IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 19 Ekim 2020, 10:50   #1
Standart Gece Golgesi Sebzeleri Nedir, Onlari Tuketmek Zararli Midir?

Gece golgesi sebzeleri, Latince adi Solanaceae olan bitki ailesine aittir. Bu sebzeler patates, domates, biber ve patlican gibi yuksek lektin seviyelerine sahip, yaygin tuketilen sebzelerdir. Bircogu zengin besin kaynaklaridir ve cesitli kulturler icin temel gida gorevi gormektedirler. Bununla birlikte, bazi uzmanlar bazi insan gruplari icin patlicangilleri tuketmeyi kesinlikle yasaklamanin daha iyi olabilecegine inanmaktadir. Cunku bu sebzelerde bulunan zararli maddelerin iltihapli bagirsak hastaligina ve diger otoimmun hastaliklara katkida bulunabilecegini iddia edilmektedir. Bu yazida gece golgesi sebzelerinin ne oldugu ve saglik uzerine etkileri uzerine bilgiler bulunmaktadir.

Gece Golgesi Sebzeleri Nedir?
Gece Golgesi Sebzeleri Nedir, Onlari Tuketmek Zararli midir?Gece golgesi sebzeleri, Solanaceae familyasina ait cicekli bitkilerin yenilebilir kisimlaridir. Nighthades(Gece golgesi) isminin kokeni belirsizdir, ancak karanlik ve mistik gecmisleriyle ilgili olabilir. Bazi gece golgelerinin daha once narkotik ve halusinojen olarak kullanildigi bildirilmektedir ve yuksk lektin seviyelerine sahiptirler. Gece golgesi ailesi 2.000’den fazla bitki turu icerir, ancak bunlarin cok azi aslinda yemek olarak tuketilmektedir. Belladonna gibi bazilari zehirlidir. Bununla birlikte, patlicangiller, yuzlerce yildir bircok toplumun temel gidasi olan sebzeleri de icermektedir. En sIk tuketilen patlicangillerden bazilari sunlardir:
• Patlican
• Biberler
• Patates
• Tutun
• Kucuk domates
• Domates
Bu sebzelerden kirmizi biber, ezilmis kirmizi biber, kirmizi biber tozu ve kirmizi biber dahil olmak uzere bircok bitki ve baharat da elde edilir. Siyah ve beyaz biber, patlicangiller familyasindan olmayan karabiberlerden elde edilir. Ek olarak, cesitli cesniler ve diger yaygin gida maddeleri, aci sos, ketcap, marinara sosu ve salsa gibi malzemeler olarak patlicangiller icermektedir. Genelde sebze olarak adlandirilsalar da, domates, patlican ve biber gibi bircok patlican botanik olarak meyveler olarak kabul edilirler.



Gece Golgesi Sebzeleri Besin Degerleri Zengin midir?
Bircok saglik uzmani, yuksek besin yogunlugu nedeniyle sizi patlicangiller yemeye tesvik etmektedir. Bu, daha az kalori ile cok fazla besin barindirdiklari anlamina gelir. Besin degerlerini belirtmek gerekirse su sekilde tanimlanabilir:
• Domates: Domates A ve C vitamini bakimindan zengin bir kaynagidir. Ayrica likopen adi verilen bir antioksidan icermektedir. Bu besinler, iltihap belirtilerini azaltabilir ve birkac kronik hastalik riskini azaltabilir.
• Biber: Biber, demir emilimini artirmaya yardimci olmak da dahil olmak uzere bircok saglik yarari saglayabilen inanilmaz miktarda C vitamini icermektedir.
• Aci biberler: Aci biberler, bibere isiveren kapsaisin icerir. Kapsaisin tozu ile takviye etmenin mide eksimesi semptomlarini hafifletmeye yardimci oldugu ve kalori alimini azaltmaya yardimci olarak kilo verme cabalarina fayda saglayabilecegi bulunmustur
• Patlican: Patlican, 2,5 gram lif ihtiva eden( fincan basina) zengin lif Gece Golgesi Sebzeleri Nedir, Onlari Tuketmek Zararli midir?kaynagidir. Bu onemli besin, bagirsak hareketlerinin dengelenmesinde yardimci olmaktadir ve ayrica kalp hastaligi riskini azaltabilmektedir.
• Patates: Kabugu uzerinde patates, makul miktarda potasyum, B6 vitamini ve manganez icermektedir. Bununla birlikte, cogu abur cuburun aksine, patates nisastali bir sebzedir. Kucuk bir patates yaklasIk 30 gram karbonhidrat icermektedir. Seker hastasi veya kan sekerini dusurmek isteyen bazi kisilerin cok fazla patates yemekten kacinmalari gerekebilir.

