IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


2Beğeni(ler)
  • 1 Post By She
  • 1 Post By KuzenKit


 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Ekim 2020, 12:58   #1
Standart Kansere Karsi Ari Zehri Faydali Midir?

Bal arisi zehri ve aktif bilesIklerinden biri olan melittinin, guclu anti-tumor ve antikanser ozelliklere sahip oldugu belirlenmistir. Avrupa ‘da bal arilari (Apis mellifera), insanlarin binlerce yildir tibbi olarak kullandiklari bal, propolis ve zehir dahil olmak uzere paha bicilmez tibbi maddeler kaynagidir. Ve ari sokmasina eslik eden agri, arinin ignesinden atilan ari zehrinden kaynaklanmaktadir. Bu yazida ari zehrinin kansere karsi nasil etkili oldugu ile ilgili bilgiler bulunmaktadir.

Ari Zehrinin Icerigi
Kansere Karsi Ari Zehri Faydali midir?Ari zehri, amino asitler, katekolaminler, sekerler ve minerallerin yani sira karmasIk bir protein, enzim ve polipeptid karisimi icerirken, agridan sorumlu olan melittin bal arisi zehrinin yarisini olusturur . Bu amino asit peptidinin, icerdigi ari zehri ile birlikte, asagidaki kanser turleri de dahil olmak uzere guclu antitumor ve antikanser ozelliklere sahip oldugu tespit edilmistir:
• Melanom
• Kucuk hucreli olmayan akciger kanseri
• Glioblastoma
• Yumurtalik kanseri
• Pankreas kanseri
• Losemi
• Karaciger kanseri
• Servikal
• Akciger kanseri
Bununla birlikte, ari zehrinin antikanser etkilerinin ardindaki molekuler mekanizmalar hakkinda cok az sey bilinmektedir. Avustralya‘daki Harry Perkins Tibbi Arastirma Enstitusu’ndeki arastirmacilar, ozellikle agresif olan uclu negatif ve HER2 ile zenginlestirilmis meme kanseri alt tipleri ile ilgili olarak arastirma yapmasina onculuk etmektedirler. Bu calismalar, sinirli tedavi secenekleri ve kanser vakalari arasinda en kotu sonuclardan bazilari ile iliskili bir calismalardir.



Bal Arisi Zehri Agresif Meme Kanseri Hucrelerini Oldurur
Arastirmacilar, calisma icin Perth Bati Avustralya, Irlanda ve Ingiltere’deki 312 bal arisi ve bombus arilarinin zehirini kullanmislardir ve onu normal meme hucreleri ve klinik meme kanseri alt tiplerinden hucreler uzerinde test etmislerdir. Bal arisi zehiri, belirli konsantrasyonlarin normal hucreler uzerinde yalnizca minimum bir etki ile % 100 kanser hucresi olumune neden oldugu son derece guclu oldugu ortaya cikmistir. Dahasi, arastirmaci Ciara Duffy’ye gore melittin, kanser hucresi zarlarini 60 dakika icinde tamamen yok edebilecek kadar gucludur. Melittin icermeyen yaban arisi zehiri, en yuksek konsantrasyonlarda bile hucre olumune neden olmamistir.

Melittin, Kanser Sinyal Yollarini Engellemektedir
Arastirmacilar, melitinin bir antikanser ajan olarak nasil davrandigini daha ayrintili inceleyerek, kanser hucrelerinin buyumesi ve cogalmasi icin cok onemli olan kanser sinyal yollarindaki rolunu arastirdilar. Melittin, sinyal yollarina hizla mudahale ederek esas olarak hucre cogalmasini azaltmistir. Melittin ayrica gogus kanseri hucrelerinde gozeneklerin veya deliklerin olusmasina neden olarak arastirmacilarin, kanser hucrelerine girislerini artirmak icin kemoterapi ajanlari ile birlikte kullanilabilecegini onermelerine yol acmaktadir.
Melittin ve kemoterapi ilaci dosetaksel kombinasyonu, fareler uzerinde yapilan bir calismada tumor buyumesini azaltmis ve arastirmacilar, akciger, glioblastoma, kolorektal, mide, yumurtalik, endometriyal, mesane dahil olmak uzere meme kanserinin otesinde ek agresif kanserler olan bas ve boyun kanserlerini tedavi etmek icin potansiyel olarak kullanilabilecegini one surulmektedir.
En iyi baslangic yontemini ve maksimum tolere edilen dozlari belirlemek ve herhangi bir potansiyel toksisiteyi daha fazla degerlendirmek icin gelecekteki calismalara ihtiyac duyulacak olsa da, arastirmacilar bal arisi zehirinin uygun maliyetli, yaygin olarak bulunan ve kolayca erisilebilir bir tedavi secenegi sundugunu one surmektedirler. Uzak veya daha az gelismis bolgeler dahil olmak uzere dunya capinda kullanilabilir.

