IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Ekim 2020, 12:47   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Diken Kabaginin Saglik Acisindan Faydalari Nelerdir?

Chayote (Sechium edule), kabakgiller familyasindan Cucurbitaceae’ye ait armut biciminde acik yesil bir kabak turudur. Hafif bir tada sahip salatalik ve patates kombinasyonuna benzeyen, hafif gevrek bir dokusu vardir. Dikenli kabak veya diken kabagi olarak da anilan bu sebzenin yuzeyinde cok sayida sig, dikey oluk bulunmaktadir ve soluk yesil kabuk tabakasi vardir. Chayote’nin ayrica yuzey dokusu ve sebzelerin rengiyle kolayca ayirt edilebilen farkli turleri bulunmaktadir. Bazi turler yesil veya beyaz bir tonda olabilirken, dikenli veya puruzsuz bir dokuya sahip olabilir. Bu kabak cesidi, cayin icinde genellikle kavrulmus veya kizartilmis yenilebilir tohumlar seklinde de tuketilebilmektedir. Bu yazida diken kabagi veya chayote’nin ne oldugu, besin degeri ve saglik acisindan yararlari hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Diken Kabagi (Chayote) Nedir?
Diken Kabaginin Saglik Acisindan Faydalari Nelerdir?Chayote, bitkinin tirmanmasini ve destek icin bir yuzey kullanmasini saglayan filizlere sahip cok yillik bir asmada buyur. Asma citlere, calilara ve hatta agaclara yapisabilirken uzun ve sicak bir mevsimde en iyi sekilde buyur ve zengin ve iyi drene edilmis toprak gerektirir. Organik madde eklemek ayrica daha iyi besin tedarikine ve drenajina katkida bulunabilir. YaklasIk 120 ila 150 gunluk olgunlasmadan sonra, chayote bitkileri cicek uretmeye baslayabilir. Bu cicekler sonunda, yilda 300 chayot verebilme yetenegine sahip bir chayote bitkisi ile sebzelere donusur.



Diken Kabagi (Chayote) Saglik Faydalari
Chayote, diger sebzeler kadar populer olmayabilir, ancak saglik yararlari soz konusu oldugunda aslinda cok iyi bir gecmise sahiptir. Yeni baslayanlar icin, chayote kolesterol ve sagliksiz yag icermez ve genellikle kotu kolesterol seviyelerini kontrol etmek ve saglikli kiloyu desteklemek icin onerilir. Ayrica, chayote zengin bir diyet lifi, magnezyum, fosfor, potasyum, C vitamini ve kolin kaynagidir. Bu sebzenin bir diger guclu yani, hucre bolunmesi ve DNA sentezi icin yararli olan folat icerigidir. Hamile kadinlar, bebeklerde noral tup kusurlarini onlemeye yardimci oldugu icin folattan da yararlanabilir.
Chayote ayrica apigenin ve luteolinde az miktarda aglikon flavonoid polifonik antioksidan icerir. Bunlar, vucuttaki hem yaslanmada hem de kanser gelisiminde rol oynayan serbest radikaller ve reaktif oksijen turleri (ROS) ile mucadelede cok onemlidir. Sagladigi saglik yararlari su sekilde siralanabilir:

Besinler Acisindan Zengindir
Chayote squash’in en buyuk ozelliklerinden biri, cesitli temel vitaminler, mineraller ve lif sundugu icin besin icerigidir. Tek bir chayote squash (203 gram) asagidaki besinleri saglamaktadir:
• Kalori: 39
• Karbonhidrat: 9 gram
• Protein: 2 gram
• Yag: 0 gram
• Lif: 4 gram – Gunluk Alimin % 14’u
• C Vitamini: Gunluk ihtiyacin % 26’si
• B9 Vitamini (folat): Gunluk ihtiyacin % 47’si
• K Vitamini: Gunluk ihtiyacin % 10’u
• B6 Vitamini: Gunluk ihtiyacin % 8’i
• Manganez: RDI’nin % 19’u
• Bakir: RDI’nin % 12’si
• Cinko: RDI’nin % 10’u
• Potasyum: RDI’nin % 7’si
• Magnezyum: RDI’nin % 6’si
Ozellikle, chayote, uygun hucre bolunmesini destekleyen folatta ozellikle yuksektir. Besin yogunlugunun yani sira, chayote ayrica kalori, yag, sodyum ve toplam karbonhidrat bakimindan dusuktur. Bu nedenle, oldukca sagliklidir ve cesitli diyetler icin iyi bir uyum saglamaktadir.

