IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Webmaster Genel Webmasterların fikir alışverişi yapabileceği konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

3Beğeni(ler)
  • 1 Post By She
  • 1 Post By Artist
  • 1 Post By WildCat


 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Ocak 2021, 22:19   #1
Standart Site Haritası Nedir, Nasıl Oluşturulur?

Site haritalarıyla ilgili büyük bir yanlış anlama var. Birçok web sitesi sahibi, sitelerinde bir HTML site haritası (sitemap) oluşturduktan sonra bir XML site haritasının gerekli olmadığını düşünüyor.

Açıkçası bu pek doğru bir yaklaşım değil. Bir XML site haritasına sahip olmak, bir web sitesinin düzgün çalışması için zorunlu olmasa da, web sitenizde mutlaka olması önerilir.

Site Haritası Nedir? Neden Kullanılmalıdır?

Site haritası (sitemap), Google ve diğer arama motorlarına site içeriğinizin ne hakkında olduğuyla ilgili bilgi vermek için tüm önemli sayfaları listeleyen bir dosyadır. Google bot gibi arama motoru web tarayıcıları, sitenizi daha akıllı bir şekilde taramak için bu dosyayı okur.

Bir site haritanız olmasa bile, web siteniz yine dizine eklenir, ancak bir site haritasına sahip olmak işinizi kolaylaştırır. Size ayrıca web sitenizin kolayca keşfedilemeyecek sayfaları hakkında bilgi verme fırsatı sunar.

Site Haritası Nedir, Nasıl Oluşturulur?

Site Haritasının Avantajları Nelerdir?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, web siteniz için bir XML site haritası (sitemap) oluşturmanız gerekli değildir. Çünkü bir site haritasına sahip olmak, sayfalarınızın dizine ekleneceğini garanti etmez, fakat sıralamanıza da zarar vermez. Bir XML site haritası size zarardan çok fayda sağlar.

Bu faydaları sıralayacak olursak:
  • Arama motorlarının web sitenizin yapısını ve içeriğini daha kolay anlamasına yardımcı olur. Sonuç olarak, yeni sayfalar bulur, bu sayfaları dizine ekler ve çok daha hızlı görüntülenmenizi sağlar.
  • Bir site haritası, arama motorlarının sitenizin en son ne zaman değiştirildiğini, yeni içerik eklendiğini vb. bilgilerini güncel tutar. Bu, arama motorlarının web sitesini tekrar indeksleyip indekslememesi konusunda karar vermesine yardımcı olur.
  • Site haritaları özellikle 1000 üzeri sayfaya sahip dinamik bir web siteniz varsa, içerik ya da sayfaların değiştiği sitelerde değişiklikleri arama motoru botlarına hızlı olarak bildirmeniz için size yardımcı olur.
  • Sitenizi taşıdıysanız ve arama motorlarına taranacak ve dizine eklenecek yeni bir URL listesi hakkında bilgi verilecekse, site haritası kullanmanız çok yararlıdır. Ayrıca alan adınız değişmeden köklü bir URL değişikliği yaptıysanız, eski sayfalarınızın yönlendirme bilgisinin daha hızlı okunması için de işinize yarayacaktır.

Site Haritası Biçimleri Nelerdir?

Site Haritası Nedir, Nasıl Oluşturulur?

Site haritası, arama motorları için web sitenizdeki URL’lerin listesini sağlayan bir dosyadır. Bu URL listesi, Google’nin web sitenizi tararken daha fazla bilgi almasına yardımcı olur. Çoğu durumda, bir site haritası XML dosyası olarak biçimlendirilir. Google, RSS veya .txt dosyası olarak oluşturulan site haritalarını desteklerken, XML dosyası en yaygın olanıdır.

1. XML

XML site haritaları, kullanım kolaylığı ve arama motoru tarayıcılarına ek bilgi sağlama özelliği nedeniyle geniş çapta kabul gören site harita biçimidir.

2. RSS

RSS beslemesine sahip bir blogunuz varsa, içeriklerinizin URL’sini site haritası olarak gönderebilirsiniz. Çoğu blog yazılımı sizin için bir besleme oluşturabilir, ancak bu besleme yalnızca son URL’ler hakkında bilgi sağlar. Google, RSS 2.0 ve Atom 1.0 içeriklerini kabul eder.

3. .TXT

.Txt uzantılı metin dosyası, özellikle daha az sayfaya sahip siteler için site haritası oluşturmanın basit bir yoludur. Notepad gibi basit bir metin düzenleyici yardımıyla kendinize .txt site haritası oluşturabilirsiniz.

