IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Aralık 2020, 16:06   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Tam Yagli Veya Yarim Yagli Sutlerden Hangisi Daha Sagliklidir?

Yagsiz sut, yillardir klasIk bir kahvaltinin vazgecilmezi olarak kabul edilir. Bununla birlikte, yagsiz sutun neden kotu oldugunu tartisan veya kemik gucu, kalp sagligi uzerindeki potansiyel etkisini arastiran yeni arastirmalarla bulunmaktadir. Yagsiz sutun yag orani dusuktur ve cesitli besin maddelerinin buyuk bir kaynagi oldugu dogru olsa da, bu sut urunu ile birlikte dikkate alinmasi gereken bazi dezavantajlar vardir. Bunun yerine tam yagli sutu tercih edilmesi icin cesitli nedenler vardir. Bu yazida en iyi yagsiz sutun yararlari ve dezavantajlarinin yani sira sut secimi icin oneriler hakkinda bilgiler yer almaktadir.

Tam Yagli veya Yarim Yagli Sutlerden Hangisi Daha Sagliklidir?Yagsiz Sut Nedir?
Sutlerin yag icerigine gore degisen birkac cesidi vardir. Tam yagli sutte bulunan yag miktari yaklasIk olarak % 3,25 civaridir ve bu yag orani ile en yuksek orandaki yag iceren suttur. Bu arada, hem az yagli hem de yagsiz sutlerin elde edilmesi icin tam yagli sut kullanilmaktadir. Islem sirasinda yaglar tam yagli sutten cikarilarak alinmaktadir, bu durum da toplamda yag ve kalorileri iceren sut elde edilmesini saglamaktadir Yagsiz sut, tipik olarak icerinde yuzde 0,5 civari sut yagi barindiran bir sut cesididir. Yagsiz sutte yag icerigi dusuk olmasi sebebiyle, kalori orani da dusuktur, bu demek oluyor ki her bir bardakta tam yagli sute gore kalori duzeyi % 58′ civaridir. Yagsiz sutte farkli sut urunlerinde oldugu gibi farkli birkac cesitte bulunabilir. Ornegin yagsiz sut tozu uretilirken, yagsiz sutun suyu cikarilmaktadir, bu da bu urunun daha uzun raf omrune sahip olmasini saglamaktadir. Buharlastirilmis, konserve, yogunlastirilmis ya da tatlandirilmis sekilde yagsiz sut turleri de yaygin olarak vardir.



Yagsiz Sut ve Tam Yagli Sut
Yag kalorisi yuksek oldugundan yagsiz sutte tam yagli sutten daha az kalori vardir. Ornegin bir bardak yagsiz sut yaklasIk 86 kalori saglarken, tam yagli bir bardak sut 146 kalori icerir. Ozellikle her porsiyonda bulunan omega-3 yag asitleri miktari soz konusu oldugunda, tum ile yagsiz sut beslenme gercekleri arasinda birkac dakika daha varyasyon vardir. Omega-3 yag asitleri, iltihabi azaltmak, bagisIklik fonksiyonunu iyilestirmek, kalp sagligini gelistirmek gibi bircok faydasi bulunan bir tur yag asididir. Yagda daha yuksek oldugu icin, tam yagli sut, porsiyon basina yagsiz veya az yagli cesitlerden daha fazla miktarda omega-3 yag asitleri icerir.
Cogu yemek pisirme ve firinlama tarifi, ekstra yag nihai urunun lezzetini ve dokusunu artirabileceginden, yagsiz degil tam sut gerektirir. Tam yag ayni zamanda pisen sut urununun daha yumusak ve nemli olmasini saglamaktadir. Tam yagli yerine yagsiz sut kullaniliyorsa, tadi ve dokuyu iyilestirmek icin biraz ekstra tereyagi veya yag ekleyerek tarifleri ayarlamak gerekebilir.

