IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


4Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By Berru
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By L_


 
 
Seçenekler Stil
Alt 24 Haziran 2020, 08:59   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kakule’nin Saglik Acisindan Faydalari

Kakule bircok kulturde baharat ve geleneksel bir ilac olarak kullanilmistir. Modern bilim kakuleyi kolesterolu dusurmeye, diyabeti iyilestirmeye ve kalp hastaligi riskini azaltmaya yardimci olabilecegini gostermektedir. Bu yazida kakulenin saglik acisindan yararlari hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Kan Yaglarini Azaltmak
Yapilan bir calisma da 3 aylik bir sure boyunca, 20 kisiye yesil kakule tozu takviyesi yapilmis ve gozlemlenmistir. Bu bireylerin total kolesterollerinde % 19, LDL kolesterol % 25’lik ve trigliseritler yuksek kan basinci % 15 dusus olmustur. Yesil kakule verilen grupta 80 diyabet oncesi kadinda, 2 ay sonra daha dusuk toplam kolesterol ve dusuk LDL kolesterol olmustur. Benzer sekilde, 87 asiri kilolu ve obez insan uzerinde yapilan bir klinik calismada yesil kakule ozutu, HDL kolesterolu arttirirken kan trigliserit ve LDL kolesterol seviyelerini dusurmustur.
Tip 2 diyabetli 83 kisi uzerinde yapilan bir baska calismada, yesil kakule kan trigliseritlerini azaltmis, ancak kolesterolu etkilememistir. 8 hafta boyunca yesil kakule tozu takviyeleri 204 tip 2 diyabet hastasiyla yapilan bir klinik calismada toplam kolesterol, LDL ve ayni zamanda HDL kolesterol seviyelerini de onemli olcude azaltmistir. Yuksek kolesterolu olan sicanlar uzerinde yapilan bir calismada yesil kakule yagini tozundan ayirmis ve yagin kolesterolu azaltmada tek basina tozdan daha etkili oldugu bulunmustur. Birlikte ele alindiginda, sinirli kanitlar kakulenin kan kolesterolunu ve trigliseritleri dusurmeye yardimci olabilecegini dusundurmektedir.



Diyabet
Tip 2 diyabetli 83 asiri kilolu insan uzerinde yapilan bir klinik calismada yesil kakule, muhtemelen SIRT1 uretimini artirarak kan insulini ve insulin direncini azaltmistir. Yesil kakule, asiri kilolu veya alkolik olmayan yagli karaciger hastaligi olan obez olan 87 kisi uzerinde yapilan klinik bir calismada ayni etkilere sahip olmustur. 80 diyabet oncesi kadin uzerinde yapilan bir calismada, yesil kakule verilenlerin kan sekeri seviyelerinde 2 ay boyunca plasebo alanlara gore anlamli bir fark olculmemistir, ancak insulin duyarliliginda iyilesme gorulmustur. Bununla birlikte, 204 tip 2 diyabet hastasiyla yapilan bir calismada, yesil kakule takviyeleri (caylarinda 8 hafta boyunca gunde 3 g toz) kan sekeri seviyelerini iyilestirmemistir.
Diyabete benzer semptomlari olan sicanlara ortak diyabet ilaci olan pioglitazon verilen bir gruba kiyasla yesil kakule verilmistir. Her ikisi de kan kolesterolunu ve aclik kan sekeri seviyelerini azaltmada ve karaciger genislemesini onlemede etkili olmustur. Bununla birlikte, sadece pioglitazon bir yemekten sonra kan sekerini etkili bir sekilde dusurmustur. Sonuc olarak, karisIk sonuclarla ilgili sinirli kanitlar, kakule sekerinin insulin duyarliligini arttirirken seker ve insulini azaltarak diyabete yardimci olabilecegini gostermektedir. Potansiyel etkileri uzerine biraz isIk tutmak icin daha buyuk, daha saglam denemelere ihtiyac duyulmaktadir.

