IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


5Beğeni(ler)
  • 2 Post By Reyhan
  • 1 Post By Lyra
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Mayıs 2021, 10:56   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Yumurtadan Daha Fazla Proteine Sahip Bazi Yiyecekler

Insan vucudunda bulunan kaslarin yani sira hormonlar ve enzimler icin bir yapi tasi durumunda olan proteinler Yumurtadan Daha Fazla Proteine Sahip Bazi Yiyeceklersaclarin ve tirnaklarin saglikli olmasina, uzamasina, cildin guzel gorunmesine de yardimcidir. Protein cok doyurucudur cunku sindirimi uzun surer ve basit karbonhidratlarin yaptigi gibi kan sekerinde artisa neden olmaz.
Yumurta, iyi bilinen bir protein kaynagidir. Yumurtalardan proteinin yani sira kolin, goz koruyucu antioksidanlar lutein ve zeaksantin gibi onemli besinler de elde edilir. Yumurta dusuk kalorilidir ve daha uzun sure tok hissedilmesine ve kas kutlesinin korunmasina yardimci olur. Bir buyuk yumurta yaklasIk 6.42 gram protein icerir. Ancak yumurta tek iyi protein kaynagi degildir. Yumurtadan baska bircok bitkisel ve hayvansal, iyi protein kaynaklari mevcuttur. Tum et ve baliklar da protein bakimindan zengindir. Vejetaryen olan kisiler gunluk protein dozunu yumurtadan daha fazla protein iceren bazi bitkisel gidalarla tamamlayabilir. Gun boyunca protein alimini artirmak icin yumurtadan baska diger saglikli yuksek proteinli yiyeceklere de beslenmede yer verilmelidir. Bir yumurtadan daha fazla protein iceren alternatif yiyecek secenekleri asagidadir.


Kinoa
Bu glutensiz tahil posa bakimindan zengindir. Kinoa, kas gelisiminde etkili olan L-arginin ve tum gerekli amino asitleri icerdigi icin “tam protein” kaynagi olarak nitelendirilir yani tum gerekli amino asitleri saglar. Bu protein acisindan zengin tam tahilin (aslinda tahil degil yenilebilir bir tohumdur) pismisi, bardak basina 8 gram protein saglar. Kinoa cabuk piser, hazirlanmasi pirinc kadar kolaydir. Tadi oldukca hafif oldugu icin salatalara veya tahil kaselerine eklenebilir. Ayrica kahvaltilik gevreklere eklenebilir hatta misir gibi patlatilabilir.



Soya FasulyesiYumurtadan Daha Fazla Proteine Sahip Bazi Yiyecekler
Pismis soya fasulyesi, bardak basina 28 gram protein saglar. Cok yonlu bir mutfak bileseni olan soya, ana yemek ve atistirmaliklardan salatalara kadar cesitli yemeklere eklenebilir.

Edamame Fasulyesi

Olgunlasmamis, butun halde yesil soya fasulyesi olan edamame bitki bazli bir protein kaynagidir, vucudun ihtiyac duydugu tum temel amino asitleri saglar. Ayni zamanda metabolizmayi hizlandirmaya, enerjiyi artirmaya ve kas yapimina yardimci olabilecek harika bir magnezyum kaynagidir. Yarim su bardagi edamame fasulyesinde bulunan protein miktari 6,6 gramdir ve 83 kalori icerir.

Soya Peyniri (Tofu)

Tofu, cok yonlu, vegan ve vejeteryan bir proteindir. Tofunun yumusak olan cesidi smoothie’ler icin harikadir ve sert olani tavada az yagda kizartilabilir ve corbalara eklenir.

Cedar Peyniri
Peynir, doymus yag ve sodyum acisindan zengin oldugu icin kotu bir sohrete sahiptir ancak aslinda dusunulenden daha saglikli oldugu ortaya cikmistir. Kendi basina bir atistirmaliktir. Cedar peynirinin yaklasIk 30 graminda bulunan protein 7 gramdan daha fazladir, ayrica kalsiyum, cinko, fosfor, A ve B12 vitaminleri gibi diger besinlerle yukludur. Porsiyonlar kucuk tutulmali veya yagi daha az olan bir versiyon secilmelidir cunku sut urunlerindeki yaglar kalp sagligina uygun tipte degildir. Peynirin tuzu da yuksek olabilir.