Beslenme Gercekleri
Baska sut turleri gibi, yagsiz sut cok besleyicidir. Her porsiyon dusuk duzeylerde yagsiz sut kalorisi bulundurmaktadir. Ve riboflavin, kalsiyum, protein, fosfor ve gibi onemli mikro besinler acisindan zengin bir kaynaktir. Bir bardak yagsiz sut besin icerikleri asagidaki gibidir:
• 86 kalori
• 12,5 gram karbonhidrat
• 8,5 gram protein
• 0,5 gram yag
• 301 miligram kalsiyum (gunluk ihtiyac % 30’u)
• 247 miligram fosfor (gunluk ihtiyac % 25’i)
• 0,3 miligram riboflavin (gunluk ihtiyac % 20’si)
• 0,9 mikrogram B12 vitamini (gunluk ihtiyac % 16’si)
• 407 miligram potasyum (gunluk ihtiyac % 12’si)
• 0,8 miligram pantotenik asit (gunluk ihtiyac % 8’i)
• 5,1 mikrogram selenyum ( gunluk ihtiyac % 7’si)
• 27 miligram magnezyum (gunluk ihtiyac % 7’si)
• 0,1 miligram tiamin (gunluk ihtiyac % 6’si)
• 0,1 miligram B6 vitamini (gunluk ihtiyac % 5’i)
• 127 miligram sodyum (gunluk ihtiyac % 5’i)
• 2,5 miligram C vitamini (gunluk ihtiyac % 4’u)
Yukarida listelenen besinlere ek olarak, yagsiz sut beslenme gercekleri az miktarda niasin, demir ve bakir icerir.

Potansiyel Saglik Faydalari
Yagsiz sutun icerdigi besin maddelerinden dolayi bircok faydasi bulunmaktadir.. Bu saglik faydalari asagidaki gibidir:
Yuksek kalsiyum
Sut, gunluk onerilen alimin yaklasIk yuzde 30’unun tek bardak porsiyonda paketlendigi harika bir kalsiyum kaynagidir. Kalsiyum, kemik sagligi acisindan onemli bir rol ustlenen onemli bir mikro besin cesitidir. Insan vucudunda bulunan kalsiyumun neredeyse % 99’unun direk disler ve kemiklerde ve dislerde stoklandigi dusunulmektedir. Yapilan bazi calismalar, kalsiyum aliminin artmis kemik mineral yogunlugu ve daha dusuk kirik riski ile iliskili olabilecegini bulmustur. Yeterli miktarda kalsiyum tuketmek, zayif, kirilgan kemikler, daha yuksek kirik kemik ve kirik riski ile karakterize edilen bir durum olan osteoporoza karsi korunmaya yardimci olabilir.
Dusuk kaloriliTam Yagli veya Yarim Yagli Sutlerden Hangisi Daha Sagliklidir?
Yagin cogu nihai urunden cikarildigi icin yagsiz sut, kalorilerde tam yagli sutten cok daha dusuktur. Bu, dusuk kalorili diyet uygulayanlar icin mukemmel bir secenek haline getirir, cunku kalori tuketimini onemli olcude artirmadan bir dizi onemli besin saglar. Fincan basina 100 kaloriden az, her porsiyon yagsiz sut sekiz gramdan fazla protein, ayrica iyi miktarda kalsiyum, fosfor, riboflavin ve B12 vitamin saglar.
Iyi bir protein kaynagidir
Yagsiz sut, 8,5 gramlik mukemmel bir protein deposudur.(bir fincanda) Protein, vaskuler fonksiyon, doku hasarinin onarimi, kas buyumesi ve bagisIklik sistemi sagligi da dahil olmak genel saglik icin cok onemlidir. Bu temel besin maddesindeki bir eksIklik, kisa boyluluga, kas kaybina, halsizlige, artan hastalik ve enfeksiyon riskine kadar ciddi yan etkilere neden olabilir. Sadece bu degil, ayni zamanda diyette yeterli miktarda protein almak da kilo kontrolune yardimci olabilir. Yapilan calismalar, proteinin aclik hormonu olan grelin seviyelerini azaltmaya yardimci oldugunu, ayni zamanda istahi ve kalori alimini azalttigini gostermektedir.
D vitamini icerir
Sut genellikle cok az gida kaynaginda dogal olarak bulunan onemli bir yagda cozunen vitamin olan D vitamini ile zenginlestirilir. D vitamini gunes isigi vitamini olarak da bilinir ve gunese maruz kalinmanin neticesinde cilt tarafindan sentezlenmektedir. Maalesef, dunya capinda D vitamini eksIkligi yasayanlar sayisi nufusun yuzde 50’sini yakindir. Bazi arastirmalar kemik sagligini gelistirmek icin kalsiyum emilimini artirmak ile birlikte D vitamininin kanser, diyabet, kalp hastaligi, ve depresyon da dahil olmak uzere bircok saglik kosulunu etkiledigini gostermektedir. Gunes isigini duzenli olarak alamayanlar icin D vitamini iceren farkli yiyeceklerin tuketilmesi inanilmaz derecede saglik icin yararli olabilir.

