IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 28 Nisan 2020, 12:17   #1
Standart Muhafazakarlik ve Muhafazakarligin Temel Unsurlari

Muhafazakarlik genel degisime karsi cikma, yenilesmenin yani sira eskiyi savunma ve eski duzenin devam etmesi seklinde bilinmektedir. Muhafazakarlik modernlesme ile birlikte modernlesmenin getirdigi kavramlari ve yeniliklere karsi farkli soylemler getiren bir kavram olmustur. Muhafazakarlik yeni olusum ya da dusunce tarzina karsi farkli bir tavir sergilemektedir. Muhafazakarlik da gecmise karsi koklu bir baglilik vardir. Yani muhafazakarlik da gecmise yonelik bir baglilik olurken ayni zamanda var olan yeniliklere karsi da farkli soylemler gerceklestirmektedir. Yani yeni olan bir kavram ile eski olan bir kavrami yorumlamaktadir. Muhafazakarlik da yenilige karsi bulunmaz. Muhafazakarlik kavraminin icerisinde degismeyen yapi taslari bulunmaktadir. Muhafazakarlik sahip oldugu yapi taslarini yeniliklere karsi korumaya calismaktadir. Kendine ozgu var olanlari koruyarak ileri ki nesillere tasimayi hedeflemektedir.
Muhafazakarlik genel olarak tutuculuk ve kati kurallari olan bir dusunce olarak bilinmektedir. Yenilige kapali olmak eskiye koru korune bagli olan dusunce akimi olarak yorumlanmaktadir. Gelenekci bir yapisi olan muhafazakarlik toplumun her alaninda farkli yorumlanabilmektedir. Siyasi olarak muhafazakarlik sag ideoloji ile es deger sayilmaktadir. Siyasi muhafazakarliga gore var olan siyasi dusunce, hukuk kurallari degistirilmeden kati sinirlar cercevesinde devam ettirilmelidir. Yani muhafazakarlik geleneksel kurumlarin devamliligini istemektedir. Aile ve din acisindan muhafazakarlik da bu kurumlarin var olan ozelliklerini toplum icindeki var olan algisini degismeden gelecek kusaklara tasimayi hedeflemektedir. Aile ve din kurumlari var olan sistemlerini korumak icin siyaseti kullanmaktadir.
Muhafazakarlik ile ilgili yasanan tartismalardan biri de muhafazakaligin ideoloji mi yoksa bir tutum oldugudur. Muhafazakarlik yeniliklere karsi surekli karsi cikmasi ve yenilikleri kabul etmemesi onun bir tutum oldugunu gostermektedir. Diger taraftan muhafazakarligi ideoloji olarak goren dusunurler muhafazakarligi Aydinlanma Donemi, Fransiz Ihtilali be Sanayi Devrimi aciklamaya calismaktadir. Ideoloji olarak savunanlara gore muhafazakarlik bu uc tarihsel surec cercevesinden gelismis ve sekillenmistir.

Muhafazakarligin Temel Unsurlari
Muhafazakarlik kavramini incelerken ya da muhafazakarlik kavramini aciklarken bazi temel unsurlarin uzerinde durmak gerekmektedir. Muhafazakarligin temelini uc olay olusturmaktadir. Fransiz Devrimi, Sanayi Devrimi ve Aydinlanma Donemi muhafazakarligin olusumu aciklamaktadir. Muhafazakarlik kavrami toplumun her alani ile ilgilidir. Bir tutum, bir dusunce bicimi, bir yasam tarzi olmasi yaninda, toplumsal hareketlere getirdigi elestiriler acisindan da siyasi ve ideolojik bir yonu vardir.
Muhafazakarligin temel unsurlarini su sekilde siralayabiliriz:



