IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Ağustos 2020, 09:50   #1
Standart Yumurta Alerjisinin Nedenleri, Belirtileri ve Onlenmesi

Tavuk yumurtasi, inek sutunun ardindan bebek ve kucuk cocuklarda alerjiye neden olan ikinci gidadir. Yumurtanin hem aki hem de sarisi alerjiye sebep olabilen proteinler bulundurur fakat yumurta akina karsi gelisen alerjiler daha yaygindir. Yumurta alerjisi bebeklik doneminde ortaya cikabilir. Anne sutu ile beslenen bebeklerin, anneleri yumurta tukettiginde sute gecen proteinlere karsi alerjik tepki gosterebilir. Kucuk cocuklarin cogu yumurta alerjisini ergenlikten once asar fakat yine de bir doktora danismadan emin olunamaz.
Gida alerjilerinin nedeni bagisIklik sistemindeki asiri tepkidir. Yumurta alerjisinde kisilerin bagisIklik sistemleri yumurta proteinlerini yanlislikla zararli gibi algilar. Yumurta proteinleri ile temas edildiginde, bagisIklik sistemindeki hucreler (antikorlar) onlari tanir, bagisIklik sistemine, alerji belirtilerine sebep olan histamin ve daha farkli kimyasallari serbest birakmasi icin uyari gonderir.

Yumurta Alerjisinin Belirtileri ve Komplikasyonlari
Yumurta alerjisinin belirtileri cogunlukla yumurta ya da yumurta ihtiva eden yiyecekleri yedikten sonraki dakikalar icinde ya da 1-2 saat icinde gorulur. Belirti ve bulgular bazi kisilerde hafif, bazilarinda daha siddetli olabilir. Belirtiler arasinda cilt iltihabi, deri dokuntuleri ve urtiker (bunlar en yaygin yumurta alerjisi reaksiyonlaridir), burunda tikaniklik, akinti ve hapsirma (alerjik rinit), bulanti, kusma ve kramplar ya da baska sindirim problemleri bulunabilir. Hiriltili solunum, oksuruk, gogus sIkismasi ya da nefes darligi gibi belirtileri de gorulebilir.
Yumurta alerjisinde gorulebilecek en onemli komplikasyon anafilaksidir. Bu durum son derece ciddi olup epinefrin enjekte edilmesini ve acil tedaviyi gerektirir. Anafilaksi belirti ve bulgulari sunlardir:
-Sismis bir bogaz veya bogazda nefes almayi zorlastiran bir yumru dahil olmak uzere hava yollarinda daralma
-Kramp, karin agrisi
-Hizli nabiz
-Kan basincinda ciddi bir dususle bas donmesi, bayilma hissi veya bilinc kaybi olarak hissedilen sok durumu
Yumurta alerjisine neden olan bagisIklik sistemi reaksiyonu baska sorunlara da neden olabilir. Yumurta alerjisi olan bir kisi asagidakiler icin yuksek risk altinda olabilir:
-Soya, yer fistigi ve sut gibi gidalara alerjiler
-Evcil hayvan tuyu, cim poleni ve toz akarlarina karsi olan alerjiler
-Atopik dermatit ve benzeri alerjik deri reaksiyonlari
-Yumurtalara ya da diger yiyeceklere karsi siddetli alerjik tepki riskini artiran astim
Yumurta alerjisindeki reaksiyonlarin siddeti her seferinde degisebilir, bu nedenle gecmiste yasanan bir tepki hafif de olsa, daha sonraki tepki cok siddetli olabilir. Ne kadar hafif olursa olsun, yetiskin bir kisinin veya cocugun yumurtaya verdigi herhangi bir reaksiyon doktorla gorusulmelidir. Doktor kisinin ciddi bir tepki gosterdigini dusunuyorsa, anafilaksi gerceklestiginde kullanilacak acil bir epinefrin(adrenalin) kalemi (Epipen) recete edebilir. Epinefrin, otoenjektor adi verilen, enjeksiyonu kolaylastiran bir cihazin icindedir.



