IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Webmaster Genel Webmasterların fikir alışverişi yapabileceği konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

2Beğeni(ler)
  • 1 Post By ExCaLuBuR
  • 1 Post By ZeyNa


 
 
Seçenekler Stil
Alt 27 Aralık 2022, 21:02   #1
Standart First Input Delay Nedir - FID

Ziyaretçilerinize yüksek performanslı bir web sitesi deneyimi sağlamak, işinizi büyütmek için çok önemlidir. Bu nedenle, muhtemelen sayfa yükleme sürenizi mümkün olduğunca düşük tutmak için optimize için çok fazla zaman harcamanız gerekir. Ancak, web sitenizin ne kadar hızlı olduğunu ölçerken dikkat etmeniz gereken tek ölçüm sayfa yükleme süresi değildir. LCP ve CLS ile birlikte FID, Google Core Web Vitals‘in önemli bir bileşenidir.

First Input Delay Nedir - FID

First Input Delay (FID) Nedir?

FID yani First Input Delay, web tarayıcılarının bir web sayfasında ziyaretçi tarafından başlatılan bir eylemi işlemeye başlaması için geçen süredir. Temel olarak FID, yanıt verme hızının bir ölçümüdür.

İyi bir FID puanı kaç olmalıdır?

Google göre iyi bir FID puanı aşağıdaki gibi olmalıdır:
  • İyi bir FID: 100 milisaniye ve altı
  • İyileştirilmesi gereken FID: 100 ile 300 milisaniye arası
  • Zayıf FID: 300 milisaniyeden fazla

First Input Delay’ın Yüksek Olmasının Nedeni Nedir?

First Input Delay’ın yüksek olmasına genellikle düzensiz bir şekilde indirilen resimler ve komut dosyaları neden olur. Bu düzensiz kodlama, web sayfası indirme işleminin aşırı derecede duraklamasına, ardından başlamasına ve sonra tekrar duraklamasına neden olur. Bu da, web sayfasıyla etkileşime girmeye çalışan site ziyaretçileri için web sitesinin yanıt vermemesiyle sonuçlanır.

First Input Delay (FID) Neden Önemlidir?

Web sitenizin çevrimiçi ortamda başarılı olmasının en önemli faktörü kullanıcı deneyimidir. Bu yüzden web sitenizde kullanıcı deneyiminizi artırmak istiyorsanız, insanlar web sitenizle etkileşim kurmaya çalıştıklarında, web sitesinin açılması süresini en aza indirmeniz gerekir.

Sürekli kendini geliştiren bir markaysanız, web sitenizin uzun sürede açılması potansiyel müşterileri olumsuz etkiler ve hatta beklemekten sıkılan eski müşterilerinizi bile kaybedebilirsiniz.

FID, bir kullanıcı bir web sitesine girmeye çalıştığında, web sitesinin ne kadar sürede açıldığını Google’a bildirir. Google bu verileri göz önünde bulundurarak bir FID puanı belirler. Bu puan web sitenizin Google arama motorundaki arama sonuçları sıralamasını etkiler.

First Input Delay Web Sitesini Nasıl Etkiler?

Ziyaretçiler, web sayfalarıyla etkileşim kurarken hızlı ve akıcı bir deneyim bekler. Google’a göre, 100 milisaniye veya daha kısa bir FID’e sahip olan web siteleri arama motorunda gösterilmez. Bu nedenle, web tarayıcılarının işlemleri işlemeye başlaması yalnızca 100 milisaniye veya daha kısa sürmelidir. Bir web sayfasının FID’si ne kadar yüksekse; bir eylemi gerçekleştirdikten sonra ziyaretçilerin bekleme süresi ona göre yükselir. Aşırı uzun bir bekleme, ziyaretçilerin web tarayıcılarının açılmasını beklemek yerine siteyi terk etmelerine neden olabilir. Bu yüzden ziyaretçilerinize iyi bir kullanıcı deneyim sağlamak için web sitenizin FID skorunun düşük olması gerekir.

FID Puanı Nasıl Ölçülür?

