IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 01 Ekim 2020, 12:04   #1
Standart Dogal Kan Inceltici (Sulandirici) Besinler

Antikoagulan ilaclar, ciddi yan etkilere neden olmaktadir ve bu ilaclarin kullaniminin asiri kanama gibi sorunlardan hastaneye yatisa yol acabilecegini gosteren sayisiz vaka raporu vardir. Zarar verme potansiyelleri nedeniyle, bu ilaclar yerine potansiyel alternatifler olarak dogal kan sulandiricilari bilerek kullanmak cok onemlidir. Kan pihtilari, en onlenebilir kan durumu turleri arasindadir. Bunun nedeni, basit yasam tarzi ve diyet degisIklikleriyle onlenebilmeleridir. Diyet ve saglikli yasam rutinine dogal kan inceltici maddeler eklemek, ilaclarin olumsuz yan etkilerden korunma acisindan etkili faydalar saglamaktadir. Bu yazida dogal olarak kullanilabilecek kan incelticiler hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Kan Inceltici Nedir?
Kan incelticiler kalp krizi ve felc gibi ciddi saglik olaylarina neden olabilecek yasami tehdit eden kan pihtilarinin gelismesini onlemek icin kullanilir. Yaralanma sirasinda kan kaybini onlemek ve yara iyilesmesini saglamak icin kan pihtilari gerekli olsa da, kan dolasiminda pihti olusumu tehlikeli komplikasyonlara yol acabilir. Kan inceltici ilaclar genellikle derin ven trombozu duzensiz kalp ritmi ve kan damari hastaligi gibi belirli kardiyovaskuler rahatsizliklari olan hastalara recete edilir. Bazi sifali bitkiler, antikoagulan etkilerinden dolayi dogal kan inceltici gorevi gorebilirler.



Kan Inceltici Turleri
Belirli kan veya kalp rahatsizligi olan kisiler icin kan sulandirici kullanmak gerekir. Bu kosullarda cogu Amerikali icin, antikoagulanlar doktorlar tarafindan onleyici bir onlem olarak recete edilir. Antikoagulanlar veya “kan sulandiricilar”, kanin pihtilasmasini onlemek veya mevcut pihtilarin buyumesine izin vermek icin kullanilan ilaclardir. Bu ilaclar kanin pihtilasma surecini yavaslatir. Bazi antikoagulan ornekleri sunlari icerir:
• Warfarin
• Heparin
• Dabigitran
• Apixaban
• Rivoraxaban
Kan hucrelerinin (veya trombositlerin) bir araya toplanmasini ve pihti olusturmasini engelleyen aspirin gibi antitrombosit ilaclar da vardir. Bu ilaclarin bir kismi, dogal kan sulandiricilarda bulunan kimyasallardan elde edilen sentetik maddelerdir. Ornegin kirmizi biber, tarcin ve zencefil, antikoagulan olusturmak icin kullanilan guclu bilesIkler icerir.
Bazi durumlarda, bu bitkileri daha guvenli bir kan inceltici olarak kullanmak mumkundur, ancak kalp krizi veya felc gibi gelecekteki kalp rahatsizliklariyla ilgili ciddi endiseleri olan kisiler, kan sulandirici ilaclara dogal bir alternatif kullanmadan once doktorlariyla konusmalidirlar.

En Iyi Dogal Kan Inceltici Maddeler
Dogal Kan Inceltici (Sulandirici) BesinlerBazi dogal urunler kan inceltici olarak digerlerine gore daha etkilidirler. Bu maddeler sunlardir:

Zerdecal
Zerdecal, dogal bir antikoagulan gorevi gorur ve anti-trombosit etkisine sahiptir. BMB Raporlarinda yayinlanan bir arastirma, zerdecaldaki yararli polifenol olan kurkuminin, kan pihtilasmasinda rol oynayan bir proteaz olan trombini engelledigini gostermektedir. Arastirmacilar, kori baharatinin gunluk tuketiminin antikoagulan durumunun korunmasina yardimci olabilecegi sonucuna varmislardir.