Riski Hangi Faktorler Artirabilir?
Asagida belirtilen bazi durumlarda yumurta tuketenlerde alerji gelisme riski artabilir:
Atopik Dermatit: Bu cilt reaksiyonuna sahip olan cocuklarin cilt sorunlari olmayan cocuklara gore gidalara karsi alerjisi gelistirme olasiligi yuksektir.
Aile Oykusu ya da Genetik: Ebeveynlerinden birinde veya ikisinde astim, saman nezlesi, gida alerjisi, egzama ya da kurdesen gibi bir sorun olan kisilerde yumurtaya karsi alerji riski yuksektir.
Yas Faktoru: Yumurta alerjisinin en sIk cocuklarda gorulur. Yas ilerledikce sindirim sistemindeki olgunlasma ile birlikte gidalara karsi alerjik reaksiyonlarin ortaya cikma olasiligi duser.

Yumurta Iceren Gizli Kaynaklar
Ne yazik ki, bir yiyecek “yumurta icermez” seklinde etiketlenmis olsa bile, yine de bazi yumurta proteinleri icerebilir. Suphe duyulursa ureticiye basvurulabilir. Bircok unlu mamul yumurta icerir. Asagida belirtilen bircok urunde yumurta bulunabilir:
-Galeta unu ve pane harciyla kaplanmis kizartilmis yiyecekler
-Mayonez
-Marsmelov
-Beze
-Galeta unu iceren yiyecekler
-Unlu mamuller
-Tuzlu krakerler
-Badem ezmesi
-Lolipop gibi sekerlemeler
-Sufleler
-Sekerli kek kaplamalari
– Dondurmalar, muhallebiler ve pudingler
-Krep ve waffle
-Dolgular, kremali turtalar
-Kofte, islenmis etler
-Salata soslari
-Tartar sosu gibi bazi soslar, salata soslari
-Bazi corbalar
-Makarnalarin cogu
-Cin boregi
-Sarap (saraplarin bulanikligini gidermek icin yumurta aklari kullanilabilir).
-Ozel kahvelerin (ornegin kapucino’nun) uzerindeki kopukler
Yumurta alerjisi olanlarin cogu yumurtanin sarisina karsi degil beyazina karsi tepki verir. Guvende kalmak icin her ikisini de yememek gerekir. Birbirinden ayrilsalar bile, yumurta sarisinin yaninda bir miktar yumurta aki proteininin kalmasi muhtemeldir. Ayrica, yumurta tozu, kurutulmus yumurta gibi yumurtanin diger formlarindan da uzak durulmalidir.
Asagidakiler de dahil olmak uzere gida etiketlerinde gorulen bazi terimler islenmis gidalar uretilirken yumurta urunlerinin kullanildigini gostermektedir:
-Globulin
-Albumin
-Lizozim
-Livetin
-Lesitin
-Vitellin
-Ovoglobulin veya ovalbumin gibi basinda “ovo” ya da “ova” olan kelimeler
Yumurtanin baska bir potansiyel kaynagi ozellikle riskin farkinda olmayarak diger insanlarin evlerinde bir seyler yemek gerektiginde, yemeklerin hazirlanmasi sirasinda olusan capraz kontaminasyondur.

Yumurta Alerjisi ve Asilar
Hastaligi onlemek icin yapilan asilarin bazilari yumurta proteini icerir. Bu tip asilar bazi kisilerde alerjik tepkileri tetikleyebilir. Yumurtalara karsi alerjisi olanlar asi olmadan once bir doktorla konusmalidir.
Grip Asilari: Grip asilarinin cogu az da olsa yumurta proteini bulundurabilir fakat bu proteinleri bulundurmayan bir grip asisi 18 yas ile daha ustu yetiskinlerde kullanim icin onaylanmistir. Yumurta ve proteinlerini iceren asilar bile alerjisi olan kisilere sorunsuzca verilebilir. Uzmanlar yine de uzun zamandir yumurta alerjisi olan kisilerin grip asisi yaptirmamasini tavsiye etmektedir. Bir yetiskin veya cocuk gecmiste yumurtaya karsi bir tepki vermisse, grip asisi olmadan once doktorla ya da bir alerji uzmaniyla konusulmalidir. Bu kisilere hicbir yumurta izi tasimayan ozel uretilmis grip asilari yapilabilir. Asi olduktan sonra alerjik bunyeli kisiler normale gore daha uzun sure gozlenmelidir.
Kizamik-Kabakulak-Kizamikcik (MMR) Asilari: Uretilmeleri icin yumurta kullanilmasina ragmen bu asilar yumurtaya alerjisi olan cocuklarda genel olarak guvenlidir.
Sarihumma Asisi: Yumurta alerjisi olan bazi kisilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu asi sarihummaya yakalanma riski olan ulkelere giren gezginlere yapilir. Genellikle yumurta alerjisi olan kisiler icin onerilmez ancak bazen bir reaksiyon icin test edildikten sonra tibbi gozetim altinda verilir.
Diger Asilar: Genellikle yumurtaya alerjisi olanlar icin risk olusturmaz ama guvende olmak icin doktora sorulmalidir. Doktor endise duyuyor ise olusabilecek bir tepkiye karsi basvuran kisiye bir test uygulayabilir.

