IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 31 Ağustos 2020, 09:53   #1
Standart Hesperidin Nedir ?

Hesperidin, oncelikle turuncgillerde bulunan antioksidan ve antienflamatuvar etkileri olan bir tur bitki pigmenti olan bioflavonoiddir. Portakal, greyfurt, limon ve mandalina, ek formda da bulunan hesperidin icerir. Hesperidin’in kanser tedavisinden, ates bastigi zaman vucudu rahatlatmaya kadar cok cesitli saglik yararlari sagladigi iddia edilmektedir. Bu faydalarin tumu guclu bilimsel arastirmalarla desteklenmemektedir. Bu yazida hesperidin maddesinin ne oldugu, nerelerde bulundugu ve yararlari uzerine bilgiler bulunmaktadir.

Hesperidin Saglik Faydalari
Hesperidin’in kan damarlari uzerinde faydali etkileri oldugu dusunulmektedir. Alerjiler, hemoroitler, yuksek tansiyon, sicak basmalari, saman nezlesi, sinuzit, menopoz degisIklikleri ile iliskili semptomlar, adet oncesi sendromu ve varisli damarlar dahil olmak uzere bir dizi saglik sorunu icin dogal bir care olarak lanse edilmektedir. Hesperidin’in ayrica dolasimi iyilestirdigi, iltihabi azalttigi ve kanserle savasmaya yardimci oldugu soylenmektedir. Hesperidin’in saglik uzerindeki etkileri uzerine arastirmalar oldukca sinirlidir. Bununla birlikte, hesperidin’in belirli faydalar saglayabilecegine dair bazi kanitlar vardir. Iste bazi onemli calisma bulgularina gore sagladigi faydalar:



Kalp Sagligi
Turuncgil meyvesi tuketimi, kardiyovaskuler hastalik riskinin azalmasiyla iliskilendirilmistir. Hesperidin’in kardiyovaskuler hastalik belirtecleri uzerindeki etkisini arastiran bircok klinik calisma karisIk sonuclar vermistir. Ornegin, American Journal of Clinical Nutrition’da yayinlanan bir 2016 arastirmasinda, alti haftalik hesperidin takviyesinin asiri kilolu erkek ve kadinlarda kan damarlari uzerindeki etkisini arastirilmistir. Damarda akis esnasinda gorulen genislemede onemli bir degisIklik olmasa da (arter veya endotel fonksiyonunu olcmek icin kullanilan bir test), nispeten saglikli endotel fonksiyonuna sahip kisilerin alt kumesi, yuksek yagli bir yemek yedikten sonra endotel fonksiyonunda iyilesme gorulmustur.
Ilave olarak, duzenli hesperidin tuketimi kan basincini dusurebilir ve kan damari islevini iyilestirebilir, 2011 yilinda American Journal of Clinical Nutrition’da yayinlanan asiri kilolu erkeklerle yapilan bir arastirmayi one surmektedir. Dort haftalik gunluk portakal suyu veya hesperidin icecegi tuketildikten sonra, katilimcilarin diyastolik kan basinci onemli olcude daha dusuktur ve endotel fonksiyonlari (yemek yedikten sonra) onemli olcude iyilesmistir. Hesperidin, 2015 yilinda Journal of the American College of Nutrition’da yayinlanan bir arastirmaya gore kalp krizi geciren insanlar icin de umut vaat etmektedir. Yapilan calisma icin kalp krizi gecirmis kisiler dort hafta boyunca ya bir hesperidin takviyesi ya da bir plasebo almislardirc Calismanin sonunda, hesperidin alan kisilerde bazi inflamatuar belirteclerin seviyeleri onemli olcude azalmistir.

Bilissel Saglik
American Journal of Clinical Nutrition’da 2015’te yayinlanan kucuk bir arastirmaya gore, dogal olarak biyoflavonoid acisindan zengin olan% 100 portakal suyu tuketimi, saglikli yasli yetiskinlerde bilissel isleve fayda saglayabilir, Sagladigi bu fayda katkisiz portakal suyu tuketenlerde, sekiz haftalik dusuk biyoflavonoid degerleri gozlenmistir. Bu durum portakal aromali icecege kiyasla daha dusuktur.

Hemoroid
Techniques in Coloproctology’de 2015 yilinda yapilan bir calismada, biyoflavonoidlerin (hesperidin, diosmin ve troxerutin) bir kombinasyonunu iceren bir takviyenin hemoroid tedavisine yardimci oldugu bulunmustur. Calisma icin, akut hemoroidi olan 134 kisi, 12 gun boyunca hesperidin-diosmin-trokserutin kombinasyonu veya bir plasebo ile tedavi edilmislerdir. Plasebo alanlarla karsilastirildiginda, biyoflavonoid alan kisiler agri ve kanamada onemli bir azalma yasamislardir. Sislik ve trombozun devam ettigini bildirenlerin orani da onemli olcude azalmistir. Alti gun sonra, biyoflavonoid alanlarin ihtiyac duydugu oral agri kesici ilac miktari da daha dusuktur.

