IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


7Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 2 Post By LaviNia
  • 2 Post By KuzeyAras
  • 1 Post By Ada
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Nisan 2021, 15:48   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kakao Tozunun Saglik Ve Güzellik Faydalari

YaklasIk 5000 sene once Guney Amerika’da evcillestirilen kakao agaclari, artik dunyanin dort bir yanindaki ekvator bolgelerinde bulunabilir. Kakao tozu, boyu 4 ile 15 metre arasinda degisebilen, Malvaceae (ebegumecigiller) ailesine dahi olan kakao agacinin (Theobroma cacao) meyvelerinin icinde bulunan kakao cekirdeklerinden elde edilir. Meyvelerin icinde 20-40 arasi cekirdek bulunur. Meyvelerin hasadindan sonra cekirdekler elle cikarilir, fermente edilir, kurutulur, temizlenir, kavrulur, kabuklari kirilir, uzaklastirilir, kalan kisimlar ogutulur, ince toz haline getirilir. Fermantasyon ve kurutma suresine, islemin turune gore elde edilen kakao tozlari farkli cesitlerde olabilir, renkleri, dokulari, lezzetleri ve aromalari degisebilir.


Kakao Tozunun Saglik ve Guzellik FaydalariKakao cekirdeklerinden, kakao tozu disinda kakao yagi, “kakao nibi” ve daha az bilinen kakao tozunun muadili kokoa tozu elde edilir. Kakao nibi fermente edilmis kakao cekirdeklerinin kabuklari kirilip uzaklastirildiktan sonra ezilmesi, kucuk parcaciklara ayrilmasi ile elde edilen parcaciklar, kakao kiriklaridir. Kakao tozu ve “kakao nibi” haline gelecek kakao cekirdekleri yuksek sicakliklarda kavrulmaz, dusuk sicakliklarda islenir ve sonra toz haline getirilir. Kokoa tozu, kakao tozuna gore daha yuksek isida, daha fazla islenir. Sut urunleri, tatlandiricilar, emulgatorler ve seker eklenebilir. Kokoa tozu, kakaodan daha az acidir fakat isleme sirasinda besin degerinin bir kismini kaybeder. Kakao tozu oldukca acidir ancak cekirdeklerin orijinal besin degerini daha fazla korur. Kakao tozu, kokoa tozu gerektiren tarifler icin daha saglikli bir alternatif olabilir. “Kakao tozu” ile “kokoa tozu” arasindaki farklara daha detayli olarak bir sonraki makalede yer verilecektir.



Kakaodaki Besleyiciler
Kakao tozu, kokoa tozundan daha fazla besin saglar ve tarifleri daha saglikli hale getirebilir. Kakao tozu ayrica mukemmel bir demir, protein, magnezyum, potasyum ve lif kaynaktir. Iki yemek kasigi kakao tozu 130 kalori, 7 gram protein, 6 gram yag, 13 gram karbonhidrat, 8 gram lif icerir, seker bulundurmaz. Kakao urunlerinde flavanoller de fazladir. Calismalar, flavanollerin yorgunluk ve halsizligi azaltmaktan kalp sagligini, bilissel islevi iyilestirmeye ve kan basincini duzenlemeye kadar cok cesitli saglik yararlarini destekledigini gostermistir.


Kakao Tozunun Saglikla Ilgili Faydalari
Kakao tozundaki lifler, saglikli sindirimi destekler, IBS (irritabl bagirsak sendromu) ve diger sindirim sorunlarinin riskini ve semptomlarini azaltabilir. Iste kakao tozunun diger bazi yararlari:
Kalp Hastaligi Riskini Dusurur: Dolasim sistemi, karmasIk kan damarlari, arterler ve kilcal damar agi yoluyla vucuttaki her hucreye besin, su ve oksijeni tasimaktan sorumludur. Kalp, beyin, cilt, karaciger, gozler, bagisIklik sistemi, sindirim sistemi ve daha fazlasinin duzgun islemesi icin saglikli kan akisina ihtiyaci vardir. Bu, egzersiz performansi ve dinlenme icin de onemlidir. Tum bunlar dikkate alinirsa Dunya Saglik Orgutu’ne (DSO)gore, kalp ile ilgili hastaliklarin dunya capinda onde gelen olum sebebi olmasi sasirtici degildir. Kakao tozundaki potasyum orani da yuksektir. Potasyumun, daha dusuk vucut iltihabini ve hucreler uzerindeki stresi azaltarak kalp hastaligi riskini azalttigi arastirmalar tarafindan gosterilmistir. Kakao, flavanol almanin, dengeli bir diyet ve saglikli yasam tarzinin bir parcasi dir ve kalp sagligini desteklemenin kolay bir yoludur. Kakaodaki flavanoller kardiyovaskuler sagliga, arterlerin esnekligine ve saglikli kan dolasimina katkida bulunur.


