IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 04 Eylül 2020, 11:54   #1
Standart Leylak Yagi

Leylaklarin harika kokusu cogu kisi tarafindan cok begenilir. Fakat guzel kokusu yaninda potansiyel tibbi kullanimlarinin pek farkinda olunmaz. Leylak yagi genellikle ucucu bir yag olarak anilsa da, kelimenin tam anlamiyla ucucu bir yag degildir. Leylak yagi, cogu ucucu yag gibi buharla damitmayla ekstrakte edilemez, bu yuzden gercekten bir ‘koku’ yagidir. Bununla birlikte, leylak yagi hala harika kokmaktadir, vucuda ve zihne bazi faydalar saglayabilir.

Leylak Yagi Tanimi
Leylak yagi, Syringa vulgaris bitkisinin yapraklarindan elde edilir. Bu bitki guney Iran (eski adiyla Pers) ve Dogu Avrupa’da bulunur. Bu kokulu yag esas olarak bitkinin yapraklarindan gelir. Yagin rengi acik mordur ve urun hos bir cicek kokusu tasir. Bu yag, tamami Oleaceae familyasindan gelen yaklasIk 25 tur bahce calilari ve agaclari ile iliskilendirilebilir. Bitki, deri benzeri bir kapsulde bulunan yesil yapraklara ve meyvelere sahiptir. Ayni zamanda lavanta, mor, pembe, kirmizi, acik sari ve beyaz gibi tonlarda renkli ve canli cicekler acmaktadir. Bitki 5 ila 15 fit yukseklige kadar uzayabilir.



Leylak Yagi Bilesenleri
Yagdaki ana bilesene (E) -osimen denir. Baslica aktif bilesenler sunlari icerir:

• (E) -osen
• Furanoid terpen aldehit
• Benzil metil eter
• 1,4-dimetoksibenzen
• Indole
Benzil metil eter bilesigi leylak kokusunu etkilemektedir.
Leylak Yaginin Farkli Kullanim Alanlari
Leylak esansiyel yaginin bircok kullanim alani vardir, en yaygin olanlari temizleme uygulamalari, kozmetik kullanimlar, aromaterapi ve guclu bir anti-parazitik maddedir.

Temizlik Uygulamalari
Leylak ucucu yag en cok temizlik uygulamalari icin kullanilir. Dogasi geregi anti-parazitik, antifungal, antibakteriyel ve antiviraldir. Cocuklar, evcil hayvanlar ve cevre icin sert kimyasallar iceren genel temizleyicilerden cok daha iyidir. Ayni zamanda evde yapilacak temizlikte agartici kokusuna gore hos cicek kokulu birakmaktadir.

Kozmetik Kullanimlar
Leylak ucucu yag ayrica banyo sabunu, el sabunu, sampuan ve parfum gibi kozmetik urunlere de eklenir. Harika kokmaktadir, cilde ve saca faydalidir. Leylak yagi sacin koklerini guclendirecektir, ancak daha etkileyici olan, cildi koruma yontemlerinin sayisidir. Sac derisine uygulandiginda kepegi yok eder. Acik yaralari enfekte olmaktan korur ve genellikle morluklari, siyriklari ve kucuk kesIkleri tedavi etmek icin kullanilir. Ayrica siyriklarin iyilesmesini tesvik edecek ve iltihapli durumlar, kizarikliklar, gunes yaniklari ve kucuk siyriklar gibi nedenlerle yeni saglikli hucre buyumesini tesvik edecektir.

Aromaterapi Olarak Kullanimi
Anksiyete, stres veya panik ataktan muzdarip olanlar, oda ve ruh halini daha huzurlu hale getirmek icin bir difuzorde leylak esansiyel yagi kullanabilirler. Meditasyon yapmaya yardimci olmasi olur, Tai chi veya yoga yaparken kullanilabilir. Bu ucucu yagin birkac kokusu, yeni anilar yaratmaktan, sakin duygulari tesvik etmekten ve vucuttaki stres hormonlarinin seviyelerini dusurmekten sorumlu olan limbik sistem icin harikalar yaratir. Dahasi, uykusuzluk ve uyku yoksunlugunu tedavi ederek kronik hastalik riskinizi bile azaltabilir. Bu tur kronik saglik kosullari arasinda diyabet, obezite ve kalp hastaligi yer alir. Ayrica antibakteriyel ozelligi sayesinde sadece odanizdaki havayi degil yuzeyleri de temizleyebilir.



