IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Haziran 2022, 12:29   #1
dae
Les yeux sans visage
dae - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart AMD’nin Ryzen 8000’e Uzanan Planları: Zen 5 ve RDNA 3+

AMD’nin Ryzen 8000’e Uzanan Planları: Zen 5 ve RDNA 3+

AMD, Financial Analyst Day 2022 sırasında masaüstünden sunuculara, işlemcilerden ekran kartlarına kadar tüm alanlar için yaptığı yenilikleri ve güncel yol haritalarını paylaştı. Kırmızı ekipte işler yolunda görünüyor zira şirket Zen 5 çekirdek mimarisi için hazır. GPU tarafında ise RDNA 4 ekran kartlarının 2024 yılında piyasaya çıkması planlanıyor.

Mobil Platform ve Ryzen 8000
Dizüstü bilgisayarlardan başlarsak, muhtemelen 2023 yılında 4nm fabrikasyon teknolojisiyle üretilen Phoenix Point kod adlı APU’lar karşımıza çıkacak. Bu APU’lar yakında Ryzen 7000 serisi masaüstü işlemcilerde kullanılacak olan Zen 4 çekirdeklerini barındıracak.

Grafik tarafında ise bu yıl beklediğimiz Radeon RX 7000 serisi ekran kartlarına güç veren RDNA 3 mimarisiyle bir sıçrama yaşanacak. 2024 yılında daha gelişmiş bir teknikle üretilen, Zen 5 mikro mimarisiyle birlikte optimize edilmiş RDNA 3+ grafiklerini kullanan Strix Point APU’lar dizüstü bilgisayarlara gelecek. Yeni yayınlanan yol haritası, 2021 ile 2024 arasında piyasaya sürülecek tüm ürünlerle birlikte Vega’dan RDNA grafik mimarisine geçiş sürecini gösteriyor.

MD Phoenix Point, büyük olasılıkla satın alınan Xilinx’ten alınan IP’ye dayalı RDNA 3 grafikleri ve AIE (Yapay Zeka Motoru) ile birleştirilmiş Zen4 x86 CPU mimarisine sahip olacak. Phoenix, resmi olarak Ryzen 7000 serisinin bir parçası ve Dragon Range kod adlı üst sınıf APU serisi ile birlikte piyasaya sürülecek. Bu arada AMD’nin neden Dragon Range serisinden bahsetmediğini bilmiyoruz.

Ayrıca AMD, Ryzen 8000 APU serisinin kod adını da açıkladı. AMD Strix Point, yalnızca Zen 5 CPU mimarisine sahip olmakla kalmayacak, aynı zamanda AMD’nin ilk kez bahsettiği RDNA 3+ mimarisine sahip olacak. Strix Point’in Zen 5 ve Zen 4 çekirdekli (büyük olasılıkla Zen4c) ilk hibrit APU mimarisi olduğu söyleniyor, ancak bu AMD tarafından onaylanmadı.

Söylentilere göre AMD, Strix Point ile birlikte Intel 12. Nesil Alder Lake işlemcilerdeki gibi hibrit bir mimariye geçiş yapacak. Yani küçük ve büyük çekirdekler bir arada hareket edecek. Gelecek yıllarda bizi harika gelişmeler bekliyor.

Masaüstü Platform
Öte yandan şirket, masaüstü bilgisayarlar için Zen 5 mimarisine dayalı Granite Ridge (muhtemelen Ryzen 8000) serisini ilk kez onayladı. Bu mimari uzun süredir konuşuluyor ve ilk sızıntılar geçen yılın Mayıs ayına kadar uzanıyor. AMD bu mimarinin kullandığı üretim teknolojisini onaylamıyor ancak sızıntılara bakılırsa TSMC N3 üretim bantlarından çıkacak.

HEDT: Threadripper 7000
Çip tasarımcısı, HEDT platformu hakkında da bazı bilgiler verdi. Şirket, Zen 4 tabanlı Threadripper 7000 işlemciler için hazırlıklarını sürdürüyor ve henüz Threadripper 8000 serisi için resmi bir plan yok. Son sızıntılarda Threadripper 7000 ailesinde çekirdek sayısının artarak 96’ya kadar uzanacağı söyleniyor. Yani mevcut seriye göre %50’lik bir artış söz konusu.

Bu arada AMD, 3D V-Cache teknolojisini nesiller boyunca benimseyeceğini söyledi. Zen 5 tabanlı masaüstü bilgisayarlara geleceğine dair bir onay yok, ancak AMD böyle bir mimarinin var olduğunu ortaya koydu. Yol haritalarına göre yukarıda bahsettiğimiz tüm bu ürünlerin 2024 yılına kadar piyasaya sürülmesi gerekiyor.

kaynak [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
________________

 
Alt 13 Eylül 2022, 10:23   #2
Standart

amd bitanedir. intel yaşlılıktan ölmek üzere olan dedemin ta kendisidir.

________________

.






















-barışa giden yolda birbirlerini vurdu aynı tanrı'nın çocukları..-
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:35.