IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Uzay Uzay'dan Son Haberler

4Beğeni(ler)
  • 2 Post By Sterben
  • 1 Post By PeLin
  • 1 Post By Artist


 
 
Seçenekler Stil
Alt 04 Temmuz 2021, 12:41   #1
18-02-2020
Sterben - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Cool Yeni Bir Süpernova Türü Keşfedildi

Bilim insanları, varlığı üzerine uzun süredir teorik çalışmaların devam ettiği üçüncü bir süpernova türünü ilk kez gözlemledi. Yıldızların yaşamına ve ölümüne yönelik yeni bilgiler elde etmemizi sağlayacak olan araştırma, aynı zamanda bin yıldır cevaplanamayan büyük bir soruyu da cevapladı.
Yıldızlara dair bildiğimiz en önemli şeylerden biri de ömürlerinin bir gün son bulduğu bilgisi. Her yıldızın bir ömrü var ve bu süre dolduğunda uzayda meydana gelen en şiddetli patlamalardan biri yaşanıyor; süpernova. Süpernovalar, yıldızların büyük bir şiddetle patlaması olayıdır ve bu patlamalar çok büyük ölçekte enerji açığa çıkarır. Ortaya çıkan enerji ise uzayda parlak bir ışığın oluşmasına sebep olur.
Yıldızların sahip oldukları kütle miktarları, ölümlerinin nasıl gerçekleşeceğine dair bilgi verir. Bu konuda şimdiye kadar bilinen iki tür süpernova vardı. Birincisi Güneş'in kütlesinin 10 katından daha büyük olan bir yıldızın yakıtı bittiğinde ve çekirdeği çökerek bir kara delik veya nötron yıldızına dönüştüğünde ortaya çıkan çekirdek çöküşü süpernovası.
Diğeri ise ikili yıldız sistemlerinde gerçekleşen ve iki yıldızdan birinin Güneş'in kütlesinin 8 katına kadar kütleye sahip bir beyaz cüce olması durumunda yaşanan süpernova. Bu tür süpernovalarda beyaz cüce, diğer yıldızdan sürekli olarak madde çalar ve nihayetinde patlar.
Artık üçüncü bir türün varlığından eminiz: Elektron yakalama süpernovası

Yeni Bir Süpernova Türü Keşfedildi
28 Haziran 2021'de Nature Astronomy'de yayınlanan yeni bir araştırma, 40 yıl önce öngörülen bir süpernova türünün ilk örneğini gözler önüne sererek önemli bir bilgiyi doğrulamış oldu. 1980'de Tokyo Üniversitesi'nden Ken'ichi Nomoto, elektron yakalama süpernovası olarak adlandırılan üçüncü bir süpernova türüne işaret ettiği çalışmalar yapmıştı. 2018 yılının Mart ayında gözlemlenen bir süpernova üzerinde yürütülen üç yıllık araştırmalar, Nomoto'nun bu öngörüsünü doğruladı.
Supernova 2018zd, Mart 2018'deki ilk gözlemlerin ardından detaylı bir şekilde incelenmeye başladı. Hubble Uzay Teleskobu ve Spitzer Uzay Teleskobu'ndan alınan arşiv görüntüleri, patlamadan önceki yıldız olması muhtemel soluk bir nesneyi ortaya çıkardı. Süpernova, NGC2146 galaksisinde yaklaşık 31 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunuyor ve Dünyamıza nispeten yakın bir süpernova.
Teleskoplardan elde edilen verilerle oluşturulan veri setlerinin yanında aynı zamanda geçmiş yıllarda elektron yakalama süpernovası ile ilgili yapılmış araştırmalar da bu çalışmada önemli bir rol oynadı. Araştırmacılar, olası bir elektron yakalama süpernovasında bulunması muhtemel özelliklerin tamamının, yeni gözlemlenen Supernova 2018zd'de bulunduğunu tespit etti.
Çalışma aynı zamanda bin yıllık bir gizemi de çözdü:

Yeni Bir Süpernova Türü Keşfedildi

Takvimler 1054 yılını gösterirken, Samanyolu'nda bir süpernova meydana geldi. Çin kayıtlarına göre bu süpernova o kadar parlaktı ki gündüzleri 23 gün, geceleri ise yaklaşık iki yıl boyunca görülmeye devam etti. Ortaya çıkan kalıntı ise Yengeç Bulutsusu oldu.
Yengeç Bulutsusu, yıllardır elektron yakalama süpernovası için gösterilen en sağlam adaylardan biriydi ancak çalışmalardaki belirsizlikler bunun kesin bir sonuç olarak değerlendirilmesinin önüne geçiyordu. Yeni sonuç, Yengeç Bulutsusu'nu oluşturan olayın bir elektron yakalama süpernovası olduğuna dair bilgileri doğruluyor.
Alıntıdır.
 
Alt 04 Temmuz 2021, 12:45   #2
Okkalı bir gülüş lazım, buradan bir güleceksin taa oradakine koyacak...
PeLin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Yalnız görüntü harikaaaa...
Ben mesela bilmiyordum her yıldızın bir ömrü oldugunu guzel bilgi icn tser

________________

Sabrımın sınırları taştığında hayatımdan silemeyeceğim insan yoktur.
Kimsenin ardından koşmayın çünkü seven insan yan yana yürür
 
Alt 04 Temmuz 2021, 12:52   #3
Yanlış Bildiğin Yolda; Herkesle yürüyeceğine Doğru Bildiğin Yolda; Tek başına yürü..
Artist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Miyadı dolunca kayıyor demekki güzel bir bilgiydi üstadim. Ayrica galaksinin manzarasi süper paha biçilemez. Astronot olmak istedim sırf objektife almak için

________________

Yeni Bir Süpernova Türü Keşfedildi
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:32.