IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Ekim 2020, 13:09   #1
Standart Bergamot Ve Enginarin Karaciger Sagligi Uzerindeki Etkileri

Alkole bagli olmayan karaciger yaglanmasi hastaligi (NAFLD) dunya capinda pek cok kisiyi etkileyen bir hastaliktir. Etkilenenlerin% 20’si alkolsuz steatohepatit veya NASH adi verilen en siddetli forma sahiptir. NAYKH icin mevcut bir tedavi yoktur, ancak yasam tarzi degisIklikleri ve diyet degisIkliklerinin derin etkileri olabilir. Son zamanlarda yapilan bir calismada, arastirmacilar, bergamot ve yabani enginardan elde edilen ozleri iceren bir takviyenin karaciger yagini % 7 ile % 15 oraninda azaltabilecegi tespit edilmistir. Bu yazida enginar ve bergamot ozu takviyelerinin karaciger sagligindaki etkileri uzerine bilgiler bulunmaktadir.

Karaciger Yaglanmasi
Sekerden kacinmak, daha fazla kolin almak, duzenli egzersiz yapmak ve kilo vermek de karaciger sagligini destekleyebilir ve NAYKH riskini azaltabilir. Karaciger hastaliginin asiri alkol tuketenler icin yalnizca onemli bir endise kaynagi oldugunu dusunulebilir, ancak su anda 80 ila 100 milyon Amerikalinin alkolsuz yagli karaciger hastaligina veya alkol kullanimi olmaksizin ortaya cikan bir karaciger hastaligi olan NAFLD’ye 1 sahip oldugu tahmin edilmektedir.
Bergamot ve Enginarin Karaciger Sagligi Uzerindeki EtkileriNAFLD, kanser ve siroz gibi diger daha ciddi sorunlara ilerleyebildiginden ve kalp hastaligi, bobrek hastaligi ve Tip 2 diyabet icin bir risk faktoru olarak kabul edildiginden, onu tedavi etmek icin stratejiler bulmak onemli bir halk sagligi onceligi haline gelmistir. Su an itibariyle, durum icin FDA onayli bir ilac yoktur, ancak arastirmalar, bergamot ve enginar ozleri ile takviye etmek gibi yasam tarzi ve diyet degisIkliklerinin yardimci olabilecegini gostermektedir.



Bergamot ve Enginar Karacigerdeki Yagi Azaltabilir
Frontiers in Endocrinology’de Agustos 2020’de yayinlanan bir calismada, arastirmaci , cift kor bir klinik arastirmaya 35 ila 70 yaslari arasinda yagli karacigeri ve hafifce yukselmis kolesterolu olan 102 katilimciyi iceren bir arastirma calismasi yapilmistir. Katilimcilar rastgele iki gruba ayrilmis, bir gruba bir plasebo verilmis ve diger grup, Bergamot’tan biyoaktif bilesIkler iceren bir takviye olan 300 miligram Bergacyn FF almislardir. Takviye almanin yani sira, katilimcilara Akdeniz tarzi bir diyet uygulamasi talimati verilmisve obez katilimcilara kalori alimlarini gunde 400 ila 500 kalori azaltmalari talimati verilmistir. 12 hafta sonra arastirmacilar, takviyenin genel karaciger yagini % 7 azalttigi sonucuna varmislardir. 50 yasin uzerindeki katilimcilarda karaciger yagi % 15 azalmistir.
Bergamot ve yabani enginar bircok biyoaktif madde icerirken, arastirmacilar etkileri ozellikle polifenollere baglamislardir. Polifenoller antioksidan gorevi gorerek oksidatif stresle mucadeleye yardimci olur ve vucudu serbest radikallerden korumaktadir. Bu maddeler lipophagy, uyarmak vucuttaki yag damlaciklarinin dagilmasini saglamaktadirlar. Turuncgiller ozellikle flavonoid adi verilen bir polifenol sinifi bakimindan zengindir, ancak acidirlar. Yenmeyen bir turuncgil turu olan bergamot en yuksek konsantrasyonu icermektedir.
Yabani enginardaki en faydali bilesIk, oksidatif stresi azaltan ve iltihapla savasan bir terpen olan cynaropicrin’dir. Yabani enginar ayrica kafeoilkinik asitler, luteolin ve apigenin gibi baska faydali bilesIkler de icermektedir. Daha onceki bir calismada, arastirmaci, bergamot ve yabani enginar ozutunun kombinasyonunun oksidatif stresi azaltabilecegini ve vaskuler iltihaplanma veya NAFLD ile Tip 2 diyabetiklerde kan damarlarinin iltihaplanmasiyla mucadele edebilecegini bulmustur.

