IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 29 Haziran 2020, 09:10   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Acai Uzumu: Besin Degeri, Tarihi, Kullanim Alanlari ve Yan Etkileri

Acai (Euterpe oleracea) meyveleri binlerce yildir insan sagligini iyilestirmek icin insanlar tarafindan tuketilmektedir. Bu meyve, genel sagligi iyilestirdigi bilinen cesitli ozelliklere sahiptir. Artrit, inflamasyon, erektil disfonksiyon, obezite, kalp hastaligi ve kolesterolu onlemeye yardimci oldugu iddia edilmektedir. Sadece kilo kaybina ve sindirime yardimci olmakla kalmaz, ayni zamanda bagisIkligi gelistirir, saglikli cilt ve saclar icin faydalari bulunmaktadir. Bu yazida acai meyvesinin ne oldugu, tarihi, kullanim alanlari ve icerigi hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Acai Meyvesi Nedir?
Diyete ekleyebilecek bircok saglikli meyve vardir, ancak acai (telaffuz ah-sigh-ee) berry, bulunabilecek en saglikli meyvelerden biridir. Bu meyve acai karpuzu, acai uzumu ve acai meyvesi olarak anilmaktadir. Bu kirmizimsi-mor yuvarlak meyveler Guney Amerika’nin yagmur ormanlarinda bulunur. Antioksidanlar ve kilo kaybina yardimci olan, kolesterolu dusuren ve diger bircok fayda saglamanin yani sira kalp sagligini destekleyen onemli vitamin ve mineraller icerirler.



Acai Meyvesi Tarihi
Acai meyveleri binlerce yildir vardir, ancak 1990’larda Bati ulkeleri tarafindan taninmaya baslanmistir. Bu meyvelerin ilk once Amazon kabileleri tarafindan cesitli rahatsizliklari tedavi etmek icin kullanildigi biliniyordu. Acai meyvelerinin dogal antioksidan ozelliklere sahip oldugunu ve bunlari yediklerinde kolesterolu dusurdugu, saglikli bir kalbi tesvik ettigini ve prostat buyumesini kontrol ettigini (doganin viagra) tespit edilmistir. Acai meyveleri de hamur haline getirilmis ve cok saglikli oldugu bilinen sarap yapiminda kullanilmistir.

Acai Karpuzu Besin Degeri Nedir?
Acai meyveleri, bir dizi onemli mineral ve hayati besin icerdiginden diyete besleyici bir katki olabilir. Asagida bu meyvelerin beslenme profili verilmistir.
100 gram saf acai meyvesi icerir:
• 70 kalori
• 5 gram yag
• 1 gram protein
• 1 gram diyet lifi
• 4 gram karbonhidrat
• 750 IU A vitamini
• 20 miligram kalsiyum
Vitaminler ve Mineraller: Acai meyveleri, daha saglikli bir vucut gelistirmeye, toksinleri temizlemeye ve bagisIklik sistemini guclendirmeye yardimci olan hayati vitaminler ve minerallerle doludur.
Antioksidanlar: Genel sagligin korunmasinda hayati bir rol oynayan antioksidanlar bakimindan zengindirler. Serbest olan radikallerdeki oksidatif hasar oranini bu antioksidanlar, yavaslatmaktadir.

Yaglar: Bu meyveler onemli miktarda yag icerir, ancak cogu saglikli yaglardir. Bu yaglar kotu kolesterolu azaltmaya ve vucutta iyi kolesterolu artirmaya yardimci olabilir. Ayrica kilo kaybina yardimci olabilirler.

Acai Berry ve Goji Berry
Hem acai hem de goji meyveleri son derece besleyicidir ve binlerce yildir geleneksel tipta kullanilmaktadir. Acai gibi, goji meyveleri de vucuda gucunu artirarak, dayanikliligini ve dogurganligini gelistirmeye ve karacigeri ve kalbi korumaya yardimci olabilecek cok cesitli vitamin ve mineraller icerdigi bilinmektedir. Hem acai hem de goji meyveleri besin acisindan zengindir. Acai meyveleri cok daha fazla antioksidan icerirken, goji meyveleri yag iceriginde daha dusuktur.
Goji meyveleri A ve C vitaminleri, demir ve kalsiyum seviyelerinde biraz daha yuksek iken, acai meyveleri goji meyvelerine gore daha az seker ve karbonhidrat icermektedir. Genel olarak, her iki meyvelerin esit derecede saglikli olmasidir. Her ikisinin de avantajlarindan yararlanmanin en iyi yolu onlari birlikte tuketmektir.

