IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Webmaster Genel Webmasterların fikir alışverişi yapabileceği konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By ZeyNa


 
 
Seçenekler Stil
Alt 01 Ocak 2023, 02:53   #1
Standart Semantik Web Nedir

Türkçe karşılığı Anlamsal Ağ olan Semantik Web, insanların ve yazılımların kendi aralarında anlaşabilmeleri için kurgulanan bir ilişkilendirmeler bütünüdür. Online içeriklerin sadece insanlar tarafından değil, yazılımlar tarafından da kolayca anlaşılabilir, kullanılabilir ve yorumlanabilir olmasını amaçlayan bir web projesi olma özelliği taşıyor. Böylelikle bu yazılımların veriyi bulması, paylaşması ve birleştirmesi hedefleniyor. World Wide Web Konsorsiyum (W3C) tarafından yaratılan Semantik Web, gelişen bir internet eklentisi olarak karşımıza çıkıyor.

Semantik Web Nedir

Günümüzde pek çok profesyonelin ifadelerinde sıklıkla düştüğü bir yanılgıya ters olarak, yapay zekâ ürünü değildir. Anlamsal Ağ, yani Semantik Web, dolayısıyla Anlamsal Ağ’dan yapay zekânın çocuğu olarak söz etmek yanlış. Hatta neredeyse tam tersi bir durum söz konusu. “Yapay zekâ”dan bağımsız olarak yazılımların bir bilgiyi tanımlayabilmesi, açıklayabilmesi, kaynağını belirtebilmesi mümkün. Ancak günümüzdeki örneklerin çoğunda yapay zekâ ile semantik ağlar bütünleşik bir şekilde çalışmaktadır.

Anlamsal Web, içeriğe, bir müşterinin ihtiyacına uygun en yararlı biçimlerde kendini anlama ve sunma yeteneği vererek daha akıllı, daha zahmetsiz müşteri deneyimlerine yol açar. Anlamsal standartlar, çevrimiçi olarak yayınladığımız içeriğin makineler tarafından anlaşılabilecek, bağlanabilecek ve yeniden karıştırılabilecek bir şekilde sunulmasına olanak tanıyan zekaya doğru çok önemli bir web evriminin kilidini açar.

Anlamsal Web içeriği yapıları, temel Doğal Dil İşleme (NLP) ve Doğal Dil Anlayışının (NLU) ötesinde gerçek yapay zeka (AI) için gerekli olan güvenilir bir grafik veya bilgi haritası için temel bir temel oluşturur. Yapay zeka, içerik kümelerinde yapı ve anlamsal standartlar var olana kadar sınırlı bir içerik topluluğuna karşı inşa edilmiş niş uygulamalar olarak kalacaktır. İçeriğe Anlamsal Web yaklaşımlarını benimsemek, yayıncıları küresel olarak işlenebilir içerik gruplarına yaklaştırır.

Semantik Web’in Temel Özellikleri

Bu ağın bir kısmı henüz geliştirilip konuşlandırılmamış olsa da, gelecekte sisteme katılarak bunu kolaylaştırması umulmaktadır. Şu anda kullanılan web belgelerinin aksine, Semantik Web, arama için gerçek nesneleri içerir. Böylece bilgi sadece insanlar tarafından değil, yazılımlar tarafından da anlaşılır, yorumlanabilir ve değerlendirilebilir hale gelir. RDF (Resource Description Framework), OWL (Web Ontology Language), RDFS (Resource Description Framework Schema), SKOS, SPARQL gibi HTML'den çok daha güçlü ve gelişmiş araçlar kullanır. Kullanıcıların arama yoluyla doğrudan ve ilgili içeriğe ulaşabilmesi Semantik Web'i çok daha kullanışlı ve yararlı bir araç haline getirmektedir.

RDF

RDF, Kaynak Açıklama Çerçevesi anlamına gelir ve verileri yayınlamak ve bağlamak için bir yöntemdir. Aşağıdaki Web standartları etrafında oluşturulmuştur: XML ve URL (URI) ve “üçlü” modelini kullanır. Aralarındaki ilişkilerin resmen açıklandığı, birbirine bağlanmış üç öğe (yani bir özne, bir yüklem ve bir nesne)’dir. Üçlüler, yeterince olduğunda, zengin bir bilgi grafiği oluştururlar.

SPARQL

SPARQL, Protokol ve RDF Sorgu Dili anlamına gelir ve RDF formatında depolanan verilerin Semantik Web’de sorgulanma, geri alma ve manipüle edilme şeklidir. Çeşitli veri tabanlarında gezinmemize ve veriler arasındaki ilişkileri keşfetmemize olanak tanıyan SPARQL’dir. SQL’e aşina olanlar, sorgu dilleri arasındaki yeteneklerdeki farklılıkları fark edeceklerdir.

OWL

OWL, W3C Web Ontology Dilinin kısaltmasıdır. OWL, açıkladığı bilgiler aracılığıyla otomatik olarak işleyebilmeleri ve mantık yürütebilmeleri için makineler tarafından yorumlanmak üzere tasarlanmış mantık tabanlı bir dildir.

Semantik Web'in Geleceği

Semantik Web her geçen gün güçleniyor. Unutmayalım ki bunda en büyük pay biz milletindir. Nasıl? Arama motorlarını kullanarak yaptığımız tüm aramalar; Etiketlediğimiz tüm fotoğraflar, paylaştığımız tüm videolar kısacası tüm içerikler Semantik Web'in güçlenmesine yardımcı oluyor. Kurucu Tim Berners - Lee, Semantik Web'in geleceği hakkında en doğru tahminde bulunuyor; “Web için bir hayalim var, öyle ki bilgisayarlar web üzerindeki bütün veriyi, içerikler, linkler ve insanlarla bilgisayarlar arasındaki bütün işlemler gibi, analiz etmeye muktedir olacaklar, Henüz ortaya çıkmamış olsa da, ortaya çıktığı zaman semantik web ticaretin günlük mekanizmaları, bürokrasi ve günlük yaşamlarımız birbiri ile konuşan makinalar tarafından yürütülecek. İnsanlığın asırlardır konuşup durduğu akıllı ajanlar nihayet gerçekleşecek.”

Lee'nin öngörüsü ve hayali gerçekleşecek, bunu zaman gösterecek ama bugün itibariyle Semantik Web'in çok zeki olduğunu ve iyi çalıştığını söyleyebiliriz. birçok kullanıcı için faydalı işler.

Kaynak : [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Konu ExCaLuBuR tarafından (12 Mart 2023 Saat 22:39 ) değiştirilmiştir..
 
Alt 01 Ocak 2023, 07:56   #2
Standart

Güzel bi sistem anladığım kadarıyla. Paylaşım için teşekkür ederiz

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:46.