Yumurta Alerjisi Nasil Onlenebilir?
Yumurta pek cok yiyecekte vardir. Yumurta alerjisi olanlar gida etiketlerinde neleri arayacagini bilmelidir. Alerjik reaksiyondan uzak kalmak ve eger gerceklesirse daha kotuye gitmesini engellemek icin asagidakiler yapilabilir:
-Gida etiketleri dikkatlice okunmalidir cunku bazi kisiler yiyeceklere sadece eser miktarda yumurta icerse bile tepki verirler.
-Eger bir restoranda yemek yenilecekse menudeki ogeler sorulmalidir. Garson ve hatta asci, bir yiyecegin yumurta proteinleri icerip icermediginden tam olarak emin olmayabilir. Emin olunamiyorsa o yemegi yememek gerekir.
-Sampuan, kozmetik, losyon ve krem etiketleri kontrol edilmelidir. Bu urunlerin icinde de yumurta bulunabilir.
-Bir alerji bilezigi veya kolyesi takilmalidir. Bu, ciddi bir reaksiyonu olan kisilerin hasta bakicilara veya baskalarina neler oldugunu soyleyemedigi zamanlarda ozellikle onemli olabilir.
-Cocugun bakicilarina yumurta alerjisi hakkinda bilgi verilmelidir. Cocugun dadilari, ogretmenleri, akrabalari veya diger bakicilariyla yumurta alerjisi hakkinda konusulmalidir, boylece cocuga yanlislikla yumurta iceren urunlerin verilmesi engellenebilir. Bu kisilerin acil bir durumda ne yapmalari gerektigini anladiklarindan emin olunmalidir.
-Emziren anneler yumurtadan kacinmalidir. Cocugun yumurta alerjisi varsa, sutten gecen yumurta proteinlere tepki gosterebilir.
Propofol adli bir anestezi ilacinin yumurta proteini bulundurmasi nedeniyle alerjik reaksiyonlara sebep olabilecegi suphelerine karsi Amerikan Alerji, Astim ve Immunoloji Akademisi (AAAAI) tarafindan yumurtaya alerjisi olanlarin bile rahatlikla kullanilabilecegi konusunda bir bildiri yayinlamistir.

Belirtiler Iyi Gozlenmelidir
Anafilaksi belirtileri ve semptomlari varsa, derhal acil yardim istenmeli ve recete edildiyse bir otoenjektor kullanilmalidir. Kisiler yumurta veya yumurta iceren bir urunu yedikten kisa bir sure sonra bir gida alerjisi belirtileri gosteriyorsa bir doktora gidilmelidir. Mumkunse, alerjik reaksiyon meydana geldiginde doktora basvurulmalidir cunku bu tani koymaya yardimci olabilir. Once bir aile hekimine ya da alerjisi olan kisi cocuksa bir cocuk doktoruna gidilebilir. Alerjik sorunlarla asil ilgilenen hekimler alerji ya da immunoloji uzmanlaridir. Bazen alerji zannedilen durum aslinda bir intoleranstir. Bu durum alerji kadar ciddi degildir ve bagisIklik sistemini etkilemez. Alerjiyi saptamak icin cesitli testler yapilabilir. Test yapilmadan once eger kullaniliyorsa antihistaminik ilaclarin alimi birkac gun once birakilmalidir. Yaygin olarak yapilanlar kan testleri ve deri prick testleridi
r.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 24 Ağustos 2021, 07:59   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Fazla tüketildiği zaman alerji yapar özellikle yazın.

________________

~ E & B ~
 
Alt 24 Ağustos 2021, 10:28   #3
Standart

Çok fazla tüketilmesini uzmanlar da önermiyor. Alerjim yok ama yine de çok sevmiyorum

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:45.