IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 31 Ağustos 2020, 10:05   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Guggul Nedir?

Guggul, Hindistan, Orta Asya ve Kuzey Afrika’da bulunan Mukul mur agacindan (Commiphora mukul) salgilanan kokulu bir recinedir. Guggul, Hindistan’in geleneksel tibbi olan Ayurveda’da artrit’den sivilceye, hemoroit’ten, idrar yolu enfeksiyonlarina kadar cesitli tibbi kosullari tedavi etmek icin binlerce yildir kullanilmaktadir. Guggul ayrica kilo vermek icin uyaricisi olarak lanse edilmektedir.
Guggul recinesi, agactan akcaagac surubuyla ayni sekilde cekilir. Hasat Kasim ayi baslarinda baslayip Temmuz ayi sonuna kadar devam edebilir. Toplanan recine daha sonra yabanci maddeleri uzaklastirmak icin elle toplanir ve kurumaya birakilir. Safligi derecelendirildikten sonra, guggul tutsu icin veya tibbi ozler, tozlar ve topikal merhemler yapmak icin kullanilabilir. Aci tadi nedeniyle guggul cay yapiminda nadiren kullanilmaktadir. Guggul, guggulipid veya Sanskritce adi gugguludur, hastaliklara karsi koruma anlamina gelmektedir. Ayurveda tibbinda guggul dengelemek icin kullanilir doshas ve kanallarin tikanmasi engellemektedir.

Guggul Saglik Acisindan Faydalari
Alternatif pratisyenler, guggul’u, asagidaki gibi belirli durumlarin tedavisinde etkili olduguna inanilan tibbi ozelliklere atfetmislerdir:
• Akne
• Yuksek kolestorol
• Dis eti iltihabi
• Eklem agrisi
• Bagirsak solucanlari
• Karaciger hastaligi
• Obezite
• Sinus enfeksiyonu
• Deri ulserleri
• Idrar yolu enfeksiyonlari
• Vitiligo
Cogunlukla, bu iddialari destekleyecek cok az klinik kanit vardir. Bununla birlikte, guggul’un daha fazla arastirmayi gerektirecek ozellikleri vardir. Mevcut arastirmalarin cogu, kolesterol metabolizmasinda merkezi bir enzimi baskiladigi bilinen ve steroid guggulsteron olarak bilinen guggul icindeki bir maddeye odaklanmistir.



Yuksek Kolestorol
Guggul, Hindistan’da yuksek kolesterolle savasmak icin yaygin olarak kullanilmasina ragmen, mevcut kanitlar, gercekten ise yarayip yaramadigina dair buyuk olcude karisIktir. Orta derecede yuksek kolesterolu olan 43 yetiskinin katildigi bir 2009 arastirmasi, her gun 2,160 miligram kapsul formunda guggul alanlarin, plasebo alanlara gore toplam kolesterolde daha fazla dusus oldugunu tespit edilmistir.
Bu arastirmalarin olumsuz tarafi, guggul kullanan kisiler kotu dusuk yogunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol veya trigliserit duzeylerinde azalma veya iyi yuksek yogunluklu lipoprotein (HDL) kolesterollerinde artis gostermemislerdir. Bunlar, kardiyovaskuler hastalik riskini dogrudan etkileyen lipitlerdir (yaglar). Yapilan baska arastirmalar, 2003 yilinda yayinlanan ve gunluk % 2.5 guggulsteron takviyesinin LDL duzeylerini sekiz hafta sonra yaklasIk yuzde 10 artirdigi kucuk bir insan denemesi de dahil olmak uzere, guggul’un LDL’yi artirabilecegini gostermistir.
Benzer sekilde, Sili’den 2017 yilinda yapilan bir arastirma, guggul’un farelerde lipid anormalliklerini tetiklemekle kalmayip, ayni zamanda karaciger fonksiyonunu, artmis aterosklerozu (arterlerin sertlesmesi) ve iskemik kalp hastaligina bagli olumu hizlandirdigini da tespit etmislerdir. Kilo vermede guggul’un metabolizmayi hizlandirdigi reklami yapildigi gibi yag yakip yakamayacagina dair kanitlar karisIktir. Bir dizi insan arastirmasi bir fayda onermesine ragmen, cogu yetersiz tasarlanmis veya kucuk boyutlariyla sinirlandirilmistir.
Laboratuvar calismalari da ayni derecede celiskilidir. Bir yandan, Georgia Universitesi’nde yapilan 2008 arastirmasi, guggulsterone’un bazi yag hucrelerinde lipoliz (yag hucrelerinin parcalanmasi) ve apoptozu (kendiliginden hucre olumu) tetikleyebildigi sonucuna varmistir. Diger taraftan Hindistan’da yapilan 2018 arastirmasina gore, guggulsterone’un yag metabolizmasini duzenleyen hormon olan adiponektin uzerinde hicbir etkisi yoktur. Bu celiskili sonuclar, guggul’un resmi olarak bir kilo verme yardimcisi ilan edilmesinden once cok daha fazla arastirmaya ihtiyac oldugunu gostermektedir.

