IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Aralık 2020, 14:00   #1
Standart Tavuk Etindeki Omega-3 Yag Asitleri, Karnosin Ve Selenyumun Sagliga Etkileri

Dunya kumes hayvani eti tuketimi surekli artiyor. Tavuk eti, nispeten dusuk yag icerigine sahip yuksek kaliteli bir protein kaynagidir. Tavuk etinin kalitesi, genotip, cinsiyet, yemleme islemi, uretim teknolojisi, nakliye ve kesim oncesi isleme gibi tumu hesaba katilmasi gereken bir dizi faktorden etkilenir. Tavuk eti uretiminde iyi bir tavuk genotipi secmek ve iyi uretim kosullarina sahip olmak cok onemlidir. Kesim hattinda hizli bir sekilde et kalitesi verilerini saglayabilecek cihazlarin olmasi da onemlidir.
Tavuk eti uretim teknolojisini her gecen yil gelistirmek ve pazara yeni urunler sunmak gerekmektedir. Hayvansal kokenli zenginlestirilmis veya islevsel urunlerin uretimi bu yolda yurumektedir. Kanatli hayvan uretiminde et ve yumurta one cikmaktadir. Tavuk etinin besin degerini iyilestirmek icin tavuk yemine fonksiyonel bilesenler eklenir, boylece tavuk eti insan sagligina yararli bilesenler icerdiginden katma degerli (zenginlestirilmis veya islevsel urun) bir gida maddesi haline gelir. Tuketici sagligi uzerinde faydali etkileri olan biyoaktif maddelerin (n-3 PUFA, karnozin, selenyum vb.) iceriginin artmasiyla tavuk eti fonksiyonel bir gida haline gelmistir.


EPA ve DHA
Son yillarda omega-3 yag asitlerinin insan sagligi uzerindeki etkisini belirlemek icin bircok calisma yapilmistir. Insan beslenmesinde, α-linolenik asit en cok temsil edilen yag asididir cunku bitkisel kaynaklarda (bitkisel yaglar, tohumlar, findik yaprakli sebzeler) bulunur. Bununla birlikte, ALA’nin insan sagligi uzerinde EPA ve DHA’dan daha az ifade edilen olumlu etkisi vardir ve insan vucudunda EPA ve DHA’ya donusum etkinligi yalnizca % 2-10’dur veya daha azdir.
Bu nedenle, EPA ve DHA (balik ve deniz organizmalarinin balik ve yaglari) bakimindan zengin bazi gida maddelerinin diyete dahil edilmesi veya yumurta ve kumes hayvani eti gibi bu yag asitleri ile zenginlestirilmis urunlerin tuketilmesi gerekmektedir. Omega-3 yag asitleri, insan sagligi uzerinde bircok olumlu etkiyle iliskilendirilir. Hucre zarlarinin kurucu bir parcasi olduklari icin vucuda yayilirlar. Hucrelerde, bu yag asitleri antiinflamatuvar etki gosterir ve membran viskozitesini korumaya yardimci olur.Tavuk Etindeki Omega-3 Yag Asitleri, Karnosin ve Selenyumun Sagliga Etkileri


DHA, tum hucre zarlarinin ayrilmaz bir parcasidir ve ozellikle beyin dokusunda temsil edilir. EPA ile karsilastirildiginda, arastirmalar DHA’nin normal hucre zari fonksiyonunun surdurulmesinde daha onemli bir role sahip oldugunu ve fetal beyin ve retinanin duzgun gelisimi icin cok onemli oldugunu kanitlamistir. Hamilelik sirasinda EPA ve DHA aliminin, yeni doganlarda bircok hastaliga neden olan erken dogum insidansini azaltmaya yardimci oldugu da bulunmustur.
EPA ve DHA’nin prostaglandin E2 ve F2’nin uretimini azalttigi, boylece erken dogumla iliskili uterus inflamasyonunu azaltmaya yardimci oldugu varsayilmaktadir Omega-3 yag asitlerinden genellikle vucuttaki kronik iltihaplanma sureclerinin neden oldugu kalp ve kan damari hastaliklarinin onlenmesi ile baglantili olarak bahsedilir. EPA ve DHA, anti-inflamatuar ve antioksidatif aktiviteye sahiptir ve kalp ve kan damarlarinin iyi durumda kalmasina yardimci olur. EPA ve DHA’nin kalp hastaliklarinin onlenmesinde kullanimina yonelik arastirmalar genellikle tartismalidir, ancak bunlarin cogu belirtilen yag asitlerinin olumlu etkilerini kanitlamaktadir.


