IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


23Beğeni(ler)


 
 
Seçenekler Stil
Alt 22 Aralık 2020, 17:32   #11
seeing is believing
brooklyn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Cennet kanyonu - yenişehir
ilginçtir ki, şehir efsaneleri yüzünden ancak 2014 yılında keşfedilen bu doğa harikası kanyonu bir çok bursa'lı dahi bilmiyor..

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] nın haberi var mıydı peki?

________________

its the hope, that kills you.
 
Alt 22 Aralık 2020, 17:36   #12
Banlı Üye
Hesna - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
brooklyn Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Cennet kanyonu - yenişehir
ilginçtir ki, şehir efsaneleri yüzünden ancak 2014 yılında keşfedilen bu doğa harikası kanyonu bir çok bursa'lı dahi bilmiyor..

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] nın haberi var mıydı peki?

Hihim
Ismen duymakla birlikte gidemedim :)

 
Alt 22 Aralık 2020, 17:40   #13
seeing is believing
brooklyn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

yakın zamanda gidebilirsin umarım @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] .

________________

its the hope, that kills you.
 
Alt 30 Aralık 2020, 16:59   #14
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Hepsi bir birinden güzel yerler. Ulucami de namaz kılmanın hazzı çok farklı, sabah kahvaltısı için cumalıkızık tam bir tarih kokuyor zaten. Göl yazı ise kayık turu ile huzurun tam yeri diyebilirim canım bursam.

________________

~ E & B ~
 
Alt 17 Ocak 2021, 03:43   #15
Standart Bursa’da Gezilecek Yerler

1-Kapalı Çarşı

Bursada Gezilecek Yerler.

Burası Neresi? Osmanlı Dönemi’nin ilk zamanlarında Tahtakale ile Emir Hanı arasında bulunan çarşı, kentin göbeğinde yıllardır yerini koruyan Ulucami ve Orhan Cami’nin hemen altında bulunmaktadır. Sonrasında Yıldırım Bayezıd tarafından yaptırılmış olan Bedesten’e taşınmıştır. Günümüzde Bedesten Kuyumcular Çarşısı, Kapalıçarşı’nın merkezini oluşturuyor.

Diğer kalan çarşılar ise Bedesten’in çevresinde konumlanmıştır. Sipahi Çarşısı, Gelincik Çarşısı ve Hacıivaz Çarşısı, Bakırcılar Çarşısı ve Tahılpazarı geçmiş o dönem Kapalı çarşı adını almıştır. Orhangazi döneminde hanların araları çatı ile kapatılmış ve yavaş yavaş kapalı çarşılar oluşturulmaya başlanmıştır.

En çok ilgi çeken yer olup, günümüze dek tarihi dokusu bozulmayan atmosferik çarşı 130 dükkana sahiptir. Giyimden havlu işçiliğine, kuyumculardan ayakkabıcılara birçok alanda hizmet vermektedir.

Geçmişte alışveriş ve ticaretin merkezi Ulucami’nin arkasındaki Kapalıçarşı ve Bedesten bugüne ulaşan 130 adet dükkan gelmiştir. Bu dükkanların çoğu kuyumcu ve döviz üzerinedir.

Kaçırmayın! Kapalı çarşı içerisinde birçok çeşit restoran mevcut. Bu restoranlarda; köfte, meşhur iskender, mantı, pide gibi lezzetli yemekler yiyebilirsiniz. Kuyumcular Bölgesi’nde Bursa’nın yerel tatlarından biri olan Cantik’i denemelisiniz. Yuvarlak, simit büyüklüğünde içi kıymalı veya kuşbaşılı olan pidedir. İpek Han ve Koza Han’da oturup çay ve kahve içerek vakit geçirebilirsiniz.

2-Eski Aynalı Çarşı

Bursada Gezilecek Yerler.

Burası Neresi? Orhan Gazi tarafından 1339 yılında hisar dışına yaptırılan külliyenin hamamı olan bu yer, şehrin ilk çarşı hamamıdır. 16. Yy’a kadar çarşının ihtiyaçlarını karşılayan bu yapı 1584 yılında çıkan yangın sonucu hasar görmüştür. Yenileme çalışmalarının ardından kadınlar ve erkekler olarak ayrılmış olup birde kahve dükkanı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bursa’nın ikonu haline gelmiş birtakım ürünlerin satışını yapıldığı çarşı olarak işlevini devam ettirmektedir.