Acai Meyvesi Nasil Kullanilir?
Acai meyveleri cig olarak yenebilir veya asagidaki yollardan biriyle kullanilabilir:
• Saglikli bir smoothie yapmak veya sallamak icin onlari sutle karistirilabilir.
• Birkac krem, ana bilesenleri olarak acai berry kullanir. Faydalari elde etmek icin bunlardan herhangi biri cilde uygulanabilir.
• Bulunulan ulkede taze acai meyveleri yoksa tabletler veya kapsuller kullanilabilir.
• Meyveleri bir meyve sIkacaginda ezilip ve ek bir destek icin chia veya kenevir ilave edilebilir. Bununla birlikte, meyve suyu sIkma isleminde, sekerin konsantrasyonu nedeniyle kismi yaklasIk ¼ fincan ile sinirlandirilmalidir.



Acai Meyvesi Nasil Secilir ve Saklanir?
Vucudun metabolizma islevini arttirmak, toksinleri temizlemek ve daha genc ve puruzsuz gorunumlu bir cilt ortaya cikarmak icin yukaridaki formlardan herhangi birinde kucuk bir miktar kullanilabilir. Cesitli markalarin Acai berry takviyeleri eczanelerde kolayca bulunabilir. Satin almadan once yan etkileri kontrol ettiginizden emin olunmalidir. Ayrica organik olanlar ve tescilli olanlar tercih edilmelidir. Bunun yaninda taze iken tuketimi tercih edilirse, sogutulmali ve bir hafta icinde tuketilmelidir. Takviyelerin raf omru yaklasIk 1 yildir, bu nedenle serin ve kuru bir yerde saklanabilirler. Ancak Acai berry suyu, meyveleri sIktiktan hemen sonra tuketilmelidir.

Acai Uzumu Hakkinda Bazi Gercekler
• Acai meyveleri, caglardan beri kilo kaybi takviyeleri olarak kullanilmaktadir.
• Acai palmiyesi Guney Amerika’nin yagmur ormanlarinda da yetisir.
• Acai meyveleri yaban mersini ve uzumlerin 10 kati antioksidan icerir.
• Antioksidan gucleri kirmizi uzum ve kirmizi saraptan 33 kat daha fazladir.

Yan Etkiler Var midir?
Acai berry takviyeleri bazen kilo vermek isteyenler icin pazarlanir. Bununla birlikte, bazi arastirmalar bazi kilo kaybi takviyelerinin saglik uzerinde olumsuz etkileri olabilecegini gostermektedir. Bu meyveler, polen alerjisi olan kisiler tarafindan tuketilmemelidir cunku bu alerjileri daha da agirlastirdigi bilinmektedir. Bununla birlikte, sinirli arastirma mevcuttur. Anekdot kanitlarina gore, acai meyvelerinin asiri tuketimi ishale, bagirsak sisteminde tahrise, bas agrilarina ve gorme azalmasina neden olabilir. Bu meyveleri sinirli miktarlarda tuketildigi surece, vucut icin yararli etkileri olabilir. Acai meyveleri icin onerilen bir doz olmamasina ragmen, duzenli gida miktarlarinda olmasi guvenli olmalidir.
Acai meyveleri besin acisindan yogundur. Kolesterolu dusurmeye, cilt dokusunu iyilestirmeye ve sac buyumesini tesvik etmeye yardimci olabilecek antioksidanlar ve vitaminlerle doludur. Calismalar, meyvelerin kilo vermeye yardimci olabilecegini, beyni koruyabilecegini ve bagisIkligi artirabilecegini gostermektedir. Acai berry ozleri uzerinde yapilan arastirmalar, anti-tumor, anti-diyabetik ve yaslanma karsiti ozellikler gostermistir.
Acai meyveleri taze meyveler, dondurulmus meyveler, findik ezmesi, badem sutu, findik ve tohumlarla dolu oldugu icin son derece sagliklidir. Bu vucuda bircok antioksidan, vitamin, mineral, lif, protein ve saglikli yag saglamaktadir. Hamilelik sirasinda acai meyvelerini ozlemek muhtemelen vucut yeterli besin almadigi icin olabilir. Meyveler hamilelik sirasinda diyetine saglikli bir katki olacaktir.
Bunun yaninda Acai meyveleri tropikal ve aci tadi bir tadi vardir. Ayrica bitter cikolataninkine benzer bir tadi vardir. Suyu gunde yaklasIk ¼ bardak meyve suyu icilebilir. Acai berry tozu, meyve sulari ve smoothies ile karistirilabilir veya yulaf ezmesi, yogurt parfe uzerine serpilebilir. Bir porsiyonda 6 gramdan fazla seker kullanilmamalidir. Ayrica cayi da demlenebilir.
 
Alt 18 Nisan 2021, 07:38   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık paylaşım için teşekkür ederiz

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:42.