IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


5Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By INFLaMeS
  • 1 Post By KuzenKit
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By She


 
 
Seçenekler Stil
Alt 28 Nisan 2021, 17:01   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart En Cok Ve En Az Seker Iceren Meyveler

En Cok ve En Az Seker Iceren Meyveler

Meyvelerin beslenmedeki yerleri onemlidir. Meyveler saglik icin ihtiyac duyulan lif ve diger besin maddelerine sahiptir. Ayni zamanda dogal seker de icerir ve bazilarinin seker miktari digerlerinden daha fazladir. Daha az seker almak isteyenler genellikle cikolata, gazli icecek ve seker tuketiminden vazgecer ancak meyvelerle alinan sekerler akillarina gelmez. Meyvelerden alinan seker cok zararli degildir. Seker konusunda endiselenmek, stres yasamak muhtemelen tuketilen sekerlerden daha cok zararli olacaktir. Endiselenmek yerine hangi meyvelerin daha cok sekere sahip oldugu ogrenilmelidir. Bu yazi, gunluk alinan seker miktarini azaltmak isteyenlere fikir vermesi icin hazirlanmistir.


Mango
Bir mango 45-46 gram seker icerir. Bu durumda cogu tatli corekten daha sekerli oldugu soylenebilir. Bir porsiyon mango genellikle yaklasIk bir bardak degerinde olarak kabul edilir. Kilosuna veya ne kadar seker yedigine dikkat etmeye calisanlar icin en iyi secim degildir. Tadina bakmak isteyenler seker alimini azaltmak icin yalnizca birkac dilim yemeyi tercih etmelidir.

Uzum

Uzum, seker icerigi bakimindan listelerde ust siralardadir. Bir bardak uzumde 23 grama yakin seker bulunabilir. Bazi uzumler digerlerinden daha tatlidir, ornegin ulkemizde yetismeyen, tadindan dolayi bu ismi alan “Cotton Candy” ya da “pamuk seker” uzumleri cok daha fazla sekere sahiptirler. Uzum tanelerini ikiye bolerek dondurmak da bir secenektir, boylece cani uzum isteyenler daha yavasca yiyebilir. Dondurulmus uzumler ferahlatici yaz ikramlari olabilir.


Kiraz
Antioksidanlar, iltihap onleyen bilesIkler icermesi bakimindan cok yararli olan bu kirmizi, pembe hos gorunumlu meyvenin bir bardaginda 18-20 gram seker bulunmaktadir. Meyveler kucuktur, bu yuzden asiriya kacmak ve istenenden fazla yemek kolaydir. Atistirmaliklar onceden olculmelidir, boylece tam olarak ne kadar seker alinacagi bilinebilir. Kurutulmus kirazlar seker icerigi bakimindan taze olanlardan cok daha yogundur.

Lici (Lychee)
Populer bir atistirmalik degildir ancak bu egzotik meyve, Tayland restoran menulerinde ve kokteyllerinde favoridir. Kral meyvesi diye de bilinen, Cin, Vietnam, Hindistan ve Filipinler’de,n yetisen meyve kirmizi bir kabukla cevrilidir, ici beyaz ve cok tatlidir. Ulkemizde Mersin’de ve ilcelerinde yetistirilen lici meyvesinin bir bardagi yaklasIk 30 gram seker icerir. Sekeri cok olsa da bir bardak lici, gunluk alinmasi onerilen C vitamini degerinin yuzde 100’unden fazlasina sahiptir.


Armut
Bir adet orta boy armut 17 gram sekere sahiptir. Sekeri azaltmaya calisanlar, armudun butununu yemek istemeyenler 1-2 dilim yiyip gerisini sonra yemek icin buzdolabina koyabilir. Armutlar dilimlenerek salatalara veya yogurda eklenebilir.
Karpuz
Bu lezzetli yaz meyvesinin orta buyuklukte bir diliminde bulunan seker 17-18 gram kadardir. Kisilerin terledigi zaman, egzersiz yaptiginda ve disarisi sicakken daha cok elektrolite ihtiyaci vardir. Karpuzlar suyla ve elektrolitler adi verilen ozel minerallerle doludur. Seker alimini dusurmek icin en cok bir ya da iki dilim yemek uygun olur.


Incir
Incir, sekeri en yogun meyvedir, sadece orta boyda bir incir yaklasIk 8 gram seker bulundurur. Proteinlerin ve saglikli yaglarin meyvelerle eslestirilmesi onerilir. Sabah smoothie’lerinde yapilan en buyuk hata budur, sadece meyve eklenir ve ihtiyac duyulan diger besinler ihmal edilir. Sekerine dikkat edenler incirleri dilimleyebilir ve keci peyniriyle birlikte yiyerek protein alimini da artirabilir. Ayrica incir, derisiz tavuk gibi yagsiz etlerin yaninda servis edilebilir ya da soslara eklenebilir.

