IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


2Beğeni(ler)
  • 1 Post By She
  • 1 Post By ZeyNa


 
 
Seçenekler Stil
Alt 29 Mayıs 2020, 13:17   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Nane Cayi Nasil Yapilir, Saglik Acisindan Faydalari Nelerdir?

Nane aromasiyla bilinir ve terapotik kullanimlari icin yuzyillar boyunca bircok tibbi uygulamada kullanilmistir. Ve en populer kullanimi cay olaraktir. Nane cayi, serinletici bir tada sahip kalorisiz bir bitkisel caydir. Bu bitkisel icecegin antioksidan, antibakteriyel, antiseptik, antienflamatuar, antispazmodik ve analjezik ozelliklere sahip oldugu soylenmektedir. Nane cayi bas agrisini hafifletmeye, sindirim sagligini iyilestirmeye, kilo vermeye yardimci olabilir ve nefesi tazeleyebilir. Bu infuzyon dogal ve kafein icermediginden dolayi doktorlar tarafindan cok uzun zamanlardan beri tavsiye etmektedir.
Bu yazida, nane cayin saglik yararlari, hazirlama yontemleri ve potansiyel yan etkileri hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Nane Cayinin Saglik Yararlar
Sindirimi Iyilestirebilir
Nane yagi, gaz, mide eksimesi, siskinlik ve hazimsizlik gibi cesitli sindirim sorunlarini tedavi etmek icin kullanilmistir. Dogal bir karminatiftir, karin kaslarini gevsetir. Nane icindeki biyoaktif bir bilesen olan mentol, kolon kaslarini rahatlatabilir. Kolon kaslari uzerinde spazmolitik bir etki yaratabilir ve sindirim sagligini gelistirebilir. Tufts Universitesi tarafindan yapilan bir arastirmada nane, hazimsizlik, gaz ve siskinlik gibi sindirim semptomlarini hafifletebilecegini bulunmustur. Baska bir hayvan calismasinda, nane sindirim sistemini rahatlattigi ve agriyi hafiflettigi tespit edilmistir. Nane ayrica bagirsaklardaki duz kaslarin daralmasini onleyebilir. Bu karin spazmlarini hafifletmeye yardimci olabilir.
Benzer sekilde, nane cayi mushil bir etkiye sahip olabilir ve mide rahatsizligi, hazimsizlik, gaz ve siskinlik gibi sindirim sorunlarini hafifletmeye yardimci olabilir. Nane karminatif ve antispazmodik ozelliklere sahiptir. Siskinlik ve karin spazmlarini hafifletmeye yardimci olabilir. Bununla birlikte, nane cayin bu ozel yararini daha iyi anlamak icin daha fazla arastirmaya ihtiyac vardir.
Gerilim Bas Agrisi ve Migrenleri Azaltmaya Yardimci Olabilir
Nane cayi, gerilim bas agrilarini ve migrenleri hafifletmeye yardimci olabilir. Nane icindeki mentol bir gevsetici ve analjezik gorevi gormektedir. Yapilan hayvan calismalari cayin analjezik (agri kesici) ve merkezi ve periferik sinir sistemi uzerinde anestezik etkileri olabilecegini gostermektedir. Cay, beyindeki kan damarlarindaki yuku hafifletebilir. Anekdot kanitlari, nane cayi aromasinin gevseme ve bas agrilarini hafifletebilecegini dusundurmektedir. Ancak, bu iddiayi ispatlayacak hicbir bilimsel veri yoktur.
Nefesi Tazeleyebilir
Nane, plak olusturan mikroplari olduren ve nefesinizi artirabilecek antibakteriyel ozelliklere sahiptir. Bitki, agiz kokusuna neden olan oral bakterilerin gelismesini onleyebilir. Nane ayrica nefesini tazeledigi de bilinmektedir. Nane, hos tadi ve kokusu nedeniyle bircok agiz gargarasinda ve dis macununda sIklikla lezzet verici bir ajan olarak kullanilir. Nane yapraklarindaki mentol bu baglamda rol oynayabilir.
Burun Tikanikligini Giderebilir
Bir calismada yedi nane cayi ekstresinin solunum yolu patojeni (Chlamydia pneumoniae) uzerindeki etkileri arastirilmistir. Calisma, nane cayi tuketiminin potansiyel olarak akut solunum yolu enfeksiyonlarinin tedavisine yardimci olabilecegini belirtmektedir. Yedi cay ekstraktinin hepsi patojenin buyumesini inhibe etmistir. Nane cayi tuketimi klamidya enfeksiyonlarini onleyebilir. Nane cayi icmenin sinuslerin tikanmasina yardimci olabilecegini kanitlayan sinirli bilimsel kanit vardir. Ancak anekdot kanitlari, nane cayi gibi mentol iceren sicak bir icecegin nefes almasini kolaylastirmaya yardimci olabilecegini dusundurmektedir.
Nane bircok anti-enflamatuar, antibakteriyel ve antiviral etkiye sahiptir. Bu nedenle cay, soguk alginligi ve alerjiler nedeniyle tikanmis sinuslere karsi savasabilir. University College Cardiff tarafindan yapilan bir calismada, L-mentol, nane aktif bilesIklerden biri, burun boslugu (hava akiminin hissini gelistirdigi bulunmustur. Anekdot kanitlari, nane cayi buharlarinin sinus tikanikligi semptomlarini iyilestirebilecegini dusundurmektedir. Ancak, bu iddiayi kanitlayacak hicbir bilimsel kanit yoktur.
