IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Tarih Tarihin hayatımıza etkileri ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

8Beğeni(ler)
  • 3 Post By CeReN
  • 1 Post By TheMountain
  • 1 Post By Rufeyde
  • 1 Post By Rufeyde
  • 1 Post By Rufeyde
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 24 Mart 2021, 12:52   #1
Standart Ayasofya’nin Sirlari

Bizans Imparatorlugu tarafindan yapilan, Ortodoks Kilisesi olarak hizmete acilan, Fatih Sultan Mehmet’ in Istanbul’ u fethiyle de Osmanli’ nin eline gecen Ayasofya Muzesi, gunumuzde hala bircok sirra ev sahipligi yapiyor. Osmanli Imparatorlugu’ nun eline gecmesiyle camiye donusturulen Ayasofya, gunumuzde muze olarak hizmete devam ediyor. 921 yil kilise, 481 yil da cami islevi gormesinden dolayi hem Hristiyanlar icin hem de Muslumanlar icin ayri bir oneme sahip. Iste o muhtesem yapinin muhtesem ozellikleri ve sirlari:


Ayasofya'nin SirlariEl Terlemesini Bitiren Terleyen Direk: Ayasofya’ nin kible yonunde bulunan kapilardan sol taraftakilerin en sonuncusunun icinde bulunan sutun, mermerden yapilmis ve her mevsim islak. Iste bu her zaman nemli olma ozelligi bu sutuna ” terleyen direk ” unvanini kazandirmis durumda. Mermerden yapilmis olmasina ragmen yerden ilk 1 metrelik kismi bakirlarla kapli. Bu direk sagladigi faydayla da dikkat cekiyor. Elleri cok terleyen insanlar, bu direk uzerinde bulunan delige parmaklarini sokarlarsa el terleme problemleri sona eriyor. Bunu bircok kisi denemis ve gercekten durumun boyle oldugu anlasilmis. Peki bu diregin yaz kis demeden nemli kalabilmesinin nedeni ne? Bu sorunun cevabina yonelik 2 farkli inanis var. Ilki eskiden bir depremde yikilan kubbenin restorasyonunda Mekke’ den getirilen zemzem suyunun bu diregin harcina karistirilmasindan dolayi bu durum ortaya cikiyor. Diger inanisa gore ise Hz. Hizir Bu direge dokunarak yonunu Mekke’ ye dogru cevirmis. Tabi bu inanclarda Osmanli Devrinin etkisi buyuk. En bilimsel aciklamasi ise bu diregin gozenekli olusu. Ayrica sahip oldugu kilcal bir yapi var. Bu sayede temelde bulunan suyu aliyor ve diregin yuzune gozenekler yardimiyla cikariyor. Ancak neden sadece bu diregin bu sekilde yapildigi ise hala soru isareti.



Ayasofya'nin SirlariBuyuk Salondaki Kuyu: Gizemi cok olan yapilarin halk arasindaki inanislari da cok fazla oluyor. Ayasofya da icindeki bircok gizemli yapiyla halkta cok sayida farkli dusunceler gelistirmis. Bu kuyu da onlardan biri. Oyle ki kalp hastaligi olanlar bu kuyuya geliyor ve sabah namazi kildiktan sonra bu kuyunun suyundan iciyorlar. Tabi muze haline getirilince bu gelenek de sona ermek zorunda kaldi. Bu kuyu 50 cm.’ lik bir capa sahip. Suyu ise cok tatli degil ancak mineral yonunden zengin. Derinliginin 7 metreden fazla oldugu tahmin ediliyor. Kalp hastaligina iyi geldigi dusuncesinin bir temeli vardir mutlaka. Ancak bilimsel bir aciklama icin arastirma yapilmasi gerekir. Fiziksel bir arastirma mevcut olmasa da bazi uzmanlar bu suyun psIkolojik olarak hastalari etkiledigini dusunuyor. Yani hasta suyun iyi gelecegini dusunuyor ve zamanla buna kendini inandiriyor. Boylece gelisen umut sayesinde beyindeki uzuntu kanallarinin etkisi azaliyor. Bu da hastanin kendini iyi hissetmesine sebep oluyor.