Alkole Bagli Olmayan Karaciger Yaglanmasi (NAFLD) Hastaligi Nedir?
Bu calismanin neden bu kadar onemli oldugunu anlamak icin NAYKH’nin etkisini ve nufusu nasil etkiledigini anlasilmalidir. NAFLD, iki ana karaciger hastaligi bicimini kapsayan bir semsiye terimdir, alkolsuz yagli karaciger (NAFL) ve alkolsuz steatohepatit (NASH). NAFL, daha hafif formdur. Bergamot ve Enginarin Karaciger Sagligi Uzerindeki EtkileriKaracigerde yag birikmesi ile karakterizedir, ancak iltihaplanma veya karaciger hucrelerinde hasar yoktur. NAFL’li bazi kisiler daha ciddi karaciger rahatsizliklari gelistirmeye devam ederken, risk dusuktur. NASH, NAFLD’nin daha ciddi seklidir. Karacigerdeki asiri yaga ek olarak, NASH, hepatit veya yara izine neden olabilen karaciger iltihabi ile karakterizedir. Sonunda, NASH, siroza veya karacigerde hasara yol acabilecek asiri karaciger yara izine ilerleyebilir. NAFLD’li 80 ila 100 milyon Amerikalinin yuzde 20’sinde NASH var ve NASH’lilarin % 30 ila 40’inda karacigerde yara izi (fibroz) gelisebilir.

Karaciger Yaglanmasi Cocuklarda Yukseliste
NAYKH, daha once yetiskinleri cogunlukla etkileyen bir durum olarak kabul ediliyordu, ancak giderek daha fazla cocuk asiri kilolu veya obez hale geldiginden, su anda cocuklarda kronik karaciger hastaliginin onde gelen nedenlerinden biridir. Tahminler farkli olsa da, NAYKH’nin genel pediatrik populasyonun yaklasIk % 3 ila% 12’sini ve obez olan cocuklarin % 70 ila % 80’ini etkiledigi dusunulmektedir.
Bu kismen PNPLA3 adi verilen belirli bir gen varyantindan ve kismen de asiri seker tuketiminden kaynaklanmaktadir. 2008 yilinda yapilan bir calismada, arastirmaci, PNPLA3 genine sahip olmanin karacigerde ve karaciger iltihabinda yag birikimi riskini artirabilecegini bulunmustur. Yagli karaciger hastaligina en duyarli olan Ispanyol populasyonu buyuk olasilikla bu geni tasimaktadir. Farkli bir arastirmadan arastirmacilar, yuksek miktarda karbonhidrat ve seker aliminin, asiri kilolu Hispanik cocuklarin karacigerlerini PNPLA3 geni ile nasil etkileyebilecegine ozel olarak baktilar. Genin iki kopyasina sahip olan cocuklarin onemli miktarda ilave seker iceren bir diyet yerken karacigerde daha fazla yag birikimi oldugunu buldular.
Fruktoz, karbonhidratlari karacigerde yag asitlerine donusturen ve karacigerdeki yaglarin parcalanmasini onleyen de novo lipogenezin uyarilmasinda rol oynayan bir protein olan SREBP-1’i aktive ettigi icin ozellikle ilgilidir.