Riskleri ve Yan Etkiler
2014 yilinda yayinlanan buyuk bir incelemede, 76 calismanin sonuclari derlenmistir ve bu incelemede doymus yag tuketimi ile kalp hastaligi arasinda dogrudan bir baglanti olmadigi bulunmustur. Diger calismalar, doymus yagin yararli HDL kolesterol seviyelerini artirmaya yardimci olabilecegini ve inme nedeniyle olum riskinin daha dusuk olmasina bagli olabilecegini gostermektedir. Daha yuksek kalori sayimina ragmen, diger bazi calismalar tam yagli sut urunlerinin belin icin de daha yararli olabilecegini dusundurmektedir.
Aslinda, yapilan bir incelemede, yuksek yagli sut urunleri aliminin artmasinin daha dusuk obezite riski ile iliskili oldugunu gostermistir.
Tam Yagli veya Yarim Yagli Sutlerden Hangisi Daha Sagliklidir?Isvec’te yapilan bir baska arastirma, duzenli tuketicilerin dokuz yillik bir sure icinde kilo alma olasiliklarinin, her gun tam yagli sut icen kadinlara dusuk yagli sut urunleri sunan kadinlara gore daha dusuk oldugunu bildirmistir. Ayrica, diger arastirmalar, yuksek yagli sut urunlerinin, kalp hastaligi, felc ve diyabet riskini artirabilecek bir grup kosul olan metabolik sendroma karsi da koruyabilecegini gostermektedir. Laktoz intoleransi veya sute alerjisi olanlar tarafindan hem yagsiz hem de tam yagli sutten kacinilmasi gerektigi unutulmamalidir. Inek sutu, vegan diyeti ile beslenen ya da sut icermeyen diyetle beslenenler icin de uygun degildir.
Son olarak, sut alirken, mumkun oldugunca organik, otla beslenen urunler secmek en iyisidir. Daha yuksek miktarda kalp ve saglikli yag asitlerine sahip olmanin yani sira, organik sut tercih edilmelidir. Cunku geleneksel sut urunlerinde bulunabilecek antibiyotiklere veya hormonlara maruz kalmayi en aza indirmeye yardimci olabilir. Bununla birlike cig sut de mevcuttur, bu da pastorizasyon veya isleme tabi tutulmamis bir sut turudur, yani daha fazla besin maddesi tutmaktadir.
Yagsiz sut, tam yagli sutten yagin alinmasiyla elde edilen bir sut urunudur. Yagsiz yag ve kalorinin dusuk olmasinin yani sira yagsiz sut, kalsiyum, protein ve D vitamini bakimindan zengin olup, diger onemli mikro besin cesitlerini de icerir. Bununla birlikte, calismalar, tum sutun ozellikle kilo yonetimi, kalp sagligi ve hastalik onleme konusunda ek faydalar saglayabilecegini gostermektedir. Yagsiz sut, vegan veya sut icermeyen bir diyet uygulayanlar, laktoz intoleransi ve sutun alerjisi olanlar icin uygun degildir. Diyete daha fazla sut katmaya karar verildigi de, beslenme kalitesini en ust duzeye cikarmak, hormonlara ve antibiyotiklere maruz kalmanizi en aza indirmek icin mumkun oldugunca organik, otla beslenen urunler secilmelidir.
 
Alt 01 Mayıs 2021, 14:56   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Hazır sütlerden ise doğal sütler daha yararlı.

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:12.