Ayasofya'nin SirlariAyasofya’ yi Yikacagina Inanilan Tabut: Ayasofya icindeki kible kapilarindan ortada bulunaninin ic tarafinda bir tabut mevcut. Bu tabutun icinde Kralice Sofya’ nin oldugu biliniyor. Ustelik buradaki kubbede 4 melek figuru var. Azrail, Israfil, Cebrail ve Mikail meleklerinin figurleri olan bu resimler ile tabut arasinda bir iliski kurulmus ve yuzyillardir tabutun yeriyle oynanirsa Ayasofya’ nin yikilacagi dusuncesi gelismis.

Ayasofya'nin SirlariKubbedeki Pence: Yapinin guneydogu kisminda bulunan kubbenin destegi olan fil ayaginin tepesinde yerden 6 metre yuksekte bulunan bir iz var. Bu iz buyuk bir ele benziyor. Penceye benzetenler de var. Inanisa gore Fatih Sultan Mehmet’ in atinin urkmesiyle bu sutuna dayanmis. At debelenirken bu yapiyi tahrip etmis. Ancak 6 metre yukseklikte bulunan bir bolgeyi atin nasil tahrip ettigi muamma. Kendiliginden olusmadigi da asIkar. Cunku boyle bir goruntu, yapiyi olusturan unsurlarin cesitli sebeplerle dokulmesi sonucu olusabilecek bir goruntu degil.


Ayasofya’ nin bazi tarihi olaylardaki yeri de soyle:
Ortodokslar ve Katoliklerin Darginligi Ayasofya’ da Basliyor: 1054 yilinda bir ayin esnasinda papanin gonderdigi bir temsilci patrigin aforoz edildigini bildiriyor. Ayinde bulunanlar olay cikartiyor ve ayin tamamlanamiyor. Ortodoks Kilisesi ve Katolik Kilisesi bu olay yuzunden tam 911 yil boyunca dargin ve ayri duruyor. 1967 yilinda Papa 6. Paul’ un Ayasofya’ yi ziyaretiyle bu darginlik manevi anlamda son bulmus oldu.

Kutsal Eserlerin Avrupa’ ya Kacirilmasi: 1204 yilinda gerceklestirilen Hacli Ordusu’ nda bulunan Hristiyanlar, kendileri icin kutsal olan bircok eseri Avrupa’ ya tasidi. Bu eserlerden bir kismi ancak gectigimiz yillarda, yakin bir donemde Vatikan’ in hediyesi olarak Ayasofya Muzesi’ ne iade edildi.



Ayasofya'nin SirlariDeisis Mozaigi: 1264 yilinda yapilan bu mozaikte yer alanin kim oldugu hala tartisma konusu. Yakin doneme kadar Hz. isa’ nin mozaigi oldugu soylenirken, arastirmaci Roberto Solarion bunun aksini ispatladi. Tyanali Apollon oldugunu ileri surdu ve kanit olarak da figurdeki sag kasin uzerinde bulunan izi gosterdi. Bu iz 11 sayisini ifade ediyordu ve Pisagor tarikatina mensup olan Apollon da bu iz mevcuttu. Aslinda figur Hz. Isa’ yi ifade eder sekilde cizilmis. Cunku o donemlerde paganlarin zorla Hristiyanlastirilmasi nedeniyle bu yontemi kullandiklari varsayiliyor. Baskidan dolayi Hz. Isa figuru seklinde Apollon’ u resimlestirdiler.