Kanser
On arastirmada tespit edildigi kadariyla, guggul ozunun belirli kanser turleriyle savasmaya yardimci olabilecegini one surulmektedir. Kanitlarin cogu, guggulsteronun tumor hucrelerinde apoptozu tetikleyen diger proteinleri uyarirken tumor buyumesini tesvik eden enzimleri (protein kinaz olarak bilinir) baskiladigi test tupleri calismalarina dayanmaktadir. Laboratuvarda kismen veya tamamen notralize edilen bazi tumor hucre cizgileri arasinda gogus kanseri, kolon kanseri, ozofagus kanseri, losemi, karaciger kanseri ve prostat kanseri bulunmaktadir. Bir baska calismaya gore calismalarin 2017 gozden icinde beslenme ve metabolizmalarinda guggul ekstreler tibben uyarilan yemek borusu, pankreas veya prostat kanseri olan farelerde tumor boyutunu azaltmayi basarmistir. Umut verici sonuclara ragmen, ayni seyin insanlarda da olabilecegini gosteren hicbir sey yoktur. Recete edilen nispi dozlarda, guggul muhtemelen toksIk olacak ve tedavinin faydalarini baltalayacaktir. Yine de, calismalar kanser ilaci arastirmalari icin yeni bir boyut acmaktadir.

Guggul Olasi Yan Etkiler
Guggul’un olculu olarak kullanildiginda nispeten guvenli olduguna inanilmaktadir. Yaygin yan etkiler arasinda bas agrisi, mide bulantisi, ishal, siskinlik, hickirik ve kusma bulunur. Tibbi literatur 24 haftalik kullanimdan sonra herhangi bir belirti varsa cok az one surmesine ragmen, guggul’un uzun vadeli guvenligi hakkinda cok az sey bilinmektedir. 6.000 miligrami asan dozlari almis kisilerde alerji ile ilgisi olmayan deri dokuntusu ve kasinti (kasinti) ortaya ciktigi bilinmektedir. Guggulsterone, hormonal ozelliklere sahip bir bitki anlamina gelen bir fitosteroiddir. Bu nedenle meme kanseri, endometriozis, yumurtalik kanseri, prostat kanseri ve rahim kanseri gibi hormona duyarli rahatsizliklari olan kisilerde guggul kullanimindan kacinilmalidir.
Guggul’un tiroid bezini uyardigi da bulunmustur. Bu amacla, tiroid rahatsizligi olan herkes, guggul ozu veya takviyesi kullanmadan once bir doktora danismalidir. Guvenlik arastirmasinin eksIkliginden dolayi guggul cocuklarda, hamile kadinlarda veya emziren annelerde kullanilmamalidir.

Guggul Ilac Etkilesimleri
Guggul kan pihtilasmasini engelleyebilir ve kanama bozuklugu olan veya warfarin gibi antikoagulanlar (kan sulandiricilar) kullanan kisilerde kacinilmalidir. Guggul ile etkilesime girebilecek diger ilaclardan bazilari sunlardir:
• Nizoral (ketokonazol) ve Sporanox (itrakonazol) gibi antifungaller
• Allegra (fexofenadine) gibi antihistaminikler
• Kardizem (diltiazem)
• Ostrojen bazli kontraseptifler
• Halcion (triazolam) ve Xanax (alprazolam) gibi sakinlestiriciler
• Lipitor (atorvastatin) ve Mevacor (lovastatin) gibi statin ilaclari
Etkilesimlerden ve tedavi komplikasyonlarindan kacinmak icin her zaman alinan takviyeler konusunda doktora bilgi verilmesi tavsiye edilmektedir.

Dozaj ve Hazirlama
Uygun guggul kullanimini yonlendirmek icin belirlenmis bir kilavuz yoktur. Oral bir takviye olarak alindiginda, guggul 400 miligram ile 1.000 miligram arasinda degisen dozlarda formule edilir. Guggul, bu aralikta alindiginda genellikle guvenli kabul edilir. Genel bir kural olarak, urun etiketinde belirtilen onerilen dozu asla asilmamalidir. Guggulsteron takviyeleri icin guggul takviyelerini karistirilmamalidir, ikincisi cok daha kucuk dozlarda (gunde 50 miligram veya daha az) alinmalidir. Guggul takviyeleri, ozleri, tozlari ve merhemleri cevrimici olarak bazi saglikli gida ve takviye magazalarinda bulunabilir.
Diyet takviyeleri, dunya genelinde buyuk olcude duzenlenmemistir ve farmasotik ilaclarin yaptigi titiz testlerden gecmesi gerekmez. Bu nedenle, kalite bir markadan digerine degisebilir. Kalite ve guvenligi saglamak icin, yerlesIk bir pazara sahip taninmis markalara bagli kalinmalidir. Yurt disindan ithal edilen ham guggul recinesi satin alinmasi genellikle tavsiye edilmez. Sonunda, urunun guvenli bir sekilde islenip islenmedigini veya kirletici maddelere, bocek ilaclarina, patojenlere veya diger toksinlere maruz kalip kalmadigini bilmenin hicbir yolu yoktur.

Guggul Ayurveda Tibbinda Nasil Kullanilir?
Guggul Ayurveda geleneginde onemli bir rol oynar yogavahi derin dokulara diger maddeleri tasiyabilir. Bu amacla, guggul, fiziksel, zihinsel ve duygusal ozellikleri olusturan uc doshayi dengelemeye yardimci olmak icin genellikle diger Ayurvedik ilaclarla birlikte recete edilmektedir. Ayurveda pratisyeni, kisinin tibbi gecmisini gozden gecirilmesine ve fiziksel muayeneye (alti nabiz noktasinin degerlendirmesi dahil) dayali olarak guggul temelli bir tedavi uygulayabilir. Ilac icin kullanildiginda, guggul dahili olarak alinabilir, cilde merhem veya macun olarak uygulanabilir veya agiz sagligini gelistirmek icin gargara yapilabilir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:56.