IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


4Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By She
  • 1 Post By Başak
  • 1 Post By YGT


 
 
Seçenekler Stil
Alt 11 Mart 2021, 15:24   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Muz Intoleransi Sebepleri Ve Tedavisi

Gida intoleransi bazi yiyeceklerin sindiriminde gucluk yasamak ve bunlara karsi rahatsiz edici bazi fiziksel tepkiler verilmesidir. Siskinlik ve karinda agri gibi belirtiler bir yemegi yedikten sonraki birkac saat icinde ortaya cikar. Gida intoleransi olduguna inanan kisilerin sayilari son yillarda carpici bir sekilde artmistir ancak gercekten etkilenenlerin sayisinin bilinmesi zordur. Insanlar belirtiler baska bir sorundan kaynaklansa da gida hosgorusuzlugu oldugunu dusunebilmektedir.
Muz Intoleransi, Sebepleri ve TedavisiGida hosgorusuzlukleri ya da intoleranslari bircok farkli gidadan kaynaklanabilir. Bu gidalardan biri de muzdur. Cok yonlu, populer meyvelerden biri olan muz, besleyiciler ve yavas salinan sekerler bakimindan zengindir. Bu onlari enerji verici ve saglikli bir atistirmalik haline getirir. Muzlar kemikleri guclendirmek ve kan basincinin saglikli sinirlar icinde kalmasini saglamak icin onemli olan potasyum gibi temel besinleri icerirler. Bunlardan baska yuksek lif ve antiasit iceren ozellikleri bagirsak sagligini korumak isteyenler icin muzu mukemmel bir secim haline getirir ancak asiri tuketilmesi intoleransa neden olabilir. Muz yemenin faydalari bir kisinin muz intoleransina ragmen muz yemeye devam etmesine neden olabilir. Gida intoleransina sahip olmak cok rahatsiz edici olabilir ve belirtilerin tanimlanmasi onemlidir. Muz alerjisi ve hosgorusuzluk belirtileri kisiden kisiye cesitli sekillerde kendini gosterebileceginden ikisi arasindaki farki aciklamaya yardimci olacak bir rehbere ihtiyac vardir. Bu yazi farklarin anlasilmasini ve farkindaligin artmasini amaclamaktadir.


Muz Intoleransinin Sebebi Nedir?
Gida intoleranslari bagisIklik sisteminin tepkisinden kaynaklanmaz, alerjik tepki yoktur ve asla yasami tehdit etmez. Genellikle alerjilerin aksine, yalnizca onemli miktarda yiyecek tuketilirse, sorunlu yiyecekleri yedikten birkac saat sonra yavas yavas ortaya cikan belirtilere neden olur. Nufusun tahmini olarak % 0,1 – 1,2’si siddetli muz intoleransi yasamaktadir. Muz alerjisinde henuz meyveyi yemeden, meyveye veya kabuguna dokunmakla cilt kasintisi ve kizarikliklar gelisebilir. Muz intoleransinda, muz alerjisinden farkli olarak hastalar belirtiler ortaya cikmadan once meyveyi yemelidir. Bircok gida intoleransi gibi, bu belirtiler her zaman hemen ortaya cikmaz ve meyveyi yedikten birkac gun sonra da ortaya cikabilir. Belirtiler yanlislikla baska faktorlere baglanacagindan, etkilenen kisilerde muz intoleransinin tespiti bazen zor olabilir. Yiyecek intoleransi ya da tahammulsuzlugu, kucuk yiyecek parcaciklari bagirsak duvarindan kan dolasimina girdiginde ya da kactiginda, vucut gidalardaki proteinleri yanlis bir sekilde yabanci olarak tanimladiginda ortaya cikabilir. Vucut, bu proteinleri potansiyel bir tehdit olarak gorur ve onlarla savasmak icin antikorlar gonderir. Bu IgG antikorlari, vucudun cilt veya sindirim sistemi gibi bolgelerini etkileyen istenmeyen durumlara neden olabilen bir inflamatuar yaniti tetikler.