Bizans’ in Ilk Gizli Orgutu: Bizans tarihindeki ilk gizli orgut Ayasofya’ da kuruldu. Mikail Cellius tarafindan olusturulan bu orgut Yasofya’ nin icinde yer alan bir mahzende faaliyete gecti. Ayni zamanda bu mahzen Picatriks’ in cevirildigi yer. Picatriks, Gnostik Hristiyanlarin gizli kitabi.

Ayasofya'nin SirlariIlk Duz Hac: Hristiyanlarin ilk duz hac kullanimi Ayasofya’ da gerceklesiyor. Akhineton Haci yerini boylelikle duz haca birakmis oluyor.

Dandolo’ nun Olumu: Papa, Latin ordularinin komutan olan Venedik Duku Dandolo’ ya Istanbul’ u Bizans’ in elinden alma gorevini veriyor. Bizans hukumdari bunu duydugunda Enrico Dandolo’ ya haber gonderiyor ve eger Istanbul’ u isgal ederse Istanbul’ un da onu oldurecegini soyluyor. Dandolo buna ragmen sehre giriyor. Ustelik sadece 4 gunde savasi kazaniyor. Kisa bir sure sonra olumu gerceklesiyor. Bunun uzerine Ayasofya’ ya gomulmustur. Bizan tekrar Istanbul’ u geri aldiginda bu mezara dokunmamistir. Hala muze icinde bulunuyor.


Ayasofya'nin SirlariAyasofya’ daki Viking Yazilari: Ayasofya’ nin 2. katinda bulunan balkonda Vikinglere ait oldugu anlasilan yazilara rastlandi. Rune alfabesi kullanilarak yazilan bu yazilarin bir benzeri de Ayasofya’ nin altindaki mahzenlerde de mevcut.

Yeraltindaki Tuneller: Ayasofya’ nin altinda tuneller tespit edildi. Bu tunellerle Kinali Ada’ ya ulasmak mumkun oldugu dusunuluyor. Ancak arastirma yapmak oldukca tehlikeli. Bu yuzden bu tunellerin ucu nereye variyor tam belli degil.

Gunumuzde Ayasofya; Danistay’in verdigi kararla 24 Temmuz 2020 Cuma gunu itibariyle ibadete acilmis ve o gunden bu yana muze statusunden cikartilip cami olarak hizmet vermektedir. Bu sayede Ataturk ve Ismet Inonu’nun 1934 yilinda cami statusunden cikarttigi yapi, Fatih Sultan Mehmet’in vasiyetine uygun sekilde 86 yil sonra olmasi gerektigi cami statusune kavusmustur.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 24 Mart 2021, 15:35   #2
Standart

O kutsal mabed hakkında zamanında çok okuyup araştırmıştım. İnşallah uğrayıp namaz kılmayı da nasip eder yüce Allahım.

 
Alt 24 Mart 2021, 15:51   #3
Helper
Rufeyde - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bizans efsanelerine göre de terleyen sütun; aya sofyanın inşaası sırasında usta ve işçiler mola verip ,malzemelerini bir duvara dayayıp başına içlerinden birinin çocuğunu bırakırlar,geldiklerinde çocuğun delicesine ağlayıp halde hale girdğini görürler,çocuk burdan biri çıktı,babana söyle inşaatı çabuk bitirsin dedi der,bunun üzerine çıkan şeyi meleğe yorarlar biz bu direği levha ile kapatalım, o bizim her duamıza amin desin,meleklerin duası kabul olur şeklinde.

________________

Osmanlı adı her duyana lerze re-sandır.
Ecdadımızın heybeti ma'ruf-ı cihandır.
Fıtrat değişir sanma! Bu kan yine o kandır....!!!!
 
Alt 24 Mart 2021, 15:57   #4
Helper
Rufeyde - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Birde ya Vedud efsanesi var;
aya sofyada terleyen direk içinde ya vedud namlı bir ruhani gönül dostu bir zatın olduğuna inanılır,hatta direk içinden zaman zaman ya vedud diye nidalar duyulurmuş bu ses harun reşid zamanından fethe kadar devam etmiş,ya vedud muhtemelen şeyh maksutun halifelerindendir,şeyh maksut harun reşidin bizansa gönderdiği elçidir,zulüm görerek ölen 300 şehidi defnetmek için gelmiştir.