Karaciger Sagligini Desteklemenin Farkli Yollari
Bergamot ve Enginarin Karaciger Sagligi Uzerindeki EtkileriNAFLD icin onaylanmis bir tedavi olmamasina ragmen, cesitli calismalar, durum yeterince erken yakalanirsa yara izi, iltihaplanma ve yag birikiminin tumunun tersine cevrilebilecegini gostermektedir. Elbette, NAFLD gibi bir durumu, bir kez sahip olduktan sonra tersine cevirmeye calismak yerine onlemek en iyisidir. Neyse ki, karaciger sagliginizi desteklemek icin yapabileceginiz bircok sey ve yapabileceginiz yasam tarzi degisIklikleri vardir. Bergamot ve yabani enginar ozleri ile takviye edilmesine ek olarak, NAYKH’nin gelisimi uzerinde onemli bir etkiye sahip olabilecek diger degistirilebilir faktorler sunlari icerir:
• Diyetten sekeri cikarmak: Cok fazla seker tuketmenin de novo lipogenezi uyararak yagli karaciger hastaligina neden oldugu bilinmektedir. Fruktoz en onemli etkiye sahiptir, ancak sukroz (sofra sekeri) ve glikoz da katkida bulunabilir. Meyve gibi dogal seker kaynaklarini tuketmek bazen bir soruna neden olmazken, diyetinize seker eklenmesinden, ozellikle yuksek fruktozlu misir surubundan kacinmalidir.
• Daha fazla kolin tuketmek: Kolin eksIkligi , karaciger yaglanmasi riskinin artmasiyla iliskilendirilmistir. Yumurta, otla beslenen dana karacigeri, organik, serbest dolasan tavuk gogsu ve otla beslenen hayvan etinden kiyma gibi kolin yonunden zengin yiyeceklerin alimini artirarak karacigeri sagliginizi koruyabilir.
• Kilo vermek: Kisi fazla kiloluysa, kilo vermek, diger faktorleri degistirmeden bile karaciger sagliginizi iyilestirmeye yardimci olabilir. Sindirim Hastaliklari ve Bilimleri’nde yayinlanan bir 2015 calismasinda, arastirmaci, toplam vucut agirliginin% 10’undan fazlasi olarak tanimlanan onemli kilo kaybinin, NASH’in gelismis formlarinda bile fibrozu tersine cevirebilecegini tespit edilmistir. Calismadaki bazi katilimcilar 4. asama NASH’dan 1. asamaya kadar gerilemistir.
• Duzenli egzersiz: Aerobik egzersiz, fazla kalori yakmaniza yardimci olur, karaciger yag hucrelerini azaltir ve agirlikta herhangi bir degisIklik olmasa bile karaciger enzimlerini onemli olcude azaltabilir. Egzersiz ayni zamanda insulin duyarliligini artirabilir ve bu da NAYKH gelistirme riskinizi azaltabilir.
• Ilaclarin sinirlandirilmasi: Herhangi bir ilaci gerekli olanlarla sinirlandirilmali ve dozlama onerilerine uyulmalidir. Kortikosteroidler, antidepresanlar, antipsIkotikler ve tamoksifen (meme kanserini tedavi etmek icin kullanilir) gibi bazi ilaclar, NAYKH ve diger saglik kosullari riskinizi artirir. Ilaclara bagimliliginizi en aza indirmek icin yasam tarzi degisIklikleri yaparak bu riskleri azaltilabilir.
• Yuksek tansiyonu yonetmek: Yuksek tansiyon, NAYKH gelisimiyle baglantili olan metabolik sendrom ve insulin direnci riskinizi artirir. Yuksek tansiyonu dusurmenin birkac dogal yontemleri konusunda bilgi sahibi olunarak doktorun bilgisi dahilinde uygulama yapilmalidir.
• Insulin direncinin azaltilmasi: Insulin direnci, metabolik sendrom, prediyabet ve Tip 2 diyabete yol acabilir, bunlarin tumu NAFLD’nin onculeridir. Dusuk karbonhidratli bir diyet uygulayarak, duzenli egzersiz yaparak ve kilo vererek insulin direncini azaltabilir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 18 Nisan 2021, 21:05   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık paylaşım için teşekkür ederiz

________________

~ E & B ~
 
Alt 18 Nisan 2021, 21:06   #3
Standart

Emeğinize sağlık.

________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:40.