IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 26 Haziran 2020, 09:40   #1
Standart Ravent Otunun (Isgin) Az Bilinen Saglik Faydalari

Ravent’in meyve mi sebze mi olduguna dair tartismalar devam etmesine ragmen, Cin tibbinda mide rahatsizliklarini yatistirmak icin olan etkisi ciddi bir sekilde arastirilmistir. Ravent gunumuzde tum Avrupa ve Kuzey Amerika’da oldukca populerdir, kemikleri guclendirmek ve beyin sagligini arttirdigi bilinir. Bunun harici daha pek cok faydasi olduguna dair iddialar bulunmaktadir. Bu yazida ravent ne oldugu ve saglik acisindan faydalarinin neler olduguna dair bilgiler bulunmaktadir.

Ravent Nedir?
Ravent bitkisi, kirmizi kereviz (bir cesit) gibi gorunur, ancak buyuk yapraklari vardir ve genellikle bir meyve olarak kabul edilir. Ayni zamanda Isgin, iskin,uckun otu olarak da anilmaktadir. Bitkinin govdesi genellikle cig olarak da yenebilen pisirilir. Bir porsiyon ravent gunluk K vitamini ihtiyaclarinizin % 45’ini karsilamakta ve muhteviyatindaki besinler kemik sagligini desteklemektedir. Raventteki C vitamini enfeksiyonlari onler ve icerigindeki A vitamini ve lutein gorme sagligini artirir.
Bunun yaninda Ravent botanik olarak bir sebze olmasina ragmen, 1947’de Amerika BirlesIk Devletleri, ithal sebzelere uygulanan yuksek tarifelerden kacinmak icin bir meyve olarak atfedilmistir. Ravent, 14. yuzyilda Ipek Yolu uzerinden Avrupa’ya ulasti. Ve 1800’lerin basinda Avrupali yerlesimciler tarafindan Kuzey Amerika’ya getirilmistir.



Ravent’in Saglik Acisindan Faydalari Nelerdir?
Ravent’in mide sIkayetleri haricinde daha bir cok yarari olduguna dair bilgiler bulunmaktadir. Faydalarindan bazilari su sekilde siralanabilir:

Kabizligi Azaltir
Dogal bir mushil olan ravent kabizligi tedavi etmek icin kullanilabilir. Calismalar, raventin tanen icerigi sayesinde antidiyareik etkilere sahip oldugunu gostermektedir. Ayrica sennosidler, uyarici mushil olarak islev goren bilesIkler icerir. Ravent ayrica sindirim sagligini artirabilecek yuksek miktarda diyet lifi icermektedir.

Kemikleri Guclendirir
Ravent, kemik metabolizmasinda rol oynayan ve osteoporozun onlenmesine yardimci olan iyi bir K vitamini kaynagidir. K vitamini kemik olusumu icin de onemlidir. Yapilan bir calisma, K vitamininin kirik riskini nasil azaltabilecegi hakkinda bulgular bulunmaktadir. Ravent de iyi bir kalsiyum kaynagidir (bir bardak gunluk ihtiyacin % 10’unu karsilar) ve kalsiyum da kemik sagligi icin onemli baska bir mineraldir.
Beyin Sagligini Artirir
Raventteki K vitamini beyindeki noron hasarini sinirlar ve bu Alzheimer’i onleme noktasina gelebilir. Bir calismaya gore, ravent beyindeki iltihaplarin tedavisinde yardimci olabilir. Bu, Alzheimer, inme ve ALS’ye (amyotrofik lateral skleroz) karsi koruyucu bir onlem haline getirir.

Kilo Vermeye Yardimci Olur
Ravent’in kotu kolesterolu azalttigi tespit edilmistir ve dusuk kalorili bir gida secimi oldugundan, kilo verme diyetine harika bir katki olabilir. Ayni zamanda yararli ozelliklerini veren yesil cayda ayni bilesIkler olan katesinler icerir. Katesinlerin metabolizmayi arttirdigi bilinmektedir ve bu ayni zamanda vucut yagini yakmaya ve kilo vermeye yardimci olur. Ravent ayrica kilo vermek icin onemli bir baska besin olan iyi bir lif kaynagidir. Laksatif ozellikleri nedeniyle, ravent belirli kilo verme icin yapilab takviyeler olusumlarinda onemli bir bilesendir.

Kanserle Mucadeleye Yardimci Olur
Yapilan hayvan calismalari, ravent icinde renklerini veren konsantre bir kimyasal olan physcion’un 48 saat icinde kanser hucrelerinin% 50’sini oldurebilecegini gostermistir. Yine de bir sonuca varmadan once bu konuda daha fazla arastirmaya ihtiyac oldugunun goz onunde tutulmasi gerekir. Ravent’in kanserle mucadele ozellikleri, pisirildiginde ozellikle artar fakat bu surenin 20 dakikayi gecmemesi gerekir. Calismalar ozellikle kanserli olmayan saglikli hucrelerin aktivitesini onemli olcude arttirdigini gostermistir.



Diyabet Tedavisi Olabilir
Bazi arastirmalar, ravent govdelerinde bulunan bilesIklerin kan sekeri seviyelerini iyilestirmeye ve hatta kolesterolu dusurmeye yardimci olabilecegini gostermistir. Rhaponticin adi verilen aktif bilesigin diyabet hastalari icin yararli oldugu bulunmustur.

Kalbi Korur
Iyi bir lif kaynagi olan ravent, kolesterol seviyelerini dusurdugunu gostermistir. Ravent sapi lifinin tuketilmesinin kotu kolesterolu % 9 oraninda azalttigi bulunmustur. Yapilan baska calismalar, ravent icindeki arterleri hasardan koruyan ve aksi takdirde kardiyovaskuler hastaliga yol acabilecek aktif bilesIklerden bahsetmektedir. Bazi kaynaklar raventin kan basincini da dusurebilecegini sobelirtmektedir.