Fetih bir türlü gerçekleşmeyince akşemseddin kaygılı olan fatihe fethin 50.günde ya vedudun ölümüyle gerçekleşeceğini söyler,O fethin 50 günde olmasını murad ediyor der

hatta fetih bize nasip olacaksa onun,olmayacaksa benim canımı al ya rab diye dua ettiği rivayet edilir,nihayet 50.günde vedud ölüp fetih gerçekleşince aya sofyayı gezen fatih ve beraberindekiler direğin içindeki ruhani vücudun ölmüş olduğunu görürler,yıkayp gömmek isterler,yalnız ''merhum yıkanmıştır,hemen defnedin ''diye bir ses duyulur,bunun üzerine vedudun nurdan bedeni gazilerin ellerinde şehit kapsından geçerek eminönüne gelir,ordan kayıklarla kürek çekmeden haliç boyunca eyübe gider ve orda açılmış bulunan bir mezara defnedilir...

________________

Osmanlı adı her duyana lerze re-sandır.
Ecdadımızın heybeti ma'ruf-ı cihandır.
Fıtrat değişir sanma! Bu kan yine o kandır....!!!!
 
Alt 24 Mart 2021, 16:02   #5
Helper
Rufeyde - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Kanuni döneminde anlatılan bir hikaye vardır;

Aksaraydan gelen 30 -40 kişik bir derviş kafilesi aya sofyada zikir yapmak ister,ama bir bakarlarki içerden sesler gelmektedir,ayrıca içerden yükselen ne olduğu belli olmayan nurani bir ışık hüzmesi.Korkup içeri giremezler,kanuniye haber verilir,sultan geldiğinde ise hiç bişey kalmamıştır...

________________

Osmanlı adı her duyana lerze re-sandır.
Ecdadımızın heybeti ma'ruf-ı cihandır.
Fıtrat değişir sanma! Bu kan yine o kandır....!!!!
 
Alt 24 Mart 2021, 16:42   #6
Helper
Rufeyde - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Hıristiyanlar hala içlerinden manevi değeri yüksek birinin parmağını terleyen sütuna sokup tekrar kıbleyi eski haline çevireceğine inanır, o yüzden aya sofya ziyeretinde bunu denemeyen hıristiyan yok gibidir...
,,
Ayasofya nın kapılarından birinin nuhun gemisinden alınan tahtalardan oluştuğuna,hatta denizcilerin burdan icazet aldığına,kız kulesi kayasının cinler padişahının sarayı olduğuna,planını arı kovaninda belirtildiğine,imparatora evliya bir zat tarafından cizdirildigine de inanılıyor.
,,,,
peygamber efendimiz zamanında islamı tebliğ için bizansa gelen ulaklardan birine ahid sandığı gösterilir,bu sandıktan bizdeyken islam orduları bize bişey yapamaz denmektedir,efendimizin o sandığı yalnız peygamber soyundan biri açabilir demesi üzerine herakliusun müslüman olduğu bizans tarihçilerinin yazdığı bir bilgidir,yine ahid sandığının latin işgali sırasında korumak için haliç ya gölcükte kadırga içinde batırıldığı ya da .mağralarında saklandığı,avrupaya götürüldüğü(az bir ihtimal)söylenen rivayetler arasındadır...
,,
Aya sofyada dünyada bulunan bütün kutsallardan bir parça olması gerektiğine,Batı'nın hiristiyanligi kabul simgesi olduguna inanıldığı için muhtemelen gelen kutsal sandıkta(ahid) yuşa peygamberin kemikleride vardı,ayrıca(güya) isa peygamberin çarmığa gerildiği andaki mızrak ve suretinin geçtiğine inanılan bez parçası ...
,,,
Dokunanların öldüğü, radyasyon benzeri bir enerji yaydığına inanılıp çubuklarla taşınan musanın öncesi ve musa döneminden kalan kutsal emanetlerin yer aldığı ahid sandığının bulunacağı bakara suresinde bildirilmiştir,onda musadan ve harundan kalan bakiyeler(değişmeden devreden) vardır denilmesi ile değişmeden korunduğuna işaret sayılmıştır,aya sofyada olduğunu söyleyenler dünyanın göbeği denen yerde bulunduğunu söyler,tahmihul melaike sözünü göbeğe atıflarlar,bulunması mehdinin geleceğine dolayısıyla bitişe ve kıyamete yorumlanır