Yorgunlugu ve Bitkinligi Azaltir: Arastirmacilar, alti hafta boyunca her gun bir fincan sicak cikolata icen 40 yetiskin hastada flavanol bakimindan zengin kakao kullanimini test etmistir. Katilimcilara kakao tozu ile yapilmis, flavanol bakimindan zengin bir sicak cikolata veya dusuk flavanollu bir versiyon verilmistir. Yuksek flavanollu kakao icecegi verilenler, testlere gore uyaniklikta % 45’lik ve yurume hizinda % 80’lik bir artis yasamistir. Daha fazla calismaya ihtiyac duyulsa da, sonuclar kakaonun vucuttaki yorgunlugu ve bitkinligi azaltmaya yardimci olabilecegini gostermektedir. Kakao tozu, yuksek flavanol iceriginin yani sira, insan vucudunda cogu enerji metabolizmasinda gorev yapan 350’den fazla enzim reaksiyonu icin bir kofaktor olan magnezyum acisindan da zengindir. Magnezyum alimini artirmak, yorgunlugu ve halsizligi azaltmanin kolay ve dogal bir yoludur.
Bagirsak Sagligina Destek Olur: Kakao tozu, vucudun sindirim enzimlerini uyaran ve besinlerin emilimine yardimci olan, sindirim fonksiyonunu ve bagirsak sagligini iyilestiren %33 lif icerir. Lif, daha uzun sure daha tok hissedilmesine yardimci oldugu icin kilo yonetimine de yardimci olabilir.Kakao Tozunun Saglik ve Guzellik Faydalari


Inflamasyonu Azaltir: Kakao tozundaki flavonoidler vucuttaki iltihaplanmayi azaltmaya yardimci olabilir. Azaltilmis iltihaplanma, bazi kanserler, diyabet, artrit, depresyon ve Alzheimer hastaligi riskini dusurebilir.
Diyabet Riskini Dusurur: Kakao tozundaki flavonoidler, insulin duyarliligini artirmaya yardimci olarak diyabet riskini azaltabilir.
Kas Gelisimine Destek Olur: Insan vucudundaki her hucre protein icerir, bu nedenle hucreleri onarmak ve kas kutlesinin buyumesini ve korunmasini desteklemek icin gunluk olarak tuketmek cok onemlidir. Kakao, protein alimini artirmak isteyenler ve diyetlerinde yeterli protein alamayan veganlar ve vejetaryenler icin mukemmel ve dogal bir protein kaynagidir. Kakaodaki potasyum normal kas fonksiyonunu desteklemeye yardimci olur. Egzersiz oncesi veya sonrasi icilecek bir smoothie icine muzla birlikte kakao tozu karistirilabilir.
Stres Gidericidir: Yapilan bir arastirma, bitter cikolata yemenin kaygiyi azaltmaya, ruh halini olumlu yonde etkilemeye ve depresyon semptomlarini hafifletmeye yardimci olabilecegini bulmustur. Arastirma, 13.000 ABD‘li yetiskinde cikolata tuketimi depresif belirtilerle karsilastirilmistir. Son 24 saatte bitter cikolata yiyenlerin depresyon duygularini bildirme olasiligi % 70 daha dusuk olmustur. Kakao tozundaki magnezyum ve potasyum normal psIkolojik islev ve sinir sisteminin calismasi icin gereklidir. Bu nedenle kakaoyu gunluk rutine eklemek stresle mucadele etmeye, rahatlamaya ve sakinlik duygusunu korumaya yardimci olacaktir.


