IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Yapay Zeka Yapay Zeka Haberleri

 
 
Seçenekler Stil
Alt 22 Mart 2021, 09:56   #1
Standart Yapay Zeka Ve Buyuk Veri Cagi Tuketici Secimini Nasil Yonlendiriyor?

Yapay zeka ve veri analitigi alanindaki son gelismeler, bazi tuketici islerinin (orn. Akilli evlerde ve kendi kendine giden arabalarda) otomasyonunu kolaylastiriyor ve buyuk veriye dayali, mikro hedefli pazarlama uygulamalarinin kullanilmasina firsat sagliyor. Bunun yaninda bu gelismelerin pazarlamacilar, tuketiciler ve politika yapicilar icin bir gerilim yaratabilecegi iddia edilmektedir.
Bir yandan, tuketici secimlerini daha kolay, daha pratik ve daha verimli hale getirerek tuketicinin refahina katkida bulunabilirler. Diger yandan, tuketicilerin ozerklik duygusunu da baltalayabilirler ve bu duygunun olmamasi tuketicinin refahi icin zararli olabilir. Pazarlama, ekonomi, felsefe, sinirbilim ve psIkolojiden farkli perspektiflerden yararlanarak, tuketicilerin secim yapmadaki ozerklik duygusunun refahlarini nasil etkiledigini kesfedilmektedir.


Yeni teknolojilerin tuketicilerin secimlerini kontrol altinda tutma algilarini nasil gelistirebilecegini veya azaltabilecegini ve bunlardan herhangi birinin tuketicinin refahini nasil azaltabilecegi arastirilmaktadir. Buna dayanarak, secim, refah ve tuketici refahi alanindaki acik arastirma sorularini belirliyor ve gelecekteki arastirmalar icin yeni yollar sunmaktadir. Yapay Zeka ve Buyuk Veri Cagi Tuketici Secimini Nasil Yonlendiriyor?Gunumuz tuketicileri, bu secenekler hakkinda her zamankinden daha fazla secenek ve daha fazla bilgiyle karsi karsiyadir. Fayda teorisinin standart ekonomik perspektifine gore, bu gelisme, tuketicilerin ihtiyaclarina en uygun secenekleri bulmalarina ve secmelerine yardimci olmali, arama maliyetlerini dusurmelerine ve secimlerinden elde ettikleri faydayi artirmalarina izin vermelidir.


Pazarlamacilar, arastirmacilar ve politika yapicilar genellikle arama, islem ve karar verme maliyetlerini dusurmenin tuketicileri guclendirdigini ve tuketici refahini artirdigini varsaymaktadir. Ornegin, buyuk miktarlarda tuketici verisini karistiran gelismis algoritmalar, cevrimici pazarlamacilarin yalnizca dogru urun veya hizmeti sunmalarina olanak taniyarak, tuketicileri yalnizca arama maliyetlerinden degil, ayni zamanda tuketici seciminin gerektirdigi tatsiz ve zor odunlesmelerden de kurtarir.
Ornegin, davranissal hedefleme icin buyuk veri ve yapay zeka kullanan Outbrain veya Taboola gibi icerik oneri sistemlerini veya Netflix veya Amazon’unki gibi icerik yonetim sistemlerini dusunun. Bu tur sistemler, bir kisinin mevcut tercihlerine gore tuketmekten keyif alacagi icerik onerir ve tuketicilerin ilgilendikleri icerigi caba harcamadan kesfetmelerine olanak tanir. Baska bir ornek olarak, otonom arabalar (ornegin, Mobileye ve Google) sadece zorlu surus gorevini ustlenmekle kalmaz, ayni zamanda farkli suruculerin tercihlerini ne tur bir rota veya ne tur bir rota icin tahmin etmeyi ogrenebilmeleri de beklenir.