Metin site haritanızı oluştururken yapmanız gerekenler aşağıdaki şekildedir:

Şimdi bu site haritası (sitemap) biçimlerine daha detaylı bakalım:
  • Her satıra bir URL girin.
  • URL’ler başka herhangi bir bilgi içermesin.
  • Http dahil tam URL’yi yazın [/ Wn_list]

Bu genel adımlara ek olarak, her arama motoru aşağıdaki yönergeleri uygulayabilir:
  • Dosya başına maksimum URL sayısı 50.000’i geçmemelidir. Siteniz 50.000’den fazla URL içeriyorsa, listeyi birden çok metin dosyasına ayırın.
  • Metin dosyası boyutu 10 MB’den (10.485.760 bayt) küçük olmalıdır.
  • Metin dosyası UTF-8 kodlamasını kullanmalıdır. Bu yüzden metin dosyanızı UTF-8 biçiminde kaydettiğinizden emin olun.

Medya Türlerine Göre Site Haritası Uzantıları

Site Haritası Nedir, Nasıl Oluşturulur?

Site haritası dosyanızda bulunan içerik hakkında ek bilgi sağlamaya yardımcı olacak birçok uzantı vardır. Bu uzantılar, aşağıdaki medya türlerlerinden birini içerebilir:

1. Görsel XML Site Haritası

Görsel XML site haritası, Google’ye sitenizdeki görseller hakkında ek bilgi sağlamak ve bunları görsel arama için optimize etmek için yapılır. Arama robotlarının gösterilen resimleri bulmasına yardımcı olur ve sayfa başına 1.000 adede kadar resim içerebilir.

Ayrı bir görsel site haritası (sitemap) oluşturabilir veya normal site haritanıza görseller ekleyebilirsiniz.

2. Video XML Site Haritası

Bir video site haritası, görsel site haritasına benzer şekilde sitenizdeki video içerik hakkında ek bilgi sağlar, ayrı veya genel bir site haritasına gömülü olabilir.

Site haritanızdaki bir sayfaya birden çok video ekleyebilirsiniz, ancak bunların sayfayla alakalı olduklarından emin olmanız gerekir.

3. Google Haberler XML Site Haritası

Bu site haritası türü, özellikle Google Haberler’e dahil olan web siteleri için oluşturulmuştur. Web sitenizde yayınlanan en son haberlerin çok daha hızlı taranmasını sağlar. Bu yüzden haber siteleri için gereklidir.

Google, her site haritası için son iki gün içinde yayınlanan haberler de dahil olmak üzere en fazla 1000 URL eklemenizi önerir.

Örnek Site Haritası Formatları

Birkaç farklı site haritası türü vardır, bu nedenle her birine örneklerle birlikte daha derinlemesine bakalım.

1. XML Site Haritası Örneği

Sitemap.xml örneğimiz:

HTML-Kodu

https://www.ircrehberi.net/sitemap.xml
Sayfalar, hizmetlerimiz ve konumlarımız için oluşturduğumuz içeriktir, yayınlar ise, web sitemizin blog bölümünde bulunan içeriği temsil eder.

Site haritasında çoğu zaman başka birkaç veri sütunu da görürsünüz:

lastmod, bu sayfanın en son değiştirildiği veridir.

changefreq, sayfanın yeni içerikle ne sıklıkla güncelleneceğini gösterir. Bu değer, arama motorlarına sayfayı ne sıklıkta taramaları gerektiğine dair bir tahmin sağlar (ancak, bunun takip edildiği anlamına gelmez).

Farklı bir sitemap.xml örneği ise aşağıdaki şekildedir:

Site Haritası Nedir, Nasıl Oluşturulur?

2. HTML Site Haritası Örneği

Diğer site haritası türü, bir HTML site haritasıdır.

HTML site haritasının amacı, kullanıcıların web sitenizde bulunan sayfaları kolayca gezinmesine ve bulmasına olanak sağlamaktır.

XML site haritasıyla aynı şekilde, HTML site haritası da, Google’de dizine eklenmesini istediğiniz tüm sayfaları listeler.

HTML site haritaları, web sitenizin sayfalarını taramak ve anlamak için Google botlarından da faydalıdır.

Site Haritası Nedir, Nasıl Oluşturulur?

Site Haritası Oluşturma Nasıl Yapılır?

Statik site haritalarını Screaming Frog gibi bir araç kullanarak oluşturmak kolaydır. Fakat bir sayfa oluşturduğunuz veya kaldırdığınızda, site haritanız güncelliğini yitirir. Bir sayfanın içeriğini değiştirirseniz, site haritası (sitemap) otomatik olarak güncellemez.

Bu nedenle, her bir değişiklik için site haritalarını manuel olarak oluşturmayı ve yüklemeyi sevmiyorsanız, en iyisi statik site haritalarından kaçınmaktır.

Öte yandan, dinamik XML site haritaları, ilgili web sitesi değişikliklerini sunucunuz tarafından otomatik olarak günceller.

Dinamik bir XML site haritası oluşturmak için:
  • Geliştiricinizden özel bir komut dosyası kodlamasını isteyebilirsiniz.
  • Dinamik bir site haritası oluşturma aracı kullanabilirsiniz.
  • CMS’niz için bir eklenti kurabilirsiniz (örneğin WordPress için Yoast SEO eklentisi).