Iyi Hissettirir: Kakao, stresli hissedilmesini engellemenin yani sira aktif olarak kisinin kendisini daha mutlu hissetmesini saglar. Kakao tozu, serotonin, endorfinler, feniletilamin (insanlarin asIk olduklarinda urettikleri bir bilesIk), triptofan ve anandamid de dahil olmak uzere yararli dogal bilesIklerin guclu bir karisimini icerir. Bunlarin hepsinin ruh halini iyilestirdigi ve ofori duygulari olusturdugu gosterilmistir.
Kan Basincini Dusurur: Yuksek tansiyon, dunya capinda en onemli kardiyovaskuler risk faktorlerinden biridir ve buna sahip olanlarin cogu, kontrol etmek icin genellikle ilac tedavisini kullanir. Ancak bu tek secenek degildir. Kakao tozundaki flavonoidlerin kan basincini dusurmeye, beyne ve kalbe kan akisini iyilestirmeye, kan pihtilarini onlemeye yardimci oldugu gosterilmistir. Kakao ve kan basinci arasindaki iliski ilk olarak, 470 yasli erkegin 15 yil boyunca izlendigi Hollanda‘nin Dogu kesimindeki Zutphen kasabasinda yapilan bir calismada bulunmustur. En fazla kakao tuketenlerde daha dusuk kan basincina, kardiyovaskuler ve baska nedenlerle alakali mortalite (olum) riskinde %50 gorece bir azalma gozlenmistir. O zamandan beri, cesitli rastgele diyet calismalari, her gun kakao tuketenlerde kakao tuketmeyenlere kiyasla kan basincinin onemli olcude azalabilecegini gostermistir. Kakaodaki potasyum da kan basincinin normal sinirlar icinde olmasina katki saglar. Kakao tozu kan damarlarini gevsetmeye yardim eden arginin adli bir amino asit de icerir.


Beyin Gucunu Artirir: Kakao ve cikolatadaki flavonoidlerin beyin uzerinde olumlu bir etkiye sahip oldugu, cesitli bilissel ve gorsel gorevlerin gelistirilmesine yardimci oldugu gosterilmistir. Bu, vucut fonksiyonlarini ve aktivitesini duzenleyen, kontrol eden farkli sinir dokularina daha verimli kan akisinin bir sonucudur. Saglikli gonullulerle yapilan bir calisma, yuksek flavanollu kakao tuketildikten sadece 5 gun sonra beyne kan akisinin arttigini gostermistir.
Yaslanma Onleyicidir: Kakao sadece dusunme becerilerini gelistirmekle kalmaz, icerdigi antioksidanlar yaslanma surecindeki bilissel gerilemenin gerilemesini de saglar. Ayrica arastirmalar, flavonoidler acisindan zengin bir diyetin demans riskini azaltmaya yardimci olabilecegini gostermistir. Kakaonun yaslanma karsiti ozelliklerinden yararlanabilenler sadece ic organlar degildir, kakaoda bulunan polifenol antioksidanlar, hucreleri erken oksidasyon veya yikimdan korur, daha genc gorunmeyi ve hissetmeyi saglayabilir. Evde kakao tozu icerikli vucut peelingleri hazirlanip, tazelenmis bir vucut ve yuz icin dus sonrasi kullanilabilir.
Cilt Icin Faydalidir: Kalp sagligi yararlarina ek olarak, kakao tozu cildin sevdigi dogal bir antioksidan kaynagidir. Antioksidanlar, serbest radikallerin cilt uzerindeki zararli etkilerini notralize etmeye, kolajen uretimini artirmaya, hucresel iyilesmeyi artirmaya ve yaslanma belirtilerini onlemeye yardimci olur. Bagimsiz bir calismada, yuksek flavanollu kakao tozunu 6 hafta tukettikten sonra, arastirmaya katilanlarin cilt hidrasyonunda % 21 oraninda artis gorulmustur. Iyi nemlendirilmis cilt dis etkenlere karsi daha iyi korunur, puruzsuz, saglikli ve parlak bir gorunume sahiptir.