Hesperidin’in Olasi Yan Etkiler
Hesperidin, kontakt dermatit, karin agrisi, ishal, ve mide bulantisi gibi bir bazi sIkayetleri tetikleyebilir. Hesperidin takviyeleri, belirli ilaclari (antikoagulanlar, tansiyon ilaclari ve kalsiyum kanal blokerleri dahil) alan kisiler icin guvenli olmayabilir. Bu nedenle, kisi hesperidin’i diger ilaclarla birlikte kullanmayi dusunuyorsa, doktoruna danismasi onemli bir konudur.
Klinik arastirmalar, hesperidin’in kan pihtilasmasini etkileyebilecegini ve kanama riskini artirabilecegini dusundurmektedir. Antikoagulan, antiplatelet ilaclar alan ve kanama bozuklugu olanlar hesperidin almamalidir. Ek olarak, ameliyattan sonraki iki hafta icinde (once ve sonra) hesperidin ve narenciye gibi gidalardan kacinmak en guvenli yoldur. Baslica turuncgil biyoflavonoidleri iceren iki takviyenin kullanimiyla iliskili bildirilen bir trombositopenik purpura (kolay veya asiri kanamaya veya morarmaya neden olabilen bir bozukluk) vakasi bulunmaktadir. Bir durumu kendi kendine tedavi etmenin ve standart bakimdan kacinmanin veya geciktirmenin ciddi sonuclara yol acabilecegini unutulmamalidir. Ayrica hamile kadinlarda, emziren annelerde, cocuklarda ve tibbi durumu olanlarda veya ilac kullananlarda pek cok takviyenin guvenligi olusturulmamistir.

Dozaj ve Hazirlama
Onerilen bir hesperidin dozunu saglamak icin yeterli bilimsel veri yoktur. Takviyenin klinik calismalarinda cesitli dozlar kullanilmistir. Ornegin, hesperidinin bacaklarda dolasimi iyilestirmedeki rolunu arastirmak icin 150 mg hesperidin metil kalkon, 150 mg kasap supurgesi koku ekstresi ve 100 mg askorbik asit iceren bir urun kullanildi. Daha genel olarak, arastirmalarda tipik olarak 50-150 mg’lik dozlar kullanilmistir, ancak bazi calismalar 4-12 haftalik bir sure boyunca 600 mg’dan fazla kullanmistir. Bununla birlikte, bu miktarlardan herhangi birinin uzun sureli kullaniminin guvenligi yeterince arastirilmamis veya kurulmamistir. Sizin icin uygun doz, yasiniz, cinsiyeti ve tibbi gecmisi gibi faktorlere bagli olabilir. Kisisellestirilmis tavsiye almak icin saglik uzmaniyla gorusulmesi tavsiye edilmektedir.
Daha fazla limon, misket limonu, tatli portakal, mandalina ve greyfurt tuketerek hesperidin alimini artirabilir. Nane otunun taze ve kurutulmus formlari bir baska onemli beslenme kaynagidir. Bazi kisiler hesperidin takviyelerini saglikli gida magazalarinda veya cevrimici olarak satin alabilirler. Amerika BirlesIk Devletleri’nde takviyeler buyuk olcude duzenlenmediginden, satin alinan bir takviye aldiginda, hesperidin disinda baska maddeler de alabileceginizi unutulmamalidir. Ulusal Saglik Enstituleri (NIH) Eger satin almadan once urunun uzerinde etikette bilgilerin eksIksiz olup olmadigi kontrol edilmelidir. Bu etiket, porsiyon basina aktif bilesen miktari ve dolgu maddeleri, baglayicilar ve aromalar gibi diger eklenen bilesenler dahil olmak uzere hayati bilgiler icermektedir.
NIH, kalite testi saglayan bir ucuncu taraf kurulustan onay muhru iceren bir urun alinmasini onerir. Bu kuruluslar arasinda US Pharmacopeia, ConsumerLab.com ve NSF International bulunmaktadir. Bu kuruluslardan birinin onay muhru, urunun guvenligini veya etkinligini garanti etmez, ancak urunun uygun sekilde uretildigine, etikette listelenen bilesenleri icerdigine ve zararli kirletici seviyeleri icermedigine dair guvence saglamaktadir.
Narenciye alimini artirmak bir miktar fayda saglayabilirken, bunu yapmak tibbi tedavinin veya genel saglikli yasam tarzi uygulamalarinin yerine kullanilmamalidir. Hesperidin kullanmayi dusunenler bu takviyenin, artilari ve eksileri tartmak, kendisi icin uygun olup olmadigini anlamak icin uzman bir doktora danismasi tavsiye edilmektedir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:12.