Enflamasyon
Diyabet oncesi 80 kadin uzerinde yapilan bir calisma, kakule takviyesini 8 hafta boyunca plasebo ile karsilastirilmistir. Yesil kakule alan hastalarda hs sonunda inflamatuar belirtecler azalmistir. Sismis penceleri (uyarilmis odem) olan sicanlara, yesil kakule ozutu veya sislik yerinde ucucu yagi enjekte edildiginde iltihaplanma azalmistir. Ekstrakt / yag muhtemelen COX -2, IL-6 ve TNF-a ve iNOS dahil enflamatuar molekullerin uretimini bloke etmistir. Laboratuarda yesil bir kakule ekstrakti ile tedavi edilen bagisIklik hucreleri ile benzer sekilde enflamatuar faktorlerin baskilanmasi gozlenmistir, ekstrakt Thl’i baskilamis ve Th2 sitokinlerini arttirmistir. Sonuclar umut verici olsa da, tek bir klinik calisma ve bazi hayvan ve hucre arastirmalari, kakule iltihapli sorunlari iyilestirdigine dair yeterli kanit olarak kabul edilmemektedir ve daha ileri klinik arastirmalar gerekmektedir.

Antioksidan Aktivite
Onceki bolumde tarif edilen klinik calismada, kakule takviyesi de oksidatif stresin bir markorunu (malondialdehit) azaltmistir. Yuksek tansiyonu olan 20 kisi uzerinde yapilan klinik bir calismada, 3 aylik yesil kakule tozu takviyeleri antioksidan durumlarini % 90 artirmistir. Siyah kakule ile takviye edilmis yuksek yagli bir diyetle beslenen sicanlarda onemli miktarda antioksidan enzim seviyeleri olmustur. Bu superoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT) ve glutatyon S-transferaz (GST) hem karacigerlerinde hem de kalplerinde olmustur.

Kalp Hastaligi Riskinin Azaltilmasi
Kakulenin kalp hastaligini onlemedeki yararlari sadece birkac dusuk kaliteli klinik calisma, bazi hayvan ve hucre arastirmalariyla desteklenmektedir. Bu amacla kakule kullanimini destekleyecek yeterli kanit bulunmamaktadir.
Kan pihtilarini onleme
Yuksek tansiyonu olan 20 hasta 12 hafta boyunca yesil kakule takviyeleri almistir. Bu, kalp hastaligi riskini azaltarak pihtilari (fibrinoliz) cozme yeteneklerini arttirmistir. Insan kan orneklerinde pihtilasma (trombosit agregasyonu) yesil bir kakule ekstresi ile azaltilmistir.
Kalp hasarini azaltma
Yuksek yagli diyetle beslenen sicanlarda siyah kakule, yuksek glutatyon (GSH) icerigini koruyarak kalbi serbest radikallere karsi korumaya yardimci olmustur. 30 gun boyunca yesil kakule verilen sicanlar kalp krizinden sonra daha az kalp hasari yasamis ve daha yuksek antioksidan seviyelerini korumustur. Bunun nedeni, kakule serbest radikal supurucu ve antioksidan aktiviteleridir. Siyah kakule ozu ile tedavi edilen sicanlar, bazi kronik kalp problemleri vakalarina katkida bulunan Enterovirus (Coxsackie virusu) ile enfekte oldugunda daha az kalp hasari cekmistir.
Kan basincini dusurme
Hafif kan basinci yuksek olan ve ilac almayan yirmi hastaya 12 hafta boyunca gunde iki kez yesil kakule tozu verilmistir. Calismanin sonunda, kan basinci duzeyleri normal aralik icinde dusmustur. Hucrelerde ve farelerde yapilan calismalar, yesil kakulenin kan basincini iki mekanizma ile dusurdugunu dogrulamaktadir, bu kolinerjik yoldan ve kalsiyum iyon kanallarini kontrol ederek gerceklesmektedir. Kakule de bir diuretiktir. Yesil bir kakule ekstrakti ile beslenen sicanlarda idrar hacmi arttirmistir, daha yuksek seviyelerde sodyum ve potasyum iyonlari atilmistir. Diuretikler, kan basincini dusuren kan damari duvarlarini gevsetmeye yardimci oldugundan, genellikle tansiyon ilaclari ile birlikte recete edilmektedir. Bu, kakule potansiyelinin daha etkili bir terapotik olabilecegini dusundurmektedir.

Karacigeri Koruma
87 kilolu insan uzerinde yapilan klinik bir calismada yesil kakule, alkolsuz yagli karaciger hastaligi olanlarda yagli karaciger derecesini gelistirmistir. Ayni zamanda kan irisin ve HDL kolesterolu arttirirken trigliseritleri ve LDL kolesterolu dusurerek bu durumun riskini azaltmistir. Yuksek yagli bir diyetle beslenen farelerde, kara kakule ile 90 gunluk bir tedavi boyunca karaciger dokularinda artmis antioksidan enzimler ve glutatyon (GSH) olmustur. Sonuc olarak daha iyi karaciger fonksiyonlarini korumuslardir. Karaciger fonksiyonundaki iyilesme, yuksek karbonhidratli, yuksek yagli bir diyetle beslenen sicanlarda gorulen gelismis metabolik sendromun belirtileri arasinda olmustur. Yesil kakule ozutleri verilen sicanlarin karacigerde daha yuksek antioksidan enzim aktiviteleri (SOD, GSH ve GST) bulunmaktadir, bu da onlari stres altindaki hasarlardan korumustur.