________________

Osmanlı adı her duyana lerze re-sandır.
Ecdadımızın heybeti ma'ruf-ı cihandır.
Fıtrat değişir sanma! Bu kan yine o kandır....!!!!
 
Alt 24 Mart 2021, 17:03   #7
Standart

Alıntı:
TheMountain Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
O kutsal mabed hakkında zamanında çok okuyup araştırmıştım. İnşallah uğrayıp namaz kılmayı da nasip eder yüce Allahım.
Amin insAllah cumlemizi.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 24 Mart 2021, 17:04   #8
Standart

Alıntı:
Rufeyde Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Hıristiyanlar hala içlerinden manevi değeri yüksek birinin parmağını terleyen sütuna sokup tekrar kıbleyi eski haline çevireceğine inanır, o yüzden aya sofya ziyeretinde bunu denemeyen hıristiyan yok gibidir...
,,
Ayasofya nın kapılarından birinin nuhun gemisinden alınan tahtalardan oluştuğuna,hatta denizcilerin burdan icazet aldığına,kız kulesi kayasının cinler padişahının sarayı olduğuna,planını arı kovaninda belirtildiğine,imparatora evliya bir zat tarafından cizdirildigine de inanılıyor.
,,,,
peygamber efendimiz zamanında islamı tebliğ için bizansa gelen ulaklardan birine ahid sandığı gösterilir,bu sandıktan bizdeyken islam orduları bize bişey yapamaz denmektedir,efendimizin o sandığı yalnız peygamber soyundan biri açabilir demesi üzerine herakliusun müslüman olduğu bizans tarihçilerinin yazdığı bir bilgidir,yine ahid sandığının latin işgali sırasında korumak için haliç ya gölcükte kadırga içinde batırıldığı ya da .mağralarında saklandığı,avrupaya götürüldüğü(az bir ihtimal)söylenen rivayetler arasındadır...
,,
Aya sofyada dünyada bulunan bütün kutsallardan bir parça olması gerektiğine,Batı'nın hiristiyanligi kabul simgesi olduguna inanıldığı için muhtemelen gelen kutsal sandıkta(ahid) yuşa peygamberin kemikleride vardı,ayrıca(güya) isa peygamberin çarmığa gerildiği andaki mızrak ve suretinin geçtiğine inanılan bez parçası ...
,,,
Dokunanların öldüğü, radyasyon benzeri bir enerji yaydığına inanılıp çubuklarla taşınan musanın öncesi ve musa döneminden kalan kutsal emanetlerin yer aldığı ahid sandığının bulunacağı bakara suresinde bildirilmiştir,onda musadan ve harundan kalan bakiyeler(değişmeden devreden) vardır denilmesi ile değişmeden korunduğuna işaret sayılmıştır,aya sofyada olduğunu söyleyenler dünyanın göbeği denen yerde bulunduğunu söyler,tahmihul melaike sözünü göbeğe atıflarlar,bulunması mehdinin geleceğine dolayısıyla bitişe ve kıyamete yorumlanır
Paylasimlar icin tskler.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:32.