IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Uzay Uzay'dan Son Haberler

 
 
Seçenekler Stil
Alt 25 Mart 2021, 09:54   #1
Standart Uzay Radyasyon Ortaminin Etkisinin Azaltilmasi

Gunes aktivitesi, atmosferde ve iyonosfer de, Dunya’ya yakin uzay ortamindaki uydularin performansini ve guvenilirligi, bunlara dayanan yer tabanli teknolojik sistemleri ve hizmetleri etkileyebilecek dinamik degisIklikleri yonlendirir. Ve bu duruma uzay havasi denir. Gunes’in aktivitesinin Dunya’ya yakin uzay ortamina iletildigi ana ortam, koronal kitle puskurtmeleri olarak bilinen yuksek kutleli plazma, enerjili yuklu parcaciklarin surekli bir akisi veya buyuk olcekli anlik patlamalar seklinde meydana gelen gunes ruzgaridir. Enerjili parcaciklarin ve guclu manyetik enerjinin kaynaklari, uzaydan gelen gunes patlamalari ve galaktik kozmik isini da icerir. Bu islemlerden gelen enerjik parcaciklar ve elektromanyetik radyasyon, Dunya’ya yakin radyasyon ortamini olustururken, hapsolmus radyasyon ortami ve gecici radyasyon ortamlarina bolunebilir.


Uzay Radyasyon Ortaminin Etkisinin AzaltilmasiVan Allen kusaklari gibi, Dunya’nin manyetik alani tarafindan uzaydaki belirli bolgelere hapsedilen veya hapsedilen yuklu parcaciklar, yakalanan radyasyon ortamini olusturur. Gecici parcacik ortami, gunes olaylarindan gelen enerjik parcaciklardan, gezegenler arasi uzay bolgelerinde ve Dunya’ya yakin bolgelerde var olan galaktik kozmik radyasyondan olusur. Uydular ve diger uzay uygulama sistemleri, temelde uzay plazma ortaminda calismak uzere tasarlandiklari icin hem tuzaga dusurulmus hem de gecici enerjik parcaciklara karsi savunmasizdir.


Gunes patlamalari ve galaktik kozmik isinlardan kaynaklanan enerjik parcaciklar ve elektromanyetik radyasyon, uydularin acikta kalan yuzeylerini bombardiman edebilir ve etkilesime girebilir. Bazen elektrik, elektronik ve elektrokimyasal bilesenlerine olasi erisimle acik yuzeylerine nufuz etmek icin yeterli enerjiye sahiptir. Bu etkilerin yani sira, atmosferik surtunme nedeniyle veya bazi nedenlerden dolayi anormalliklere sebep olur ve bunlar asagidaki gibidir:
• Yapisal malzemelerin kritik ozelliklerinin bozulmasina,
• Hem uzay gemideki yolcular hem de astronotlar icin gecici ve terminal saglik tehlikesi olusturabilir,
• Uzay araclarinin ucusa uygunlugunu tehlikeye atabilir ve hatta tamamen arizaya yol acabilir
• Hizlanmis yorunge bozulmasina,
• Hassas parcalarin islevlerinde ara sira meydana gelen ve aciklanamayan hatalara,


• Astronotlar ve bazen uydu gorevini aniden sona erdirebilecek feci bir basarisizliga.

Uzay Ortaminda Uzay Araci Sarji
Uzay ortaminda uzay araci yuzeyine carpan elektronlar, cok kucuk kutleleri nedeniyle (iyonlarinkine kiyasla) iyon muadillerinden daha hizlidir. Sonuc olarak, ortamdaki elektron akisi genellikle ortam iyon akisindan daha fazladir ve uzay aracinin yuksek duzeyde negatif yuklenmesine yol acar. Uzay aracinin sarji, elektron emisyonu ve iyon alma yontemleriyle hafifletilebilir. Elektron emisyonu, bir aygitin elektronlari uzay araci zemininden cekip uzaya firlattigi yontemdir. Iyon alimi ise, pozitif iyonlarin negatif yukleri notralize etmek icin negatif yuklu bir uzay aracina ulastigi yontemdir. Ilk yontem, uzay araci yerinin negatif yukunu azaltmak icin etkilidir, ancak dielektrik yuzeyler icin etkili degildir. Bir kusur olarak, surec, dielektrik ve iletken toprak arasinda farkli yuklenmeye yol acabilir. Ikinci yontem, negatif yuklu yuzeyin (dielektrik veya iletken olsun) ve diferansiyel sarjin azaltilmasi icin etkilidir. Bununla birlikte, tum uzay aracini uzun sureli kullanimla elektrokaplama dezavantajina sahiptir. Her yontemin digerine gore avantaji veya dezavantaji oldugu icin, her iki turun bir kombinasyonunun kullanilmasi tavsiye edilmistir. Diger azaltma yontemleri arasinda plazma emisyonu, kismen iletken boya, polar molekul emisyonu, ayna yansimasi ve mor isinlama yer alir.



