IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Eylül 2020, 11:40   #1
Standart Astim Hastaligina Iyi Gelen Yaglar

Astim icin hic esansiyel yag kullanmayi denediniz mi? Astim, akcigerlere ulasan hava yollarinin normal islevini bozan bir rahatsizliktir. Astimla mucadele eden kisiler, bu sIkayetlerini yonetmek ve kendini iyi hissetmek icin dogal alternatifler yollar ararlar. Iste bitkisel yaglar bu alternatiflerin arasinda dusunebilir. Amerika Astim ve Alerji Vakfi’na gore, astim genc erkeklerde genc kizlardan daha yaygindir, ancak yetiskin kadinlarda yetiskin erkeklerden daha fazla gorulur. Uygun sekilde kullanildiginda, ucucu yaglar astim icin dogal bir tedavi planinin gercekten etkili bir parcasi olabilir.
Nane yagi antienflamatuar, antispazmodik, balgam sokturucu ve anti-konjestif ozellikleri goz onune alindiginda, yuzyillardir geleneksel tedaviler icinde nefes alma zorluklarini gidermek icin kullanilmaktadir. Ve gunumuzde son arastirmalar nane yaginin astim sIkayetlerini yonetme de yardimci olabilecek tek esansiyel yag olmadigini gostermektedir. Bu yazida astim hastalarinin sIkayetlerini azaltmak icin kullanabilecekleri en iyi bitkisel yaglar hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Astim Sikayetlerini Azaltan Ucucu Yaglar
Astim ve alerjiler, ozellikle alerji semptomlarini tetikleyen ayni maddelere maruz kalindiginda tetiklenir. Bu nedenle alerjiler icin kullanilan ucucu yaglar ile astim icin kullanilan ucucu yaglar arasinda buyuk bir farklilik yoktur. Iste astim icin kullanilabilecek yaglar:



Okaliptus Yagi
Astimli bronsit, astim ve bronsitin ayni anda ortaya ciktigi zamandir. Astimli bronsit icin ucucu yaglar kullanilmak isteniyorsa, okaliptus yagi mukemmel bir secimdir. Okaliptus yagi, solunum yollarinin acilmasina ve bronsiyal kisitlamayi iyilestirmeye yardimci oldugu bilinmektedir. Okaliptus, analjezik ve antienflamatuar etkilere sahip aktif bilesen olan sitronellal icerir. Hirilti, sislik, mukus ve kaslarin sIkilastirilmasinin hava yollarinin daralmasina neden olabilecegi bir astim belirtisi olabilir. Okaliptus yagi bu sIkayetlerin giderilmesinde kesinlikle denemeye deger bir yagdir. 2014 yilinda yayinlanan bilimsel bir derleme, solunum yolundaki spazmlari azaltma ve mukusu inceltme, daha az kalin, yapiskan ve sorunlu hale getirme yetenegi ile bilinen, okaliptol olarak bilinen okaliptus yaginin yararli bir bilesenini vurgulamaktadir.
1,8-sineol olarak da bilinen okaliptol, astim ve kronik obstruktif akciger hastaligi (KOAH) dahil olmak uzere enflamatuar hava yolu hastaliklarinda terapotik faydalara sahip oldugunu gostermistir. Genel olarak, derleme okaliptol ile yapilan son klinik calismalarda gosterilen anti-oksidatif ve anti-enflamatuar ozelliklere dayanarak, astim kontrolunu iyilestirmek icin uzun sureli tedavi olarak kullanildigina dair kanitlar oldugu sonucuna varmaktadir. Arastirmalar, okaliptus yaginin solunmasinin, hava akisini iyilestirmeye yardimci olan burunda soguk bir his urettigini de gostermistir.

Nane Yagi
Nane yagi, solunum guclugu icin kesinlikle diger bir ucucu yag secimidir. Arindirici ve canlandirici kokusuyla, nane yagi genellikle akcigerleri temizlemek ve bronsiyal pasajlari acmak icin kullanilir. Avrupa Tibbi Arastirmalar Dergisi’nde yayinlanan bir calismada, nane yagi ve aktif bileseni L-mentolun bronsiyal astim gibi kronik inflamatuar bozukluklara fayda saglayabilecek etkileyici anti-inflamatuar etkilere sahip oldugunu dusundurmektedir. 2010 yilinda yayinlanan bir baska hayvan calismasi, nane yaginin, hiriltili solunum ve oksuruk gibi yaygin astim semptomlarina ozellikle yardimci olabilecek bir kalite olan rahatlatici bir antispazmodik olarak hareket etme yetenegini gostermektedir. Ayrica nane yagi oksuruk icin en iyi esansiyel yaglardan biri olarak kabul edilmektedir.