Hizli teknolojik gelismeler, nesnelerin internetinin nasil oldugunu da degistirmektedir. Ister kullanicilarin sicaklik tercihlerini ogrenen termostatlar (or. Google’in Nest) olsunister tuketicilerin belirttigi isteklerini dinleyen cihazlar olsun hepsi musteri tercihlerini tahmin etmeye yonelik calismalardir. Ya da musterinin sesle istedigini yerine getiren ses tanima sistemleri de ayni sekilde onlarin ihtiyaclarini ve tercihlerini tahmin etmeyi ogrenebilen cihazlardir. (or. Amazon’un Alexa’si, Google’in Ev veya Apple’in Siri’si).
Bu spekulatif inceleme makalesinde, otomasyon, yapay zeka ve veriye dayali pazarlama cagindaki secimi karakterize edebilecek potansiyel bir paradoksu tanimliyoruz (bu makale pazarlama baglamlarina odaklanirken, bu konularin diger bircok alanda onemli cikarimlari oldugunu unutulmamalidir. Bu teknolojilerin refah artirici faydalarindan bazilarinin, tuketicilerin karar verirken aradiklari ozerklik duygusunu zayiflatmalari halinde geri tepebilecegini ve tuketici tepkisi olusturabilecegini ileri suruyoruz. Tuketiciler kendi secimlerini kontrol etme yeteneklerinden mahrum kaldiklarinda bu durum ortaya cikabilir. Bu gibi tahmin algoritmalari, tuketicilerin tercihlerini tahmin etmede gittikce daha iyi hale geliyor ve karar verme yardimcilari genellikle tuketicilerin anlayamayacagi kadar seffaftir (tercihleri ve kararlari nasil etkileyebilirler).


Otonom cihazlar (akilli arabalar veya ev otomasyon cozumleri gibi), belirli karar ortamlarindan maliyetli tuketici girdilerini tamamen ortadan kaldirma firsati sunar. Bu cihazlar, bir tuketicinin secim yapmak icin yatirmasi gereken cabayi azaltabilir veya hatta ortadan kaldirabilir. Soz konusu tuketicinin yani sira diger tuketiciler ve cevresel baglamla ilgili buyuk miktarda veriden elde edilen sonuclar, genellikle tuketicilerin tercihlerine kendilerinin sectiklerinden daha yakindan karsilik gelebilir.Yapay Zeka ve Buyuk Veri Cagi Tuketici Secimini Nasil Yonlendiriyor?
Kendi kendine giden bir araba, bir kisiyi istenen yere daha hizli, daha az cabayla ve tuketicinin araci kontrol etmesine gore daha guvenli bir sekilde ulastirabilir. Yine de tuketiciler, surucusuz otomobiller konusunda kararsiz gorunuyorlar. Daha genel olarak, tuketicilerin secimlerinde daha guclu hissetmek yerine, secim yapma yeteneklerine ve bu teknolojik degisIkligin tuketici refahi uzerindeki etkisine daha fazla yabancilasabilecekleri kosullari ele alinmaktadir.
Felsefeden sinirbilime kadar cesitli perspektiflerden yararlanarak, tuketicilerin secim ve ozerklik algilarina iliskin mevcut arastirmalara kisa bir genel bakis sagliyor, tuketicilerin su anda karsilastiklari secim ortamlarindaki bazi benzeri gorulmemis degisIkliklerle ilgili bulgulari tartisilmakta ve yonleri belirlenmektedir. Bunlar tuketiciler, yoneticiler ve politika yapicilar icin onemli olan gelecekteki arastirmalar icindir. Bu dort bolumde ele alinmaktadir.


• Ilk olarak, tuketicilerin eylemlerinin ve secimlerinin ozerkligine dair yaygin inanclarini arastiran arastirmalar
• Ikinci olarak, tuketici ozerkliginin faydalari
• Ucuncu bolum, secimin hangi kosullar altinda geri tepebilecegini tanimlar ve tuketicilerin bir ozerklik duygusu secerek ve hissederek zarar gorebilecekleri psIkolojik surecleri ana hatlari
• Dorduncusu tuketici seciminde ozerkligi deneyimleme ihtiyacina iliskin tartismamizdan ortaya cikan temel sorular
Tum bunlar pazarlama ve tuketim teknolojilerinin hizli otomasyonunun bu deneyimi ve sonuclarini etkileyip etkileyemeyecegi uzerine genis bir perspektif saglamaktadir. Bununla ilgili onemli bir soru, sinir kosullarinin ne oldugu ve hangi gelismis veya azalmis ozerklik duygusunun olumlu veya olumsuz etkilerinin olabilecegidir.
Bu sorulari, otomasyonun tuketici refahi uzerindeki etkilerine dair arastirmacilarin ortaya cikan kavramsallastirmalarina rehberlik etmek ve gelistirmek icin, ozerkligin etkileri konusundaki tartismalardan turetilen genel bir baslangic cercevesi ile baslamak gerekir. Uzmanlar tuketici refahinin onemli bir etkenini nasil etkileyebilecegini dikkatlice dusunmeleri icin sirketleri uyarmaktir; bu tuketici seciminde deneyimli ozerklik saglayabilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:17.