IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Uzay Uzay'dan Son Haberler

 
 
Seçenekler Stil
Alt 25 Mart 2021, 10:09   #1
Standart Mars Ve Sirlari

Cap olarak Dunya’nin yarisi kadar olan, yasam olduguna dair en fazla kanitlarin oldugu gunes sistemindeki 4.gezegen Merih yani bilinen adi ile Mars 1999’dan sonra en fazla uzay aracini yorungesinde tutan ve merakla incelenen yer olarak bilinmektedir. Dunya’dan da gunes isinlari yardimi ile ciplak gozle gorulen, kizilimsi rengi ile paslanmis bir kureyi andiran bu gezegen insanin yasayamayacagi bir atmosfere sahiptir. Yapilan arastirmalar da kesfedilen en buyuk kanyonlarin, en buyuk meteor cukurlarinin bu gezegende oldugu gorulmustur. Gezegenin kizil rengi demiroksitten olusan yuzeyinden kaynaklanmaktadir. NASA Marsa gonderdigi robotlar ile binlerce kez yuzeyi incelemis, okyanus, akarsu ve su yollari izlerine rastlamistir. Mars’in kutup bolgelerinden 2008 yilinda alinan buzlarin(su buzu) teoriyi kanitlamasi ve daha onceleri marsta yasam oldugu goruslerini desteklemektedir.


Mars’in topraginin ne oldugu incelenmeden once cok fazla tahmine sebep olmus, bazilari silisyum, bazilari bazalttan olustugunu uydu resimlerine bakarak soylemislerdi. yapilan incelemeler ve alinan orneklerde sonra yer yer bazalt ve cogunlukla silis bakimindan zengin topraklar oldugu kanitina varildi. Silis cam yapiminda kullanilan bir ham maddedir ve bu kadar fazla olmasi bilim dunyasini sasirtmistir. Marsta olmus olabilecegi varsayilan volkanik olaylarin veya yine su ile ilgili bazi durumlarin kalintilari olarak topragin bu derece silisyum bakiminda doygun olmasi aciklanmaktadir. Mars gezegeni Dunya’ya oranla daha az yogun, az hacimli ve kutlelidir.



Mars ve Sirlari Mars’da Dunya gibi bazi caglar gecirmis ve yuzey seklini etkileyen etkiler maruz kalmistir. Bu caglar, Nuh, Hesperian, ve Amoz’dur. Yapilan arastirmalara gore bu Nuh caginda yaklasIk 3.6 milyar yil oncesi buyuk su baskinlari ve meteor carpmalari ile Tharsis bolgesi olarak bilinen platonun seklini almis olmasi, Hesperian caginda 3.5milyar ile 1.8 milyar yil once yanan toprak ve volkanik olaylar ile lavlardan olusan buyuk bolgelerin meydana gelmesi, Amoz ise 1,8 milyar yil once ile gunumuzu kapsamaktadir, simdiye kadar kaydedilen ise dev bir kaya kutlesinin kirilmasi ile olusan cig meydana gelmesidir.


Mars icin suyun varligi yer altindan bir anda cikan yuksek basincli ve kisa zamanda yok olup sadece buz kutlelerinin kaldigi derin izler yapan kanitlar ile varsayilmaktadir. Kucuk su yolu izlerine rastlanilmamis olmasi ilk baslarda garip bir durum olarak gorulmus fakat daha sonra toprak kaymalari ve diger hava kosullari ile kaybolmus olabilecegi ihtimali ile onemsenmemistir. Her ne olursa olsun bu saatten sonra hicbir seyin Mars’ta suyun olmayacagini kanitlamasi mumkun degildir. NASA yetkilileri ve bilim adamlari, olusan bir yagmur, yer alti suyu ve ya herhangi bir sekilde olusan suyun varligindan emin olduklarini ve bunun degismeyecegini bir cok kez duyurmuslardir.


Mars ve Sirlari


Mars’a cok buyuk ve cok fazla meteor dustugu ve dusmeye de devam ettigi bilinmektedir. Yuzeyindeki dev kraterlerin bu sekilde olustugu ve carpan meteorlarin boyutunun tum Avrupa kadar buyuk bir alani kapsadigi gorulmektedir. Ayrica simdiye kadar bilinen en buyuk krater disinda en buyuk kanyonunda ve en yuksek daginda(Olimpos) Mars’ta oldugu bilinmektedir. Dagin yuksekligi Everest’in 3 misli yani 27 km boyunda oldugu olculmustur. En buyuk kanyonun ise Valles Marineris oldugu 4.000 km uzunlugunda derinliginin ise 7 km oldugu bilinmektedir.

Mars ve SirlariMars uzun zaman once( 4-5 milyar yil) atmosferini kaybetmis ve Gunes isinlarinin direk yuzeye vurmasina maruz kalmistir. Yuzeydeki kuru buzlar bu isina maruz kalinca su buzu bulutlarinin olusmasina neden olmaktadir. Kutup bolgeleri asiri soguk olmakta ve sicakligin -140 dereceye kadar dustugu bilinmektedir. Diger bolgelerinde ve yaz ayarinda ise 20 dereceye kadar isinmasiyla en iyi halinin bu oldugu kanisina varilmistir. Mars uzerinde yasam olmasi icin bircok planlar yapilmistir. En son kesif ile bir mikroorganizmanin Dunya’ bir cicegin olusumu gibi bahar ve yaz donemlerinde yasadigi gorulmustur. Bilim adamlari topragin icerigindeki maddelere uygun bazi bitkiler yetistirmistir. Fakat Mars’ta yuzey mor otesi isinlara maruz kaldigi icin sadece topragin yeterli olmadigi gelismis bir atmosfere de ihtiyac oldugunu ogrenilmistir. Marsin Evrimi ve hala yasam umutlari ile yapilan calismalar gelistirilerek devam etmektedir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:53.