Parazitler Icin Kullanimi
Leylak yaginin dogrudan yutulamayacagi unutulmamalidir, cunku cok gucludur ve saglik icin tehlikeli olabilir. Kullanmanin en iyi yolu, topikal olarak uygulamak veya bir difuzor araciligiyla solumaktir. Bazi ozellikleri sayesinde sindirim parazitlerinden kurtulmak icin fayda saglayabilir. Cig balik ve diger riskli yiyecekleri yemenin neden oldugu bagirsak kurtlari buyuklugundeki ic parazitlerden vucudu kurtarabilir.

Leylak Yagi Kullanimi
Leylak esansiyel yagini kullanmak icin yagi topikal olarak uygulamali veya buhar olarak solunmalidir. Yagi topikal olarak kullanmak icin her zaman bir tasiyici yag eklenmelidir. EO’nun etkilerini notralize eden onerilen tasiyici yaglar arasinda jojoba yagi, hindistancevizi yagi, uzum cekirdegi yagi ve zeytinyagi bulunur. En populer tasiyici yag hindistancevizi yagidir ve ardindan jojoba yagi gelmektedir. Bu tasiyici yaglardan herhangi biri, cesitli ucucu yag tariflerini karistirmak icin zimba olarak kullanilabilir.
Bu ucucu yagi cilde uygularken cildin temiz ve kuru oldugundan emin olunmalidir. Stresi azaltmak icin kullaniyorsaniz, bir tasiyici yag ile karistirdiktan sonra difuzore eklenebilir. Bu yagin alerjenik ozellikleri oldugundan, yaga alerji olup olmadigi olmadigindan emin olmak gerekir. Alerjik yanit, kizariklik veya nefes alma veya hapsirma ile ilgili sorunlar gibi bir cilt durumunu icerebilir. Bir tasiyici yag kullanmak, ucucu yagin gucunu notralize eder ve kullanimini daha guvenli hale getirir. Bu yuzden bu yagi kullanmak her zaman dikkatli ve bilincli yapilmalidir.
Neyi tedavi etmek istediginize bagli olarak, yagi bir difuzorde veya banyo suyunda kullanabilir. Leylak yagi bir tasiyici yag ile kombine edildikten sonra pamuklu bir beze surulerek yatak basina konulabilir. Antiseptik ve antibakteriyel ozelliklerinden yararlanmak icin yagi organik temizlik urunleri tariflerine eklenebilir.
Leylak yagi, piyasadaki ucucu yaglarin cogu kadar cesitli degildir. Bununla birlikte, aromaterapide esas olarak stres, anksiyete ve hafif depresyon bicimleri gibi duygusal sorunlarla basa cikmak icin hala kullanilmaktadir. Leylak yagi ayrica cilt icin bir tonik olarak ve gunes yanigi ve kizariklik gibi iltihapli sorunlari hafifletmeye yardimci olmak icin kullanilir. Sikilastirici ve antioksidan ozellikleri, kirisIkliklari, ince cizgileri ve sarkmalari gidermek icin de faydalidir.
Gecmiste leylaklar mide sIkayetleri ve bagirsak kurtlarini tedavi etmek gibi cesitli tibbi amaclar icin kullaniliyordu. Ancak bu gunlerde cicegin kendisi nadiren tibbi amaclar icin kullanilmaktadir, ancak bitkiden elde edilen yag aromaterapide kullanilmaktadir. Leylak yagi, lavanta, ylang ylang, gul, neroli, sardunya ve yasemin ucucu yaglari gibi diger bitkisel ucucu yaglarla cok iyi uyum saglamaktadir.
Leylak yagi gercek bir ucucu yag olmasa da, yine de bir takim potansiyel faydalar saglar. Esas olarak aromaterapide zihni rahatlatmaya ve stres ve kaygi duygularini gidermeye yardimci olmak icin kullanilir. Ayni zamanda cilt icin genel bir tonik olarak ve iltihapli cilt sorunlari, kirisIkliklar ve sarkmalarin tedavisine yardimci olmak icin kullanilabilir. Bu yagi dogru sekilde kullandiginizdan emin olunmali, asla yutulmamali ve topikal olarak uygulamadan once seyreltmeye dikkat.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 18 Nisan 2021, 21:05   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Saç için çok faydalı hem uzatıyor hemde parlaklık sağlıyor.

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:57.