IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 19 Ekim 2020, 11:02   #1
Standart Bael Meyvesi Nedir, Saglik Acisindan Faydalari Nelerdir?

Ahsap elma olarak da bilinen Bael meyvesi, sayisiz saglik avantaji ile dunyanin bircok bolgesinde yetistirilen lezzetli meyvelerden biridir. Ahsap elmanin bilimsel adi Limonia acidissima’dir. Rutaceae familyasi olan Limonia cinsine aittir. Bu lezzetli meyvenin Hint yarimadasina ve Sri Lanka’ya ozgu olduguna inanilmaktadir, ancak gunumuzde ayni zamanda evsel ve ticari amaclarla tum dunyada yaygin olarak yetistirilmektedir. Bu yazida Bael meyvesi veya diger ismiyle ahsap elmasi hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Bael Meyvesinin Besin Degeri
Bael Meyvesi Nedir, Saglik Acisindan Faydalari Nelerdir?Ahsap elmasi cok sayida vitamin, mineral ve diger bilesenler icermektedir. Bu vitaminlerden bazilari A Vitamini, C vitamini, Riboflavin, Tiamin, Folat, Niasin, Piridoksin, Pantotenik asit ve Riboflavin gibidir. Ayrica saglik acisindan pek cok avantaji olan ucucu yag, diyet lifi, sodyum ve potasyum icermektedir. Bunun disinda kalsiyum, magnezyum, demir, cinko, bakir ve manganez gibi mineraller bakimindan da zengin bir meyvedir. Ahsap elmasinin en iyi yani sifir kolesterol icermesidir.



Bael Meyvesinin Yararlari
Ahsap elmasinin da bulunan cesitli vitamin, mineral ve besinler nedeniyle bircok saglik yarari vardir. Bu yararlar arasinda, kanser riskini onleme, sindirimi tesvik etme, artrit ve gut tedavisine yardimci olma, bagisIkligi artirma, peptik ulser tedavisine yardim etme, iskorbut tedavisinde yarar saglama, seker hastaliginin onlenmesine yardimci olma, yilan isiriklarini tedavi etmeye yardimci olma, solunum sagligini iyilestirme gibi yararlar bulunmaktadir. Ayrica antioksidan ozellikleri bulunmaktadir. Yararlarindan bazilari ve kullanim sekilleri su sekilde siralanabilir:

Peptik Ulserin Tedavisinde
Ahsap elma yapraklarinda bulunan yuksek miktarda tannin maddesi nedeniyle ulser tedavisinde cok faydalidir. Yapraklari bir gecede suya batirilir ve bu suyu her hafta icecek gibi kullanabilirsiniz. Hazir odun elmadan yapilan icecek, organik urun ayrica midenin ic mukozasini orten bir maddeye sahiptir, bu sekilde ulserlerin iyilesmesine yardimci olur. Farkli calismalar, ulserleri iyilestirmek icin serbeti icmeyi veya en az 3 gun hazir pure yenmesini tavsiye etmektedir.

BagisIklik Sistemini Guclendirir
Ahsap elma, vucuttaki belirli bakteri enfeksiyonlarini onlemek icin cok yararli olan antibakteriyel ve antiseptik ozellikler acisindan oldukca zengindir. Calismalar, su tuketiminin bronsit, menenjit ve tuberkuloz gibi cesitli bakteriyel enfeksiyon turlerini onleyebilecegi kanitlanmistir. Bunun yani sira, bagisIklik sistemi icin cok iyi olan yuksek miktarda antioksidan icerir, vucudun makuler dejenerasyondan ve cesitli kanser turlerinden korumaya yardimci olan hucrelere oksidatif hasar vermek icin vucudu serbest radikallerden korumaktadir.

Sindirim Yardimi
Bael Meyvesi Nedir, Saglik Acisindan Faydalari Nelerdir?Odun elmasi, sindirim sistemindeki solucanlari yok ettigi ve mide ile ilgili ulserler icin iyi bir cozum oldugu icin sindirime cok iyi gelir. Ayrica surekli ishal icin bir cozum olarak recete edilir. Agac elma agaclarinin govdesi ve dallari Feronia sakizi adi verilen sakiz benzeri bir madde icerir. Genellikle bagirsaklarin gevsekliginin iyilestirilmesinin bir parcasi olarak kullanilir. Ayni sekilde peptik ulseri veya yiginlari olan kisiler icin recete edilir, cunku odun elma agaci yapraklari tahrisi azalttigi bilinen tanen icerir.

Diyabeti Onlemeye Yardimci Olur
Bale meyvesi, yuksek miktarda metanol ozelligi icerir ve bu, diyabet riskini onlemek icin cok iyidir. Duzenli olarak bu meyvenin cayi tuketiminin vucutta seker seviyesini dusurebildigi farkli calismalar kanitlanmistir; kan ure ve kolesterol seviyesinin dusurulmesinde de cok faydalidir.


Iyilestirmeye Yardimci Olur
Herkesin bildigi gibi iskorbut C vitamini eksIkligi hastaligidir ve C vitamini acisindan oldukca zengindir, bu nedenle duzenli odun elma tuketimi kesinlikle iskorbut riskini azaltmaya yardimci olabilir.

