IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Webmaster Genel Webmasterların fikir alışverişi yapabileceği konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

2Beğeni(ler)
  • 1 Post By She
  • 1 Post By Artist


 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Ocak 2021, 00:35   #1
Standart RSS nedir? Nasıl kullanılır?

RSS nedir? Nasıl kullanılır?

RSS, web sitesine her yeni eklenen içeriğin kolaylıkla takip edilmesini sağlayan bir web sayfası bildirimcisidir. İnternette sizi ilgilendiren her güncellemeyi almak zordur. Her gün aynı web sitelerini ziyaret etmek yerine, bu sitelerdeki başlıkları toplamak ve bunları doğrudan bilgisayarınıza veya uygulamaya otomatik olarak yüklemek ya da görüntülemekte olduğunuz bir web sitesinde yer almak için RSS’den (Really Simple Syndication - Gerçekten Basit Dağıtım) faydalanabilirsiniz.

RSS Nasıl Çalışır?

Her web sitesi RSS feed’ini paylaşmaz fakat bir çoğu paylaşır. Kişisel RSS feed’inizi ayarlamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
  • Bir RSS okuyucu indirerek (kaynak olarak da bilinir) RSS özet akışına başlayın. Birçok ücretsiz ve reklamlı RSS okuyucu, uzantı ve uygulama biçiminde çevrimiçi olarak mevcuttur. Bunlardan birini bilgisayarınıza veya mobil cihazınıza indirin.
  • En sevdiğiniz web sitelerine gidin ve RSS linkini arayın. Bunu göremiyorsanız, bir arama motorunda web sitesinin adı ve “RSS” yazın.
  • Siteniz için RSS feed’in olduğu URL’yi kopyalayın.
  • İndirdiğiniz RSS URL’sini, RSS okuyucuya yapıştırın.
  • Tüm ziyaret ettiğiniz web sitelerinde düzenli olarak aynı işlemi tekrarlayın.

Bazı okuyucular, RSS yayınlarının bulunduğu ek siteler hakkında önerilerde bulunurlar. RSS okuyucuyu kullanmak için RSS okuyucunuzun web sayfasına girersiniz veya RSS yazılımınızı veya uygulamanızı başlatırsınız.

Böylece anında tüm web yayınlarını tarayabilirsiniz. RSS akışlarını e-posta gibi klasörler halinde düzenleyebilir ve belirli bir web feed güncellendiğinde uyarılar ve sesler ayarlayarak uyarı oluşturabilirsiniz.

RSS Kaynaklarının Türleri

Seçtiğiniz web sitelerinin en son haberlerini ekranınıza doğrudan iletmeleri için RSS yayınınızı özelleştirebilirsiniz. Hava durumu, spor, en sevdiğiniz fotoğraflar, en son dedikodular veya en son siyasi tartışmalar gibi haberlere ulaşmak için 15 farklı yeri ziyaret etmek yerine sadece tek bir ekrana gidin ve tüm bu web sitelerinin öne çıkan başlıklarını tek bir pencerede bir araya getirin.

RSS başlıkları ve hikayeleri hemen hazırlanır. Ancak, kaynak sunucusunda yayınlandıktan sonra, RSS başlıkları ekranınıza ulaşmak için biraz zaman harcar.

RSS nedir? Nasıl kullanılır?

RSS’den Keyif Almanız İçin Nedenler

RSS URL’sini kopyalayıp RSS okuyucunuza yapıştırdığınızda, feed’e abone olursunuz. Siz, aboneliğinizi iptal edene kadar RSS okuyucunuza sonuçlar verecektir. Bir RSS yayınına abone olmanın pek çok yararı var.

Hava Durumu: Türkiye’deki hava durumu, yağmur, fırtına, rüzgar ve hava olaylarını buradan takip edebilirsiniz. RSS kesinlikle burada iyi bir araçtır.

Haber: En sevdiğiniz ünlüler, ziyaret etmek istediğiniz ülkeler veya en sevdiğiniz spor takımı hakkındaki en güncel haberleri RSS sayesinde alabilirsiniz.

Hobiler: Eğer bir motosikletçi, bir kayakçı, bir heykel meraklısı iseniz veya belki de bir köpek eğitmeniyseniz, hobileriniz hakkında tavsiye alabilirsiniz. Tüm bunlar ekranınıza anında düşecektir.

Fotoğraflar: Bilgisayar duvar kağıdınızı günlük olarak değiştirmek isterseniz, RSS, en yeni fotoğrafçıların web üzerinden paylaştıkları görselleri almak için mükemmel bir yoldur.

En Sevdiğiniz Blogları Okumak: Sıkı takip ettiğiniz bloglar varsa, en son girilen içerikleri doğrudan ekranınıza yönlendirebilirsiniz.