Gece Golgesi Sebzeleri Otoimmun Hastaliklar Acisindan Zararli midir?
Patlicangiller zengin bir besin kaynagi olmasina ragmen, bircok insan zararli olduklarini ve bundan kacinilmasi gerektigini iddia etmektedir. Bu iddialarin cogunun, alkaloidler adi verilen patlicangiller icinde bulunan bir grup madde etrafinda dondugu gorulmektedir. Alkaloidler, tipik olarak patlicangillerin yapraklarinda ve saplarinda bulunan nitrojen iceren maddelerdir. Genellikle cok acidirlar ve dogal bir bocek kovucu olarak islev gorurler. Ancak bu bitkilerin yenilebilir kisimlari da bazi alkaloidler icermektedir. Sonuc olarak, otoimmun hastaliklari olan bircok insan, saglik sorunlarina katkida bulunduklarina inanarak patlicangilleri diyetlerinden cikarmaktadirlar. Bununla birlikte, arastirmalar henuz patlicangillerdeki sebzelerin otoimmun hastaliklara katkida bulundugu yonunde bir kanit bulamamislardir.

Gece Golgesi Sebzeleri ve Enflamatuar Bagirsak Hastaligi
Inflamatuar bagirsak hastaligi (IBD), sindirim sistemi iltihabi ile karakterize bir grup otoimmun hastaliktir. Ornekler Crohn hastaligi ve ulseratif kolittir. IBD’li kisilerde, bagirsagin koruyucu astari duzgun calismaz ve bakteri ve diger zararli maddelerin kan dolasimina girmesine izin vermektedir. Bu bazen artan bagirsak gecirgenligi veya sizdiran bagirsak olarak adlandirilmaktadir. Bu oldugunda, vucudun bagisIklik sistemi zararli maddelere saldirarak bagirsakta daha fazla iltihaplanmaya, agriya, ishal ve emilim bozuklugu gibi bircok olumsuz gastrointestinal semptomlara yol acmaktadir.
Bununla ilgili arastirmalar sinirli olsa da, hayvanlarda yapilan birkac calisma, patlicangillerdeki alkaloidlerin IBD’li kisilerin bagirsak zarini daha da kotulestirebilecegini gostermektedir. IBD’li fareler uzerinde yapilan iki ayri calismada, patateslerdeki alkaloidlerin bagirsak gecirgenligini olumsuz etkiledigi ve bagirsak iltihabini arttirdigi bulunmustur. Bu calismalardaki alkaloidlerin normal bir porsiyonda bulunan miktardan cok daha yuksek konsantrasyonlarda olduguna dikkat etmek onemlidir. Ek olarak, iki test tupu calismasi, domateslerde pektin ve biberlerde kapsaisin adi verilen bir lifin bagirsak gecirgenligini artirabilecegini gostermektedir. Test tupleri ve hayvanlarda yapilmis bu sinirlandirilmis arastirma calismasi, IBD’li bireylerin patlicangilleri tuketmemesi veye tuketimini azaltmasi durumunda fayda gorecegini gostermektedir. Ancak, daha kesin oneriler yapilmadan once insanlarda arastirmaya ihtiyac vardir.