Uzay Radyasyon Ortaminin Etkisinin AzaltilmasiTek Olay Efektleri
Bellekler ve verilerle ilgili cihazlar icin, hata azaltma yaklasimlarindan veya yontemlerinden bazilari Parite kontrolu, dongusel artiklik denetimi kodlamasi, Hamming kodu, Reed-Solomon kodlamasi, evrisimli kodlama ve orten protokolu icerir. Eslik, bir veri yapisinin sonuna eklenen tek bir bittir, boylelikle yapida tek veya cift sayida bir olup olmadigini belirtir. Eslik yontemi, bir veri yolunda meydana gelen mantiksal bir durum veya birler sayisini sayar. Dongusel artiklik denetimi kodlama yontemi, belirli bir veri akisi uzerinde modulo-iki aritmetik islemlerin gerceklestirilmesine ve sonuclarin bir polinom olarak yorumlanmasina dayalidir. Ve bu sayede belirli bir veri yapisinda herhangi bir hata olusup olusmadigini tespit eder. Hamming kodu yontemi, tek bir hatanin konumunu ve bir veri yapisinda birden fazla hatanin varligini tespit eder.


Reed-Solomon kodu, bir veri yapisindaki coklu ve ardisIk hatalari algilayabilir ve duzeltebilir. Evrisimli kodlama, birden cok bit hatasini da algilayabilir ve duzeltebilir. Bununla birlikte, blok kodlamadan ayirt edilebilir, veri yapisinin sonunda ayri kelimeler halinde gruplanmak yerine, ek yukun serpistirilmesi veya bitlerin gercek veri akisina kontrol edilmesi yoluyla yapar. Kontrolle ilgili cihazlardaki hatalar, bahsedilen yontemlerden bazilari kullanilarak da azaltilabilir. KarmasIk zorluklara sahip kontrolle ilgili cihazlar icin daha etkili bir azaltma yaklasimi ornegin, buyuk olcekli entegrasyon devreleri veya mikroislemciler, saglik ve guvenlik olarak adlandirilan gorevleri veya alt programlari iceren yazilim tabanli azaltmadir. Saglik ve guvenligin gorevleri, harici bellek aygitlarinda veya mikroislemciye dahil olan kayitlarda eslik veya baska bir yontemi kullanan bellek temizlemeyi gerceklestirebilir. Yazilim azaltma yontemlerinde, dahili mikroislemci zamanlayicilari ayrica bir bekci uygulamasi zamanlayicisini calistirmak veya saglik ve guvenligi gecmek icin de kullanilabilir.

Toplam Iyonlastirici Doz

Uydu sistemindeki toplam iyonlastirici doz, ekranlama, deger kaybi ve koruyucu devre tasarimi gibi yontemlerle azaltilabilir. Kalkan, uzay aracini (ve yolculari) uygun buyuk malzemelerin bir konfigurasyonu kullanarak iyonlastirici radyasyondan koruma islemidir. Azaltma, kasa veya vucut sicakligi, ortam sicakligi ve kullanilan sogutma mekanizmasinin turu dikkate alinarak cihazlarin nominal degerlerinden daha dusuk olan maksimum guc dagiliminda calistirildigi genellikle elektrik gucu ve elektronik cihazlarda kullanilan teknikleri ifade eder. Bu yontem, parca tasarim sinirlari ve uygulanan gerilimler arasindaki ve sonuc olarak parcanin guvenlik marjini artirabilir. Uydulardaki kritik bilesenlerin tasarim duzeyinde sertlestirilmesi de gecerli bir yontemdir, ancak bu, uydu ureticilerinin uygulamasi olmustur. Bu yontemler ayni zamanda deplasman hasarini azaltmak icin de kullanilabilir, cunku etki ayni zamanda kumulatif oldugundan degistirme hasari toplam iyonlastirici doza benzer.
Uzay Radyasyon Ortaminin Etkisinin AzaltilmasiDiger onemli azaltma yaklasimi, asiri uzay cevre kosullarinda beklenen karisIk senaryolari taklit edebilen uygun cevresel modelin gelistirilmesini icerir. Iyi basarilmis veya daha karmasIk bir model, notr ve iyonize yogunlukta dalgalanmalara neden olan cesitli gunes zorlama mekanizmalarinin bireysel etkilerini hesaba katilmalidir. Dikkate alinmasi gereken bir diger cok onemli azaltma yaklasimi, gunes enerjisi olaylari icin kapsamli uyari sisteminin gelistirilmesidir. Gunes aktivitesi gunler onceden tahmin edilebilmesine ragmen, uydu ve Dunya cevresi uzerindeki etki seviyelerini belirlemek oldukca zordur.


Bu nedenle, gunes olaylarina atmosferik veya iyonosferik tepkileri ve bunlarin yorungedeki uydu uzerindeki sonuclarini tahmin edebilmek icin gunes aktivitesinin etkili bir sekilde izlenmesi gereklidir. Sonucta, yorunge degerlendirmesi ve uydunun yorungesi de onemlidir. Orta Dunya yorungesindeki ve sabit yorungedeki uydular, dis Van Allen radyasyon kusaginin etkilerine tabidir. Dusuk Dunya yorungesinde ki uydular, Guney Atlantik Anomalisi’ndeki en yogun parcacik akislariyla karsilasir, uzay araclarinin uzay ucusu gorevleri sirasinda radyasyona maruz kalmanin en buyuk bolumunu aldigi ana bolge olarak kabul edilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:21.