IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 31 Ağustos 2020, 09:49   #1
Standart Kuark (Quark) Peyniri

Deneyimli firinci veya asci ozellikle yuksek proteinli, etsiz yemekler yapmak istiyorsa kuark peyniri kullanmayi tercih ederler. Kuark doku ve gorunumde yogurt, krem fraiche ve suzme peynirine benzeyen kremsi, yaslanmamis bir peynirdir. Bu daha iyi bilinen sut urunlerine benzer sekilde, kuarklari dips, firinlanmis urunler veya sadece tost uzerine yaymak icin kullanabilir. Cok fazla seker, tuz veya karbonhidrat eklemeden bircok farkli tarife ekstra protein, krema ve biraz “tang” eklemenin iyi bir yoludur.

Kuark (Quark) Nedir?
Quark, sutte peynir alti suyunun pihtidan ayrilmasina neden olan bir bakteri turu olan laktik asit ile birlestirilerek yapilan kremsi, taze, eksi (veya “asit seti”) bir peynirdir. Kuark tadi laktik asit varligi kuarka yogurt gibi ince bir eksi tat vermektedir. Cogu insan, ne cok tatli ne de eksi olan hafif bir tada sahip oldugunu fark etmektedir. Yapisi tam olarak nasil yapildigina ve gerildigine baglidir, ancak genellikle zengin, kalin bir yogurdu andirir .
Kuark yakin zamanda ABD’de daha populer ve yaygin olarak kullanilmasina ragmen, Orta Avrupa ve Iskandinav bolgesinde 14. yuzyila dayanan nispeten uzun bir tarihe sahiptir. Kurulusundan bu yana, en cok Almanya, Danimarka, Norvec, Polonya, Rusya ve Avusturya gibi ulkelerde tuketilmektedir. Kuark Almanca’nin taze lor kelimesidir. (Aslinda, bazilari Almanya’nin Yunan yogurdu olarak adlandirmaktadir.)
Kuark, bu Avrupa tarzi peynir icin Ingilizce adi haline gelse de, dunya capinda asagidaki gibi birkac farkli isimle geciyor:
• Twaróg
• Quarg
• Kuru lor peyniri
• Ciftci peyniri
• Pot peyniri
Neredeyse her zaman kremsi ve biraz tart olsa da, her biri bitmis urunu etkileyen kendi hazirlama ve suzme yontemine sahip farkli mutfaklarda bircok kuark peyniri kullanimi vardir.



Kuark Peyniri Besin Degeri
Kuark peyniri sadece birkac temel bilesenle yapilir, bu bilesenler kulturlu sut (genellikle pastorize), tuz ve enzimlerdir. Diger bazi saglikli peynirlerde oldugu gibi, kuark seker ve karbonhidrat bakimindan dusuk, protein bakimindan yuksek ve ayni zamanda saglikli yag kaynagidir . Diger bazi peynirlerle karsilastirildiginda, kalorisi nispeten dusuktur ve uretildigi sut turune bagli olarak biraz daha az yag icerebilir.
Kuark tipik olarak suzme peynir de dahil olmak uzere diger peynirlerden daha az tuz icermektedir. Rennet ile yapilan bazi yasli peynirlerin (ruminant memelilerin midelerinde uretilen enzimler) aksine, kuark peynir mayasi icermez ve bu nedenle vejetaryenler arasinda tercih edilen bir secimdir.
Kuark hakkinda en iyi seylerden biri, cesitli fermente gidalarda bulunan ve sindirimi destekleyen yararli probiyotik bakterilerin varligidir. Kuark, mezofilik Lactococcus baslangic kulturleriyle fermente edilmis sutten yapilir ve fermente edilmemis peynirlere bazi ilave faydalar saglamaktadir. 150 gramlik bir porsiyon (1/2 fincandan biraz daha fazla) sade, otla beslenen kuark sunlari icerir :
• 140 kalori
• 4 gram karbonhidrat
• 16 gram protein
• 6 gram yag
• 150 miligram kalsiyum (Gunluk ihtiyacin% 10’u)
• 200 miligram potasyum (Gunluk ihtiyacin% 6’si)
Kuark Peynirinin Faydalari ve Kullanimlari
Iste bu peynir turunun bazi faydalari:

Yuksek Protein
Karbonhidratlara ve yaglara kiyasla yuksek oranda protein icerdiginden, kuark saglikli kahvaltilar ve tatlilar dahil olmak uzere cesitli tariflere dolgu eklemektedir. Proteinli yiyecekler sizi dolu tutmak, kaslara ve beyne enerji saglamak, bag dokusunu onarmak ve cok daha fazlasi icin onemlidir.

Iyi Kalsiyum ve Potasyum Kaynagi
Yumusak peynirler de dahil olmak uzere sut urunleri, kemikleri guclu tutmak, kalp ve dis sagligini desteklemek ve diger bircok islevi yapmak icin gerekli olan onemli bir mineral olan en iyi kalsiyum kaynaklarindan bazilaridir. Kalsiyuma ek olarak, tam yagli sut ile yapilan kuark ayrica bazi potasyum, A vitamini, B6 ve B12 gibi B vitaminleri ve biraz fosfor ve D vitamini saglamaktadir.