Enerji Seviyesini Artirabilir
Nane, vucudu serbest radikallerden koruyabilen antioksidanlar ve fenoller icermektedir. Bu sayede gunduz olusan yorgunlugu azaltabilirken enerji seviyelerini yukseltebilir. Bu konuda nane cayi uzerinde herhangi bir calisma olmamasina ragmen, arastirmalar nane icindeki dogal bilesIklerin enerji uzerinde yararli etkileri olabilecegini gostermektedir. Bir calismada, nane yagi kapsulleri verilen 24 birey, bilissel bir test sirasinda daha az yorgunluk belirtileri gostermistir. Bazi anekdot kanitlari ayrica nane cayi fiziksel enerji seviyelerini artirabilir. Bununla birlikte, nane cayin bu faydasini anlamak icin daha uzun sureli calismalara ihtiyac vardir.
Adet Kramplarini Hafifletmeye Yardimci Olabilir
Nane, adet kramplarinin giderilmesine yardimci olan antispazmodik etkilere sahip oldugu soylenir. Nane cayi icmek, bitkinin analjezik ozelliklere sahip oldugu bilindigi icin adet kramplarinin yogunlugunu ve suresini azaltabilir. Nane icindeki bilesIkler kas gevsetici olarak islev gorebilir. Rahimdeki daralmis kaslar uzerinde calisirlar ve kramplari hafifletmektedir. Yapilan bir calismada, adet kramplari olan 127 kadin, nane ozu kapsulleri aldiktan sonra daha az yogunluk ve agri suresi yasamistir. Ancak, bu yarari anlamak icin daha fazla arastirmaya ihtiyac vardir.
Antibakteriyel Ozelliklere Sahip Olabilir
Nane, antimikrobiyal ozellikleri sayesinde cesitli bakteri turleriyle etkili bir sekilde savasmaktadir. Tshwane Teknoloji Universitesi, Guney Afrika tarafindan yapilan bir arastirma, mentolun antibakteriyel aktivite gosterdigini bulunmustur. Bazi calismalar, nane sekerinin karsilik gelen patojenlere karsi savasarak oral bakteriyel enfeksiyonlari en aza indirme yetenegine sahip oldugunu gostermektedir.
Uykuyu Iyilestirebilir
Nane cayi kafeinsiz bir icecektir. Bu nedenle, yatmadan once almak rahatlamaya yardimci olabilir. Uyku bozuklugu olanlar icin uykudan once ideal bir secim olabilir. Bir kas gevsetici olarak hareket edebilir ve rahatlamaya yardimci olabilir. Bununla birlikte, bu noktayi desteklemek icin sinirli arastirma vardir.
Kilo Vermeye Yardimci Olabilir
Nane cayi, tatli disinizi tatmin etmenize yardimci olabilecek kalorisiz bir icecektir. Diger yuksek kalorili iceceklerin yerine alinmasi da kilo yonetimine yardimci olabilir. Nane ayrica cesitli kilo kaybi formulasyonlarinda kullanilan bitkilerden biridir. Bununla birlikte, nane cayin kilo kaybi etkilerini anlamak icin daha fazla arastirmaya ihtiyac vardir.
Mevsimsel Alerjilerin Tedavisine Yardimci Olabilir
Nane, biyolojik aktiviteler gosterebilen fenolik bir bilesIk olan rosmarinik asit icerir. Bununla birlikte, nane cayi alerjisi semptomlarina karsi etkinligine dair kanitlar sinirlidir. Rosmarinik asit, kasintili gozler, burun akintisi ve astim gibi alerjik reaksiyon semptomlarinin azalmasiyla baglantilidir.
Mevsimsel alerjisi olan 29 kisi uzerinde yapilan bir calismada, rosmarinik asit iceren bir oral takviye verilenlerde kasintili burun ve kasintili gozlerin belirtileri daha azdi olmustur. Japonya’daki Okayama Universitesi tarafindan sicanlar uzerinde yapilan bir baska calismada, nane ekstraktinin hapsirma ve burun tahrisi gibi alerjik semptomlari azalttigi bulunmustur.
Cilt Sagligini Iyilestirebilir
Mentolun sogutma etkisi, yagli ve sivilce egilimli ciltler uzerinde yararli bir etkiye sahip olabilir. Nane yapraklarindaki temel element olan mentol, yag bezlerinden yag salgilanmasini azaltir. Bu da cildi temizlemeye ve kopmalari azaltmaya yardimci olabilir. Caydaki antioksidanlar ayrica cilt gozeneklerini temizlemeye yardimci olabilir. Bununla birlikte, daha fazla sonuca varmak icin bu cizgide daha fazla calismaya ihtiyac vardir.
Konsantrasyonu Artirabilir
Anekdot kanitlari, nane cayi uyanikligi, hafizayi ve konsantrasyonu artirmaya yardimci olabilecegini dusundurmektedir. Nane cayi icmek, kisinin konsantre olma ve odaklanma yetenegini gelistirmeye yardimci olabilir. Bununla birlikte, bu konuda sinirli arastirma mevcuttur. Bunlar nane cayin potansiyel faydalaridir.