Siyah Fasulye
Yarim bardak siyah fasulyedeki protein miktari 8 gramdir. Siyah fasulye veya herhangi bir fasulye harika bir protein kaynagidir. Fasulye ayni zamanda iyi bir lif kaynagidir ve cogu insan yeterince lif yemedigi icin, daha fazla fasulye yemeye baslamak lif almanin iyi bir yolu olabilir. Hareket halindeyken protein almak icin kuru kavrulmus nohut denenebilir.



MercimekYumurtadan Daha Fazla Proteine Sahip Bazi Yiyecekler
Veganlar icin iyi bir protein kaynagidir. Bir bardak mercimek, 1 buyuk haslanmis yumurtadan cok daha fazla olan yaklasIk 14-16 gram protein icermesi nedeniyle mukemmel bir bitki bazli protein kaynagidir. Mercimek ayni zamanda harika bir lif ve kompleks karbonhidrat kaynagidir. Mercimekler bircok renge (yesil, kahverengi, sari, siyah, kirmizi ve turuncu) sahip olabilir. Fasulyeden daha hizli piserler. Pisirmeden once suda bekletilmeleri gerekmez. Kahverengi olanlari sebzeli burgerlerde, yesilleri salatalarda ve kirmizilari kori baharatiyla birlikte corbalarda, mercimek koftelerinde denenebilir.


Kenevir Tohumu
Burada sozu edilen tohumlar esrardan farkli bir kenevir bitkisinden gelmektedir. Bu lezzetli tohumlar guclu bir protein kaynagidir. Kenevir tohumlarinin uc yemek kasiginda10 grama yakin protein bulunur. Tohumlar, kalp dostu alfa-linoleik asit ve omega-3 yag asitleri ile de doludur. Smoothie’lere veya sabahlari misir gevregine biraz kenevir sutu eklenerek denenebilir.

Nohut
Yarim bardak pismis nohut yaklasIk 8 gram icerdiginden cok yuksek protein icerigine sahiptir. Kolesistokinin adi verilen istah bastirici bir hormon salgilayarak tokluk hissinin artmasina yardimci olur. Salatalara veya corbalara bir avuc pismis nohut eklenerek doyurucu ogunler hazirlanabilir.


Nohut Makarnasi
Genellikle bir kase makarnanin protein acisindan zengin oldugunu dusunulmez ancak yeni, nohut, fasulye ya da mercimek unuyla yapilmis makarnalar bunu degistirmektedir. Bu nispeten yeni eristeler ya da makarnalarda protein ve lifle dolu bir yiyecek sunmak icin irmik degil cesitli tohumlarin unu kullanilmaktadir. Nohut makarnasinin tadi normal makarna ile pek ayni degildir ama lezzetli bir aksam yemegi olabilir, dokusu biraz daha doyurucudur ve yiyenler tohumlardan yapilmis ama lezzetli bir sosla hazirlandigi soyleyebilir.

Cokelek (Lor peyniri)
Yarim bardakta yaklasIk 12 gram (100 gram cokelekte yaklasIk 23 gram) protein iceren iyi bir protein kaynagidir ve besleyicidir. Protein acisindan yuksek ve kalorisi dusuk olan cokelek, diyete yuksek protein eklemenin lezzetli bir yoludur. Suzme peyniri her turlu meyveyle eslestirerek saglikli bir atistirmalik hazirlanabilir ya da kreplerde protein artirici gizli bir bilesen olarak kullanilabilir. Sagligi da korumak amaciyla az yagli cesitleri secilebilir.