Faydali Probiyotik Bakteriler Icerir
Kuark, sut sekerlerinin laktik asit bakterilerine ve kulturlerine donusturuldugu fermantasyon islemi ile yapilir. Bu sadece sutun kalinlasmasina yardimci olur ve bitmis urune tart verir, hos tadi verir, ayni zamanda bagirsak sagligi icin de fayda saglamaktadir. Fermente sut urunlerinde bulunan saglikli canli kulturler, bagirsaginizi besin emilimini, bagisIklik fonksiyonunu ve hatta istah kontrolunu destekleme gibi faydalari olan dost bakteriler ile doldurmaya yardimci olabilir.

Dusuk Seker, Tuz ve Karbonhidrat Icerir
Yukarida belirtildigi gibi, kuark seker, karbonhidrat ve tuz bakimindan dusuktur, bu nedenle keto diyeti (kucuk ila orta miktarlarda), yuksek proteinli diyetler, dusuk sodyum da dahil olmak uzere bircok farkli diyet izleyen kisilerin tadini cikarabilecekleri bir besindir. Izlenebilecek diyetler arasibda DASH, MIND diyeti ve digerleri olabilir. Kuark, bagisIklik sistemini desteklemek ve antienflamatuar etkileri nedeniyle kronik hastaliklarin onlenmesine yardimci olan bir diyet cesidir olan Budwig diyetinde suzme peynir yerine kullanilabilir.



Kuark Peyniri Nasil Kullanilir?
Kuark peyniri, gunumuzde buyuk supermarketlerde ve cevrimici marketlerde daha yaygin bir sekilde temin edildigi icin daha fazla kullanilabilir hale gelmistir. Alman lezzetleri, Avrupa firinlari ve dogal saglik gida magazalarinin yani sira ozel peynir dukkanlari ve bazi ciftci pazarlarinda da bulunabilir. Kuark ve krem peynir temelde ayni midir? Kuark suzulmus taze peynir oldugundan dolayi, eski moda krem peynirlere cok benzemektedir. Ancak, bugun satilan cogu ticari krem peynirden daha krema ve biraz daha kivamlidir.
Kuark, hem tatli hem de tuzlu tariflerde harikadir, agir krema ve eksi krema gibi daha kalorili urunler icin saglikli bir pisirme ikamesi olarak islem gormektedir. Ayrica protein acisindan da daha yuksektir. Temelde krem peynir, yogurt veya suzme peynir gibi sut urunlerini gerektiren herhangi bir tarifte bunlarin yerine kuarkta kullanilabilir. Iste kuark peynirinin kullanilabilecegi bazi tarifler:
• Peynirli kek ve fareler
• Dip soslar
• Patates puresi
• Turta, kek, muz ve diger pismis urunler
• Krep ve waffle
• Taze meyveler veya diger meyveler ile granola parfe
• Omlet, quiches ve frittatas
• Koriler, kremali corbalar ve guvecler
• Smoothies

Kuark Peyniri Yan Etkileri
Kuark peyniri inek sutuyle yapilir, bu nedenle laktoz intoleransi veya sut alerjisi olan insanlar tarafindan iyi tolere edilmeyebilir. Yemek yemenin siskinlik, gaz ve ishal gibi semptomlara neden oldugunu fark edilirse, diyetten cikarilmalidir. Bununla birlikte, saglikli probiyotik bakteriler icerdiginden sindirimi diger sut urunlerinden daha kolay olabilir. Muhtemelen kisi yogurt tolere edebiliyorsa, kuark da yiyebilir.
Bazi markalar aromali ve tatlandirilmissa seker bakimindan yuksek olabilir, bu nedenle kalorileri ve sekeri kontrol altinda tutmak icin sade kuark tercih edilmelidir. (Tam yagli sut ile yapilan tam yagli peynir, en fazla yagda cozunen vitaminleri saglar, ayrica genellikle en iyi tada sahiptir.) Saglik faydalarindan daha fazla yararlanmak icin, vitaminler, mineraller ve saglikli enzimlerle dolu cig sut ile ev yapimi peynir yapma denenmelidir.
Kuark yogurt ve suzme peynirine benzeyen kremsi, taze, eksi bir peynirdir. Sutu laktik asit ile birlestirerek hafif eksi bir tat verir. Kuark peyniri protein bakimindan yuksektir ve seker (sekersiz oldugunda), karbonhidrat, tuz ve yag bakimindan nispeten dusuktur. Iyi bir kalsiyum, potasyum kaynagidir ve ayrica baska besinler de vardir. Eski peynirlerin aksine peynir mayasi ile yapilmaz, bu yuzden vejetaryenler tarafindan tercih edilir. Ayrica dusuk karbonhidrat, DASH ve dusuk sodyum diyetlerini takip eden insanlar icin iyi bir secimdir.
Hem tatli hem de tuzlu tariflerde kuark kullanimi, tipki yogurt ya da kremada oldugu gibi lezzet vermektedir. Kek ve turta gibi pismis mallarda, granola ile tepesinde, omletlerde, kreplerde ve daha fazla tarifte kullanilabilir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:37.