Kilo kaybi ve Metabolik Sendrom
Yuksek karbonhidratli, yuksek yagli diyetle beslenen sicanlar metabolik sendrom gelistirmislerdir. Bu diyet siyah kakule (1,8-sineole zengin) ile desteklendiginde, metabolik sendrom semptomlari tersine dondurmustur: yag kutlesi azalmis, kalp ve karaciger fonksiyonu iyilesirken kan basinci ve trigliseritler de artmistir ve bununla birlikte yesil kakule ayni etkiye sahip olmamistir. Benzer bir calismada, yesil bir kakule tozu takviyesi ile yuksek karbonhidratli, yuksek yagli bir diyetle beslenen obez sicanlar, azaltilmis gobek yagi da dahil olmak uzere metabolik sendrom semptomlarinda bir iyilesme gostermistir.

Bagirsak Rahatsizligi
Bu baharat, antispazmodik etkisi nedeniyle hayvanlarda bagirsaktaki spazmlara bagli ishal ve mide kramplari gibi bagirsak rahatsizligi semptomlarini iyilestirmistir. Tavsan bagirsak hucrelerinin yesil kakule yagi ile tedavisi hareketi azaltmistir. Kakule bunu muhtemelen muskarinik reseptorleri (kolinerjik yol) bloke ederek basarmistir.

Ulser
Yesil kakule ozleri ve ucucu yaglar, sicanlarda alkol veya aspirinin neden oldugu mide lezyonlarini (ulserleri) onlemistir. Bununla birlikte, asiri mide asidinin neden oldugu ulserler kakule tedavisi ile duzelmemistir. Ayrica, ekstraktlardan biri ulser tedavisinde kullanilan bir ilac olan ranitidinden daha etkilidir. Mide ulserine (Helicobacter pylori) neden oldugu bilinen bakteriler, laboratuarda yesil kakule ozu varliginda hafifce inhibe edilmistir.

Astim
Antienflamatuar ozellikleri nedeniyle, kakule uzun zamandir astim icin bir halk ilacidir. Sicanlarda ve tavsan bogaz hucrelerinde test edildiginde, yesil kakule ekstraktinin anti-astim etkisi olmustur ve kalsiyum iyon kanallarinin kontrolu yoluyla hava yolu kaslarini gevsetmistir. Bununla birlikte, kakule Th2 alerjik tepkilerini uyarmistir, bu nedenle astim uzerindeki etkilerin insanlarda veya hayvanlarda ne olacagini soylemek zor olacaktir.

Kaygi
TSSB’ye benzer semptomlari olan sicanlara stresli seanslardan once veya sonra yesil kakule ozleri verilmistir. Her iki tedavide de, kakule almayan sicanlara kiyasla anksiyete ile iliskili davranislar duzelmistir. Bu etkiler muhtemelen strese bagli anksiyete ve depresyonu olan sicanlarda semptomlari azaltan kakule bir flavonoid olan quercetin’e baglidir.

Sakinlestirici Etki
Yesil bir kakule ozutu ile beslenen fareler, receteli bir sakinlestirici (diazepam) etkisine benzer sekilde sakinlestirilmistir. Daha fazla calismaya ihtiyac vardir, ancak bu yatistirici etki, kakulenin epilepsili hastalar icin iyi oldugu iddialarinin kaynagi olabilmektedir.

Agri
Yesil kakule yagi, sismis penceleri olan sicanlarda agriyi azaltmistir. Bu azalma aspirin ile tedavi edilen baska bir sican grubuna benzer sonuc vermistir.