Gorme Yetisini Artirabilir
Bu konuda daha az bilgi olmasinin yaninda ravent, her ikisi de gorme icin iyi calisan lutein ve C vitamini kaynagi oldugunu bilmek gerekir.

Bobrek Sagligina Yardimci Olabilir
Yapilan bir calisma, ravent takviyesinin evre 3 ve evre 4 kronik bobrek hastaliginin tedavisinde terapotik etkileri nasil gelistirebilecegini gostermektedir. Ancak ravent bazi oksalik asit icerdiginden, bobrek taslarina neden olabilir veya agirlastirabilir. Bu nedenle, tuketmeden once dktora danisilmasi tavsiye edilmektedir.

PMS Belirtilerini Giderir
Calismalar, raventin sicak basmalari hafifletebilecegini gosteriyor ve bu ozellikle perimenopozun nedeni icin gecerlidir. Ravent ayrica fitoostrojenler icerir ve bazi arastirmalar bu tur gidalarin menopoz semptomlarini hafifletmeye yardimci olabilecegini belirtmektedir.

Cilt Yaslanmasini Geciktirir
Ravent A vitamini deposudur. Bu dogal antioksidan, serbest radikalleri notralize etmeye yardimci olur ve yaslanma belirtilerini (kirisIkliklar ve ince cizgiler gibi) geciktirir. Bu nedenle, ravent, serbest radikallerin hucre hasarini onleyerek cildi genc ve parlak tutmaktadir. Ravent, dogal bir antibakteriyel ve antifungal ajandir ve cildi cesitli enfeksiyonlardan korumaya yardimci olur. Ham ravent, bir macun seklinde, alternatif tip uygulayicilari tarafindan cesitli cilt enfeksiyonlari icin topikal bir uygulama olarak savunulmustur. Faydalarindan istifade edebilmek icin ravent saplarindan bir macun yapabilir ve yuze uygulayabilir,15 dakika bekletildikten sonra soguk suyla yikanmali ve her sabah bu uygulama tekrarlanmalidir.

Dogal Sac Boyama Maddesi Olarak Calisir
Ravent koku saca acik kahverengi veya sarisin bir renk verdigi bilinen iyi bir oksalik asit dozu icerir. Oksalik asit varligi sac renginin daha uzun sure dayanmasini saglar ve sac derisine zarar vermez. Iki bardak suya yaklasIk uc yemek kasigi toz ravent koku eklenerek 15 dakika pisirilmeli ve bir gece dinlendirilmelidir. Pasosu suzulup sabahlari sac bu su ile yikanmali ve durulanmamalidir. Bu sekilde harika bir sac rengi elde edilebilir.

Ravent Lezzeti Neden Eksidir?
Sadece eksi degil ayni zamanda hafif buruk bir tadi vardir. Bunun nedeni, icindeki yuksek miktarda malik asit ve oksalik asittir. Malik asit cogu meyve ve sebzede yaygin olarak bulunur ve bu yiyeceklerin coguna eksi tat vermektedir. Oldukca ilginc bir sekilde, karanlikta buyuyen raventin daha az eksi oldugu tespit edilmistir.



Ravent Zehirli midir?
Yapraklarda oksalik asit (saplardan daha fazla) acisindan cok zengindir ve bu onlari toksIk hale getirir. Bu yuzden yapraklarin tuketilmesi tavsiye edilmemektedir. Ravent yapraklarindaki antrakinon glikozitler olarak adlandirilan diger bilesIkler de yapraklari toksIk hale getirebilir. Bu sebeplerden dolayi saplarinin tuketilmesi tavsiye edilmektedir. Toksisite belirtileri agizda ve bogazda yanma hissi, goz agrisi, nefes almada zorluk, ishal, halsizlik ve hatta kusmayi icerir. Olum gerceklesebilir, ancak bunun icin cok fazla ravent yapragi tuketmesi gerektiginden oldukca nadirdir.

Ravent Nasil Yenir?
Tuketim icin sadece saplara odaklanilmalidir ve cig olarak yenilebilir. Onlari biraz sekere veya bali batirilabilir, ayrica meyve suyu da yapabilir. Ya da saplari 20 dakika sicak suya batirip demlenmesi saglanarak cayi da yapilabilir. Dozdan olarak, 1 kg vucut agirligi basina 20 ila 50 miligram ravent guvenli kabul edilmektedir.

Ravent’in Yan Etkileri Nelerdir?
• Cocuklar icin zararli olabilir: Ravent saplari daha az oksalik asit icermesine ragmen, 4 yasin altindaki cocuklar icin hala zararli olabilirler.
• Hamilelik ve emzirme sorunlari: Ravent gidalarda bulunanlardan daha fazla miktarlarda kullanilirsa guvensiz olabilir.
• Ishal veya kabizligi agirlastirabilir: Ravent fazlasi bu kosullari agirlastirabilir.
• Bobrek tasi: Oksalik asitin varligi nedeniyle, ravent bobrek taslarini agirlastirabilir.
• Karaciger sorunlari: Ravent, karaciger sorunlari olan kisilerde sorunu daha da kotulestirebilir.
Alinirken saglam ve gevrek saplari ve parlak derileri olan ravent aranmalidir. Bolunmus uclari olan saplardan kacinilmali, daha genc bir bitkiyi isaret ettikleri icin daha kucuk yapraklari olanlar tercih edilmelidir. Durum ne olursa olsun yapraklar tuketilmemelidir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 18 Nisan 2021, 07:38   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Ne çok faydası varmış

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:38.