En Iyi Nane Cayi Nasil Yapilir?
Guzel bir nane cayi yapmak icin taze veya kurutulmus nane yapraklari ile kullanilmalidir. Gerekli olan malzemeleri 2 su bardagi su, bir avuc nane yapragi ve tatlandirmak icin baldir. Oncelikle iki bardak su kaynatilmali ve ocaktan indirildikten sonra bir avuc nane yapragi eklenmelidir. Sonra agzi kapanarak 5 dakika demlenmeye birakilmalidir. Sonrasinda cay suzulerek istege gore tatlandirmak icin bal ilave edilerek ilik sekilde tuketilmelidir.

Gunde Kac Bardak Nane Cayi Icilebilir?
Nane cayi sifir kalorilidir ve kafein icermez. Bu nedenle duzenli olarak 4 ila 5 fincan cay gunun herhangi bir saatinde tuketebilir. Sindirime yardimci olmak icin ogleden sonra, enerjinizi artirmak icin ogleden sonra veya rahatlamaya yardimci olmak icin yatmadan once tuketilmesinde fayda vardir. Bununla birlikte, seker, bal ve limon gibi lezzet verici maddelerin eklenmesi cayin kalorifik degerini artirabilir. Nane cayi genellikle tuketim icin guvenli olsa da, bazi yan etkileri de olabilir.

Nane Cayi Yan Etkileri Nelerdir?
Nane cayi alimi genellikle guvenli kabul edilir. Bununla birlikte, bazi kisiler alimindan sonra alerji, mide eksimesi ve ilac etkilesimleri yasayabilirler. Bu bitkisel cayin asiri tuketimi de bazi toksIk etkilere neden olabilir. Erkek sicanlarda, yuksek nane cayi aliminin ureme islevini tehlikeye soktugu bulunmustur. Nane kaynakli diger alerjiler arasinda kontakt dermatit ve astim bulunmaktadir. Herhangi bir nane sekline alerjisi olan kisiler, bu bitkisel icecegin alinmasindan kacinmalidir. Warfarin tedavisi goren bireyler temkinli olmalidir. Bir calisma, nane cayi Warfarin ile etkilesime girebilecegini gostermistir.
Nane cayi kalori icermez. Bu kafeinsiz cay, sagliginiza cesitli sekillerde fayda saglayabilecek tibbi ozelliklere sahiptir. Bas agrisini hafifletmeye, sindirim sagligini iyilestirmeye, kilo kaybina yardimci oldugu ve nefesi tazeledigi bildirilmektedir. Nane cayinin, ozellikle idrar sokturucu olduguna dair bilimsel bir kanit yoktur. Bununla birlikte, asiri icecek alimi sIk idrara cikmaya neden olabilir. Bazi anekdot kanitlari, bitkisel caylarin ilimli miktarlarda icilmesinin bobrek tasi riskini azaltabilecegini dusundurmektedir. Ancak bu konuda sadece bir arastirma vardir ve daha fazla calismaya ihtiyac duyulmaktadir
 
Alt 24 Nisan 2021, 21:22   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Nane çayı, boğaz ağrısına çok iyi geliyor.

________________

~ E & B ~
 
Alt 24 Nisan 2021, 21:27   #3
Standart

Emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim. Çok faydalı bilgiler paylaşıyorsun

 
Alt 25 Nisan 2021, 15:16   #4
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Cok tsk ederim.

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:10.