Guclu Antioksidanlar Icerir
Chayote’nin faydalarinin cogu, antioksidan icerigine bakimindan zengindir. Antioksidanlar, hucresel hasara karsi koruma saglayan, iltihabi azaltan ve vucttaki stresi azaltan cesitli yiyeceklerde bulunan bilesIklerdir. Chayote squash, antioksidanlar kuercetin, myricetin, morin ve kaempferol saglamaktadir. Bunlardan mirisetin en yuksek miktarlarda bulunur. Arastirmalar, mirisetinin guclu antidiyabet, anti kanser ve antiinflamatuar ozelliklere sahip oldugunu tespit etmistir. Ilaveten chayote squash vucutta antioksidan gorevi gormekte olan C vitamini bakimindan zengindir.

Kalp Sagligini Gelistirir
Diken Kabaginin Saglik Acisindan Faydalari Nelerdir?Chayote tuketmek, yuksek tansiyon, yuksek kolesterol ve zayif kan akisi gibi birkac kalp hastaligi risk faktorunu iyilestirebilir. Hayvan ve test tupu arastirmasi, chayote bilesIklerinin kan damarlarini gevsetmeye yardimci olabilecegini, boylece kan akisini iyilestirdigini ve kan basincini dusurdugunu gostermektedir. Chayote kabakta one cikan bir antioksidan olan mirisetinin, bazi hayvan calismalarinda kolesterolu dusurdugu de gosterilmistir. Ayrica bu kabak, RDI’nin yaklasIk % 14’unu saglayan iyi bir lif kaynagidir ve chayote gibi lif bakimindan zengin gidalarin daha yuksek alimi, kalp hastaligi riskinin azalmasiyla iliskilidir.

Kan Sekeri Dengeler
Chayote squash, toplam karbonhidrat bakimindan dusuktur ve cozunur lif bakimindan yuksektir, bu da kan sekeri seviyelerini duzenlemeye yardimci olabilir. Cozunur lif, sindirimi ve karbonhidrat emilimini yavaslatir, bu da yemekten sonra kan sekeri tepkinizi azaltir. Chayote ayrica insulini etkileyerek kan sekeri kontrolunu iyilestirebilir. Insulin direnci, hucrelerin kan sekeri seviyelerini duzenleyen bir hormon olan insuline daha az duyarli hale geldiginde ortaya cikan bir durumdur. Bu, giderek daha yuksek kan sekeri seviyelerine yol acar ve sonunda diyabete neden olabilir. Arastirmalar, chayote’taki benzersiz bitki bilesIklerinin, zayif kan sekeri kontrolu ve tip 2 diyabetle baglantili enzimlerin aktivitesini azaltarak insuline duyarliligini artirmada rol oynayabilecegini gostermektedir.



Saglikli Hamileligi Destekler
Folat veya B9 vitamini tum insanlar icin gereklidir, ancak hamile olanlar veya hamile kalmayi planlayanlar icin ozellikle onemlidir. Hamileligin erken doneminde, fetal beyin ve omuriligin duzgun gelisimi icin folat gereklidir. Yeterli folat alimi da erken dogumlarin onlenmesinde rol oynayabilir (Chayote, RDI’nin % 40’indan fazlasini bir kabakta saglayan mukemmel bir folat kaynagidir. Bu nedenle, dengeli bir diyetin parcasi olarak chayote ve folat acisindan zengin diger yiyecekleri dahil etmek, saglikli bir hamileligi desteklemek icin harika bir yoldur.

Antikanser Etkileri Olabilir
Daha yuksek meyve ve sebze tuketimi, sindirim sistemi kanserleri de dahil olmak uzere cesitli kanser turlerinin riskinin azalmasiyla iliskilidir. Test tupu calismalari, bazi chayote bilesIklerinin rahim agzi kanseri ve losemi gibi bazi kanser hucrelerinin buyumesini ve ilerlemesini yavaslatabilecegini belirtmektedir. Bu sonuclar umit verici olsa da, mevcut kanitlar, chayote’nin insanlarda kanserle mucadele etkileri oldugunu one surecek kadar guclu degildir. daha fazla arastirma yapilmasi gerekmektedir.