Suzme YogurtYumurtadan Daha Fazla Proteine Sahip Bazi Yiyecekler
Bir bardaginda 25 gram protein bulunur. Suzme yogurt protein bakimindan normal yogurttan daha yuksektir, bu nedenle bir yumurtadan cok daha fazla protein saglar. Suzme yogurt, ev yapimi lor ile karsilastirildiginda iki kat daha fazla protein icerir ve daha uzun sure daha tok hissedilmesine yardimci olur ve harika bir probiyotik kaynagidir. Kahvaltilarda bile suzme yogurda yer verilebilir, cilek ve granola iceren bir parfe hazirlanabilir veya smoothie’lere biraz yogurt eklenebilir.

Fistik

Ac hissedenler fistik atistirdiginda protein de almis olur. Yer fistigini her yerde yemek kolaydir ve uzun sure tok tutar. Onceden porsiyonlara ayrilmis halde veya paradan tasarruf etmek icin buyuk miktarlarda satin alinabilir.

Fistik Ezmesi
Iki yemek kasigi fistik ezmesindeki protein miktari 7 gramdir. Fistik ezmesiyle recelli, doyurucu ve besleyici bir sandvic hazirlanabilir. Kizarmis ekmege, tostlara, eriste, smoothie ve yulaf ezmesine guzel bir protein destegi saglar. Protein acisindan zengin bir atistirmalik icin elma dilimlerine veya yikanmis, kucuk dogranmis, hafif haslanmis kereviz saplarina fistik ezmesi surulebilir.

Badem
Yarim bardaginda 7 gram protein bulunur. Badem, yag orani yuksek oldugundan genellikle dislanmistir ancak icerdigi yaglar saglik icin iyi olan ve tok tutmaya yardimci olan yag turleridir. Salatalarin uzerine dilimlenmis bademler eklenebilir.


Badem Ezmesi
Bu kremsi, yumusacik krema, fistik ezmesi kadar iyi bilinmemektedir ama 2 yemek kasigi icinde 7 gram protein bulundurur. Kalp dostu saglikli yaglara sahip olan badem ezmesi egzersizden once enerji almak icin harika bir yoldur. Proteinden baska E vitamini, biyotin ve manganez ile dolu olan badem ezmesi vegan ve vejeteryanlar icin mukemmel bir alternatiftir. Badem ezmesi evde bile kolayca yapilabilir. Bunun icin badem ve blender gerekir. Tarcin, Hindistan cevizi, vanilya ozu veya kori tozu ile tatlandirilabilir.

Tahilli EkmekYumurtadan Daha Fazla Proteine Sahip Bazi Yiyecekler
Cogu insan ekmegi bir protein kaynagi olarak dusunmez ama aslinda bir miktar protein vardir. Bazi tam bugday ekmekleri, dilim basina 3 ila 5 gram icerir ve tahilli ekmeklerde protein orani yukselir, 2 dilim tahilli ekmekte 8 gram protein bulunur. Tahil ekmekleri oldukca doyurucudur.


Kabak Cekirdegi
Kabak cekirdegi protein acisindan zengin bir tohumdur. Kabuksuz 30 gram kabak cekirdegi 9 gram protein verir; bu bir yumurtada bulunan proteinden daha fazlasidir. Ayni zamanda iyi bir demir, fosfor, bakir, potasyum ve selenyum kaynagidir. Kabak cekirdegi ayrica bagisIklik sistemini destekleyen cinko ve kalbini saglikli kalmasina yardimci olan bir mineral olan magnezyum saglar. Kendi baslarina atistirilabilir veya keklere, karisIk cerezlere, coreklere eklenebilir. Doyurucu bir atistirmalik olarak bir elma ile birlikte bir avuc kabak cekirdegi tuketilebilir. Yulaf ezmesi, granola veya ev yapimi ekmek hamuruna da karistirilabilir.

Tavuk
Pisirmesi kolay ve lezzetli bir protein kaynagi olan tavuk salatalara eklenerek beslenme cantasinda kolaylikla tasinabilir. Aksam yemeginde izgarada ya da firinda pisirilen patates ve taze yesilliklerle birlikte tavuga yer verilebilir. Yagsiz beyaz et olan tavuk gogsunun bir bardagi 43 gram protein sunar.