Kakao Tozu Nasil Kullanilabilir?Kakao Tozunun Saglik ve Guzellik Faydalari

Kakao tozu, tadi ve islevi bakimindan kokoa tozuna benzer ancak genel olarak daha besleyicidir. Bircok vegan tatli tarifleri, minimum isleme ve besin yogunlugu nedeniyle kakao tozu gerektirir. Kakao tozu, kokoa tozu ile neredeyse ayni gorunur ve ayni sekilde kullanilabilir. Kakao tozu onun kadar tatli olmasa da tariflerde kokoa tozu yerine, esit miktarlarda olacak sekilde kullanilabilir. Kakao tozu ayrica kokoa tozundan daha fazla sivi emer, bu sebeple bir tarifte sivi bilesenlerin olcumunun artirilmasi gerekebilir. Kakao tozu tipki kokoa tozu gibi browni, kek, muffin, kurabiye, biskuvi ve diger cikolatali tatlilar yapmak icin kullanilabilir. Iste kakao tozunu kullanmanin birkac yolu:
-Kizarmis ekmege surulen fistik ezmesinin uzerine serpilebilir.
-Ev yapimi sicak kokoa karisiminda bir bilesen olarak kullanilabilir.
-Normal yogurt ya da suzme yogurt tuketilirken icine eklenebilir.
-Daha derin bir lezzet icin ornegin sicak cikolataya az miktarda kirmizi, aci toz biberle birlikte eklenebilir.
-Yulaf ezmesi karisimi icinde de kullanilabilir.
-Yapismayi onlemek icin browni ve kek pisirme kaliplarinin ya da tepsilerin dibine un yerine kakao tozu serpilebilir.


Kakao Kullanmanin Baska Yollari

Dondurulmus Yogurt Tabakalari: Cok kalin olmayan yassi tabakalar seklinde dondurulmus leziz atistirmaliklardan biri olan meyve ya da kuruyemisler iceren yogurt tabakalari hazirlanirken kakao tozu eklenebilir. Yapiminda tercihe gore farkli meyveler, bitter cikolata parcalari, kuruyemisler, tohumlar da kullanilabilir.
Smoothie’ler: Smoothie’lerle karistirilarak, kahvaltilara serpistirilerek veya pisirme tariflerinde besleyici bir alternatif olarak kakaoya yer verilebilir.
Sicak Kakao: Sicak kakao ya da sicak cikolata kakao tozuyla hazirlanan, saglikli, klasIk bir icecektir. Saglikli bir sicak cikolata yapmak icin, iki cay kasigi kakao tozu sicak sutle karistirilip gerekirse biraz tatlandirilabilir. Yogun aroma sevenler vanilya ve tarcin da ekleyebilir.

Kakao Tozu Nasil Korunmali?
Kakao tozu, lezzetini yitirmemesi icin nemden uzak tutulmalidir. Kuru ve agzi sIki kapali, hava gecirmeyen kaplarda saklanmalidir.
Kakao Tozunun Saglik ve Guzellik FaydalariTadi guclu oldugundan unlu mamullere ve evde pisirilecek kek, kurabiye gibi gidalara az miktarda eklenmelidir. Kakao tozu keklere, brownilere, biskuvi ve kurabiyelere, soslara, sutlu tatlilara cikolata tadi katar. Kakao tozlarinda sut ve yag olmadigindan icerdigi yararli maddeler bakimindan cikolata barlara gore zengindir. Normal bir bitter cikolatadan 4 kat fazla antioksidan icerir.



Kakao Kafein de Icerir
Iki corba kasigi kakao tozunda yaklasIk 50 gram kafein icerir, bu da ortalama bir fincan kahvede bulunabilen kafeinin yaklasIk yarisi kadardir. Kafeine duyarli olanlar bunu aklinda bulundurmalidir. Kakao tozu genellikle tariflerde kokoa tozu yerine kullanilsa da, tozlarin degistirilmesi otomatik olarak bir tarifi saglikli hale getirmez. Kakao tozu iceren tarifler hazirlanirken yine de seker ve sagliksiz yag miktarina dikkat edilmelidir.


ALİNTİ ~
 
Alt 06 Nisan 2021, 16:47   #2
~Ölüm Çiçeği~
LaviNia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğine sağlık canım

________________

Bazen de yıldızlar bakar.
İnsanlar kayar hayatımızdan..

 
Alt 06 Nisan 2021, 17:19   #3
Kimseye Eğecek Başımız Yok Umudumuzun Bittiği Yerde İnadımız Başlar...!
KuzeyAras - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emegıne Saglık. Cok Iyı Konular Acıyorsun Basarılar.

________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 06 Nisan 2021, 17:26   #4
Ada
Banlı Üye
Ada - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alt 06 Nisan 2021, 18:18   #5
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
LaviNia Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emeğine sağlık canım
Tskler canim.

 
Alt 06 Nisan 2021, 18:19   #6
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
KuzeyAras Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emegıne Saglık. Cok Iyı Konular Acıyorsun Basarılar.
Imm cok sevindim buna tskler : )

 
Alt 06 Nisan 2021, 18:19   #7
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Ada Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Cok tsk ederim.

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:16.