3-Ulu Cami

Bursada Gezilecek Yerler.

Burası Neresi? Niğbolu Zaferi’nin ardından Yıldırım Beyazid’ın emriyle, 1396 senesinde yapımına başlanmış ve 1399’da tamamlanmıştır. Esasında söylenene göre zafer sonrası, Yıldırım Beyazıd şehre 20 cami yapılmasını emretmiştir. Ancak Emir Sultan Hazretleri bunun yeni kurulan kente fazla olacağı düşüncesi ile 20 kubbeli bir caminin daha iyi olacağını söylemiş.

Kündekari tekniği ile yapılan caminin içindeki eşi benzeri çok nadir görülebilen minber, Antepli Hacı Mehmed bin Abdülaziz ed-Devvaki tarafından yapılmıştır. Minber, evrenin kül olarak doğu tarafında güneş sistemi, batı yakasında ise galaksi sisteminin tasvir edildiği söylenmektedir. Aynı zamanda gezegenlerin büyüklük oranları ve yörüngeleri gerçek boyutlarıyla birebir.

Atatürk Caddesi üzerinde bulunan cami, zaman içerisinde deprem, istila, yangın gibi olayların yaşanması üzerine oldukça zarar görmüştür. Bir erken Dönem Osmanlı Mimarisi olan cami, kentin en büyüğü ve anıtı niteliğindedir. Ulu Cami’nin duvarlarında yer alan her biri farklı hattatlar tarafından 200 hat levhası ve duvar yazılarıyla Hat Sanatları Müzesi olarak da bilinmektedir.

Caminin şadırvanı hakkındaki söylentiye göre; yapımında bazı noktaların kamusallaştırılması gereken caminin şadırvanı Musevi bir kadına aittir. Arazisini vermek istemeyen kadın, rüyasında insanların hepsinin aynı yöne koştuklarını görür. Nereye gittiklerini soran kadın cennet cevabını alır. Gördüğü rüyadan etkilenen kadın ertesi gün arazisini Şadırvan yapılması şartıyla verir.

Ayrıca şöyle bir detay söz konusu; inşasında çekilen maddi sıkıntıların ardından yarım bırakılan inşaat, Hristiyan ve Musevi topluluklarının maddi destek bulunmuşlar. Bunun üzerine Müslümanlarda teşekkürlerini iletmek için David’in Yıldızı ve Haç sembollerinin işlendiği taşları cami pencerelerinin üzerinde kullanılmıştır.

4-Tophane

Bursada Gezilecek Yerler.

Burası Neresi? Bursa’nın etkileyici manzarasının ayaklar altına serildiği yerlerden biri de Tophane’de bulunan Saat Kulesi mevkisidir. Burada aynı zamanda Osmanlı’nın kurucusu Osman Gazi ve ondan sonra gelen padişah olan oğlu Orhan Gazi’nin türbeleri de burada bulunmaktadır.

Saat Kulesi; Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılmış olup, 1900’lere kadar ayakta kalmış ve bilinmeyen bir tarihte de yıkılmıştır. 1904 yılında yapımına tekrar başlanmış, tamamlandıktan sonra II. Abdülhamit’in tahta çıkışı sebebiyle, Vali Reşit Mümtaz Paşa tarafından faaliyet açılmıştır. Dört bir cephesinde elektronik saat bulunan kule aynı zamanda Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yangın gözetleme yeri olarak da kullanılmaktadır.

Osman Gazi Türbesi; koca bir imparatorluğun kurucusunun türbesinin bulunduğu yer, elbetteki en önemli tarihi noktalardan biridir. Padişah olduğu dönemde, Bursa kuşatması esasında oğlu Orhan Bey’e şehrn kubbeli bir yapısını işaret ederek vefat ettiğinde buraya gömülmek istediğini belirtmiştir. Eski bir kilise türbeye dönüştürülmüş ve naşı buraya gömülmüştür. Ne yazıktır ki orjinal türbe depremde hasar görerek yıkılmıştır. Fakat 1863 yılında Sultan Abdülaziz tarafından tekrar inşa ettirilmiştir.