Siyaset: Bir siyasi adayın seçilmesine yardım ediyorsanız, RSS, popüler düşünce ve blog yayınlarını izlemek için paha biçilemez bir araçtır.

Fıkralar ve Özlü Sözler: Sabahınıza biraz neşe katmak için fıkralar ve özlü sözlere abone olabilirsiniz.

Döviz Kurları: Başka bir ülkeye seyahat etmeyi planlıyorsanız, o ülkenin para birimini satın almanın en iyi zamanını takip edebilirsiniz.

Hangi Siteler RSS Uyumludur?

Elbette her site RSS istemcilerinin taleplerine cevap verecek formatta değildir. Bir RSS istemcisinin dosyaları alıp sizin karşınıza getirebilmesi için içerik kaynağı olan sitenin RSS/XML ya da Atom destekli olması gerekir.

Bunun yanı sıra Yahoo’nun Yahoo Haberleşme Grup paketi ile, hayatımıza Spam kalıbının ve SSS format ve kullanımının girmesini sağlayan Usenet ya da News gruplarının; PHP-Nuke, PHP-Fusion, VBulletin, phpBB, Mambo, SMF, MyBB, IPBx paketlerinden biri ile hazırlanmış siteler RSS beslemeyi destekleyen sitelerdir.

w3c’nin belirlemiş olduğu ([Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]) standart alanlar barındıran bu siteler; başlık, eklenme tarihi, haber gibi belirli alanları sabit olarak bulundurur ve RSS istemciler de bu alanlardan gerekli ve izin verilen bilgileri alarak sizin için derler.

Popüler RSS Okuyucuları

Hangisinin sizin için en uygun olduğunu görmek için birçok RSS okuyucuyu test etmek isteyebilirsiniz. Ücretsiz bir sürüm ve premium bir sürüm sunan birçok RSS okuyucusu var. İşte birkaç popüler okuyucu:
  1. Web, iOS ve Android için Feedly
  2. Chrome eklentisi, web ve iOS için Panda
  3. Mac ve iOS için Reeder 3
  4. Android, Chrome ve iOS için Feeder
  5. Windows için Feedreader

Feedly

Kaldırıldı, artık yok falan diye üzülürken herkes Chrome eklentisi olarak varlığını sürdürmeyedevam eden Feedly, benim de kullandığım son derece başarılı bir RSS okuma eklentisi. Tarayıcınıza kurun, hangi siteleri eklemek istiyorsanız ekleyin sonra açıp açıp okuyun. Adeta gazete standı.

Reeder

iOS ve Mac için özel olarak hazırlanmış olan bu istemci, iPhone, iPad ve Mac bilgisayarınızın senkronizasyonunu yakalamış ve Apple severlerin tüm içerik ihtiyaçlarını, tek kalemde, hem de Apple’ın arayüz tasarımına da uyum sağlayarak çözmüş.

FeedReader

RSS dünyasının eskileri arasında olan FeedReader da bir zamanlar sadece bir istemci programı iken günümüze ayak uydurmayı başararak çevrimiçi okumaya imkan veren ve mobil uygulamasını da barındıran bir okuyucu oldu. Ayrıca Feedreader daha profesyonel takılmak isteyenlere ekstra hizmetler de sunuyor.

RSSOwl

İşte karşınızda gerçek bir gelenekçi yazılım ekibi!
RSSOwl’un mobil versiyonu yok, hatta tarayıcı eklentisi de yok. RSSOwl hala bilgisayarınıza indirip kurmanız gereken bir istemci ve yeni sürümleri genellikle yeni bir işletim sistemi ile birlikte çıkıyor.

FeedBooster

Öncelikle tasarımı ile klasiklerden ayrılan FeedBooster, Google Reader’daki kaynaklarınızı kolaylıkla taşımaniza imkan verdiği için de son derece kullanışlı.

Sadece bir web uygulamasından ibaret olan FeedBooster’ı tasarımı nedeniyle Feedly’e tercih edebilirsiniz.

RSS Feed Kaynaklarının Örneklemi

Web’de abone olabileceğiniz milyonlarca RSS feed’i var. İşte bunlardan bir kaçı buradadır.
  1. CNN RSS
  2. Hürriyet RSS
  3. BBC Türkçe
  4. NTV RSS
________________

06/02/2023 İnsan olan herkesin kalbi acıdı.
 
Alt 14 Ocak 2021, 21:27   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık paylaşım için teşekkürler

________________

~ E & B ~
 
Alt 24 Mayıs 2021, 22:55   #3
Yanlış Bildiğin Yolda; Herkesle yürüyeceğine Doğru Bildiğin Yolda; Tek başına yürü..
Artist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Güzel paylaşımlarınız ve herkesi konu ile alakalı bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederiz.

________________

RSS nedir? Nasıl kullanılır?
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:40.