Yaslanma Belirtilerini Yavaslatabilir
Yaslanmanin ana teorilerinden biri, hucrelere zarar veren ve sonucta zamanla islevselligin azalmasina yol acan serbest radikaller adi verilen molekuller uzerine odaklanir. Bazi arastirmalar, antioksidan bakimindan zengin gidalar tuketmenin, hucreleri serbest radikal hasarindan koruyarak yaslanma surecini yavaslatabilecegini gostermektedir. Chayote squash, biri C vitamini olan antioksidanlarla doludur. C vitamini, antioksidan kapasitesinin yani sira ciltte bulunan temel proteinlerden biri olan kolajen uretimi icin gereklidir. Kolajen genellikle cilde sIki ve genc gorunumunu saglamaktadir. Bu nedenle, chayote squash gibi C vitamini acisindan zengin yiyeceklerin yeterli alimi, yaslanmanin gozle gorulur belirtilerini azaltmaya yardimci olabilir.
Dahasi, son zamanlarda yapilan bir test tupu calismasi, chayote ozutunun insan cilt hucreleri uzerinde UV radyasyonundan kaynaklanan hasara karsi guclu bir koruyucu etkisi oldugunu ortaya koymustur. Sonuc olarak, chayote ve cilt sagligi konusunda daha fazla arastirmaya ihtiyac vardir.

Karaciger Fonksiyonunu Destekler
Yagli karaciger hastaligi, fazla yagin karaciger dokusunda biriktigi bir durumdur. Karacigerde cok fazla yag olmasi, karacigerinizin duzgun calismasini. Hem test tupu hem de hayvan calismalari, chayote squash ozutunun karacigerde yag birikimine karsi koruma saglayabilecegini ve dolayisiyla yagli karaciger hastaligini potansiyel olarak onledigini veya tedavi ettigini gostermektedir. Yapilan bir calismada, yuksek yagli bir diyetle beslenen ve chayote ozu ile tedavi edilen sicanlar, karacigerlerinde kontrol sicanlarina gore onemli olcude daha dusuk kolesterol ve yag asidi birikimine sahiptir. Bu, yag metabolizmasinda rol oynayan enzimlerin islevindeki belirgin degisIkliklerden kaynaklanmaktadir. Bu noktada, chayote squash’in insanlarda karaciger sagligini nasil destekleyebilecegini anlamak icin daha fazla arastirmaya ihtiyac vardir.

Saglikli Kiloyu Tesvik Eder
Diken Kabaginin Saglik Acisindan Faydalari Nelerdir?Chayote squash cok az kaloriye sahiptir, cunkucok fazla lif icerir. Tam bir chayote kabak (203 gram) 39 kalori ve 4 gram lif saglar. Lif, midenin bosaltilma hizini yavaslatarak daha uzun sure tok ve tatmin hissettirir, bu da yiyecek alimini azaltabilir ve kilo kaybina neden olabilir. Ayrica arastirmalar, diyet lifi tuketiminin GLP-1 ve peptid YY gibi tokluk hormonlarini artirabilecegini gostermektedir. Bu nedenle, diyete chayote squash eklemek, kilo verme hedeflerine uymaniza yardimci olabilir.



Sindirim Sagligini Destekler
Sindirim sistemini, detoksifikasyon, bagisIklik ve besinlerin sindirimi ve emilimi dahil olmak uzere cesitli temel islevlerden sorumludur. Chayote squash gibi sebzeleri tuketmek sindirim islevini artirmada faydali olabilir. Sindirimi destekleyen bitki bilesIkleri olan flavonoidler, chayote, arastirmalar, flavonoid yonunden zengin gidalarin, sindirim sistemindeki atik urunlerin uzaklastirilmasi ve atilmasina dahil olan sindirim enzimlerine yardimci oldugunu gostermektedir.
Ilave olarak chayote gibi lif acisindan zengin gidalarin yeterli alimi, saglikli bagirsak fonksiyonunu ve saglikli bagirsak bakterilerinin korunmasini tesvik edebilir. Buna karsilik, bu faydalar bagirsak duzenliligini destekler ve kalp hastaligi, tip 2 diyabet ve kolon kanseri gibi cesitli kronik durumlarin onlenmesinde rol oynayabilir.
Sonuc olarak diken kabagi kabaginin kalorisi dusuktur, lif, antioksidanlar ve hemen hemen her diyete saglikli bir katki saglayan temel besinler ile doludur. Potansiyel faydalari arasinda saglikli bir hamileligi desteklemek ve kalp sagligini gelistirmede faydalidir. Renkli ve hazirlamasi kolay olan chayote, dengeli bir diyetin parcasi olarak denemeye degerdir.
 
Alt 01 Mayıs 2021, 14:59   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Ne çok faydası varmış

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:05.