Tophane Parkı’nın hemen girişinde ise 1281-1362 yılları arasında yaşamış olan ikinci padişah Orhan Gazi’nin türbesi yer almaktadır. Bursa’yı fethetmeden önce kentin manastırı olan Sainte Elie Manastırı’nın bir bölümüne yapılmıştır. O yüzden manastıra ait mozaik işlemeleri günümüzde hala görebilirsiniz.

5-Bursa Tarihi Evleri
Bursada Gezilecek Yerler.

Burası Neresi? 17. Yy’daki Bursa evleri hakkında edindiğim bilgilere göre, ailelerin gelir durumlarına göre değişkenlik göstermektir. Maddi durumu iyi olan ailelerin evleri konakken, orta düzeyde maddi imkana sahip ailelerin evleri yine iki katlı olup, farkı özelliklere sahiptir.

Yaygın olarak çoğu Bursa evinde, sofa, mutfak, cumbalı yada balkonlu oda, şadırvan, avlu ve su kuyusu vardı. Ahır, kiler, ambar gibi sıcak ve korunaklı yerler alt katta olurken, bahçeleri çardak, ahır, fırın, ambar, çeşme, samanlık, tuvalet ve hamam yerleri bulunurmuş.

Günümüze kadar gelebilmiş en güzel örneklerden biri de eski evliyalardan Somoncu Baba Evi ile Muradiye’de bulunan Osmanlı Evi’dir. Hatta bu müzeye dönüştürülmüş evin içerisini de gezme imkanınız var.

18. yüzyıl itibariyle ahşap süslemelerin, aşı boyası uygulamalarının yaygın olarak görüldüğü aşikar. Bu özel görünümü ile sizi tarihi yolculuğa çıkaracak olan Bursa evleri, böylesine her yerin betonarme olduğu yerde yaşayan insanlara iç çektiriyor.

6-Bursa Merinos Tekstil Sanayi Müzesi

Bursada Gezilecek Yerler.

Burası Neresi? Cumhuriyet Dönemi işletmelerinden biri olan Bursa Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, 1938 senesinde Atatürk tarafından açılmış olan Merinos Yünlü Müessesi’nin yenilenmesinin ardından kültürel mirası korumak amacıyla müzeye çevrilmiştir.

Sanayi devrimlerinden biri olan bu fabrika, 1960’lı yıllarda ülkeye katkı sağlayan işletmelerinden biriyken 2004 senesinden sonra çalışma durdurmuş ve Bursa Belediyesi’ne devredilmiştir. Belediye tarafından ise kültür merkezine ve müzeye dönüştürme kararı verilmiştir.

Neden Gitmeliyim? Fabrikanın tüm üretim sürecini izleme şanına sahipsiniz. Yün ve ipliğin ortaya nasıl çıktığının, iplikten dokuma malzemelerinin nasıl elde edildiğini, boya malzemelerinin kullanışına kadar birçok yöntem sırasıyla veriliyor. Bu aletlerin yanında Merinos tarihi ve Bursa’nın teknoloji ve sanayi tarihini ele alan belgelerde gösteriliyor.

Başlarda yurt dışından ithal edilen yünler kullanılırken zaman içerisinde gelişen fabrikada, Merinos Koyunları’nın yünleri işlenilebilecek hale gelmiştir. Burada koyunlardan alınan yünlerin aşamaları ve kumaşa döndürülmesi, hangi yöntemlerin kullandığı gibi adımları öğrenebilirsiniz.

7-Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi
Bursada Gezilecek Yerler.

Burası Neresi? Türkiye’deki tek Anadolu Arabaları Müzesi olan bu yerde, Üçpınar Tümülüsü‘nde yapılan kazı çalışmalarında çıkarılan at arabası parçaları ve tekerlekleri konu alan bir galeri ve tümülüsteki bir mezar odası canlandırılmıştır.
Umurbey Mahallesi’nde 1998-2002 yılları arasında eski bir ipek fabrikasının yenilenmesi üzerine açılan bir müzedir. 30 bin metrekarelik bir alanın üzerine kurulan müzede, çift beygirli Bursa at arabalarından günümüzdeki otomobillere geçiş hikayesi ele almaktadır.
Geçmişten günümüze uzanan gelişim hikayesi hakkında tüm detayları bulabileceğiniz müzeyi ziyaret etmeden ayrılmayın!

8-Bakacak Seyir Noktası
Bursada Gezilecek Yerler.