Kirmizi Biber
Kirmizibiber anti-tromboz etkileri nedeniyle degerli olan dogal bir kan inceltici ajan olan salisilat icerir. Ustelik cesitli calismalarda lipid dusurucu, antihipertansif, antidiyabetik ve anti-obezite ozelliklerine sahip oldugu kanitlanmis kapsaisin de icerir. Bu nedenlerden dolayi, kirmizibiber, kardiyovaskuler sagligi ve kan dolasimini desteklemek icin genellikle kapsul seklinde alinir.

Tarcin
Tarcin, ozellikle Cin tarcini, aslinda warfarin yapmak icin kullanilan guclu bir antikoagulan olan kumarin acisindan zengindir. Bununla birlikte, arastirmalar, tarcin takviyelerinin uzun sure kullanilmasinin sorunlu olabilecegini ve muhtemelen artan kumarin tuketiminden karaciger sorunlarina yol acabilecegini one surmektedir. Gercek tarcin takviyeleri kullanmak yerine, normal diyetinde tarcini yemeklere ve iceceklere ekleyerek tuketmek daha iyidir.



Zencefil
Kirmizibiber gibi, zencefil de trombozu onleme yetenegi icin incelenen bir kimyasal olan salisilat icerir. Calismalar, salisilatin orta derecede antikoagulasyonu indukledigini ve kanama komplikasyonlarina neden olmadan venoz trombozu onleyebilecegini gostermektedir. Insanlar geleneksel antikoagulanlara daha dogal yaklasimlar aradikca kan inceltici ozellikleri nedeniyle zencefil kullanimi populerlik kazanmaktadir. Bununla birlikte, oral zencefil takviyeleri ve warfarini birlestiren kullanicilari uyaran arastirmalar vardir. Bununla ilgili veriler yetersiz gorulse de, tedavileri birlestirmeden once bunu saglik uzmani gorusulmesi gerekir.

Sarimsak
Gunluk sarimsak tuketmek trombozu onlemek icin faydali olabilir. Arastirmalar, sarimsagin antikoagulan olarak calistigini gostermektedir. Yapilan bir calisma, sarimsak ozutunun yaygin olarak recete edilen bir kan inceltici olan warfarin ile kullanilmasinin guvenligi degerlendirilmistir. Arastirmacilar, sarimsak ozunun nispeten guvenli oldugunu ve saglik hizmetleri uzmani tarafindan izlendikleri surece warfarin veya oral antikoagulasyon tedavisi alan hastalar icin ciddi bir risk olusturmadigini tespit etmislerdir.

E Vitamini
Dogal Kan Inceltici (Sulandirici) BesinlerE vitamini, antikoagulan etkileri nedeniyle dogal bir kan incelticidir. Calismalar destek E vitamini etkili bir kan inceltici olarak, anti-pihtilasma aktivitesi vardir ve calisir. E vitamini takviyesi almak ve E vitamini iceren yiyecekler tuketmek, kalp ve kan damarlarinin hastaliklarini onlemeye yardimci olabilir. En iyi E vitamini acisindan zengin gidalardan bazilari avokado, badem, aycicegi cekirdegi, ispanak, brokoli ve mangodur.

Egzersiz
Aktif kalmak kan pihtilarinin olusmasini onlemeye yardimci olur, bu nedenle hareketli olmak ve duzenli egzersiz yapmak onemlidir. Kan basinci, kan dolasimi, kolesterol ve insulin duyarliligi uzerindeki olumlu etkileri nedeniyle gunluk fiziksel aktivitenin gelismis kardiyovaskuler saglikla iliskili oldugu yaygin olarak kabul edilmektedir. Gunluk programa gunde en az 30 dakika egzersiz eklemeye calisilmalidir. Bu, yokus yukari yuruyus, yoga, agirlik kaldirma ve bisIklete binme dahil olmak uzere kalbinizi pompalayan her turlu hareketi icerebilir. Hidratli kalmak icin egzersiz yaparken bol su icildiginden emin olunmali ve uzun sure oturmaktan kacinmak da onemlidir. Kan dolasimini artirmak icin gun boyunca ayaga kalkmak, hareket etmek gerekir.