Ornegin, Kris-Etherton ve ark. ile Tavazzi ve ark. EPA ve DHA alimi ile tekrarlayan kardiyak arter hastaligi riski, akut miyokardiyal enfarktusten sonra ani kardiyak olum ve azalmis kalp yetmezligi olusumu arasinda pozitif bir korelasyon belirlemistir. Ayrica omega-3 yag asitleri ateroskleroz ve periferik arter hastaliklarinin onlenmesinde olumlu bir role sahiptir. EPA ve DHA’nin plak stabilitesini iyilestirdigine, endotel aktivasyonunu azalttigina ve kan damari gecirgenligini iyilestirdigine ve boylece kardiyovaskuler hastalik olusumu riskini azalttigina inanilmaktadir.
DHA, sinir sisteminin duzgun isleyisinde rol aldigi sinir hucresi zarlarinin fosfolipidlerinde buyuk olcude bulundugundan, Alzheimer hastaliginin gelisiminde onleyici bir role sahip oldugu dusunulmektedir. Omega-3 yag asitlerinin cesitli hastaliklar uzerindeki etkilerine yonelik arastirmalarin celiskili sonuclari dusunuldugunde, bu yag asitlerinin sadece yukarida belirtilen hastaliklara degil diger bazi hastaliklara karsi da tam koruyucu mekanizmasini belirlemek icin daha fazla arastirma yapilmasi gerekmektedir.



Karnosin
Tavuk Etindeki Omega-3 Yag Asitleri, Karnosin ve Selenyumun Sagliga EtkileriKarnosin , karnozin sentaz enziminin etkisiyle amino asitler-alanin ve L-histidinden olusan dogal bir dipeptiddir. Memeliler, kuslar ve baliklarin kas ve sinir dokusunda buyuk miktarlarda sentezlenir ve bulunur. Sindirim sistemine kolayca emilir, kan ve beyin bariyerinden gecer ve yuksek biyoyararlanimi ile hucre zari stabilizatoru gorevi gorur. Genel olarak karnosin, beyaz kas dokusunda koyu dokuya gore daha fazla konsantredir, Kralik ve ark. Tarafindan yapilan arastirmada da dogrulanmistir; burada tavukgogsu kasinin uyluk kasindan daha yuksek konsantrasyonlarda karnozin icerdigi belirlenmistir. Karnosine atfedilen bircok fizyolojik rol vardir, ornegin: tampon aktivitesi, antioksidatif aktivite, hidroksil radikalleri, aldehitler ve karboniller temizleyici, bakir ve cinko iyonlari selatoru, protein bozunmasi uyaricisi, protein karbonillerle reaksiyon, enzim aktivitesi aktivatoru, protein agini baskilayicidir.


Yine de karnosin, organizmadaki tampon aktivitesiyle en iyi bilinendir. Bu tampon aktivitesinin, karnozinin organizmadaki beyaz kaslarla baskin iliskisinin nedeni oldugu varsayilmaktadir. Beyaz, glikolitik kas lifleri cok az mitokondri icerir ve bu nedenle laktik asit uretirler, burada karnosinin hidrojen iyonu konsantrasyonunun buyumesini dogrudan bastirma yetenegi vurgulanmaktadir. Karnosin, metal iyonlarinin (kalsiyum, bakir ve cinko) selatoru olarak kas ve beyin dokusundaki metabolizmalarinin duzenlenmesine katilir. Karnosin, hidroksil radikalinin en tehlikeli olani olan reaktif oksijen turlerini (ROS) yakalama yetenegine sahip oldugu icin antioksidan korumada da onemli bir role sahiptir. Hidroksil radikali, bakir gibi iki degerlikli iyonlarin varliginda hidrojen peroksitten olusur.