Kanser Riskini Onler
Ahsap elmasinda bulunan yuksek miktarda anti-proliferatif ve anti-mutajen ozelliklerinden dolayi kanser riskini onlemek oldukca faydalidir. Bu meyvede bulunan C vitamini, serbest radikallere karsi savasan ve hucrelere oksidatif hasari onleyen bir antioksidandir. Bunun disinda beta-karoten icerir, ayni zamanda bir antioksidandir ve kanser onleyici ozelliklere sahiptir. Duzenli olarak bu meyvenin tuketiminin vucuttaki antioksidan ozellikleri iyilestirebilecegi, boylece vucuttaki serbest radikalleri ortadan kaldirabilecegi ve kanserli hucre buyumesini onleyebilecegi yapilan calismalarla kanitlanmistir.

Yilan Isiriklarini Tedavi Etme
Eski zamanlardan beri bu meyvenin kokleri ve yapraklarinin ozleri yilan isiriklarini tedavi etmek icin kullanilmaktadir. Yapilan arastirmalar sonunda son derece etkili oldugu ortaya cikmistir. Bu ahsap elma koklerinin ve yaprak ozlerinin, kan akislarina bulasan yilan zehrini onlemeye de yardimci oldugu farkli calismalar kanitlanmistir.

Solunum Sagligini Iyilestirir
Bael meyvede bulunan yuksek miktarda antibakteriyel ve antiviral ozellikle nedeniyle solunum sagligina cok faydalidir. Duzenli olarak bu meyveden tuketmek solunum yollarindaki balgam ve mukus olusumunu azaltabildigi ve ayrica solunum yolundaki bakteriyel ve viral enfeksiyonu onlemeye yardimci oldugu farkli calismalar kanitlanmistir. Bunun yani sira, ahsap elmasi, solunum yolu hucrelerine serbest radikallerin neden oldugu oksidatif hasari onlemeye yardimci olan antioksidan bakimindan oldukca zengindir.

Antioksidan Ozellikler Acisindan Oldukca Zengindir
Bael meyvesi yuksek miktarda fenolik bilesIk icerir, bagisIklik sistemi cin cok iyi olan antioksidan ozelliklere sahiptir. Vucudu serbest radikallerden koruyarak, makuler dejenerasyondan ve cesitli turlerden korumaya yardimci olan hucrelere oksidatif hasar vermesini onleyerek kanser riskini azaltir. Ayrica soguk alginligi, oksuruk, ates vb. hastaliklarin tedavisinde cok faydalidir.



Artrit ve Gut Tedavisine Yardimci Olur
Bael Meyvesi Nedir, Saglik Acisindan Faydalari Nelerdir?Bael meyvesi ozu, sismis bolge ve organlarda kaslarin gevsemesine yardimci olan sakinlestirici maddeler icerir. Ham olan elmanin ozu ezilip sicak hardal yagi ile birlestirilerek iltihapli bolgeye surulmesi, agri ve sisligin azalmasina yardimci olacaktir.

Bael Meyvesinin Diger Faydalari ve Kullanim Alanlari
Vucuttaki toksinleri atma ozelligine sahip oldugu icin populer olarak kan temizligi icin kullanilir ve ayrica bobrekler uzerindeki stresi azaltir. Bael meyve agacinin kokunun yetiskinlerde, cocuklarda ve bebeklerde kulak agrisini yatistirdigi bilinmektedir. Cogu ayurvedik tedavide kullanilir. Bael Fruit’de yuksek miktarda C vitamini bulunmasi, bagisIklik kazanmaya ve viral ve bakteriyel enfeksiyonlara karsi savasmaya yardimci olur. Kan sekeri duzeylerini yonetmeye yardimci oldugu ve vucutta insulin uretimini tetikledigi icin seker hastalari icin iyidir. Yapraklar vucudun gribe ve normal solunum rahatsizliklarina karsi savasmasina yardimci olur. Meyvenin suyu soguk alginligi ve enfeksiyonlari onlemek icin kisin bebeklere verilir.
Ayrica hazimsizlik, ishal ve kabizlik gibi bircok mide probleminin iyilestirilmesine yardimci olur. Vucudu sogutur ve agiz ve mide ulserlerinin onlenmesine yardimci olur. Emziren annelere ozellikle kis aylarinda alerji ve enfeksiyonlarla mucadele etmeleri icin verilir ve anne sutu uretiminin artmasina yardimci olur. Vucuttaki cinsel islev bozukluklarini tedavi ettigi de bilindigi icin mutluluk verici bir meyve olarak adlandirilir.
Ozet olarak ahsap elma olarak da bilinen Bael meyvesi, aslinda Hindistan ve Sri Lanka’da yaygin olarak yetistirilen bir bitkidir. Fillerin en sevdigi yiyeceklerden biridir ve fil meyvesi olarak da adlandirilir. Cesitli tibbi kullanimlari vardir ve Hindistan’da cok kutsal bir meyve olarak kabul edilir. Gida endustrisinde de oldukca populerdir ve recel ve dondurma yapmak icin kullanilir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 24 Ağustos 2021, 07:58   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Vitamin bakımından ne çok faydalıymış

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:07.