Muz
Bir orta boy muzda 14 gram seker bulunur. Bu, beklenenden daha fazla ise sabahlari yulaf ezmesine, misir gevreginin icine, fistik ezmesiyle hazirlanan bir tosta birkac dilim muz ilave edilebilir.



Daha Az Seker Icerenler

Avokado
Butun bir avokado sadece 1.33 gram seker icerir. Salataya ilave edilebilir, tost ekmegine surulebilir, salatalara dilimler seklinde eklenebilir veya ezilerek domates, tuz, sarimsak, aci biber, sogan, limon suyu gibi malzemelerle karistirilarak sos haline getirilerek kullanilabilir. Dusuk sekerli de olsa avokadonun kalorisi yuksektir, bu nedenle tuketimi gunluk bir aliskanliga donusturulmemelidir.

Guava

Seker bulunduran meyveler listesinde alt siralardadir. Tropikal bir meyve olan guavanin her birinde 5 gram seker ve yaklasIk 3 gram lif vardir. Bu, bir porsiyon esmer pirinc veya bir dilim tam tahilli ekmekten alinandan daha fazladir. Smoothie’lere kabuklu guava eklenirse daha da fazla lif elde edilebilir.
Ahududu
Bardak basina 8 gram lif ve sadece 5 gram seker icerir. Lif, sindirim icin iyidir ve daha az kalori ile daha tok hissedilmesini saglar. Atistirma yapmak icin mukemmel boyuttadirlar.


Bogurtlen
Bu meyvelerin 100 graminda 4-5 gram seker bulunmaktadir. Ayrica bu miktar bogurtlendeki protein miktari 1,39 gram, lif miktari ise 5,3 gramdir.
Kantalop Kavunu
Tek bir orta boy dilimde sadece 5 gram seker ve sadece 23 kalori olmasi sasirticidir. Farkli bir lezzet arayanlar biraz suzme peynir ve bir tutam tuzla deneyebilir. Seker kavunlari (kis kavunlari) daha tatlidir, bir diliminde 11 grama yakin seker bulunur. Kavunlarda ayrica C vitamini, demir ve potasyum bulunur.


Papaya


Kucuk bir tanesinin yarisi 6 gram sekere sahiptir. Kucuk bir tanesi bile oldukca buyuktur, bu yuzden bir seferde yarisini yemek yetecektir. Tropikal bir ikram icin biraz limon suyu ve bir tutam deniz tuzu veya bir parca dondurulmus yogurt eklenebilir.
Cilek
Cilekler zengin posa oranina ve C vitaminine sahiptir, seker icerikleri azdir. Bir bardak tam cilekte (yaklasIk 8 adet orta buyuklukte cilek) sadece 7-8 gram seker bulunur. Biraz canli renk ve biraz yaz dokunusu icin dilimlenerek salatalara eklenebilir.
Seftali


Tatli bir meyve olmasina ragmen, orta buyuklukteki bir seftalide yalnizca 13 g kadar seker bulunur.

Limon
Insanlarin cogu meyve olarak limon ya da misket limonu yemeyi dusunmez fakat bir adet limonda en cok 2 gram seker bulunur. C vitamini seviyesi de yuksektir. Suya sIkilan bir adet limon gazli, sekerle dolu iceceklere alternatif olabilir. Salatalara kalori ve seker iceren hazir salata soslarinin yerine limon suyu eklenebilir.

Portakal
Orta buyuklukteki bir portakalda 14 grama yakin seker vardir. Portakallarin da C vitamini degerleri yuksektir. Seker icerdigi icin hazir portakal sulari ya da diger hazir meyve sulari icmektense dogrudan meyvenin kendisini yemek daha sagliklidir.
GreyfurtEn Cok ve En Az Seker Iceren Meyveler


Sevilen, sekeri dusuk meyvelerden biridir. Yarim greyfurtta 11 grama yakin seker bulunabilir. Greyfurtun tadini keskin bulanlar uzerine cok az bal ekleyebilir.


ALİNTİ ~
 
Alt 28 Nisan 2021, 17:04   #2
Standart

hayat sekersiz olmuyormus :) hepsinde seker var :)

________________

En Cok Ve En Az Seker Iceren Meyveler
 
Alt 28 Nisan 2021, 17:05   #3
Standart

Emeğinize sağlık, paylaşım için teşekkürler.

________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 28 Nisan 2021, 17:07   #4
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
INFLaMeS Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
hayat sekersiz olmuyormus :) hepsinde seker var :)
evet olmuyomus sanirim : )

 
Alt 28 Nisan 2021, 17:07   #5
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
KuzenKit Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Emeğinize sağlık, paylaşım için teşekkürler.
Ben tşk ederim.

 
Alt 30 Nisan 2021, 21:51   #6
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Ne kadar şeker sevmesem de muz ve incirsiz olmaz.

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:28.