First Input Delay (FID) süresi sadece sahada ölçülür. Bir sayfa için gerçekçi bir FID puanı belirlemek için gerçek bir kullanıcı etkileşimine sahip olmak en iyisidir. Cumulative Layout Shift’in aksine, FID laboratuvar araçları kullanılarak ölçülemez. Web siteniz için FID değerini ölçmek için aşağıdaki alan araçlarını kullanmanız önerilir:
  • Chrome User Experience Report
  • PageSpeed Insights
  • Search Console (Core Web Vitals report)

Ayrıca bir Event Timing API kullanarak JavaScript’teki FID değerini de ölçebilirsiniz. Geliştiriciler, FID’yi ölçmek için web-vitals JavaScript kitaplığını kullanabilir. JavaScript’te FID’yi ölçmek, araçlarla yapmaktan biraz daha karmaşıktır. Ayrıca, bazı durumlarda belirli sınırlamalar nedeniyle FID’yi ölçemeyebilirsiniz.

FID ve SEO İlişkisi

Düşük First Input Delay (FID), sayfanın kullanılabilir olmasını sağlar. Kullanıcıların, web trafiğinin büyük bir yüzdesini oluşturan yanıt vermeyen sayfalarla etkileşime girmeye çalışırken hissettikleri deneyimi ölçer. Telefonunuzda bir web sitesi kullanmaya çalıştığınızı hayal edin. Sitenin yüklenmesi çok uzun sürüyorsa ve bir şeye tıklamayı her denediğinizde sayfa yeterince hızlı yanıt vermiyorsa, yanıt vermeyen web sayfasıyla ilgili bu deneyim, sinir bozucu hissettirebilir ve kullanıcıların siteden çıkmasına neden olabilir.

Bu nedenle SEO’da FID önemli bir rol oynar: FID, web sayfalarının zaman içinde ne kadar duyarlı olduğunu ölçerek web sitelerinin yalnızca kullanılabilir değil, aynı zamanda tüm ziyaretçiler için iyi bir deneyim sağlamasına yardımcı olur. First Input Delay, kullanıcı girdileri ile web sitenizden gelen yanıtlar arasındaki etkileşimi ölçmenizin bir yoludur; yüksek bir gecikme veya gecikme süresi varsa, insanlar web sitesinden uzaklaşabilir.

FID Performansı Nasıl İyileştirilir?

FID performansı web sitenizin çevrimiçi ortamda kalıcı olmasının en önemli faktörlerindendir. Bu yüzden web sitenizin FID performansını iyileştirmeniz gerekir.

FID performansını iyileştirmek için yapmanız gerekenler aşağıdaki şekildedir:
  • Web site yükleme süresini azaltmak için analitik ve sosyal medya düğmeleri gibi üçüncü taraf kodları ve komut dosyalarını azaltabilir ve optimize edebilirsiniz.

  • Kullanılmayan çoklu dolguları (polyfills) en aza indirin. Çoklu dolgu, siteler tarafından eski web tarayıcılarında düzgün çalışmak için kullanılan bir kod parçasıdır. Modern tarayıcılar bu çoklu dolgulara ihtiyaç duymaz, bu nedenle bunların kullanımını en aza indirmelisiniz.

  • FID’yi iyileştirmenin başka bir yolu da sitenizde kullanılmayan CSS dosyalarını küçültmek, sıkıştırmak ve kaldırmaktır.

  • Ana iş parçacığı yerine arka planda uzun görevleri çalıştırabilirsiniz. Burada Web Worker, JavaScript’i bir arka plan iş parçacığında çalıştırmanıza yardımcı olabilir.

  • CSS gibi, kullanılmayan JavaScript’i kaldırabilirsiniz. Burada, ihtiyacınız olmayan JavaScript kodlarını gösteren Chrome DevTools’un yardımını alabilirsiniz.

  • Önbelleğe alma, yükleme hızını artırmanın da etkili bir yoludur. Bu yöntemde, içeriği kullanıcının tarayıcısında saklayabilirsiniz ve kullanıcı sitenizi bir sonraki ziyaret ettiğinde, tarayıcı içeriği zaten çerezde depolandığı için tekrar indirmez.

Kaynak : [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Konu ExCaLuBuR tarafından (12 Mart 2023 Saat 22:40 ) değiştirilmiştir..
 
Alt 27 Aralık 2022, 21:10   #2
Standart

Emeğine sağlık, paylaşım için teşekkürler

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:55.