Gece Golgesi Sebzeleri Diger Otoimmun Hastaliklar Uzerindeki Etkileri
Patlicangillerin farkli otoimmun hastaliklar uzerinde ne tur etkiler yaratacagi konusunda henuz az bilgi vardir. Bununla birlikte, bagirsak gecirgenliginde artis veya bagirsak sizdirmasi ile birlikte multipl skleroz, colyak hastaligi ve romatoid artrit gibi otoimmun saglik kosullariyla bir iliskisi olabilir. Bazi uzmanlar, sizdiran bagirsaklarin tum vucutta hastalik semptomlarini kotulestiren daha yuksek inflamasyon seviyelerine katkida bulunabilecegine inanmaktadir. Bu inanca dayanarak, bazilari, patlicangillerin bagirsak gecirgenligini artirabilecegini ve bu otoimmun kosullarin semptomlarini da siddetlendirebilecegini one surmektedirler. Bu hastaliklari olan bircok kisi, patlicangilleri diyetlerinden cikarmakta ve semptomlarda iyilesme bildirmektedirler, ancak su anda bu onerinin kaniti esas olarak anekdottur ve uzerinde calisilmasi gerekmektedir.

Duyarliliklar ve Alerjiler
Gece Golgesi Sebzeleri Nedir, Onlari Tuketmek Zararli midir?Otoimmun hastaliklari olmayan baska insan gruplari, patlicangilleri ortadan kaldirmanin sagliklarini onemli olcude iyilestirdigini iddia etmektedirler. Bu insanlarin genellikle abur cuburlara karsi hassasiyetleri oldugu soylenmektedir. Bu gruplardan biri artritli kisileri icerir, cunku bazilari patlicangilleri ortadan kaldirmanin agriyi hafiflettigini iddia etmektedir. Patlicangiller eklem agrisi ve diger artrit semptomlarina katkida bulunabilecek kalsiyum birikimlerine neden olan bir D vitamini formu icerdigine dair daha eski bir teori bulunmaktadir. Patlicangiller ailesi uyelerinde D vitamini benzeri bir madde kesfedilmistir. Ve bazi arastirmalar, bu bitkileri tuketen hayvanlarin yumusak dokularda saglik problemlerine sebep olan kalsiyum birikmesi gelistirdigini bildirilmektedir.
Bununla birlikte, patlicangillerde D vitamini oldugu ya da bu sebzeleri tuketen bireylerde kalsiyum birikmesine, artrit belirtilerine ya da farkli ilgili saglik problemlerine sebep olduguna dair bulgular yoktur. Gece golgesi hassasiyetlerine ek olarak, nadir durumlarda, bazi insanlarin belirli patlicangil sebzelere alerjisi vardir. Alerjinin semptomlari degisIklik gosterse de, deri dokuntuleri, kurdesen, bogazda kasinti, sisme ve nefes almada gucluk bu semptomlar arasinda gosterilmektedir. Kisi belirli bir patlicangil sebzesini yediginde bu semptomlardan herhangi birini yasarsa, o belirli yemegi yemeyi birakmasi ve daha ileri testler icin tibbi yardim almasi akillica bir hareket olacaktir. Gece golgesi hassasiyetlerine sahip olduklarini iddia eden insanlar, bunu destekleyen hicbir arastirma olmamasina ragmen, bunlardan kacinarak semptomlarda rahatlama bulmaktadirlar. Bazi kisiler ise gece golgeleri sebzelerine karsi nadir alerjiler gelistirmektedirler.
Gece golgesi sebzeleri onemli besinler icerir ve bircok saglik yarari bulunmaktadir. Bu yuzden cigu saglik uzmani bu sebzelerin tuketilmesini tavsiye etmektedir. Bunun yaninda bazi kisiler yasadiklari hassasiyetler nedeniyle gece golgeleri sebzelerinden kacinmayi secebilirler. Kisi sayet patlicangiller icin duyarli oldugunu dusunuyorsa, saglikli bir diyetin parcasi olarak tuketebilecegi alternatif bircok meyve ve sebze vardir ve bunlari tercih edebilir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 01 Mayıs 2021, 14:59   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

İlk defa duydum bu ismi

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:49.