Burası Neresi? 1720 metre yükseklikte, Uludağ zirvesinde konumlanan Bakacak Seyir Noktası, oldukça etkileyici manzaraya sahip. Açık havalarda Marmara Denizi’ne kadar görebilirsiniz. Yalnız belirtmeliyim ki yükseklik başınızı döndürebilir, bir süre sonra alışacaksınızdır.

Neden Gitmelisin? Bu muhteşem seyir manzarasına karşı bir dağ havası almak ve hoş fotoğraflar çekilmek için birebir nokta. Oteller bölgesine 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor olup, şehir merkezine ise 45 dakika uzaklıktadır. Bursa manzarasını ayaklar altına seren Bakacak’ta, tertemiz şehir havasını soluyabilirsiniz.

9-Bursa Teleferik
Bursada Gezilecek Yerler.

Burası Neresi? 1963 senesinde kullanıma açılan teleferik, Türkye’nin ilk teleferik hattı olma özelliğine sahiptir. Toplamda 144 kabini ile oldukça güvenli bir yolculuk geçirebileceğiniz teleferik hattında, 8’er kişilik kabinleri ile toplamda 1500 kapasiteye sahiptir. Gece ve gündüz farketmeksizin kesintisiz hizmet sunan teleferik, yağmur kar demeden sarsıntısız, korkunuz varsa en aza indirgeyecek düzeyde bir yolculuk yapmanızı sağlıyor.

Öncelikle Bursa’nın semtlerinden biri olan Tefferüç’ün Merkez İstasyonu’ndan hareketle 1231 metre yükseklikteki Kadıyayla İstasyonuna varıyorsunuz oradan bir başka vagona binerek 1635 metre yükseklikteki Sarıalan’a 12 dakikada ulaşacaksınız. Son olarak burada 1810 metre daha yükseğe çıkarak 2. Bölge oteller istasyonuna varabilir, burada bulunan market, restoran, kafe ve hediyelik eşya dükkanlarını ziyaret edebilirsiniz.

Bursa merkezden Uludağ’ın tepesine giden bir yol… Bursa’ya gelince yaz ile kışı birbirine bağlayan teleferiğe, birçok insan gibi binmeden dönülmemesi gerektiğini düşünüyorum haklı olarak. Şehrin en yüksek tepesine ulaşırken göreceğiniz manzaralarda işin keyfini sürmenizi sağlıyor.

10-Tarihi Çamlı Kafe
Bursada Gezilecek Yerler.
Burası Neresi? Çamlı kafe, Bursa’nın Trilye ilçesindeki Zeytinbağı’nda yer alıyor olup, fazla bilinirliliği olmayan ancak bilenlerin de sıklıkla ziyaret ettiği hoş manzaraya sahip tarihi bir mekan. Adeta huzuru yansıtan sakin konumu ve tertemiz deniziyle gelenleri mest ediyor. Özelikle hafta sonları güzel havanın tadını çıkartan çok oluyor burada.

Kahvaltı öğününden tutun abur cuburuna kadar her çeşit yemeği bulabileceğiniz mekanın ünlüsü gözlemeleri. En cezbecidi tarafı ise bu güzel manzara karşısında uygun makul karşılığında bir şey yiyip içmek sanırım. Zira bu çok alışa gelmiş bir durum değil. Ortalama kahvaltı için 20-25 yemek içinse 15-25 civarı ödeyerek hesaplı bir gün geçirebilirsiniz.

Neden Gitmeliyiz? Dilerseniz çay bahçesinin içinde dilerseniz de çam ağaçlarının yarattığı gölgelikte yer alan tahta bank ve masalarda gönlünüzce oturabilirsiniz.

11-Arap Şükrü Sokağı
Bursada Gezilecek Yerler.
Burası Neresi? Bursa’nın en bilinen eğlence mekanlarının yer aldığı Arap Şükrü Sokağı, Çiçek Pasajı’nın girişinde yer almaktadır. Kentin tarihini yansıtan bu sokak, Osmanlılar tarafından fethedilmesinin ardından Orhan Gazi‘nin kale surlarını bu yerin hemen yanında bulunan mahalleye Musevilerin yerleşmesine müsade etmiştir.

İspanya‘dan sürülen Yahudiler 1492 tarihinde II. Beyazıd tarafından buraya yerleştirilmişlerdir. Sokakta halen yaşamını devam ettirmekte olan 20-30 hane Yahudi’nin ibadethaneleri olan Geruş ve Mayor sinagogları da burada yer almaktadır.