Bal Arisi Zehrinin Birden Fazla Tibbi Kullanimi Bulunmaktadir
Kansere Karsi Ari Zehri Faydali midir?Anti kanser ozelliklerinin otesinde, bal arisi zehrinin bilesenleri eski zamanlardan beri insan sagligi ve refahi icin kullanilmaktadir. Toksinler dergisinde belirtildigi gibi; BV’nin [ari zehirinin] terapotik kullanimi Eski Misir‘a (M.O.4000) kadar uzanmaktadir ve daha sonra Yunan ve Roma tarihi donemlerinde Hipokrat, Aristo ve Galen tarafindan uygulanmistir. Geleneksel Cin Tibbi ve diger tarihsel uygulamalarda BV, romatoid, artrit, tendinit, fibroz, lupus ve multipl skleroz gibi iltihapli hastaliklar icin kullanimi tanitilmistir.
Daha modern zamanlarda ari zehiri, multipl skleroz , Alzheimer hastaligi ve Parkinson hastaligi dahil olmak uzere kalp rahatsizliklarini ve sinir sisteminin dejeneratif hastaliklarini tedavi etmek icin kullanilmistir. Bal arisi zehri ayrica antikoagulasyon faktorlerine sahiptir ve kanin pihtilasma suresini artirdigi bilinirken, ari zehri akupunkturu kemoterapiye bagli noropatiyi kontrol etmek icin kullanilmistir. Ari zehrinde bulunan baska bir peptit olan apamin de potansiyel tibbi ozelliklere sahiptir ve noromuskuler iletimi azalttigi bilindiginden Parkinson hastaligina, ogrenme eksIkligi bozukluguna ve yuksek kas uyarila bilirligi iceren hastaliklara karsi bir tedavi olarak arastirilmistir.
Dahasi, ari zehiri, radyoprotektif, antiinflamatuar, antibakteriyel ve antiviral gibi bilinen bir dizi biyolojik ve farmakolojik aktiviteye sahiptir. Ironik olarak, ari sokmalari agrili olsa da, zehir ayrica bagisIklik duzenleyici aktivite ve anti-romatoid artrit etkilerinin yani sira agri giderici etkilere de sahiptir. Ari zehri ve melittin de guclu bir anti-enflamatuar, cunku daha fazla, hatta azaltilmasi, atopik dermatit icin yararli bir topikal tedavi yapabilir one bir calisma ile atopik dermatit gibi iltihapli deri durumlari tedavi etmek icin incelenmistir ettik iliskili deri lezyonlari ya da cilt yenilenmesini tesvik etmeye yardimci olur.
Ari zehiri antimikrobiyal aktiviteye sahip olan ve insan bagisIklik eksIkligi virusu (HIV), dahil olmak uzere ilaca direncli bakteriler, virusler ve mantarlara karsi yararli olabilmektedir. Toksinler’deki bir incelemeye gore, ilaca direncli hastalik salginiyla mucadele icin bir kaynak bile saglayabilir: BV ve bilesenleri antibiyotik ilaclarla kombinasyon halinde, mevcut antibiyotik tedavisinin ilac direncinin kontrollu bir sekilde ustesinden gelmek icin makul bir yaklasim olarak ortaya cikmaktadir.

