Hemoglobin, az miktarda asidi baglayarak kanin normal pH degerini korumaya yardimci olmaktadir. Vucuttaki diger tampon sistemleri arasinda fosfat ve bikarbonat bulunmaktadir.

Sivi Dengesi
Proteinler, sivi dengesini korumak icin vucut sureclerini duzenlemektedir. Albumin ve globulin, kandaki suyu cekerek ve tutarak vucudun sivi dengesini korumaya yardimci olan proteinlerdir. Yeterince protein tuketilmediginde, albumin ve globulin seviyeleri sonunda dusmektedir. Sonuc olarak, bu proteinler artik kan damarlarinda kan tutamaz ve sivi, hucreleri arasindaki bosluklara zorlanmaktadir. Sivi, hucreleri arasindaki bosluklarda birikmeye devam ettikce, ozellikle mide bolgesinde sislik veya odem meydana gelmektedir. Bu, bir kisi yeterli kadar kalori alip, yeterli protein almadiginda gelisen kwashiorkor adi verilen protein yetersizligidir. Kwashiorkor, dunyanin gelismis bolgelerinde nadirdir ve daha cok aclik bolgelerinde gorulmektedir.

BagisIklik Sagligi
Proteinler, enfeksiyonla savasmak icin immunoglobulinler veya antikorlar olusturmaya yardimci olmaktadir. Antikorlar, kanda bulunan ve vucudu bakteri ve virus gibi zararli istilacilardan korumaya yardimci olan proteinlerdir. Bu yabanci istilacilar hucrelere girdiginde, vucudun onlari yok etmek icin etiketleyen antikorlar uretmektedir. Bu antikorlar olmadan, bakteriler ve virusler vucudu neden olduklari hastalikla cogaltmakta ve bunaltmakta ozgur olacaklardir. Vucudun belirli bir bakteri veya viruse karsi antikor urettiginde, hucrelerin onlari nasil yapacaklarini asla unutmamaktadir. Bu, belirli bir hastalik ajani vucudu bir dahaki sefere isgal ettiginde antikorlarin hizli bir sekilde yanit vermesini saglamaktadir. Sonuc olarak vucudun maruz kaldigi hastaliklara karsi bagisIklik gelistirmektedir.



Besin Maddelerinin Tasinmasi ve Depolanmasi
Protein ve SiskinlikTasima proteinleri maddeleri kan dolasimi boyunca hucrelere, hucrelerin disina veya hucrelerin icine tasimaktadir. Bu proteinler tarafindan tasinan maddeler arasinda vitaminler veya mineraller gibi besinler, kan sekeri, kolesterol ve oksijen bulunmaktadir. Ornegin, hemoglobin, akcigerlerden dokulara oksijen tasimakta olan bir proteindir. Glikoz tasiyicilari (GLUT) glikozu hucrelerine tasimakta, lipoproteinler kandaki diger yaglari ve kolesterolu tasimaktadirlar. Protein tasiyicilari spesifiktir, yani sadece belirli maddelere baglanacaklardir. Baska bir deyisle, glikozu hareket ettiren bir protein tasiyici kolesterolu hareket ettirmemektedir. Proteinlerin de depolama rolleri vardir ve Ferritin, demiri depolayan bir depolama proteinidir. Diger bir depolama proteini kazein, sutte bebeklerin buyumesine yardimci olan ana proteindir.

Enerji Saglama
Proteinler vucuda enerji saglayabilmektedir. Protein gram basina dort kalori icermektedir, karbonhidratlarin sagladigi ayni miktarda enerjidir ve yaglar en fazla enerjiyi gram basina dokuz kalori ile saglamaktadir. Bununla birlikte, vucudun enerji olarak harcamak istedigi son sey proteindir cunku protein cok degerlidir ve bircok yerde yaygin olarak kullanilmaktadir. Vucudun yakit olarak kullanmak icin rezerv tuttugundan, karbonhidratlar ve yaglar enerji saglamak icin cok daha uygundur. Dahasi, proteine kiyasla daha verimli metabolize edilmektedirler. Aslinda protein vucuda normal sartlar altinda enerji ihtiyacinin cok azini saglamaktadir. Bununla birlikte, orucluyken (18-48 saat yiyecek almadiginda), vucudun iskelet kasini parcalayarak amino asitler enerji vermektedirler. Karbonhidrat depolamasi dusuk oldugunda, amino asitleri de kullanmaktadir. Bu, kapsamli egzersizden sonra veya genel olarak yeterli kalori tuketilmezse meydana gelebilmektedir.
Proteinin vucutta bircok rolu vardir. Vucudun dokularini onarmaya ve insa etmeye yardimci olmaktadir, metabolik reaksiyonlarin gerceklesmesini saglamaktadir ve vucut fonksiyonlarini koordine etmektedir. Proteinler vucuda yapisal bir cerceve saglamanin yani sira uygun pH ve sivi dengesini de korumaktadir. Son olarak, bagisIklik sistemini guclu tutmaktadir, besinleri tasimaktadir, depolamaktadir ve gerekirse bir enerji kaynagi gorevi gorebilmektedirler. Toplu olarak, bu islevler proteini saglik icin en onemli besinlerden biri yapmaktadir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 17 Nisan 2021, 12:45   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Paylaşım için teşekkür ederiz @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim

________________

~ E & B ~
 
Alt 17 Nisan 2021, 13:48   #3
Standart

Alıntı:
She Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Paylaşım için teşekkür ederiz @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim
ben tşk ederim Canim.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:12.