Kekik Yagi
Kekik, daha saglikli solunum fonksiyonu icin akcigerlere temizleyebilen guclu antiseptik ozelliklere sahiptir. Astimi olan, bronsit nedeniyle ek bir solunum zorlugu tabakasiyla mucadele ediyorsaniz, kekik yagi gercekten ise yarayabilir. Bronsit icin en sevdigim esansiyel yaglardan biri cunku solunum sistemini istila edebilecekler de dahil olmak uzere her turlu bakteriyi oldurmede cok basarili oldugu bilinmektedir. Kekik yaginin antibiyotige direncli bakterilerle savastigi bile gosterilmistir.

Zencefil Yagi
Zencefil yuzyillardir solunum yolu hastaliklarini tedavi etmek icin kullanilmaktadir. Zencefil esansiyel yagi, astim, soguk alginligi, oksuruk ve bronsit icin dogal bir ilac olarak kullanilir. Arastirmalar, zencefil ekstraktinin daha kolay nefes almayi saglayabilecek hava yolu kasilmasini engelledigini gostermistir. Hava yolu asiri duyarliligi ve inflamasyonu astimin iki ortak ozelligidir. Amerikan Solunum Hucresi ve Molekuler Biyoloji Dergisi’nde yayinlanan bir calismada, zencefil ve aktif bilesenlerinin izole edilmis insan hava yolu duz kasinda onemli ve hizli bir gevsemeye neden oldugu bulunmustur. Arastirmacilar, gingerol dahil olmak uzere zencefil yaginin aktif bilesenlerinin, yalnizca astim gibi solunum hastaliklari olan kisiler icin veya kabul edilen diger tedavi bicimleriyle birlikte terapotik bir secenek saglayabilecegi sonucuna varmislardir.

Lavanta Yagi
Astim, bir kisi stres veya endise yasadiginda kotulestigi bilinir. Derin nefes alma ile birlikte lavanta gibi sakinlestirici bir ucucu yag kullanmak biraz rahatlama saglayabilir. Lavanta yagi, rahatlatici, karminatif ve yatistirici etkileri ile oldukca iyi bilinir, bu yuzden astim sIkayetlerini hafifletmekte da faydali olabilir. Bronsiyal astim, hava yolu yeniden modellenmesi ile bronsiyal alerjik inflamasyonu icerir. 2014 yilinda yayinlanan bir hayvan calismasi, lavanta esansiyel yaginin solunmasinin alerjik inflamasyonu nasil onleyebilecegini ve mukoza uretimini nasil azaltabilecegini gostermektedir. Genel olarak, arastirmacilar lavanta yaginin bronsiyal astim icin alternatif bir ilac olarak yararli olabilecegi sonucuna varmaktadirlar.



Astim icin Bitkisel Yaglar Nasil Kullanilir?
Bitkisel yaglari kullanimi birkac sekilde yapilabilir ve bu yollar su sekildedir:

Aromaterapi
Aromaterapi, bitkilerden (cicekler, otlar veya agaclar) elde edilen ucucu yaglarin fiziksel, duygusal ve ruhsal refahi iyilestirmek icin terapotik kullanimidir. Astim icin okaliptus yaginin kullanilmasi soz konusu oldugunda, havaya yaymak harika bir secenektir. Az once bahsettigim tum yaglar bir difuzorde kullanilabilir, boylece ucucu yagla zenginlestirilmis hava solunabilir. Kullanmadan once bir uzmana danismak tavsiye edilmektedir ve bircok uzman yag difuzorlerinin dikkatle kullanilabilecegini kabul etmektedir. Oncelikle birkac damla yag ile baslanmali, etkisine bakilmali ve sonrasinda diger yaglarla kendi ozel karisim yapilabilir. Aromaterapi yoluyla astim icin ucucu yaglari kullanmanin diger yollari sunlardir:
• Burun deliklerinden yaglari dogrudan bir bezden veya siseden solumak.
• Yag damlatilan kuvete girmek
• Yaglari dogrudan cilde surun.
• Temel yaglarin kullanimini iceren masaj terapisi almak.