Helichrysum Esansiyel Yagi
Insanlar uzerinde yapilan arastirmalar sinirli olsa da, fareler uzerinde yapilan calismalar, helichrysum esansiyel yaginin topikal olarak kullanilmasinin vazorelaksan etkilere sahip oldugunu, bu da kan tasiyan damarlari gevsettigi ve yuksek tansiyonu dusurmeye yardimci olabilecegi anlamina geldigini gostermektedir.



Dogal Kan Incelticiler Diyete Nasil Eklenir?
Bu dogal kan inceltici maddeleri diyete eklemek kolaydir. Lezzet ve besinsel faydalar saglamak icin yemeklere dahil edilebilirler. Bu bitkileri ve baharatlari tuketmenin bir baska yolu da caydir. Zerdecal cayi ve zencefil cayi evde yapilabilir ve gunluk saglik rutine eklenebilir. Bu sifali bitkiler kapsul veya ozut formlarinda da mevcuttur, ancak bunun gibi daha yuksek dozlarla takviye edilecekse, bunu onceden doktorla gorusmek gerekir. Kan pihtilasmasi riskini azaltmak icin diyete dogal kan inceltici maddeler eklemenin yani sira saglikli, dengeli ve besleyici yonden zengin bir diyet yemek onemlidir. Saglikli bir kiloyu korumak ve iltihabi azaltmak, saglikli kolesterol ve kan basinci seviyelerini desteklediklerinden cok onemlidir. Iste genel sagligi iyilestirmek icin ne yenmesi gerektiginin yollari:
• Renkli sebzeler
• Koyu yaprakli yesillikler
• Meyveler
• Baklagiller
• Tam tahillar
• Omega-3 gidalar
• Saglikli yaglar
Diyete kalp-saglikli yiyecekler eklemenin yani sira vucuda zarar veren gidalardan kacinmak da onemlidir. Bu, yapay tatlandirici, seker ve rafine karbonhidratlarla yapilan yiyecekleri, diyet gazli icecekleri, trans yaglarla yapilan unlu mamulleri ve asiri alkol tuketimini icerir.

Riskler ve Yan Etkiler
Kan pihtilarini onlemek icin dogal kan inceltici kullanmadan once, saglik uzmaniyla gorusulmeli, bu yiyeceklerin ve takviyelerin mevcut ilaclarin hicbirine mudahale etmediginden emin olunmalidir.

Kanin Inceltilmesi Zararli midir?
Dogal Kan Inceltici (Sulandirici) BesinlerSaglikla ilgili her sey gibi, bir dengeye ihtiyac vardir. Kani pihti olusturmayacak kadar inceltmek asiri kanama riskine sebep olabilir. Kan sulandirici kullanirken hangi vitamin veya gidalardan kacinilmasi gerektigini iyi bilmek gerekir. Bu, ne tur kan inceltici kullanildigina baglidir, ancak antikoagulan ilaclari zerdecal, tarcin, zencefil, sarimsak ve kirmizibiber gibi dogal kan sulandiricilarla birlestirmek sorunlu olabilir. Cunku kani cok fazla inceltebilir ve bu yuzden kanama riski cok olabilir. Bu nedenle bu bitkileri eklemeden once doktorla konusup gorusmek gerekir ve dogal secenekler kan inceltici ilaclar kadar etkili olmayabilir,
Sonuc itibari ile, dogal kan incelticiler, kalp krizi veya felc gibi ciddi saglik olaylarina yol acabilecek kan pihtilarini onlemeye yardimci olur. Cogu zaman, tehlikeli kan pihtilasmasini onlemek icin geleneksel antikoagulanlar recete edilir, ancak bu ilaclarin bircogunun olumsuz yan etkileri vardir. Bir saglik uzmani tarafindan uygun ve tavsiye edildiginde, tarcin, zencefil, kirmizibiber ve sarimsak gibi dogal kan inceltici maddeler kullanmak, antitromboz ve antikoagulan etkilere sahiptir, kardiyovaskuler sagligi ve genel sagligi artirir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 24 Ağustos 2021, 07:59   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Zencefil de her şeyin içinde var maşallah

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:48.