Muz Intoleransinin BelirtileriMuz Intoleransi, Sebepleri ve Tedavisi
Gida intoleransi olan kisiler genellikle karin agrisi, gaz ve / veya ishal, siskinlik, deri dokuntuleri ve kasinti yasama egilimindedir. Bu belirtiler genellikle yemegi yedikten birkac saat sonra ortaya cikar. Gida intoleransi olup olmadigini bilmek zor olabilir cunku bunlar diger bircok hastaligin tipik olan genel belirtileri olabilir. Muz intoleransi asagidakiler gibi cesitli belirtiler verebilir:


-Siskinlik
-Mide veya karin agrisi
-Mide kramplari
-Asiri gaz
-Ishal
-Bas agrisi
-Dokuntuler
Benzer belirtiler muz alerjisinde de gorulebilir. Muz alerjisi, muz intoleransindan tamamen farklidir ve cok daha siddetlidir. Bir alerjinin belirtileri bir intoleranstan (3 gune kadar) cok daha hizli (2-4 saat) ortaya cikar ve alerjik bir reaksiyon cok daha siddetlidir. Alerji belirtileri arasinda dudaklar ve dil gibi yuz bolgesinde sisme yer alirken hiriltili solunum, kramplar ve ishal tipik olarak bir muz yedikten hemen sonra ortaya cikar.


Muz Intoleransi Tedavisi
Muza tahammulsuzluk ya da intolerans yasadigindan ya da muz alerjisi olabileceginden suphelenenler belirtileri ciddiye almalidir. Alerji ve intoleransin belirtileri benzer olabileceginden gercekten muz alerjisi olabileceginden suphe duyulursa derhal bir pratisyen hekime danisilmalidir. Doktor belirtilerin nedenini teshis edebilir, gerekirse, kan testleri gibi testler yapilmasini isteyebilir, belirtilere neyin sebep oldugundan emin degilse ve daha fazla teste ihtiyac duyulursa kisileri bir uzmana yonlendirebilir. Bazi sirketler gida intolerans testleri uretmektedir fakat bu testler bilimsel kanitlara dayanmamaktadir. Eger sorunlar altta yatan bir baska rahatsizliktan kaynaklanmiyorsa bir gida intoleransi programiyla belirtilerin sebebi ogrenilebilir.

Intolerans YonetimiMuz Intoleransi, Sebepleri ve Tedavisi

Bir gida intoleransini teshis etmenin en iyi yolu belirtileri ve tuketilen yiyecekleri izlemek, bir sure supheli yiyecegi yemeyi birakmak (2 ila 6 hafta), ne olduguna bakmak ve ardindan yiyecegi beslenmeye yeniden eklemektir. Buna eliminasyon diyeti denir. Sorun muz intoleransi ise boylece kisiler muzdan ya da icinde muz olan bir gidadan sonsuza kadar kacinmak zorunda kalmaz. Alerjilerin aksine, intoleranslar her zaman omur boyu surmez. Tani koyulmasi son derece onemlidir cunku eger belirtilerin sebebi alerjiyse ve tedavi edilmezse yasami tehdit etme potansiyeli vardir.


ALİNTİ ~
 
Alt 03 Nisan 2021, 08:36   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bilği paylaşımı için teşekkür ederiz @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim

________________

~ E & B ~
 
Alt 03 Nisan 2021, 09:32   #3
~~ Şans ~~
Başak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bunu Duymuştum,Emeğine Sağlık

 
Alt 03 Nisan 2021, 15:30   #4
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

cok tşk ederim.

 
Alt 03 Nisan 2021, 16:09   #5
YGT
YGT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

g d o lu olan ürünler ile birlikte binlerce hastalık türedi nedir bu ya cesit cesit hastalık cıkıor

emeğine saglık

 
Alt 04 Nisan 2021, 11:53   #6
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Tskler.

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:01.