Apiterapi Gelismekte Olan Bir Alandir
Latince apis veya arilar kelimesinden gelen apiterapi, ari zehri, bal, polen, ari sutu, propolis ve balmumu gibi bal arilarindan elde edilen urunleri iceren ari terapisidir. Antiinflamatuar bir bagisIklik tepkisi uyandirmak amaciyla ari sokmalari vermek icin(ari sokmalarina toleransli olan kisilere) canli arilarin kullanildigi canli ari akupunktur terapisi, alerjik reaksiyon potansiyeli nedeniyle olumsuz ilgi gormus ve daha once gecirilmis bir kadinda en az bir olum bildirilmistir. Bununla birlikte, apiterapinin bircok turu, cok cesitli insan sagligi kosullarina fayda saglama potansiyelleri nedeniyle yeniden dikkat cekmektedir. Bu turler arasinda sunlar ornek verilebilir:
• Bal: Sekerlerin, amino asitlerin, fenoliklerin ve diger bilesIklerin karmasIk bir karisimi olan bal, eski zamanlardan beri tibbi ozellikleri nedeniyle degerlidir. Cicek nektarindan yapilan ve arilar tarafindan uretilen balin tibbi ozellikleri, hangi cicekli bitkiden geldigine bagli olarak degisir. En cok arastirilan ve bilinenlerden biri, anti bakteriyel ozellikleri nedeniyle deger verilen ve Yeni Zelanda ve Avustralya’ya ozgu Leptospermum turlerinin cay agaclari olarak da bilinen belirli Manuka bitkilerinden uretilen Manuka balidir.
• Propolis: Arilar, agac recinesinden yapiskan propolis yaparlar ve onu dogal bir bagisIklik sistemi olarak kovani hizalamak icin kullanirlar, boylece icerideki bocekleri dis mikroplardan korurlar. Propolis, antiseptik, antimikrobiyal, antifungal, antiviral ve detoksifiye edici ozelliklere sahip 300’den fazla dogal ve guclu bilesIk icerir ve bazen Rus penisilini olarak anilir.Kansere Karsi Ari Zehri Faydali midir?
• Ari Poleni: Arilarin temel diyet proteini kaynagi olan ari poleni, herhangi bir hayvansal urunden gram basina B vitamini ve daha fazla protein iceren vitamin ve minerallerle doludur. Ozunde, tamamen dogal, gida bazli, biyolojik olarak kullanilabilir bir besin takviyesidir. Ari poleni, anti-inflamatuar, antikanser ve anti-artritik ozelliklere sahipken, ayni zamanda polen duyarliligi olanlarda alerji semptomlarini azaltmaya yardimci olabilecek bagisIklik sistemini normallestiren fitokimyasallari da icermektedir.
• Ari Sutu: Ari sutu, kovanin super besindir. Bu, kovanin kralice ariyi yaratmak icin kullandigi maddedir. Gelisimin ilk uc gunu icinde tum larvalar ari sutu ile beslenir. O zaman kralice olmaya mahkum yalnizca bir larva, yalnizca ari sutu yiyecektir. Ari sutu , proteinler, sekerler, yaglar ve amino asitlerin yani sira, ona nootropik etkiler veren bilesIk asetilkolin icermesi bakimindan benzersizdir. Nootropikler bellegi yaraticilik motivasyon gibi kognitif fonksiyon, ozellikle icra fonksiyonu iyilestirebilir maddelerdir.
Oksidatif Tip ve Hucresel Uzun Omur dergisindeki bir incelemeye gore, ari sutu ureme sagligi, norodejeneratif bozukluklar, yara iyilesmesi ve yaslanma uzerindeki koruyucu etkileriyle taninmaktadir. En az 284 farkli bilesIkten olusan balmumu, cok yonlu ve yaygin olarak kullanilan bir baska ari urunudur. Arilar bali kapatmak, enfeksiyonlara karsi korumak ve kovandaki catlaklari kapatmak icin balmumu kullanirken, insanlar mumdan cilt bakimina kadar her sey icin bal mumuna deger vermektedirler.

Arilari Korumak Neden Onemlidir?
Arilarin insanlara dogada baska hicbir yerde bulunmayan benzersiz sagligi gelistirici urunler sagladigini ve dunyadaki gida mahsullerinin en az% 30’unun buyumesi icin gerekli olan temel tozlayici gorevi gordugunu goz onunde bulundurarak, cevredeki arilarin korunmasi son derece onemlidir. Ne yazik ki, arilar pestisitlere ve diger cevresel tehditlere maruz kalma tehdidi altindadir. Ornegin, New Hampshire Universitesi’ndeki arastirmacilar, Kuzey batida yetisen elma, yaban mersini, kizilcik ve diger mahsullerin tozlasmasi icin gerekli olan 14 yabani ari turunde dramatik bir dusus oldugu konusunda uyarida bulunmaktadirlar.
Bahcelerde bulunan arilara ve diger yararli tozlayicilara zarar vermekten kacinmak icin, kimyasal olmayan ot ve hasere kontrol alternatifleri icin toksIk bocek ilaci ve cim kimyasallari degistirilmelidir. Hem cicek hem de sebze bahceleri iyi bal arisi yasam alanlari saglamaktadir ve arilar susadigi icmeleri icin bahce veya tarlalarda kucuk bir tatli su havuzu bulundurulmasi da onerilmektedir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 14 Nisan 2021, 20:57   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

İlk defa duydum bunu, tamamen zehirden ölmeyelim sonra.

________________

~ E & B ~
 
Alt 14 Nisan 2021, 21:07   #3
Standart

Örneğin; benim arı zehrine alerjim var, arı soktuğunda 112 lik oluyorum.
Daha önce arı zehrinin felç tedavilerinde kullanıldığını duymuştum.
Olabilir..

________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:56.