Vegan Et Burger

Bitki bazli bir cesit etten (vegan et) yapilan burgerler bol miktarda protein icerir. Et yemeyen veganlar gorunumu ve tadi ete benzeyen bu burgerleri rahatlikla yiyebilir. 20 gram bitki bazli proteine sahiptir ve o kadar lezzetli ve yagli bir tada sahiptir ki yiyenler bitkilerden yapildigina inanmayabilir.

Somon Baligi
Somon, saglikli bazi yaglar, vitaminler ve protein icerir. Diyetlerde somon baliginin herhangi bir ogune dahil edilmesi kolaydir. Kahvaltida ekmek ya da simit uzerinde somon fume, ogle yemeginde salatanin ustune pismis somon ve aksam yemeginde buharda pisirilmis sebzelerle ana yemek olarak tuketilebilir.

Karides
17 gramdan fazla protein elde etmek icin bu kabuklu deniz hayvanlarinin sadece 113 gramina ihtiyac vardir. Ayrica kalorileri ve yaglari dusuktur, cok az civa icerirler. Karides de cabuk piser ama paneli (galeta ununa bulanan), derin yagda kizartilmis cesitlerinden uzak durulmalidir. Protein iceren zengin bir yemek icin izgara karidesler domates sosuyla hazirlanan makarnaya ve baska yiyeceklere ilave edilebilir.


Kurutulmus Et (Pastirma)

Kurutulmus, yagsiz etlerin 30 grami 15 grama kadar protein icerebilir. Satilan bircok markada seker, tuz ve nitrat gibi katkilar yuksektir fakat bazi yeni urunler daha masumdur. Hindi, somon ve hatta geyik etinden elde edilmis kurutulmus etler bulunabilir. Sodyum, seker ve kimyasallar icin etiketleri kontrol edilmelidir. Et yiyen ancak seyahat icin kolay bir sey isteyenler icin pastirma iyi bir tercih olabilir. Ornegin, uc parcasi 6,5 gram protein iceren hindi pastirmasi, bir yumurtadan daha fazla proteine sahiptir ve yiyeni saatlerce tok tutabilir. Seyahatlerde yemek uzere bir kilitli posete konularak tasinabilir.


ALİNTİ ~
 
Alt 17 Mayıs 2021, 10:59   #2
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Hiç sevmem yumurtayı kırk yılda bir yersem belki.. Zeytinde öyle demişlerdi 9 zeytin = 1 yumurta diye inşallah doğrudur zeytin yiyorum ben ;dd

________________

bazen insanlar iyilesmek istemez.
cünkü ,
icindeki acı sevdiklerinin son hatirasidir..


per aspera ad astra ✨
 
Alt 17 Mayıs 2021, 11:01   #3
narcissism
Lyra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Geçen yumurta kırdım. Bozukmuş basbaya sarısı dağıldı tabi ben sarısı dağılınca yumurtanın bozuk olduğunu bilmiyordum. Afiyetle bozuk yumurtayı gömdüm. Tabi bunun konuyla alakası ne. Hiç ama olsun

________________

"yoksun diye bahçemde çiçekler açmıyor bak,
gel de görüp açılsınlar, devşirip göğsüne tak."
 
Alt 17 Mayıs 2021, 14:25   #4
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Reyhan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Hiç sevmem yumurtayı kırk yılda bir yersem belki.. Zeytinde öyle demişlerdi 9 zeytin = 1 yumurta diye inşallah doğrudur zeytin yiyorum ben ;dd
afiyet olsun Canim : )

 
Alt 17 Mayıs 2021, 14:26   #5
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Lyra Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Geçen yumurta kırdım. Bozukmuş basbaya sarısı dağıldı tabi ben sarısı dağılınca yumurtanın bozuk olduğunu bilmiyordum. Afiyetle bozuk yumurtayı gömdüm. Tabi bunun konuyla alakası ne. Hiç ama olsun
zehirlenmemissin bunada sukur Canim : )

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:48.