Sıfırdan bir XML site haritası oluşturmak isterseniz, aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. Sitenizin tüm URL’lerini toplayın

Web siteniz için bir URL listesi almanın birkaç yolu vardır. En kolay yol, tüm URL’leri mevcut bir dosyadan yüklemek veya Screaming Frog’u kullanmaktır.

Screaming Frog kullanıyorsanız, öncelikle web sitenizin bağlantılarını, resimlerini, CSS’yi vb. tarayın ve bağlantı içeren linklerin hepsini buradan export ederek toplayın.

Bir site haritası için URL’leri toplarken akılda tutulması gereken en önemli şey, belirlediğiniz sayfaları Google’nin dizine eklemesini isteyip istemediğinizi belirlemektir. Örneğin, ana sayfanız büyük olasılıkla dizinde olmasını istediğiniz bir sayfadır, ancak gizlilik politikanız veya şartlar dizinde olmasını istediğiniz sayfalar değildir.

2. URL’leri kodlayın

Artık site haritanıza eklemek istediğiniz URL’lerin bir listesine sahip olduğunuza göre, URL’yi XML biçiminde kodlamanın zamanı geldi. URL’leri uygun biçimde kodlamak için Sublime Text gibi bir metin düzenleyiciye ihtiyacınız olacak.

Site Haritası Nedir, Nasıl Oluşturulur?
  • Ardından, <url> ve <loc> etiketlerini kullanarak URL’nizi ekleyin.

Site Haritası Nedir, Nasıl Oluşturulur?
  • İsterseniz burada durabilirsiniz ancak site haritanıza daha fazla ayrıntı eklemek için kullanabileceğiniz isteğe bağlı başka etiketler de vardır. İsteğe bağlı etiketler şunlardır:

<lastmod>: Sayfanın son değiştirildiği tarih.

<changefreq>: Sayfa ne sıklıkla değişiyor?

<priority>: Bu sayfa, diğer sayfalarınıza kıyasla ne kadar önemli.

Site Haritası Nedir, Nasıl Oluşturulur?
  • Kapanışı </url> ve </urlset> etiketiyle yapın.

Site Haritası Nedir, Nasıl Oluşturulur?

Otomatik olarak bir XML site haritası (sitemap) oluşturmak istiyorsanız, Screaming Frog ile XML site haritasının nasıl oluşturulacağıyla ilgili aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. Sitenizde 300’den az sayfa olduğunu düşünüyorsanız, Screaming Frog’un ücretsiz sürümünü yükleyin. Kurulduktan sonra Mod> Spider’a gidin.

2. Ana sayfanızın URL’sini “Enter URL to spider” etiketli kutuya yapıştırın ve Start’a tıklayın.

Site Haritası Nedir, Nasıl Oluşturulur?

3. Tarama tamamlandığında, sağ alt köşeye bakın. Completed ile başlayan bir cümle göreceksiniz. Bu işleminizin tamamlandığı anlamına gelir. Sayı 499 veya daha düşükse, Sitemaps > XML sitemap’e gidin.

4. Google, <lastmod>, <changefreq> ve <priority> öğelerine pek dikkat etmediğinden, bunları site haritası dosyasından hariç tutabilirsiniz.

Site Haritası Nedir, Nasıl Oluşturulur?

5. “Next”e basın ve site haritasını bilgisayarınıza kaydedin.

Son olarak tüm bu işlemleri yapmak yerine online yazılımlarla, bir site içindeki web sayfalarının bir listesini otomatik olarak oluşturabilirsiniz. Site haritası oluşturucularla sadece birkaç tıklama ile her boyuttaki web site içeriklerinin bir haritasını hızlı bir şekilde oluşturabilirsiniz. Zamandan ve emekten tasarruf etmek istiyorsanız, Sitemap Generator Tool’u kullanabilirsiniz.

Sitemap Generator Tool’u kullanırken tek yapmanız gereken URL’nizi girmek. Bu site haritası oluşturma aracı site haritanızı hemen oluşturacaktır. Sitemap Generator Tool ile site haritanızı İndirebilir veya e-posta olarak alabilirsiniz.

PRO Sitemaps, 1.500.000 sayfaya kadar dizine eklemenizi sağlar. Buna ek olarak site haritalarınızı otomatik olarak güncellemenize, bozuk bağlantıları tespit edip listelemenize olanak tanır. Bununla birlikte PRO Sitemaps ile video ve resim site haritaları da oluşturabilirsiniz.
________________

06/02/2023 İnsan olan herkesin kalbi acıdı.
 
Alt 05 Ocak 2021, 22:43   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık paylaşım için teşekkürler.

________________

~ E & B ~
 
Alt 24 Mayıs 2021, 22:58   #3
Yanlış Bildiğin Yolda; Herkesle yürüyeceğine Doğru Bildiğin Yolda; Tek başına yürü..
Artist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Güzel paylaşımlarınız ve herkesi konu ile alakalı bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederiz.

________________

Site Haritası Nedir, Nasıl Oluşturulur?
 
Alt 24 Mayıs 2021, 23:01   #4
Standart

emeginize saglik tsk ler

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:21.