Karnosin, serbest radikallerin aktivitesini yakalayip notralize ederek oksidatif hasar olusumunu engellemektedir. Arastirmalar onun lipid oksidasyonunda ve protein oksidasyonunda koruyucu rolunu dogruladi. Karnosinin glikosilasyon ve protein agini yavaslatma surecindeki aktivitesi, aslinda antioksidatif aktivitesinin, yani biyomolekullerin oksidasyonunu bloke etme kabiliyetinin bir sonucudur. Karnosinin insan organizmasinda meydana gelen fizyolojik sureclerdeki rolunu belirlemek icin daha fazla arastirma yapilmasi gerekmektedir.


Selenyum
Selenyum, canli bir organizmanin normal isleyisi icin gerekli olan onemli eser elementlerden biridir. Vucutta herhangi bir mikro veya makro element eksIkligi varsa, saglik bozulabilir ve ciddi bozukluklar veya hastaliklar ortaya cikabilir. Keshan (endemik kardiyomiyopati) ve Kashin-Beck (endemik osteokondropati) hastaliklarinin ortaya cikmasinin, ozellikle kuzeydogu ve guneybati Cin’deki selenyum eksIkligi olan topragin bir sonucu olan insan populasyonundaki dusuk selenyum durumuna bagli oldugu bilinmektedir. Dokulardaki, plazmadaki veya serumdaki selenyum konsantrasyonu alim miktarina baglidir ve ulkeye gore degisir. Dogu Avrupa’da genellikle Kuzey Amerika’dakinden daha dusuktur.Tavuk Etindeki Omega-3 Yag Asitleri, Karnosin ve Selenyumun Sagliga Etkileri


Vucuttaki selenyum, cok cesitli saglik yararlari olan selenoproteinlerin bir parcasidir. Bunlarin en onemlileri, glutatyon peroksidazlar (GPx’ler), tioredoksin reduktazlar (TrxR) ve iyodotironin deiyodinazlardir. Antioksidan ve antiinflamatuvar etkiler gosterirler ve aktif tiroid hormonu uretimine dahil edilirler. Selenyumun en onemli saglik yararlarindan biri kanserin onlenmesindeki roludur. Duffield-Lillico ve balkalari ortalama 4.5 yil boyunca gunde 200 μg selenyum (selenyum maya olarak) ile tedavinin kanser olumlerinde (% 50) ve toplam (% 37), prostat (% 67), kolorektal insidansinda onemli bir azalma ile sonuclandigini gostermistir. 6.4 yillik bir takip suresinden sonra (% 58) ve akciger (% 46) kanserleri, dusuk selenyum durumu, zayif bagisIklik fonksiyonu ile iliskilidir.


Selenyum takviyesi, aktive edilmis T hucrelerinin proliferasyonunu artirir ve toplam T hucre sayisini arttirir, dolayisiyla bagisIklik yanitini artirir. Selenyum ayrica insan dogurganligi ve uremesi icin cok onemlidir. Glutatyon peroksidaz GPx4’un, antioksidan islevi ile spermatozoayi korudugu ve diger proteinlerle birlikte, sperm motilitesi icin gerekli olan flagellumun yapisal bilesenini olusturdugu gosterilmistir. Dusuk selenyum durumu preeklampsi ve erken dogum ile baglantilidir. Sonunda, ek selenyum aliminin dusuk selenyum statusune sahip kisilere fayda saglayabilecegine dikkat etmek onemlidir, ancak yeterli veya yuksek statuye sahip olanlar dikkatli olmali ve selenyum takviyesi almamalidir, cunku ters etkisi olabilir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 01 Mayıs 2021, 14:58   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Tavuk eti sağlıklı ama hiç sevmiyorum nedense

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:57.