Dahili Olarak Kullanimi
Dahili olarak astim icin ucucu yaglari kullanmadan once, bir yagin dahili kullanim icin uygun oldugundan emin olmak icin etiketleri dikkatle okumak gerekir. Agiz yoluyla alinabilen bircok ucucu yag vardir; Bununla birlikte, kullanilan yaglarin yuzde 100 saf, terapotik sinif ve sertifikali USDA organik oldugundan emin olmak onemlidir. Bugun piyasada bulunan bircok yag, yutulmasi icin guvenli olmayan sentetiklerle seyreltilir veya karistirilir. Genel olarak, dahili olarak astim icin cok az miktarda ucucu yag kullanilmalidir. Gunde bir ila yaklasIk iki damla ve gunde en fazla iki ila uc kez kullanmak yeterli olmaktadir. Agiz veya bogaz tahrisi yasanirsa; yutmadan once yagi sivi veya sekersiz cig elma puresi gibi yiyeceklerle seyreltilmelidir. Ayrica, ac karnina degil de ucucu yaglari yiyeceklerle birlikte almak en iyisidir. Diger oral uygulama secenekleri arasinda kapsuller, icecege bir iki damla eklemek, cay demlemek ve ucucu yaglarla yemek pisirmek seklinde olabilir. Tum bu yollarla sadece bir veya iki damla kullanilmalidir.

Guncel Uygulamalar
Astim icin ucucu yaglari topikal olarak cilde uygulamak icin de kullanabilir. Nane yagi ve lavanta yagi topikal olarak gogse, boynun arkasina, sakaklara ve ayak tabanlarina uygulanabilir. Hassas cilde sahip insanlar icin, topikal uygulamadan once ucucu yaglari hindistancevizi veya jojoba yagi gibi bir tasiyici yagla seyreltmek en dogrusudur. Ayni zamanda diger ucucu yaglari topikal olarak seyreltebilir ve uygulanabilir. En sevdigim topikal astim ilaclarimdan biri okaliptus, nane, kekik ve zencefil yaginin iki damlasini bir cay kasigi hindistancevizi yagi ile karistirmak ve gogsune surmek seklinde kullanimidir. Sonra derin, diyafragmatik nefesler alinmalidir.

Astim Sikayetlerinde Yag Kullanimin Olasi Yan Etkileri
Insanlar astim icin spesifik ucucu yaglara ve genel olarak ucucu yaglara farkli tepki verirler. Kisi astim (veya devam eden baska bir saglik sorunu) tedavisi goruyorsa veya herhangi bir ilac kullaniyorsa, yaglari kullanmadan once doktoruna danismalidir. Astim atagini tetikleyebilecek ucucu bir yaga alerjik olmak mumkundur. Alerji oldugunu bilinen herhangi bir ucucu yag kullanilmamalidir. Guclu kokular astim krizine neden olabilir, bu nedenle ucucu yaglar cok az miktarda kullanilmali ve uygun sekilde seyreltilmelidir. Yararlarini deneyimlemek icin sadece bir iki damla yeterlidir. Ayrica esansiyel yaglari ayak tabanlarina surmek, kokunun olasi faydalarini test etmenin iyi bir yolu olabilir.
Esansiyel bir yagi denedikten sonra astim belirtiler kotulestigi fark edilisrse, derhal kullanima son verilmelidir. Esansiyel yag kullanimi nedeniyle astim krizine maruz kalindigi dusunuyorsa derhal tibbi yardim alinmalidir. Astim ataklari olumcul olabilir, bu nedenle temkinli olmak her zaman en iyisidir. Siddetli astim ataginin belirtileri arasinda soluk bir cilt, terleme, mavi dudaklar, cok hizli kalp atisi ve nefes verememe bulunur.
Astimli bir cocukla herhangi bir sekilde ucucu yag kullanmadan once daima cocuk doktora danisilmalidir. Nane gibi bazi ucucu yaglar, alti yasin altindaki cocuklarla hicbir sekilde kullanilmamalidir. Kisi astimi oldugundan supheleniyorsa oncelikle uzman doktora danismalidir. Yaygin astim belirtileri arasinda oksuruk, hiriltili solunum, gogus sIkismasi, nefes darligi ve goguste agri veya basinc bulunur.
Astim, hem cocuklari hem de yetiskinleri etkileyen kronik bir akciger hastaligidir. Yaygin astim belirtileri arasinda oksuruk, hiriltili solunum, goguste sIkisma, nefes darligi ve goguste agri veya basinc bulunur. Diyet ve egzersiz dahil astim semptomlarini ve astim icin ucucu yaglari artirabilecek bircok harika dogal ilac vardir. Astim icin ucucu yaglari kullanmadan once doktorunuza danisilmali, Hangi ucucu yaglar astim gibi solunum problemleri icin iyi oldugu once kucuk bir miktarda denenmeli sonra kullanima devam edilmelidir. Astim icin sadece yuzde 100 saf, terapotik sinif ve sertifikali USDA organik olan ucucu yaglari kullanilmalidir. Bu, yaglarin hem guvenligini hem de etkinligini saglamak icin anahtardir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 18 Nisan 2021, 21:04   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık paylaşım için teşekkür ederiz

________________

~ E & B ~
 
Alt 18 Nisan 2021, 21:05   #3
Standart

Emeğinize sağlık.

________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:16.