“Yahudi Mahallesi” adıyla bilinen Arap Şükrü, geçen 50 yılın ardından yaşadığı değişimle Bursa’nın önde gelen eğlence merkezlerden biri oluştur. Arap Şükrü adındaki bir esnafın bu bahsi geçen sokakta bir mekan açması üzerine başlayan serüven çocuklarınında yeni mekanlar açmasıyla trafiğe kapatılarak bugünkü haline bürünüyor.

12-Cumhuriyet Caddesi
Bursada Gezilecek Yerler.

Burası Neresi? Bursa ticari hayatıyla ünlü ilçelerin başında olup üzerinde 270 adet dükkan bulunan Cumhuriyet Caddesi, trafiğe kapalı ve yalnızca tramvay ulaşımı sağlanmaktadır. 1905 senesinde Bursa Valisi Mümtaz Reşid Paşa tarafından açılan caddenin o dönemlerdeki ismi II. Abdülhamit’e ithafen Hamidiye’ydi. Bir ucu Meydanı’nda başlayıp diğer ucu Gökdere Bulvarı’nda son bulmaktadır. Dükkanların çoğunluğu züccaciye, halı ve perde üzerinedir.

13-Şelaleler
Bursada Gezilecek Yerler.
Burası Neresi? Kent Ormanı girişinden itibaren orta zorluktaki bir patikadan geçerek varılan şelale, Yıldırım ilçesinde bulunur. Deliçay üzerinde dört kademeli olan şelaleye yakın piknik masaları ve çeşme bulunmaktadır. Şırıl şırıl akan şelalenin eşliğinde piknik yapmak ve çeşmeden akan soğuk sularının tadına bakmak yaz aylarında yapılacak en ideal planlar arasındadır.

82 metre yükseklikten akan şelalenin dört basamaklı olduğundan bahsetmiştim. Sol tarafta yer alan tabelayı takip ederek en tepeye çıkabilir seyir manzarasının keyfini sürebilirsiniz. Buradan şelaleye giren birçok insanın olduğunu göreceksiniz. Buz gibi yüzmek sizin takdirinize kalmış artık. &[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Kaçırmayın! Lezzetli bir balık yemek istiyorsanız burada yer alan alabalık tesislerine uğramanızı öneririm. Şelalede her yıl mevsime bağlı olarak renk değişimleri gözlemlenmektedir. Kahverengi, sarı, yeşil ve kızıl renklerinin birbiri arasındaki ahenk…Hele birde ağaçlar yapraklarını dökmüş ise tam fotoğraf çekilmelik diyebilirim.



Alıntı


Konu 1903 tarafından (17 Ocak 2021 Saat 03:45 ) değiştirilmiştir..
 
Alt 17 Ocak 2021, 03:44   #16
Sahtesiniz Sahte
JeSteR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

pek sevmem o şehri ama gidersem gezecem :))

 
Alt 06 Şubat 2021, 13:38   #17
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Eski tarihten bu yana halen bazı şeyleri koruyan nadir şehirlerden birisi.

________________

~ E & B ~
 
Alt 06 Şubat 2021, 14:15   #18
Standart

Alıntı:
Hesna Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Fazlası var eksiği yok
Harika bir paylaşımdı
Emeğinize sağlık

Ek olarak aklima gelenler; ExtremPark, 1326 Bursa Fetih Müzesi, Oylat Mağarası, Sadagi Kanyonu, Aktopraklikhoyuk acik hava müzesi derim.
podyum parkı da ekleyebilir miyiz ? millet biraz ortam görsün.. bizde ortam beyle..

 
Alt 06 Şubat 2021, 14:18   #19
Banlı Üye
Hesna - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Eftamintokoftiden Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster


podyum parkı da ekleyebilir miyiz ? millet biraz ortam görsün.. bizde ortam beyle..


Podyumpark varsa Özlüce de vardır diyebiliriz
Gorukle demeyelim ama :d

 
Alt 06 Şubat 2021, 14:32   #20
Standart

Alıntı:
Hesna Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster


Podyumpark varsa Özlüce de vardır diyebiliriz
Gorukle demeyelim ama :d
Öğrenci varken görükle

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:41.