Aile
Muhafazakarlik kavrami icin aile kurumu onem arz etmektedir. Muhafazakarlik icin toplumu bir arada tutan kurumlar onemlidir. Toplumu bir arada tutan kurumlarin basinda da aile kurumu gelmektedir. Gelecek nesillerin yetistirilmesi, gelenek-goreneklerin gelecek kusaklara aktarilmasinda aile kurumunun islevi onemlidir. Aile toplum kurallarinin gelecege tasiyan ve geleneksel yapiyi korumaktadir. Muhafazakarligin var olan duzene onem vermesi aile kurumuna da onem vermesini saglamaktadir. Aile kurumu ozellikle muhafazakar siyaseti benimseyen dusunurlerin de odak noktasi olmustur.
Muhafazakar toplum anlayisinda geleneklerin nesillere aktarilmasi, toplumsal yapinin bozulmadan devam etmesi gerekmektedir. Bu islevleri ustlenen kurum da aile kurumudur. Aile kurumu islevleri bakimindan neslin devamliligini saglamaktadir. Bireyler aile ortaminda sosyallesmekte ve toplum icin de nasil davranilmasi gerektigini ogrenmektedir. Bireyler toplumsal degerler ile yetismekte ve topluma uygun toplumun disina cikmayan fertler olacaklardir. Muhafazakar siyasette bireyleri edindikleri kimlikler onemlidir. Siyasetin devamliligi icin yani var olan siyasi duzen ya da toplumsal duzen icin bireylerin var olan ozellikleri ogrenmesi gerekmektedir. Toplumda var olan duzeni bireylere aktaracak olan kurum da aile kurumu oldugu icin muhafazakar siyaset icin de aile kurumu onemlidir. Aile bireylere istenilen kimleri kazandirarak toplumsallasma surecinde yasanabilecek kaosun onune gecerek bireyin ekonomik hayatin icinde kaybolmasini engel olur.
Muhafazakarligin temel tasi olarak aile kurumunun gosterilmesi bir cok dusunurun ortak kararidir. Toplumun temek tasi olarak birey degil de aile oldugunu belirten Bonald’a gore; toplum bir arada tutulmak isteniliyorsa aile kurumuna onem verilmesi gerektigini savunmustur. Bonald’un aile uzerine bircok arastirmasi bulunmaktadir. Aile uzerine yaptigi arastirmada aileyi toplumun degismez bir parcasi olarak gormekte ve aile kurumunun devletten farkli bagimsiz bir konumu oldugunu da belirtmistir. Bonald’in temele aldigi aile ataerkil ailedir. Kurallarin sabit ve degismedigi ataerkil ve Ortacag doneminde var olan aile yapisidir. Bu donemde var olan ailelerde degisim ya da yenilik soz konusu degildir. Otoriter tek kiside toplanmistir. Baba figuru onem arz etmektedir. Kural koyucu ya da var olan duzeni baba korumaktadir. Bu durumda kurallarin degismesi soz konusu degildir. Boylece toplumun devamliligi degismeden saglanmis olmaktadir. Aile kendi basina kucuk bir toplumdur; tipki devletlerin aileleri korumak icin var olan bir toplum olmasi gibi“Aile bireylerin uretimi ve gelisimi icin var olan bir toplumdur.

Devlet
Muhafazakar dusunce de devlete saygi on plandadir. Devlet toplumsal duzeni sagladigi ve otoriteyi korudugu icin devlete onem verilmektedir. Muhafazakar dusunceye gore devlet olmazsa toplumlar otorite boslugundan dolayi bozulur ve dagilir. Bu nedenle muhafazakar dusunceye gore devlet cok onemlidir.
Muhafazakar dusunceye gore insanlar tek basina bir otorite ya da bir kural olmadan duzene giremezler. Cunku insanlar bu konuda yetersizdir. Insanlarin bu yetersizliklerini duzene koyacak onlari dogruya yonlendirecek bir kuruma ihtiyac vardir. Muhafazakarliga gore bu kurum da devlettir. Devlet insanalari bir arada tutar ve bir duzen icerisinde devamliligi saglamaktadir. Devlet sadece insanlari degil ayni zaman da devleti olusturan diger kurumlar arasinda da butunlugi ve birligi saglamaktadir.
Fertlerin yasamlarini devam ettirebilmeleri icin sosyallesmesi gerekmektedir. Browson’a gore sosyal bir varlik olan bireyler tolum olmadan yasayamaz. Yani bireyin oldugu her yerde toplumsallasma kacinilmazdir. Toplumun ayakta kalmasi ve devamliliginin olmasi icin de devlete ihtiyac duyulmaktadir. Devletin de var olabilmesi icin kendine yani devlete itaat eden bireylere ihtiyac vardir. Muhafazakarliga gore devlet olmasi gereken ve saygi duyulmasi gereken bir kurumdur. Browson’un yani sira devletin olmasi gerektigini savunana diger bir dusunur Hegel’dir. Hegel devlet ile tanriyi eslestirmistir. Yani devlet tanrinin dunyadaki yoludur. Hegel’e gore Tanri’nin dunyadaki yolu olan devlet bireyin yetkinlesmesini saglar.

Birey ve Toplum
Muhafazakar anlayisa gore insanlar tek basina hayatlarini devam ettiremez. Belli bir noktadan sonra kendini idame ettirme konusunda baska bireylere yani sosyallesmeye ihtiyaci vardir. Yukarida da belirtildigi gibi bireylerin hayatlarini devam ettirebilmeleri icin bir rehbere ihtiyac duyarlar. Muhafazakar anlayisa gore insanlar dunyaya geldikleri andan itibaren toplumsallasmaya baslar ve toplum birey icin anlam kazanmaya baslar. Muhafazakar anlayisa gore birey toplum gelecegi icin ve kendi gelecegi icin iyi olmak zorundadir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 28 Nisan 2020, 12:43   #2
Standart

çoğunluklu olarak muhafazakar kitle akıl hastalarının yazdıkları kitaplara kuran muamelesi yaparken, kendine müslümanım diyenin tek kaynağı kuran'dır. muhafazakar kafası dejenereliği, yobazlığı, dinciliği muhafazakar adı altında meşrulaştırma mantığı nedir anlamıyorum ben. kendilerini muhafazakarlık adı altında kamufle etmek tam olarak. at gözlüğü takan bir ideoloji ayakta duramaz, yıkılır, ister muhafazakar olsun ister batıcı.

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:53.