Antibakteriyel ve Antifungal
Yesil kakule ozleri, bir laboratuarda test edildiginde birkac Candida mayasi turunun buyumesini yavaslatmistir. Bir salmonella gida guvenligi calismasinda yesil kakule esansiyel yagi, muhtemelen bakteriyel membran proteinlerini bozarak sut urunleri, yogurt ve salataliktaki bakteri sayisini azaltmistir. Siyah kakule ozleri ve ucucu yaglari test tuplerinde bircok bakteri ve mantar turunun buyumesini yavaslatabilmekte veya durdurabilmektedir. Ucucu yag, test edilen en fazla sayida turun (Bacillus pumilus, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Pseudomonas aeruginosa ve Saccharomyces cerevisiae) buyumesini azaltarak ozellikle etkili olmustur. Bununla birlikte, bunlarin insanlarda ve hatta hayvanlarda test edilmemis cok on sonuclar oldugu unutulmamalidir. Kakulenin normal dozlarda alindiginda bu mikroorganizmalarin neden oldugu enfeksiyonlarla savasmaya yardimci olup olamayacagini dogrulamak icin daha fazla klinik arastirmaya ihtiyac duyulmaktadir.



Agiz Sagligi
Agizda yaygin olarak bulunan birkac oyuga neden olan zararli mikroorganizma turlerinin (S.aureus, C. albicans, S. cerevisiae ve S. mutans)buyumesini hem siyah hemde yesil kakule ozleri inhibe etmistir. Kakule tarihsel olarak nefesi ferahlatmak ve hatta nikotin sakizinda kullanildiginda sigara icenlerin sigarayi birakmasina yardimci olmak icin cignenmistir, ancak anti bakteriyel ozelliklerinin insanlarda bosluklari iyilestirip iyilestirmedigini belirlemek icin daha fazla calismaya ihtiyac duyulmaktadir.

Kanser
Kakule antikanser mekanizmalari ve aktivitesi hakkinda bazi on arastirmalar bulunmaktadir. Hala hayvan ve hucre asamasindadir ve daha ileri klinik calismalar, bilesIklerinin kanser tedavilerinde faydali olup olmadigini henuz belirlememistir.

DNA’nin Korunmasi
Yesil kakule hucreleri serbest radikallerin DNA hasarina, protein ve yag hasarini azaltmaya (oksidasyon) karsi korumustur. Yesil kakule esansiyel yagi, kansere neden olan kimyasallarin DNA’ya baglanmasini engellemis ve kansere neden olabilecek DNA hasari riskini azaltmistir.

Kanser Buyumesini Onleme
Oral yesil doz kakule dozlari verilen fareler, hem cilt hem de mide kanserlerinin tumorlerinin sayisini ve boyutunu azaltmistir. Kansere karsi koruyucu bu etkiler, tumorler ortaya cikmadan once ve sonra kakule verildiginde gozlenmistir. Yesil kakule de NF-activB aktivasyonunu bloke etmis ve farelerde COX-2 uretimini azaltmistir, bu da bu mekanizma yoluyla kansere karsi savasmaya yardimci olabilecegini dusundurmustur. Kakule bileseni (terpen, γ-Bisabolen) ile tedavi edilen agiz kanseri hucreleri buyumeyi durdurmus ve olmeye baslamistir. Benzer sekilde, kanserli beyaz kan hucrelerinin (multipl miyelom) yesil kakule ile tedavi edildiginde cogalmasi onlenmistir. Dogal oldurucu hucreler, bagisIklik sisteminin kanser hucrelerini aramak ve oldurmek icin verdigi yanitin bir parcasidir. Bu hucrelerin aktivitesi, hucre temelli calismalarda yesil kakule varligiyla artmistir.
Detoks Enzimlerinin Calismalarini Iyilestirme
Yesil kakule esansiyel yagi ile beslenen fareler, azaltilmis CYP p450 ve yuksek glutatyon S-transferaz aktivitesi (GST) ile karacigerde enzim aktivitelerini degistirmistir. Bu enzim seviyeleri kansere neden olan kimyasallarin ve mutajenlerin detoksifikasyonu ile iliskilidir.
 
Alt 24 Haziran 2020, 09:01   #2
Standart

Paylaşım için teşekkürler @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu sayede ulaşabileceğimiz ilaç ham maddelerini öğrenip faydamız olur belki tıbba ;b6

________________

*Samimiyetiniz değil

-Pazarlığınız içten !
 
Alt 24 Haziran 2020, 09:12   #3
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Berru Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Paylaşım için teşekkürler @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu sayede ulaşabileceğimiz ilaç ham maddelerini öğrenip faydamız olur belki tıbba ;b6
ben tşk ederim

 
Alt 24 Haziran 2020, 09:28   #4
L_
~ Kekkei Genkai ~
L_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Eline saglik

________________

Sayonaraaa..

 
Alt 24 Haziran 2020, 11:12   #5
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
L_ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Eline saglik
tşkler.

 
Alt 18 Nisan 2021, 07:39   #6
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

İlk defa duydum

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:51.